Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NAD S-300 javítás
Témaindító: (Felhasználó 1947), idő: Szept 28, 2019
Témakörök:
Sziasztok!
Javítási segédletnek szánom a leírást, hátha más is belefut ebbe a hibába S-300 végerősítővel kapcsolatban, lévén konstrukciós hibáról van szó.(Szerintem) Nem találtam külön ezzel az erősítővel topic-ot, a kommersz NAD , és erősítős topicban is idegen lenne a téma, lévén high-end erősítőről van szó. Amennyiben nem megfelelő a választás, áthelyezhető, ha nincs érdeklődés törölhető. Javításra került hozzám egy kedves kollégám/barátom NAD S-300 végerősítője. Hibaleírás: Torzan szól, recseg, egy idő után már bekapcsolás után folyamatosan aktív a hangszóróvédelem, nem működik. Előkészületek: Service Manual beszerzése, elektronikus formában elérhető: NAD S300 SM Hibabehatárolás: Mérések: Tápfeszültségek, végfok táp rendben, (+/-58V DC rendben) Hangszóróvédelem aktív. Kimeneten DC feszültség (jobb csatorna +4,3V, bal csatorna +5,9V) mérhető. C311/313 C312/314 enyhe kapacitásvesztést mutat,(470µF/63V) Előerősítő/meghajtó fokozat (Gain Stage)a panelen elszíneződve, magas hőmérséklet okozta problémát mutat. (Q316-318, és Q315-317 átvezet) valamint Q303,311,307,309,313,305/ Q304,306,312,314,308,310 is túlmelegedés nyomokat mutat. Úgy döntöttem, az összes ilyen félvezetőt cserélem.(16db) A típusok a SM-ban megtalálhatók. Alkatrész beszerzés: Csak megbízható helyről rendeljünk félvezetőket, (Farnell, TME,stb) a Zetex gyártmányokból rengeteg a hamis. A Farnell-tő rendelt ZTX653, a TME-től rendelt ZTX753 egyértelműen eredeti, az e-bay-es beszerzések mind hamis félvezetők voltak, Tektronix 370B Curve Tracer-rel tesztelve gyakorlatilag valamilyen átmaszkolt kommersz félvezetők, teljesen használhatatlan volt mind. A kondenzátorok szintén TME beszerzések.(Jó minőségű darabokat próbáltam beszerezni, Nichicon, és Rubycon márkákat) Javítás: A kapacitásvesztett kondenzátorokat, és a felsorolt félvezetőket cseréltem, valamint az R311/313 és R312/314 ellenállásokat megnöveltem 93Ω-ról 180Ω-ra.(NAD szervíz ajánlás alapján) A forrasztásoknál Metcal eszközöket használtam, ezzel mind a kiforrasztások,és a beültetések gyorsan, problémamentesen történtek. Élesztés/beállítás: Az erősítő bekapcsolása után beállítottam a nyugalmi áramokat. Bal oldal P501, TP301-303 mérőpontokon 35mV-ot állítottam be Jobb oldal P502, TP302-304 mérőpontokon 35mV-ot állítottam be, eközben már a hangszóróvédelem oldott, hallottam a relék kattanását, hogy jó úton járok. A beállítást bemelegedés után (30-40 perc) megismételtem. A kimeneteken nem mértem DC feszültséget, a hangszóróvédelem bekapcsolás után 20-30 mp múlva old, de ez ennél a típusnál ilyen, alapból is. Javítás után élőben is tesztelve lett, 2-3 óra zenehallgatás után került vissza a gazdájához. Remélem más is hasznát veszi ennek a leírásnak, aki ezzel az erősítővel, és az esetleges hibájával találkozik.
Gratulálok a high-end erősítőhöz méltó színvonalú javításhoz. Inkább cikket kellene csinálni belőle, nem pedig törölni.
és Luki
Annál is inkább érdemes lenne cikket írni (már ha van rá ideje, és késztetése) mert egy ilyen értékes hozzászólás idővel el fog tűnni a süllyesztőben, és nehezen lesz megtalálható. És igen kár lenne érte. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |