Fórum témák
» Több friss téma |
Az nem lehet. Ha mindegyikben szerepel az 1, akkor a 2, 3 között is mérned kell ellenállást! És tovább 3,4: stb
Pontosítanék..másik műszer,kisebb tartomány...több figyelem...
1-2 = 10 ohm 1-3 = 10,5 1-4 = 11 2-3 = 1,5 3-4 = 1,5 4-2= 2 Sárga 1-2 = 0,8 ohm Akkor hogy is van ez?
Kösd be az 1-4 közé a hálózatot és lássuk a medvét! A sárga a szekunder, itt kell a 24V-ot mérned.
Megpróbáltam lerajzolni, de nem ment. Ezért elmondom, remélem érthetően.
A három tekercs helyett rajzolsz három ellenállást, a négy kivezetés közé függőlegesen egymás felett, allulról felfelé rendre: 9.5 ohm 0,5 ohm 0.5 ohm Ha az ohmmérő mérővezetékeinek ellenállását 0.25 ohmnak veszed, egyenként, az összesen 0.5 ohm. A mérővezeték ellenállása jelölve: 0.5(2×0.25) Ezekkel az értékekkel számolva: 1 - 2: 9.5 + 0,5(2×0.25) = 10 ohm, 1 - 2: 9.5 + 0.5 + 0.5(2×0.25) = 10.5 ohm, 1 - 4: 9.5 + 0.5 + 0.5 +0.5(2×0.25) = 11 ohm, 2 - 3: 0.5 + 0.5(2×0.25) = 1 ohm, (1.5 helyett ?) 3 - 4: 0.5 + 0.5(2×0.25) = 1 ohm, (1.5 helyett ?) 2 - 4: 0.5 + 0.5 + 0.5(2×0.25) = 1.5 ohm, (2 ohm helyett ?) Szerintem a 0.5 ohmos méréseknél újra kéne mérni, (ha szükségesnek tartod), de inkább kösd a 230 V ot az 1 - 4 kapcsokra, az 1 -2; és az 1 - 3 csak a fesz finombeállítására szolgál.
nah mindjárt próba...
Az adatlapon 03 kVA van írva Ami sztem 300VA..nem? 0,3kVA lemértem 5kg a cucc mennyi ampert bír? kb...
megvolt....
a 24 volt helyet 13 volt volt 1-4 kötte ma 220 at 2-3 között 10 V 3-4 10V 2-4 20V ??
Na, akkor mindent tudsz és a mérési eredmények is reálisak. 220V-ról 12V körüli feszültséget kell hogy kapj a szekunder oldalon.
Akkor ez tényleg 380 V os, ha az 1 - 4 re kötöd a 400 V ot, vagy 1 - 2 re a 380 V .ot, kijön a 24 V, nem de? (számolj áttételt aránypárral)
És hogy tudnék egyenfeszültséget csinálni ebből?? hu az nagyon jo lenne....
A diódáról hallottál már? Na azzal lehet.
hehe...kár hogy nem élőbe beszélgetünk..
na mind1 szóval halottam és hogy?
Négy darab kell belőle és Graetz-be kell kötni őket. De ez itt mát off, úgyhogy valamelyik egyenirányítós topikban kellene folytatni.
jooo legyen off. Szoval graetz és ennyi?
csak ennyit aztán off...megigérem
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget trafó ügyben. Az oldalon megtalálható vzoole-féle forrasztóállomást szeretném megépíteni. Trafóról azt írja, hogy 18-24 V és min. 50VA kellene. Elég olcsón hozzá tudnék jutni egy háromfázisú trafóhoz, amiről a következőket tudom: U_primer 3x110 VAC U_sec1: 3x 15+15 V (terheletlenül) (középmegcsapolásos) U_sec2: 3x24 V (terheletlenül) mérete: 120 mm x 105 mm magassága: 43 mm és kb 60VA van feltüntetve, a tömege 1,5 kg Az az ötletem támadt, hogy két primerjét sorbakötve 220V-ról táplálnám, a harmadikra nem kötök semmit. A 2x15 V-os szekunder 2 "végéről" levenném a 2*15 V-ot. Tudom, hogy ebből a 220 miatt nem 30 V lesz, hanem kevesebb. Én úgy számoltam, hogy kb. 20V, ez igaz? Meg tudna valaki erősíteni? Működőképes az elképzelés ehhez a forrasztóhoz, vagy keressek másik trafót? Ha működne, kb mekkora teljesítményt tudnék levenni róla? Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Mivel manapság 230V a szokásos feszültség egy kicsit biztosan több lesz.
Igazad van, ezt nem vettem számításba. Arra gondolsz, hogy 20V-nál lesz több egy picivel?
Igen. Körülbelül 1V.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Még annyi jutott eszembe, hogy ilyenkor mindegy melyik tekercseket használom? Arra gondoltam, hogy vagy a két szélső primert használom, és a középső szekundert, vagy két egymás melletti primert, és valamelyikhez tartozó szekundert. Van jelentősége?
Volna egy érdekesen tekercselt transzformátorom.
Az adat tábláján az alábbi olvasható : Típus Trakis UDB-250 U1=190-220-380V 50Hz Fázis:1 U2=12-24-42V A primer tekercselés a következőképpen néz ki. Van _kettő_, egymástól független 3 kivezetéssel rendelkező tekercs amelyek ohmikusan és induktivitás vizsgálat szempontjából is közel azonosak, a két leágazási pont azonos villamos jellemzőkkel bír. Az egyik primer tekercs két szélső kivezetését egy előtét izzón keresztül megtáplálva 230V-ról azt tapasztalom közel 150V RMS mérhető a trafó csatlakoztatott kapcsain (izzó alacsony fényerővel világít). A szabadon hagyott másik primer tekercs kivezetésein is hasonló feszültség mérhető, a szimetrikusság igazoltnak tűnik. A kérdésem, mit jelenthet a 380V a transzformátor adat táblán ? A 380 V már két fázis között mérhető feszültség. Ha egy fázisú akkor miért van 2 szimmetrikus primer tekercselése (ha 2db primer 110V-s tekercsek lennének benne akkor érteném!)? Még olyan magyarázatot is el tudok képzelni hogy a trafó és az adat tábla nem tartoznak egymáshoz... A trafo EI magos a lemezek 100x120mm-k a lemezek szélessége 75mm, 1988-s gyártás. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
Üdv!
A trafó és a tábla valószínű jó. Csatoltam a bekötést. A tekercseket mérd ki előtte! Értelemszerűen a legnagyobb ellenállású a tekercs két végpontja, de ezeket tudod, hisz mérted. Működnie kell. Ezek a trafók ilyenek. 380V-ra sorba kell kötni a két 190V-os tekercset(ilyenkor a 30V-os rész nincs használva), 220V-ra pedig párhuzamosan a két tekercset (190+30V). U.i.: még annyit, hogy ha 380V-ról(két fázis között) használod, akkor megpróbálhatod még sorba kötni az egyik tekercs 30V-os részét is, hisz ma már 230V és 400V a hálózati fesz. Így nem melegszik. Sajnos 230V-on ilyen lehetőség nincs. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
Üdv!
Párhuzamosan gondoltam, hisz két 220V-os tekercs van a trafón, mindkettőn leágazás 190V-nál. Így a két 220V-os tekercs párhuzamosan kötve 220V-os bekötés, a két 190V-os tekercsrész sorosan a 380V-os bekötés, ahogy a csatolt rajzon.
Tisztelt Köbzoli,
Igyekszem. Úgy tűnt ebben a topikban látszógag sikerült törölnöm ezt a hozzá szólásomat, ezért bátorkodtam feltenni a másikban. Időnként kissé érthetetlen a fórum motor működése Elnézést kérek.. üdv
Segítséget kérek !
Van egy trafóm Szekunder oldala : O-24-26 Volt 150 VA és O-220 Volt 10 VA Primér oldal : 190 - 440 Volt A primér oldalnak 6 kivezetése van . Az 1,-3,-5 van összekötve 1-3 között 11,6 Ohm , 1-5 között 13,7 Ohm ell. van A 2,-4,-6, van összekötve 2-4 között 12,8 Ohm 2-6 között 15,6 Ohm ell. van Tervem az hogy a szekunder 24 volt -ra rákötök egy 100-150 W-os izzót és párhuzamosan egy voltmérőt. A primér oldalra pedig 220 voltot. kérdés hol , mely pontokon kezdjem a rákötés próbát ?. ( Gondolom a priméroldali tekercsek sorbakötése csak 230 Voltnál nagyobb táplálás esetén szükséges.) Ha megtalálom a helyes bekötést ,terhelés mellett akkor 24 voltot mérek szekunder oldalon ?. Ha ezt a szekunder 24 voltot egy egyenirányítóval sorba kötöm a feszültség leesik 12 voltra ? A terhelhetősége Amper hogyan változik ? A segítséget és az ezzel kapcsolatos tanácsot , oktatást köszönettel veszem . czerop
Van egy 3 fázisú trafóm, jó nagy kb 2-5 kVA -es. 380/42 V -os, 24V -os szekunder megcsapolással
Lehet-e a három szekunder tekercset oly módon kapcsolni, hogy egy fázison adja ki az összes teljesítményt? Ha nem, akkor a primer tekercseket meghagyva, lehet-e olyan új szekunder tekercseket készíteni, hogy egy bika ponthegesztőt készíthessek belőle?
Ez a "2-5" kVA eléggé tág fogalom.. ha 2 kVA-ből indulsz ki, 1,2 kVA kijönne 1 vonali feszültségen, de mivel csak 230-ad van, még ott is vissza kell számolnod, tehát sacc 7-800 VA-ed lesz csak.
Végülis a mikrótrafós szituációhoz jutsz el, tehát a 380 V helyett 230 V bemenőt nézve 3-4 menet vastag kábellel próbálkozz. Ha nincs elég hely (rés ), "vékonyabb" paralel szálakkal is megoldhatod. Lehetőleg a középső oszlopot használd. Természetesen ha az eredeti kVA több, akkor arányosan számolj felfelé.
Bocs, hogy megnyitottam új témaként, nem találtam ide vissza.
Majd lefényképezem és fölrakom, úgy világosabb a dolog.
Ha elég nagy a trafó, 500 - 600 A-t ki lehet csikarni belőle úgy, hogy egyszerűen a szekunder tekercsekre raksz három fázisú egyenirányítást. Mennyi áram kell egy ponthegesztőnek?
800 A -től 25 kA -ig. Az egyenirányításra én is gondoltam, de mibe kerülhet 6 db olyan dióda amely kibir 1 kA -es zárlati áramot. A professzionális gyári termékekben biztos ilyen van, de az áruk is 100 eFt fölött kezdődik, a fölső határ pedig a csillagos ég. Valami váltóáramú megoldás kellene!
Olvasd el, mit írtam.. nem kell ide egyenirányítás.
Mivel legutóbb már 5-6 kVA-ről írtál 3 fázison ( ami törölve lett ), bőven 1 kVA felett kivehetsz belőle 1 fázison. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |