Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   252 / 384
(#) kugli96 válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

230V a hálózati feszültség.
(#) pucuka válasza kugli96 hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

És mi köze a kimenő trafónak a hálózati feszültséghez?
(#) kugli96 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Azt meg nem mondom,de hát ő kérdezte !
(#) steelbird válasza kugli96 hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Szia!
Ez nem jó hálózati trafónak, ne is dugd rá, a 230V -hoz kevés rajta a menetszám.
Ez kimenőnek jó csak, vagy felfelé transzformáláshoz.
(#) kugli96 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Tudom hogy nem jó hálózati,hisz egy kimenő trafó...A menetszámot hol nézted meg? van a trafóhoz rajzod?
(#) Near hozzászólása Ápr 22, 2015 /

Üdvözletem Bár nem szintetizátor de hasonló hangszerről lenne szó. Adott egy régi philips elektromos orgona. Sajnos sikerült 110v os állásban bedugni. Azóta nem kapcsol be. Mivel semmi durranást illetve égett szagod se produkált biztosíték hibára gondoltam de multiméterrel rámérve a biztositékok nem szakadtak. Hol keressem a hibát? Lehet, hogy a trafó szállt elt? Esetleg a primer kőr meg szakadt? Előre is köszi. Ja igen nem ment sokáig 110 es állásban csak pár másodpercig. Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza Near hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Dugd 230V-be és egy voltmérövel nézd meg a trafo mindkét oldalán a feszültségeket.
(#) Gafly válasza Near hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Reméljük nem speciális IC tömeghalál történt
Igen, tápellátást kellene körbenézni.
Ha rendes tápfeszültség nincs, akkor semmi sincs...

Dèl fele ki tudom mérni addigra hoznak elemet a multiméterbe mert az utolsó. kis szuflával teszteltem a biztosítékokat. Addig leírom, hogy hogy is néz ki a jelenlegi helyzet. Egy full analóg orgonáról van szó. A 230 as kábel közvetlen a kapcsolóra megy és onnan a feszültség választó kapcsolóhoz. Onnan a trafó oszt tovább ugye. Ami itt a kérdésem volna amíg nem tudok mérni, hogy az ic-k hez menő sőt az összes kimenő ágon van biztosíték. Ilyrn esetben nem az lenne a reális, hogy ezek megszakadnak? Hiszen dupla akkora feszt kaptak a trafóról mint kéne. Javítsatok ki ha tévedek. De ha esetleg az ic-k haltak meg attól a hálózati kapcsolónak még világítania kéne max nem ad hangot. Legalább is a logika ezt diktálja de ismét javítsatok ki ha tévednék. Köszönöm az eddigi válaszokat és amint tudok mérek .

Na meg jött az elrm csak az áram nem. Mindenhol 0 volt. Neki estem ohm mérővel a dolognak. 110v ok 127v ok 220v végtelen 240v végtelen. Ez lehetséges ? o.o Mégis mi a ráktól szakadt meg a 220 ra menő primer? Vagy lenme egy biztosíték elrejtve amit nem vettem észre? Kicsit ugyan furán mértem mert a hálózati kapcsoló és a feszültség választó közt mértem a primert, hogy ne kelljen apró darabokra szedni csak ha cserélni kell esetleg a trafót 100% osan. Most így mit tudnék tenni?
Válaszotokat előre is köszönöm illetve ha kell csatolok képet a trafóról.

Tegyél fel képet, meg hogy akkor hol mit mértél...
(#) maszek0005 válasza Near hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Vagy esetleg egy hőbiztosíték, a 127V, és 220V-tekercsfelek között, ami a tekercsek közé van beépítve? Én már találkoztam ilyennel.

Rendben holnap rakok fel képet ilyenkor már inkább mással foglalkozok délelőtt neki állok akkor fényképezni.
Amit idáig sikerült kiderítenem, hogy maga az orgona működik. Szereztem egy 230v --> 110v 200w os trafót. Átállítottam a fesz. választón 110 re és 127 re is. Mind a két állásban ha előtte van ez a pót trafó hibátlanul megy.
Maszek0005:Elég nagy trafó tehát előfordulhat, hogy van a tekercsek között biztosíték.
Gafly: Először úgy mértem, hogy a hálózati zsinór belső csatlakozásához kapcsoltam a multi métert. Ekkor 220V os állásban volt. szakadást mért. Állítottam rajta egyet 127 re és rögtön meg jelentek az impedancia értékek. Ebből gondoltam, hogy itt lesz a gond. Később direkt ben is rámértem a trafó primer körére és ugyan ez tehát a fesz. választót ki lehet zárni.
Holnap akkor délelőtt csatolok képet a teljes "nagyfesz" részről a trafóig. Hálás vagyok nektek.
Ja igen még egy kérdés. Ugye most én szereztem ezt a 200w os trafót. Sokáig nem mertem vele használni nehogy valami gond legyen. Az orgona maga a leírás szerint 100W ot fogyaszt. Ha a trafó amit rákötök 200W os elméletileg bírnia kéne de gondoltam megkérdezem biztos ami biztos mert ha esetleg nem tudom megoldani a 220-240 es primert ideiglenesen talán így is meg lehetne oldani a használatot.
Előre is köszönöm! Jó éjt.
(#) Rober_4 válasza Near hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Kihúzott állapotban birizgáld már meg azt a 110-230v kapcsolót, hátha kontaktos, vagy lehet, hogy rossz állásba tetted. Nem lesz nagy hiba szerintem. Ha a 110v-épp akkor mért ne lenne épp a 230v-as...

Idáig szerencsés vagy. Ha nem sürgős, lassan/megfontoltan próbálkozz...
(#) Massawa válasza Near hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Nagyon valoszinü, hogy a 110/220V-s dugo vagy foglalat égett le. Ott nézz körül.

Amugy az amerikaiak szoktak egy agymenést csinálni, hogy 110V-nál párhuzamosan kötik a 2 darab 110V-s primér tekercset ( mert igy nagyobb áramot kapnak), 220V-nál meg sorba kötik öket. Elöfordulhatott , hogy amikor a 110V-ra kapcsolt gépet 220V-ba dugtad az egyik tekercs leégett ( vagy már korábban is szakadt volt, de nem vetted észre). Ezért megy most még 110V-ra ( igaz, hogy fél erövel), de 220V-ra már nem, mert az egyik tekercs szakadt.
(#) Near hozzászólása Ápr 23, 2015 /

Rober_4: A kontakt hibát bár nem zárhatjuk ki két esélyes mert közvetlen a trafónál is mértem illetve megpróbáltam kontakt spray vel is kitisztítani a kapcsolót semmi változás.
Gafly: Úgy teszek nem szeretném tönkre tenni.
Massawa: Nem tudom, hogy ez így van-e megoldva. :/

Picit elaludtam elnézést meghoztam közben a képeket is a trafórol.
Illetve lefényképeztem a fesz. választót is. A képen 220V os állásban van. Itt nem megy. Ha eltekerem balra akkor vált 127V ra itt működik az orgona. Ha tovább tekerem balra jön a 240V és megint nem megy. Ha tovább tekerem jön a 110v és ott megy. Ilyennel még életemben nem találkoztam elnézést ha kicsit értetlenül állok a dolognak.
UI.:Minden állásban a megfelelő feszültségre kütve természetesen.
Előre is köszi mindenkinek + köszönöm a segítséget az eddigi válaszolóknak is.
(#) Gafly válasza Near hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Turkáltam kicsit a neten, sok siker nem övezett (fizetni meg akarok)...
Massawa-nak szerintem igaza van
"Csipogós" multiméterrel is meg kell annak a hibának lennie...
Nem tudod leszedni a kapcsolót (csak akkor ha vissza is tudod tenni!)?
Trafó a képen épnek tűnik. Szemrevételezés, akár nagyítóval is ajánlott...

Sajnos szerintem is igaza van! (Ne feltételezz semmi rosszat köszönöm válaszod Massawa.)
A kapcsolót leszedni ugyan le tudom odáig, hogy kicsavarozom a két mellette lévő csavart és benézek mögé. Amit ott látok eltántorít. Annyi kábelt amennyi ott van... Annyi hajszálam nincs... (Azért van de hasonlatnak jó.)

Ha esetleg Massawa-nak igaza van mit tehetnék? Esetleg egy megfelelő méretű 230-110V os előtét trafóval ki lehetne hidalni ezt? esetleg lehet, hogy felesleges és inkább próbáljak meg szerezni hozzá egyet, esetleg ezt újra tekercseltetni?

Ha pedig nincs igaza akkor mi lehet a gond. Meg próbálhatom még megnézni a kapcsoló kontaktusait nincs-e valamelyik elkorrodálódva bár kétlem, hogy a 110 es részen beküldött 220 miatt jönne elő a kontakt hiba. Annak korábban is jelentkeznie kellett volna.
De a nagyítós dolognak neki esek hátha meg látok valamit ami elkerülte a figyelmem.

A multi méter csipogós részét is ráengedtem és csak 110, 127V nál csipog. A többi primer bemenetnél hallgat mint a sír.

Mindenesetre köszönöm a válaszokat. Ha van még valami ötletetek azt előre is köszönöm. Neki esek nagyítóval és amint végeztem meg írom, hogy találtam-e valamit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015

Nem tudom mennyire látszanak a képen a csatlakozási pontok. Holnap kicsavarozom a kapcsolót és készítek mögötte is képeket. Már elraktam a szerszámokat szóval csak így tudtam fényképezni.

Ha valoban az egyik 110V-s tekercs rossz, akkor egyszerübb egy uj trafot szerezni. Mérd meg 110V-ra kapcsolva a trafo szekundér kimenetein a feszültségeket, és nézz körül egy ilyen áttételü, de 220V-s trafoért. A külsö 230/110V-s trafo nem a legjobb megoldás, föleg nem ha a trafo 110V-n párhuzamos tekercseléssel megy.
A legrosszabb esetben, (ha egyáltalán javithato) a trafos topikon lehet, hogy találsz valakit, aki áttekercseli.
Most nézem a képeid amint látom ez hegesztett vasmag. javithatatlan! Gyorsan mérd meg az elötét trafoval a szekundér feszültségeket és kerres egy uj trafot.

Rendben köszönöm válaszod azt hiszem kénytelen leszek ezt tenni ha szakadt a tekercs. Holnap neki eset mindent kimérni még egyszer illetve a szekunder nek is neki esek.
Válaszod köszönöm!

A trafo primer oldala szimmetrikus szokott lenni, azaz ott 6 forrasztopont lesz, ahol az elsö 3 ellenállás értékei ismétlödnek a másik 3-n.

Ez nem tudom milyen trafó de jóval öszetetebb. A primer oldalon kapásból 10 forrpont van. Ebből 8 egy oldalon amire 4 vezeték csatlakozik amik a bemeneti kék vezetékhez mennek vissza csak a feszválasztból illetve a másik oldalon kettő amiből csak egyre van csatlakoztatva szintén a feszválasztón keresztül ami a barna bemeneti kábellel csatlakozik. :/
Fura minden esetre. Holnap a világosban neki esek mélyebben illetve a bekötésről küldök egy képet. Jó éjt nektek és köszönöm.

Ezt vagy neked kell kideritened, vagy valakinek aki helyben látva el tudja dönteni, hogyan is van a dolog. Ezt innen már nem tudjuk megállapitani. Ha 10 kivezetés van, akkor lehet, hogy 2x5 kivezetésröl van szo.
(#) Near válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Képet csak holnap tudok csatolni de lerajzoltam, hogy pontosan mit is látok. Illetve le is írtam, hogy hogyan mértem ott helyben a forrpontokon. A paintos képért bocsi de más nem jutott eszembe mivel már szerszámok nincsenek elöl, hogy szétszedjem megint.
Remélem nem gond.

Ja igen kicsit elírtam a szövegben. Nem feszültségről van szó hanem a 110 es tekercsről sorry. :/
(#) Near hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Megvan, hogy hol van a szakadás. Sajnos kuka a trafó igazad lesz. Bár kicsit késő van elő kaptam a szerszámokat és a multit neki estem mert nem tudtam aludni időm meg van.
Van ugye a két tekercs. Amit korábban tíz bemenetnek hittem valójában csak 5. Szétszedve látszik, hogy a maradék 5 forrpontra a trafóba menő vezetékek vannak forrasztva tehát csak hidalás. Tehát van a bal oldali sárga bemeneti ág. Onnan indul az áram 110-127V esetén a párhuzamosítás miatt tovább és megy a trafó. Na most. 220 ra kapcsolva a kapcsoló sorba köti a két tekercset és itt meg is ál a tudomány. A 110- 240 volt közötti rész mérésénél nincs szakadás. ellentétben a bemeneti sárga vezeték és a 110V os kimenet közt. Itt a szakadás. Az első tekercs első 110V os részén. Sajnos így tényleg menthetetlen csak 157V ig lehetne javítani szóval megy a levesbe.
Na most már csak a szekunder kört kéne megfejtenem de azt már csak holnap megyek aludni.
Illetve így estére egy kérdés amire mondjuk csak holnap kapok választ. Ha esetleg a szekunder kört nem tudom rendesen kimérni támpontnak használhatom a biztosítékokat? Az azokon lévő feszültség értékeket? Gondolom ha az alatti trafót veszek nem lehet gond. Legalább is viszonyítási alapnak jók?
Még azt átnézem, hogy a feszültség értékek nincsenek-e rászitázva a panelekre.
Na ennyi mert ez már így is sok. Holnap (Vagyis ma) jelentkezek, hogy mit sikerült mérni.
Kösziööm az eddigi segítséget.
(#) Massawa válasza Near hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Ugy ahogy a minap irtad, kösd a külsö 230/110V trafora amikor a hangszer megy és ekkor mérd le a szekunder feszültségeket. A biztositék erre nem ad semilyen infot, esetleg a szürökondik vagy a tápegység egyes elemei.
(#) reloop válasza Near hozzászólására (») Ápr 24, 2015 1 / 1

Szia! A primer szeret a felpucolás tövénél megszakadni túláram esetén, mert itt elvékonyodik a keresztmetszet. A általad csatolt képen bekarikáztam egy vezetékszakaszt, lehet pont ezt keressük. Így még akár javítható is.

Szakadás.jpg

(#) Near válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Ránézek ezekre nagyítóval. Köszi.
Ami a 110 es trafót illeti. Neki akartam esni de az előtét trafó máshogy gondolta. :/

A szűrő kondikat megnéztem. 10V, 25V, 40V a bemeneteknél.
Tippre azt mondanám, hogy a leg nagyobb feszültség 32V lehetett utána 24 majd 7.
Mindent megnézek mert így most mérni nem tudok amíg nem tudok másik trafót szerezni de szerintem felesleges lenne még egyet haza vágni. Nem tudom mitől halt meg pedig 200W os a cucc meg 100w ot eszik....
Köszönöm a válaszokat.
Következő: »»   252 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem