Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   102 / 380
(#) peter1995 válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hát egy tranyó pár és egy 555-ös multivibrátor kapcsolgatja 50Hz-en a 12VDC-t a trafóra.

555dcac.gif

(#) erbe válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Milyen tranzisztorokat teszel bele?

Az egyik 2N3055 amásik valami erős PNP lesz.De azt vennem kell mert nincs itthon.

Nem fogja meghajtani az 555. A 12-15 A-hez nagyobb bázisáramot igényel, mint amit az 555 bír. 12 V-ról 100 W-hoz kevés 1 db 3055.

Nem.A 3055 és egy PNP a rajzon muatott módon beköve.Vagy darlington kapcsolás kéne?Hogy nagyobb legyen a bázis áram?

Ezzel a kapcsolással Darlingtonnal túl nagy lenne a maradékfeszültség. 12 V-on nagyon leromlana a hatásfok. Másik, nagyobb teljesítményre tervezett inverterkapcsolást kellene keresni. Az inverteres fórumokon találsz.
(#) ujfalusi válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A 3055-ös komplementere a BDX 18
(#) granpa válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Szevasz Péter!
Sajnos előbb válaszoltam, azután néztem át a trafós topikba. Ez nem így működik! A primer tekercset csökkentjük 5%-kal, a szek.-t növeljük 5%-kal. A 3db. trafóból összerakva a magot, az ablakba nem fog elférni a huzal (bár amiket számíttattál, az belefér).
Üdv:Kálmán
(#) ujfalusi válasza granpa hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Valóban így kellene lennie, de mint irtam én is csináltam ilyet,
igaz az hálózati trafó lett. De terheletlenül nagyon nagy áramot vett fel, és így lett jó ahogy én megoldottam.
(#) Lution hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok.
Lenne itt egy transzformátor

Prim 220v, sek 2700v-25mA

kérdés: ezt a trafót kb mire lehetne használni?
(#) peter1995 válasza Lution hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Át kell tekerni.
(#) lacek29 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok. Szigetelt vezetékkel szabad trafót tekercselni?
(#) ujfalusi válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Lehet, de nem ugyan az a minőség mint a zománcozott huzal.
(#) lacek29 válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Az mit takar,hogy nem ugyanaz a minőség?
(#) kzsolt88 válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Helló!

Kicsit unatkoztam, gondolkodóba estem. Mivel érdemes a kivezetést csinálni? Van valami jófajta spéci anyag erre, vagy jó a vékony prespánnal betekerni, esetleg sütőpapír, vagy használhatok simán zsugorcsövet?
Ki, hogy szokta?
Üdv.
(#) erbe válasza kzsolt88 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Vannak hozzá komoly hő és mechanikailag is ellenálló anyagok. Egykor varniscső volt szokásos, különleges helyekre üvegszövet cső, ma már hőálló műanyag csövek vannak erre a célra. Hogy hol kapni ilyent, arra sajnos nem tudom a választ. A zsugorcső is hőálló 125 fokig, azt jobban kapni.
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Most is a varniscső a szokásos, bár lehet hogy nem így hívják. Mellettünk üzemel egy tekercselő üzem, ott szoktam kapni ha kérek. Annyi hogy üvegszálas cső lakk bevonattal. Érdekessége, hogy öngyújtóval meggyújtható, a páka 400 fokon kikezdi, de mégis ipari motorokat tekercselnek Németországba, és ezt használják.Így néz ki. A szép német neve: glasfaser isolierschlauch. Magyarul üvegszálas szigetelő cső.
(#) mex válasza andras1 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Jó anyag az nagyon. Ha már egy motorkivezetés több ~150°C-nál akkor már a tekercsbelső biztos, hogy 200 körül jár, ez pedig a kevés kivételtől eltekintve nem szokványos ipari alkalmazásoknál sem.
Úgyhogy az öngyújtó, és a pákapróba nem mérvadó.
(#) erbe válasza andras1 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Azért ez nem teljesen azonos az egykori varniscsővel. Az valamilyen textil, cellulóz vagy selyemalapú, lakkbevonattal. A PVC-bevonatú üvegszövet már a II. kategória.
(#) andras1 válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Nem, nem azonos persze. De a köznyelv még mindig varniscsőnek hívja. Legalábbis errefelé. A PVC-bevonat pedig opció, létezik olyan fajta is, amelyiken nincs, csak annak azt hiszem a villamos szigetelőképessége alacsonyabb.
(#) gaben62 válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Jobb helyeken úgynevezett 2z-s huzallal tekerik a trafókat, főleg a primert.
Ez azt jelenti dupla zománc szigeteléssel van bevonva, nagyobb az átütési szilárdság, jobban bírja a tartós üzemet, hosszabb élettartam, nehezebben ég le.
A vékony 0,15-0,25mm. mai gyártású Cu-z tekercselő huzalok, már mind ilyenek, általában jobb minőségű a szigetelésük mint a vastagabb huzalnak.
Primernek használj sodrott 0,8as műanyag szigetelésű réz drótot, pl.táp kivezetései, mert az nem törik le később sem.
(#) berobbantam hozzászólása Feb 26, 2011 /

Tiszteletem mindenkinek.
Akkutöltőhöz csinálgatok egy trafót.Egy régi eag trafó vasmagját használtam fel.A szekundernek 16 volt 6 ampert kéne tudni.A vasmag 18 négyzetcenti.Nagyjából ennyik a tények.Két kérdésem lenne.Egyik:Mi van,ha a vasmag lemezeit nem tudom mind visszatenni?A másik,hogy ehez a szekunder paraméterekhez nekem 2 ili átmérőjű huzal jött ki.Ezt eleve kicsit soknak találom és nincs is épp kéznél.0.2-es viszont töménytelen mennyiségben a rendelkezésemre áll.Mi van akkor ha mondjuk 10 szálat összesodrok ebből és avval tekerem meg a szekundert.A csévetesten elfér és a gyakorlatban is kivitelezhető mivel kb 15 méter kell.Válaszokat előre is köszönöm.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Úgy akarom kivitelezni,hogy kihúzom mind a 10-et az udvaron .Egyik végét kikötöm a másikat meg tekerem míg valamennyire össze nem sodrom végig.Ezután tekerem meg vele a szekundert.Akkor belevágok holnap.Remélem nem fagy rá a kezemKösz a segítséget
(#) erbe válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

1,5 mm átmérőjű huzal megfelelne a 6 A-es akkutöltőhöz. Ha ilyen nincs kéznél, 58 szál 0,2t-es kellene összetekerned azonos keresztmetszet eléréséhez.
(#) kzsolt88 válasza erbe hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Sejtem miről lehet szó, hajszárítóba láttam ha jól emlékszem abba kis vékonyabb fehér színű csövecske volt ráhúzva a huzalra, jah meg régi forrasztó pákába is ilyesmi lehetett.
Egyenlőre zsugorcsővel oldottam meg a trafóm kivezetésének szigetelését.
- Ma befejeződött a primer újratekerése, de megint kudarc.
Bedugtam a konektorba és nem halottam semmi zizegést, gyanúsnak találtam hogy ilyen csendes lenne, ezért kihúztam és ráraktam a multimétert feszmérővel.
Bedugtam másodjára, 230 Volt tehát a feszültség benne volt, hangja viszont továbbra sem volt. Pár másodperc múlva kihúztam és visszadugtam kíváncsiságból pár perc múlva és akkor lenyomta a biztit. Sehogy sem értem miért verhette le, viszont a dugó villá eléggé szenesen lettek.
- Szétforrasztottam a lecsapolásokat (kb. 6 darab van) és minden kör-t ellenőríztem a szakadásmérővel hogy nem-e zárlatos a szomszédjával, de sehol semmi. A vashoz se éget hozzá egyik se, arra is rámértem. Lehet olyan zárlatom van amit a 230 áthúz, de a dióda vizsgáló nem érzékel? Érdekes lenne....
Korábban volt gond a kismegszakítóval nagyapámék (azért próbálkoztam ott, mert nincs Microhullámú, meg számítógép, meg 16 digitális vacak, amit újrakell programozni az áramszünet után)
szóval 16A-os kismegszakító már vacakolt multkoriban, lehet hogy annyi lesz a hiba, de az is lehet hogy a dugvillában keletkezett valami zárlat. Harmadik variáció... (kevés 289 menet)???
(#) erbe válasza kzsolt88 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Gyanítom, semmi baja a tekercselésednek. Ha üresjárati áramot nem mértél, miért nem mérted meg a megcsapolásokon jelentkező feszültségeket. Nagyobb teljesítményű trafóknál, de toroidnál még kisebb kategóriáknál is gyakran előfordul, hogy a jól méretezett automatát is lelöki bekapcsoláskor. Nem is illik villásdugóval "kapcsolgatni", mert az hamar beszikrázik.
Nálunk pl. épp a mikrosütő szokta levágni alkalmanként a 16-os automatát, teszi ezt több mint 10 éve. De nincs is a házban semmi digitális vacak, amit újra kellene programozni.
Egyébként szemét dolog, hogy ezrével készítik úgy a dig. kütyüket, mintha soha nem lehetne áramszünet, stb...
(#) kzsolt88 válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ezt vehetem úgy hogy ajánlasz egy sima egy pólusú kapcsolót a bedugdosás helyett?

üdv.
(#) erbe válasza kzsolt88 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ipari eszközökre illik kétpólusút tenni, de egye fene, egypólusú is megteszi. De legalább 16-20 A-es legyen!
Próbaüzemben nem szokás ugyan, de addig használhatnál kapcsolt dugaljat. Nyugodtabban méreget az ember, ha baj esetén nem a dugót kell ráncigálni, hanem csak katt...
(#) gaben62 válasza kzsolt88 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Sima két áram körös, kétpólusút használj, glimmes billenő kapcsolót.
A 16A-t ma már mind tudja, több ezer kapcsolás mellett, 230V ra vonatkoztatva.
Én minden saját készítésű tápnál ilyent használok, illetve a 12V- ról működökhöz 1áramkörös 3kivezetéses ledes billenőst, hosszú évek óta.
(#) gaben62 válasza kzsolt88 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ezért kell be tenni a digitális programozható cuccokba 3V-os elemet a proci részre, pl. 2db. mini ceruza elem, tartós/alkáli, aztán nem felejti el soha.
Én az időzítőkapcsolókban ezt használom, egyszer kell beépíteni, és nem felejti el az időt progikat, hosszú évekig.
Következő: »»   102 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem