Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   578 / 1386
(#) Electricboy hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Csinálgatom én is a NYÁK-omat, de levilágítottam és utána vettem észre hogy majdnem halott az előhívó, benne hagytam vagy fél órát szépen kirajzolódott a nyák, de a fotólakkot szerintem nem oldotta le 100%-ig szerintem ezért lehet a maratás nagyon lassú, a gyorsmaró zsír új. A levilágítási idő biztos hogy stimmel. Nem tudtok tanácsot adni, mit tudnék kezdeni tegyem még vissza az előhívóba? Jelenleg így áll:

Kép020.jpg
    
(#) gabor128 hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Gulasoft!

Még nem adtam fel a célom, réz felvitelt nem fémes felületre.
Ugye a legnagyobb probléma az az, hogy a fémezendő felület az nem vezető anyag.
Találtam egy oldalt, ahol üveg felületre vittek fel egy anyagot, majd magas hőmérsékleten ráégették és az eredmény valamilyen szinten vezető felület. Erre már meg lehetne próbálni rá galvanizálni a réz szulfátot.
Mi a véleményed?
Conductive glassElectro plating
(#) Zoli_bácsi válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Szerintem ne birkozz vele. Ez kuka, és egy tapasztalat. Kezd el még egyszer. Ha ezzel tovább foglalkozol elveszi a kedved és csalódást okoz.
(#) emmzolee válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
A levilágítási odőd mitől olyan biztos? Csináltál tesztet?

Úgy nézem, hogy ez egy gyári fény érzékeny nyák. Ugye?
Az pozitív. Azaz az marad meg, amit világítasz. Neked ugye nem akar lejönni a nyákról a nemkellő rész. Akkor szerintem amíg el nem kezdesz levilágítani, és le nem takarod a maszkkal a nyákot, addig sok fényt kap. Ez nem lehet?
A gyári előhívóval olyan gyorsan elő lehet hívni a mintázatot, hogy azt szinte el se lehet rontani.
Láttad már gulasoft régi videoját? Fönt van a youtube-on. nagyon sok infót meg lehet belőle tudni, és biztos sikeresen fogsz tudni készíteni egy nyákot.

nyák készítés 1
nyák készítés 2
nyák készítés 3
nyák készítés 4
(#) karaszbandi válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Összekevered a szezont a fazonnal!
Miért kell szegényt félre vezetni?

Amit világítassz az oldódik le, és ami takarva van az marad meg!
(#) Electricboy válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Volt már tesztelve a levilágítási idő azért gondoltam hogy azzal nem lehetett baj, igen gyári fényérzékeny nyák. Azt nem hiszem hogy sok fényt kapna mert mindig az útólsó fázisban húzom le azt a kék védőfóliát. Ez is gyári előhívó volt csak öreg nagyon utána néztem kb félév az 'szavatossága' ez meg vagy 3 éves. A videót is láttam még régen az adta a végső löketet hogy neki merjek fogni. Csináltam már jó panelokat de ez sajna nem sikerült.
(#) Electricboy hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Holnap meg győződöm arról hogy az előhívő működik e még, ha nem akkor mit tudok vele csinálni hogy semlegesítsem mert így nem akarom a lefolyóba önteni SENO4007 nevű előhívóról van szó, meg régi finom kristályos maratóról.
Azt tudom hogy az egyik sav a másik lúg, de inkább nem kísérletezem.
Lényeg a lényeg :Ti hogy szoktátok semlegesíteni az elhasznált vegyszereket?
(#) emmzolee válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
A Dry fólia az negatív. Most nem arról van szó!

Ez viszont amiről szó van, az a gyárilag fény érzékenyített nyáklap. Ami szintén pozitív.
A levilágítási idővel lesz a baj.
Idézet:
„Miért kell szegényt félre vezetni?”

Utálom az ilyen fölényeskedő hangnemet!
Látod most én is írhatnám neked.
(#) gulasoft válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 3, 2011 / 1
 
Az előhívót felöntöd 5 liter vízzel,nem lesz töményebb mint egy alapos kézmosás, ha meg ehhez a vízhez savat is adsz (óvatosan) a kettő kiüti egymást.
Vegyszerboltban vegyél nátrium hidroxidot, messze olcsóbb és olyat keversz amilyet akarsz.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
7g/l. Esetleg arra lehet figyelni, hogy a frissen kevert anyag kicsit erősebb a megszokottnál, aztán 4-5 előhívás után beérik, s normalizálódik.
(#) gulasoft válasza gabor128 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Simpinek is szól, a grafitossal a gond az, hogy a festék rajta marad a felületen, ezáltal gyengíti a rézréteget, hiszen nem az agyagra rakódik, hanem egy nem stabil festékrétegre.
Ezzel amit belinkeltél bár nem néztem meg még alaposan olyan nagy felületet azért nem vonnak be, gondolkozzunk inkább azon mivel oldható meg, hogy egy ilyen besütés után vezessen a rézporos cuccunk, és azért 600 fok nem egy átlagos hőmérséklet, szerintem az üvegednek integethetsz ilyen hőfokon.
Kipróbáltam a rézport, még az arányokkal kísérletezek.
(#) emmzolee válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Figyelj. Ha volt tesztelve az idő, akkor tudod mi jó neki. Akkor mivel azt mondtad, hogy csináltál már tök jó nyákokat is ilyen technikával, akkor gondolkozz, hogy lehetett-e valami máshogy, mikor jó volt.

Esetleg nem került-e a lámpa távolabb a nyáktól?
Vagy nem lett-e kisebb a fényerő, ...

Kezdek biztos lenni, hogy kevés lesz a levilágítási időd. Mivel világítasz?
Nekem van egy 18W-os Phillips uw csövem, azzal világítok mindig. A gyári fényérzékeny nyákhoz 15 perc kell, a P20-hoz a fele, és a dry fóliához csak másfél perc.
Azért írtam le, mert durván sokáig kell világítani a gyári fóliát. Nálad nem látszik, hogy bele bele marna a vezetősávjaidba. Ami azt jelentené, hogy átlátszó a maszkod, és át hatol rajta a fény. Akkor jogos lenne, hogy ne világítsd hosszabb ideig, mert szét megy az egész. Nálad viszont mivel nem jött le a nem kívánt felületről a lakk, ez azt jelenti, hogy kevés volt a leviláítási idő.

Az előhívóval van hosszútávú tapasztalatom. Az enyém meg van vagy 5-6 éve, és tök jó még. úgy használom, ahogy gulasoft videojában van. bele mártom, és már veszem is ki, és egy másik vizes edényben mosom le a leoldott cuccot. Így nem lesz dzsuvás az előhívóm.
(#) karaszbandi válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Én is azt írtam!
Csak az előző kolega írta fordítva.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
És hogy szedem le a műgyantát a luk körüli részeken, hogy szedem ki a felesleget a lukból? Valami könnyen folyós massza kell, holnap veszek ónpasztát amit a gázosok használnak, ahhoz adok rézport, és kipróbálom azzal is. Bár ez a rezes massza már elég biztató színű, végül is ha a két oldalon összeköt a réz akkor oly mindegy hogy luk felületén mi van.
(#) Electricboy válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Üdv!
Tényleg a levilágítási idővel volt baj, ma direkt teszteltem, egy darabka panelt félig letakarva kiraktam a napra jó sok időt. Utána bele az előhívóba ezután így (Kép021) nézett ki, aztán maratás után így (Kép024) láss csodát működött a dolog. És arra is rá jöttem hogy miért kevés az levilágítási idő, a maszk miatt, ezelőtt írásvetítő fólia volt erre most nem volt lehetőségem ezért csak sima A4 lappal csináltam, ezen meg nem tudott átjutni kellően az UV. Na sebaj egy 8x6 cm-es nyákkal kevesebb és egy tapasztalattal több!
(#) karaszbandi válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Jaaaaaaa.
Ezt eddig nem tetszett mondani!
A síma másolópapír nem erre való.
Még a pausz az jó. A papír is jó, ha lefújod transparent21-el.
(#) gabor128 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Üdv!

Nem agyagozok és nem is lyukgalvánozásra kell. Egyszerűen csak szeretnék készíteni egy áramkört ezen az elven. Erre találtam ki, hogy egy pl. agyag, v. kerámia bögre oldalára egy kis áramkört rárakni.

A 600C-ot kicsi én is sokallom. A hordozó anyag enyhén megégne, vagy deformálódna (nem üveg). Így max hőálló anyagokra lehetne felvinni ezt az ón oxidot.
Azt nem tudom, hogy a magas hőmérséklet az anyag aktiválásához kell-e, vagy sem. Ellenkező esetben elég lenne alacsonyabb hőmérséklet is hosszabb időtartammal.
(Valami hasonló kemencét biztos össze lehetne dobni egy régi kenyérpirítóból, meg samott téglákból. )

Viszont maga az elv az nem tűnik bonyolultnak. Több réteget kell ráhevíteni a hordozóra és az eredmény egy félvezető jellegű anyag.

Majd még nézelődök a neten ezzel kapcsolatban, meg hátha tálálok más megoldást is.
(#) Berci válasza gabor128 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia
Szerintem ,ha egy hordozóra grafitot dörzsölsz
az megmarad rajta és vezetni is fog,így galván úton rezezni is lehet.A kész áramkört pedig lakkal megvédhető.
(#) vicsys válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Nem kell lefújni és átlátszóvá tenni. A trükk az, hogy a nyomatos oldal kerüljön a fotólakkra és egy kicsit (kb. 30%-kal) tovább levilágítani. Nagyon szép kontúros lesz úgy is... :yes:
(#) Electricboy válasza vicsys hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én igazság szerint azt a módszert használtam hogy picit olajos zsebkendővel a nyomtatott lap hátoldalát finoman át dörzsöltem ettől jóval áttetszőbb lesz a sima papír és nem is maszatolódik el. Felrakok egy képet amin lehet látni a különbséget, az olajos és nem olajos papírrészen. (A kép telefonnal készült de a lényeget látni.)

Kép025.jpg
    
(#) emmzolee válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Pedig ez volt az első kérdés, hogy mi változott a levilágítás körül. A sima A4-es lapot nem használnám a helyedben. Lehet venni az OfficeDepot-ban pausz papírt. Az sokkal jobb. Gondolom nem lézeres nyomtatód van, azért választottad a papírt hordozónak. Lehet kapni tintasugaras nyomtatóhoz is írásvetítő fóliát. Én használtam régebben. Jó az is.

Mindegy a lényeg, hogy mostmár meg lesz a jó megoldás.

A nappal az a gáz, hogy nem mindig egyforma az ereje. ami nem gáz, ha csinálsz egy jó SÖTÉT maszkot, amin biztos nem jut át a fény, és egy hosszabb biztonságos időt választasz. Akkor mindig jó lehet a dolog.
(#) gyulank hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Van ötletetek arra, hogy hogy lehet ilyen réseket csinálni a NYÁK-ra?
Szóval ez egy F csatlakozó, aminek a lábai 3mm szélesek. Találkoztam már ilyen potméterrel is, aminek hasonló lábai voltak...
3mm-es kör alakú lyuk már szerintem túl nagy lenne, csúnya, és gyengébben rögzíti a csatlakozót...
(#) Petjaa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Helló!

Én marni szoktam az ilyen furatokat! Sima fúróheggyel nagyon kis fogásokkal meglehet szépen csinálni, akár kézzel is.

Üdv Petjaa
(#) gyulank válasza Petjaa hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Úgy érted, hogy megfogod a NYÁK-ot, és a fúróval elkezded karcolgatni?
(#) gulasoft válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Fogod a nyákot, kifúrod, kicsit kitágítod a lukat, befogod úgy, hogy a fúrószár közepe legyen a nyáknál, és óvatosan elkezded rátolni a nyákot a szárra, persze közben erősen fogod a nyákot. Ezért jó egy cnc, mert az megcsinálja.
(#) frigos hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék venni egy nyomtatót amivel tudok fóliát nyomtatni illetve vasalásos nyák gyártáshoz papírt!
Samsung 1665 néztem. Olvastam hogy van akinek bevált, tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Továbbá 25 e ig milyen nyomtatót ajánlanátok!
Nagyon szépen köszönöm!
Szép estét Feri!
(#) Petjaa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Tulajdonképpen igen. Olyan mintha gravíroznál. Én telibe marással nem ajánlanám mert a vékony fúróhegy nemfogja bírni a kemény nyáklapot, eltöri a fúrót!
(#) karaszbandi válasza frigos hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Én most vettem Konica Minolta 1350E-t. 1200x1200 at tud. Én pauszra nyomtatok, és tökéletes 1 rétegben is. A fóliát is tudja, de az nekem nem igen tetszik, mert a hajlítgatásoknál megpattan a festék és lepattan, innentől kezdve nem jó. A pausznál ilyen baj nincs.
(#) gulasoft hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Kipróbáltam ezt az olajos papír módszert, sajnos csak egy eredetileg kék beültetési rajzom volt, nem igazán lett fekete fehér, és a levilágítási időt is emelhettem volna akár 10 percre is, de az éppen csak élvezhető szintet megütötte. Nem is mertem nagyon mosogatni, mikor levettem a fóliát nem is látszott a rajzolat, ennek ellenére előjött, utána adtam még neki 2 perc uv-t elég jól bekeményedett. Kicsit ezt is szokni kell, de talán használható főleg vastagabb vezetékezésű áramköröknél.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Ja és persze az eredeti még véletlenül sem volt méretarányos, addig játszottam vele, míg cirka jó lett, fúrófile nuku, kézzel fúrkáltam, baromi szokatlan volt. Sajnos az eagle állományt hiába kértem.
Következő: »»   578 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem