Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Jut eszembe, váltó kapcsolóra mit tudsz ajánlani?
Tegyük fel hegesztőtrafó szekunder tekercs közti kapcsolásra? Eddig úgy néz ki, hogy kihúzom 2 réz csavarral az oldalára, a 2 szekunder végét (45V hegeszteni) és egy csapolást (12V autó bikához). Valamint tömszelencén kihúzom az egyik diódához menő vezetéket, és marad füles anyacsavar. Van erre a célra elérhető áron valami váltó kapcsoló, vagy jó lesz a kivezetés?
Üdvözlet! Elakadt a dolgunk esetleg tudnál segíteni?
Hali!
Ma volt időm suli után, találtam egy (iparinak nem mondható) viszonylag megfelelő kis kapcsolót. Monostabil, szerintem gyepnyíróba volt, olyasmi. Elvittem a kis primerem a konektorig és azt tapasztaltam hogy a probléma megoldódott. Kb. 10-szer kapcsoltam ki-be meg a csapolásokat méregettem, és csak egyszer csapta le a biztit (mert remegett a kezem a kapcsolón) szóval összességében jó lett. Ha lett volna légy (de nincs mert tél van) akkor meg lehetett volna hallani hogy alszik. A kis trafónak semmi hangja nincs, semmi zümöggés, semmi búgás, bekapcsoláskor sincs pattanás, és semmi akkusztika nem jön belőle. Ez jót jelenthet? Hétvégén leszigetelem, és rádobom a szekundert. (a váltókapcsolóra várok javaslatot addig is.) Így néz ki most:
Ekkora áramra többe kerülne a váltókapcsoló, mint az egész trafó. A gyártók nagyon elszálltak az árakkal (vagy a viszonteladók), mert 20 A-es kapcsolók is már 4-6000.-be kerülnek.
A csavar meg szárnyasanya tökéletes megoldás. Lehet kapni nem túl drágán kicsi bajonettzáras hegesztőcsatlakozót, de barkács célokra nem érdemes bevetni. Ügyesen megcsináltad a trafót, de mit akarsz kihozni belőle? Mert ha hegesztőt, akkor nem így kellett volna elrendezni. Bikázónak, töltőnek jó.
Sziasztok!
Kaptam egy szünetmentes tápból való trafót, lásd a mellékelt képen. Mi lehet ennek a trafónak a bekötése? Eredeti felhasználásában ez oda vissza transzformálhatott?
Sok UPS-ben egy trafót használnak akkutöltésre és főtrafónak is. Töltéskor vagy megcsapolást váltanak, vagy soros ellenállást kapcsolnak a primer elé, hogy kiegyenlítsék a feszültségkülönbséget.
Van 3 jó vastag kivezetése, ezek középpontkivezetéssel ellenütemű meghajtással alkotják a kisfeszültségű oldalt. A másik oldalon már méregetni kell. Az ellenállásmérés nem ad megbízható eredményt, hiszen a töltő ág nagyon kis terhelésre készül, ~0,4-1 A. A vékonnyal rajzolt 3 kivezetésű rész lehet a hálózati be-kimenet. A kétkivezetésű lehet az akkutöltő ág. Égőt sorbakötve kapcsolj 230 V-ot a vékony oldal BLK-BLV végeire és méregess!
Szekunder oldalon milyen feszültséget kellene találnom? 2x16V körül?
Először mérjél! Hiszen azt se tudjuk, milyen UPS-ből szedted ki, mennyi volt az akkufeszültség.
Köszönöm!
Megpróbálom a szekunder felét egy csomóba rendezni, hátha az elég hogy essen a feszültség, ha nem sikerül, akkor marad így bikásra, így is boldog vagyok, üdv.
Akkor se tudjuk, sok függ az inverter által kiadott jelalaktól. Négyszög, "kváziszinusz" esetén 8-9 V várható (2x), valódi szinusz esetén 6-7 V körül.
Ennyi idő alatt már mérhettél volna.
Igen mérhettem volna, ha nem lenne a trafó és köztem egy városközpont meg 4 km.
De azért köszi.
Sikerült mérnem:
A fekete-kék primer esetén: szek1: 19V szek2-szek3: 2x7.55V A piros fekete primer esetén: szek1: 21.7V szek2-szek3: 2x8.5V Hálózat: 233V Melyik a helyes?
Még nem tudom. Bármire. de olyan nincs, hogy mindkettő jó. Vagy van? Annak mi értelme lenne?
Idézet: „olyan nincs, hogy mindkettő jó” Akkor miért csinálták a megcsapolást? Biztos megvan a maga szerepe. Ha nem zúg, nem melegszik, akkor bármelyik állásban használhatod. Amelyik majd jobban megfelel a terveidnek.
Ha nem tudod hogy mit akarsz kezdeni a trafóval, akkor minek kérdezel?
Én kérdeztem, és nem Ő. Ő csak megpróbált válaszolni. És hogy miért kérdezem, ha azt sem tudom mit akarok vele? Hát azért, hogy tudjam, hogy van egy ilyen trafóm, amit ismerek, tudom a paramétereit és ha egyszer kell valamire, pontosan tudni fogom melyikhez nyúlhatok a 30-ból. Hát ezért. :yes:
Sziasztok!
Ez a trafó hány VA lehet? 2×26V ad le. 1200Ft megérte?
Azért egy képből ezt megállapítani nem lehet. Legalább a szekunder huzalt megmérhetted volna. 1200.- forintot viszont megér.
Mit kellene rajta mérnem?
A huzal vastagságát odaírtam.
Sziasztok!
Egy elég érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok. Egy trafó, 15cm magas, 17cm széles. vas keresztmetszet 45cm2, priemr huzal 1.7mm szek: 2.2mm. Ezt tudni, ez mekkora teljesítményre lehet képes? Képes lehet 1000 watt leadására? Csak körülbelülire érdekel, hogy kb milyen erős lehet. Tudom, ebből még nem igazán lehet megmondani, de saccra mit mondanátok? Sajnos, ez az a téma, amihez hozzá se tudok szagolni... 230/2x59v, ha ez számít. Előre is köszönöm!
Nincs ráírva hogy a 59V az hány amper?A 45cm2-es vas bőven tud 1000W-ot.
45 cm2 vas az legalább 1200W. Mire akarod használni a trafót?
45 cm2 vas az legalább 1200W. Mire akarod használni a trafót?
A megadott vezetékvastagságokkal normál terhelés esetén a kivehető teljesítmény ~1200 W. A vasmag sokkal többre lenne képes, a tekercselést kis melegedésre állandó üzemre méretezték.
Köszönöm a sok választ! Brutális PA erősítő tápjaként használnám.
De a trafóméretezésnél AC feszültséggel kel számolni vagy DC-vel?
A kettő szekundert külön küllőn számoljam Vagy ha pl. 2x24V 4A számoljam egybe? |
Bejelentkezés
Hirdetés |