Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 30
(#) Haszuboy válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Hát attól függ. Én nagyon még nem teszteltem, mert szerintem sokra nem jó, mivel nincs fénye pl egy 36W-os csőnek egy 23W-os előtétről. Természetesen van, csak épp látni nem fogunk nála. Ha nem TO92-es tokban van a 2 tranyó, hanem valami komolyabban, akkor bírnia kell szerintem. De itt sem beszélhetünk még akkora áramokról. Skory sem hűti a Fet-eket, pedig 2 36W-os csövet hajt meg vele (az oldalán van kapcs.rajz, meg leírás) Üdv
(#) gaben62 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

A kapcsolást már felraktam régebben, azt hiszem a fénycső 12V-ról topicban, de felrakom ide is.
Nagyon egyszerű, 2db. Bc557,=multivibrátor kapcsolás, és egy kapcsoló tr. vagy fet,.pl.IRF640, a fet nem melegszik annyira.
Az adapter 12,5V/1,6A, a szobámban asztal felett világít 18Wos Philips csővel.
A fenti 2db.36W-os cső sorba kötve, ezen ák.nek nagyobb a hűtése, áramfelvétele is, 3,2A vesz fel, 13V-ról.
Ez már kapcsoló üzemű stabil tápról megy.
Rendesen melegszik a fet hűtése, kb.55fok. a trafónak pc.táp Um. porvasmagja kitűnő, ezzel 80-100W-ig el lehet menni.
De kisebb hasonló pl. Ei, U,mag is megteszi 1db.csőhöz.
A menetszám prim:22T/0,70-0,8mm. Cu-z, szek:0,18-0,20mm.
A meneteket egymás mellé, a két tekercset szig.papírral el kell választani, a szekunder sorokat, nem kell külön szigetelni, ill. akrillak spray elegendő.
Összerakáskor max. fényerőre, max. áramfelvételre szükséges a légrést beállítani, majd összeragasztani a magot.
A frekvencia 28-32KHz, ideális.
(#) gaben62 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

A tekercselés miatt nem nagy érdeklődés van rá, ma már mindenki inkább a 230V~os szimpla változatot készíti el.
A szekunder 350T. 0,18-0,20as ból van.
(#) didyman válasza Haszuboy hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ezek a rezonáns generátorok mind szinuszjelet állítanak elő, ZVS módon. Azért nagyon jó a hatásfokuk. Üzem közben is van szerepe a kondinak, ezért annyira nem jó ötlet eltérni az oda számolttól, mivel a cső nem söntöli ki tökéletesen.
(#) didyman válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

A csőnek nem egészséges, ha az ideális alatt van a munkapontja, ekkor az emissziós réteg nem tud elég melegre hevülni, az emisszió csökken és destruktív, a cső élettartama rövidül. Az elektronikának sem feltétlenül egészséges, nagyobb a gyújtófesz, nagyobb a cső égési feszültsége. A soros tekercs menetszámának csökkentésével növelhető a kimeneti áram (ezen a ponton a működési elv egyezik a hálózati 50Hz-es fojtó szerepével), de ekkor már a félvezetőkre is oda kell figyelni, a vasmag meg eleve korlátot szab az egész mutatványnak, nem arról híresek a kínai gyártók, hogy tartalékot hagynak benne.
(#) pherbiehu válasza kadarist hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Tisztelettel jelentem hogy a tranzisztorok cseréje után a lámpa tökéletesen működik.
(#) pherbiehu válasza Haszuboy hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Köszönöm.
(#) pherbiehu válasza Haszuboy hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

A kimeneten 6n8 1000V-os van. A bemeneten cseréltem egy 10µF 400V-ost újra, mert külsőre gyanús volt (púpos és az érintkezőknél mintha valami kifolyt volna).
(#) hangszoros hozzászólása Márc 13, 2011 /

Kérdeznék ha hagyjátok.
A Gs 1-es gyújtó lehet jó 160Wattos solárium csöhöz ?
Köszi
(#) Szamizdat hozzászólása Márc 14, 2011 /

T.Társaság! Egy francia(kínai) 65 W-os (bivalybombázó) kompaktf előtétjét (felvett rajz mellékelve) alakítgatom 2x18W T8-as normál fcsővel való üzemeltetésre (alsó rajz), és szeretném vele elérni a csövenként ~22-25 W-os túlhajtást. Az eredeti (gyújtókörben, 1.5 mH) fojtó helyett tekertem 2x 2.1 mH-set (ilyenre sikerült az egyik, aztán a másik hozzá). Ugyan működik, de csak névleges 2x18 W körül, 200 mA áramfelv hálózatból, 210-230 V-on cakkpakk. Az ei. körben levő gyári fojtó miatt (skori-ötlet) a gyújtás ugyan rendben, de 190-200V van a pufferen, így a csövek 50V-on égnek, és kevésnek tartom az áramukat(és így a teljesítményüket). Fojtó áthidalása R-rel snassz, E és B-ellenállások csökkentése csak a tranyókat veszélyezteti minimális telj. növekmény mellett (kipróbáltam). Tehát az áram novelése csak a gyújtókörben levő alkatrészek (F1-F2, 6n8, 8n2, impulzustrafó 1 menetes tekercse) változtatásával lehetséges. Kérdem: F1-F2 induktivitása meddig csökkenthető letekeréssel, hogy gyújtson, de utána ne sokat fojtson (R, XL csökken, áram nő), esetleg a rezgőköri kondik változtatása, netán +1 menet az imp.trafóra? Mi a szerepe a 8n2 kondinak, esetleg elhagyható? Azért kérdezem ezeket, mert hátha van tapasztalatotok a témában, és nem szeretnék állandóan alkatrészboltba járni, ekkora feszültségen a kísérletezés mennyisége egyenesen arányos a pénztárca apadásával, sajnos.

orbitec01.jpg

(#) Szamizdat válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Visszavonom, megtaláltam a választ, kivéve a 8n2 kondi szerepét, mely mintegy rövidrezárja a csövet, ez nem szokványos az ilyen kapcsolásokban. Minek az oda?
(#) Ideiglenes válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ahogy elnézem, semmiképpen sem a hagyományosnak nevezhető kapcsolásról van szó. Ilyennel még én sem találkoztam. Érdekes megoldás, hogy a csőtől visszatérő ág ( ha jól láttam a rajzon ) két kondiból álló feszültésgosztóra kerül. Talán emiatt lehet ott a 8,2nF-os kondi is, hogy ezzel elősegítse az indulást. Én eddig olyannal találkoztam, ahogy a 6,8nF-os kondi helyezkedik el, ami úgy néz ki, mintha a cső fűtését segítené. Ennek a másiknak én sem látom az értelmét.
(#) didyman válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Nem zárja rövidre, ahogy a két elektróda közötti kondi sem izzítja az elektródákat normál üzemben már. Megpróbálhatod kivenni, valószínűleg a nagyobb cső gyújtásában úgy vesz részt, hogy korlátozza az elektródákon átfolyó áramot (kicsi a soros induktivitás, nagy az áram, az elektródák meg nem biztos, hogy jól tűrik). A feszültségosztott visszavezetés nem ritka megoldás, és nem is rossz megoldás. A csövek áramát üzem közben főleg a soros tekercs fogja szabályozni, azt szükséges csökkenteni. A túlhajtást mi okból tervezed? Nem egészséges dolog. HF előtéttel amúgy is mintegy 10%-kal nagyobb a fényerő azonos teljesítményen, a T8-as csövet meg 20W felett üzemeltetni nem tűnik ésszerűnek, növekszik a cső hidegpontjának hőmérséklete, ami meg a fényerőt végeredményben csökkenteni fogja, tehát hiába kap nagyobb áramot, csak romlik a hatásfoka, az élettartama.
(#) gaben62 válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A fénycső kicsatolásához nem kell 3db tekercs egy magon, csak két tekercs kell primer+szekunder.
Plusz a fojtó a tápágakba, felesleges bonyolítani, attól még nem lesz jobb.
(#) didyman válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

De nem tett ilyet, két különálló fojtó van a csövek előtt.
(#) gaben62 válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Na igen, azért nem kell foglalkozni velük.
Meg koppintani sem érdemes.
(#) Szamizdat válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Köszönöm, uraim,a fojtók 1 mH-re való letekerésével megoldódott a teljesítmény gondja, 230/69, ill. 210/64 W-ot vesz fel hálózatból (sajnos, valós P-t nem tudok mérni a pufferkondi után, mert szét kéne vagdosni a nyákot.) Így 22 helyett 28 kHz-en rezeg, és királyul világít. Viszont, szkóppal mérve kb. +/- Upuffer(180-200V) cs-cs 4szögjel van a kollektorokon; ami érdekes, hogy a gyújtási imp.ideje alatt is csak 250V-ra szalad fel a puffer(köszönhetően a gyári 36w-os fojtónak), és mégis gyújt üzembiztosan az 1mH-s tekercsekkel, így fölösleges lett a bázi nagy FR307. Amennyiben a 8n2 csak a gyújtási áramot korlátozza, jó benn hagyni, védi a félvezetőket. A fcsöveken ~ 45 Veff 28kHz feszültség van, a fűtőszálakon 1V 3 ohmon, így a P 15 W-ra adódna, de a fcső árama sztem nem azonos a fűtőszálak áramával, hanem több, de sajnos nem tudom mérni. Hogyan lehetne?
(#) Szamizdat válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Na, már meg is mértem. Jó, hogy itten magamnak válaszolgatok, mielőtt gondolkodnék. Szóval, TrueRMS műszerrel 0,6-0,65 A/fcső, 48-43Veff:~28W. (A cucc a teljesítményt stabilizálja, kisebb hál.fesz>kisebb áram, nagyobb fesz és ford.) Egyébként a fcsövön levő jelalak háromszögbe hajló szinusz, 140Vcs-cs. +1x köszönöm a tanácsokat/magyarázatokat, amivel brain-storming-ba hajszoltatok
(#) didyman válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Nem, a 8n2 nem a félvezetőt védi, hanem az elektródákat (túl azon, hogy elhangolja a rezgőkört, tehát a kiszedése nem biztos, hogy rögtön jó ötlet).
A csövek meghajtása pedig áramgenerátoros, az elv pont ugyanaz, mint normál 50Hz-es fojtótekercs esetén, csak itt a fojtókat sokkal kisebbre lehet választani. A soros fojtótekercset miért raktad bele?
(#) Szamizdat válasza didyman hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

A gyári 36Wosat? Skori weblapjáról vettem az ötletet, miszerint a puffer töltőimpulzusait elsimítja, növeli a teljsítménytényezőt (ower factor, pontosan mi is az?), az áramkör gyújtáskor 320, égéskor 190-200V-ot kap. Ezzel ugyan csökkenti a teljesítményt, de a félvezetőim nem mennek tönkre, a csökkenést kompenzáltam: F-ek 2.1>1 mH-k lettek. Bár bekapcsoláskor, a gyújtás ideje alatt csak 250V van a pufferen, így is üzembiztos. Attól azért félek, hogy bedobozolva, armatúrában nagy lesz a melegedés, a 13007-ekre már így, szabadon is kell egy kis hűtőborda. 28Wsok?rontja a csövet? Azért gondoltam, hogy nagyobb áram kell, mert a T8-asok az azonos teljesítményű kompakt fcsövekhez (vagy T5-ösökhöz)képest vastagabbak, és tapasztalat szerint egy 18WT8 egy 23W-os gyújtóval sem vesz fel többet 15-16W-nál.És még a hatásfok is...
(#) didyman válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

De mértél áramot a körben, tudod, hogy mennyit vesz fel az egész. Az elektronikán elvész olyan 2-3W, a többi a csövekre jut. A tekercs itt passzív PFC-ként működik, csak kicsit sok a veszteség rajta, ami a hatásfoknak nem tesz jót. Skorit nem értem, hogy miért pont ezt hagyta benne (sokkal kisebb tekercs is elég volna-tudom, ez volt benne, de a vesztesége meg fog maradni az ohmikus összetevő miatt, ezzel a remek hatásfok romlik, a tekercsen esetedben olyan jó 3-4W marad el), meg ő is a túlhajtást említette, aztán alatta pár sorral meg a környezetvédelem jegyében a minél kíméletesebb csőkezelést. Ehhez pontos munkapont kell és ami fontos, hogy a gyújtást nem a gáztöltet hidegen átrobbantásával kell megoldani, hanem katód-előfűtéssel (felül, PTC-s kapcsolások). Nem véletlenül melegkatódosak ezek a csövek, a hidegen begyújtás lerobbantja az emissziós réteget a katódokról, amitől idő előtt tönkremegy. Ezért nem teljesen igaz az sem, hogy a szakadt katódú cső még használható, mivel a katód felülete kisebb lesz és nem lesz elegendő emissziós bevonat sem rajta, a kilépő energia pontszerűen fog összpontosulni a katód hegyén, amitől az tövig ég (elég tipikus hiba), ráadásul az elektronikának sem ideális. Amúgy Skori remek dolgokat alkotott előtétek ügyében, szakmailag nagyon bírom a srácot, ez csak pár apró kiegészítés a valóban príma munkájához (majd talán el is küldöm neki).
Teljesítménytényező ügyében olvass a wikin. Az elv hasonló a hagyományos előtéteknél lévő fázisjavító kondihoz, itt is hasonlót csinálunk, de túl azon az egyenirányítás+pufferelés miatt az aktuális félperiódus teljes árama nem szinuszhullám mentén folyik be, hanem a periódus csúcsa felé közeledve, a pufferfeszültséget+diódák nyitófeszültségét meghaladva egy jókora tüskében. Ezt akarjuk simítani, kihasználva a tekercs alapvető tulajdonságát. A gyári megoldásokban erre aktív PFC van kialakítva, melynek jobb a hatásfoka és nagyon precízen ohmikus terhelést képes varázsolni az előtétből. De sajnos ez ritka (pedig mennyire kellene!!)
(#) Szamizdat válasza didyman hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszönöm a kimerítő magyarázatot, de ez ugye, újabb kérdéseket vet fel(ha nem fárasztalak); Skori szerint a PFC nem azonos a cos fi korrigálásával, az meg, hogy meddő esik a fojtón, természetes, fázisjavító C-t ezért ugyan már ne tegyek bele, egy fcső nem teszi tönkre a MVM költségvetését . Na igen, ohmikusan (35) meg induktíve is van rajta veszteség rendesen, visznt a hagyományos bimetallos gyújtós ák esetén sokkal inkább vért izzad (melegszik), mint itt; de ha nem lenne , a 2x1mH-re levett rezgőköri fojtók (amelyek így dolgoznak igazán jól) piszokul túlterhelnék a tranyókat, végtelen hűtőfelület kéne, nameg bázisosztó és 3 A-s gyors diófák mindenhova, ei kivételével (már most FR107-ek vannak benne). Volt szerencsém túldisszipálni 1 párt, fojtó nélkül (320V ampl.4szögjel, áramgenerátoros üzem, a csövek vakítottak, aztán következő gyújtáskor a gyújtóimp +haladta a tranyó Vce -ét, és sicc: ez volt a 2. pár, tanulópénzt +kell fizetni), psze akkor még a diódák gyári 4007-ek voltak.... Nos, akkor PTC-tegyek a fénycsőkör(ök)be, katódromlást +előzendő? Jó a szokványos, régi (becsületes) KFCS-ekből kiszerelt?
(#) Szamizdat válasza Szamizdat hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Ok, most voltam nem lusta megérteni az utolsó 7 sorodat PFC témában, tegnap nem figyeltem. PTC- teszek bele, sorba 6n8-cal, áthidalva pl. 4n7-tel. Hogy jellemezhető a cső ideális munkapontja? (eddig, mai változtatásokkal, 53V mellett 450 mA. ~25W (bár az áram Ganzuniv3-mal mérve, ami 10kHz-ig 1.5% pontos, itt pedig 34kHz van.)
(#) kipi0804 hozzászólása Máj 3, 2011 /

Üdvözlet mindenkinek!
T8 2x30W-os elektromos előtét kapcsolási rajzára lenne szükségem!
A segitséet előre is köszönöm!!
(#) Haszuboy válasza kipi0804 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

elektromos helyett elektronikus. Javítani kellene, vagy építeni szeretnél?
(#) kipi0804 válasza Haszuboy hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Igazad van, mert elektromos az áram! A problémám megoldódott viszont a kapcsolási rajz érdekelne! (ha van)
(#) gaben62 válasza kipi0804 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Az elektronikus a nyerő, nem villódzik gazdaságos kitűnő a hatásfoka, nekem a 12V inverteres változat jött be.
Évek óta megy.
(#) kipi0804 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Üdv!
Érdekelne a kapcsolási rajza!
(#) Haszuboy válasza kipi0804 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Itt találsz elektronikus előtétet 230V-ra. De 30W-os fénycsőhöz méretezni kell majd a tekercset. Bővebben: Link
(#) kipi0804 válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Köszönöm!
Következő: »»   15 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem