Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Mindent megtalálsz a topikokban,ennél a típusnál a 2 fél vasmag területe kell!
Köszönöm már utána néztem találtam egy le írást hogyan kell méretezni a trafókat.
Helló! az a kérdésem, hogy:
Van egy 220V - 24V -os biztonsági trafóm ami 100VA tud. És van egy másik sínre szerelhető 230V - 24V (1A) (és 12V egybe 2A) os trafóm. Ha ezeket összekötöm úgy, hogy a sínreszerelhetős feltranszformál, a biztonsági (100VA) pedig le, akkor jó lesz leválasztó trafónak? (mert pont 230V jön ki.) És a leválasztott 230V-ról mekkora teljesítményű lehet? (Holnap rakok képet is.) A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Csak akkora,amekkora az első trafó,- veszteségek. Kb 80 W.
Az kb hány W lehet? 24?
Ott írtam,kb. 80 W.
Ja félreértettem!
![]()
A "leválasztott" teljesítményed kb. 70-80 % lehet csak összességében - két trafóét számold.
Ha a sínre szerelhető 24 volton 1 ampert tud csak ( a 12 voltot már csak 2. szekunderként használhatod, kb. 11 voltként..), akkor 20..21 wattot talán le tudsz venni a leválasztott 230-as szekunderről. Hiába 100 VA-es a biztonsági trafód... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
Sziasztok!
Nem igazán vagyok otthon transzformátor téren, de egy ismerősömnek ilyen transzformátorra lenne szüksége így gondoltam hozzátok fordulok. Ilyet vagy hasonlót lehet-e kapni Magyarországon(főleg Budapest környéke)?
Köszi a választ!
![]()
Szia!
Ránézésre régebbi táska-és zsebrádiók kimenőtrafója ellenütemű tranyós végfokhoz, pár száz mW-ra... Próbáld úgy keresni.
Vagy esetleg létezik olyan lehetőség, hogy a transzformátort műveleti erősítővel helyettesíteni?
Furcsa kérdés... nem látok összefüggést, mert ezek szerint titkolt célod lehet.
![]() Ha nem, akkor egyenesben viszont egy előfokozat után kötsz egy IC-s végfokot, az előző trafó teljesítményét figyelembe véve pl. LM386-ot és az már meghajthat egy kis hangszórót. Ilyesmit találsz a képek között biztos. Az adatlapján is van applikáció. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
Nem titok a cél az ismerősömnek pontosan egy ilyen kapcsolásra lenne szüksége, annyi információt tudok a transzformátorról 8Ohm-os kimenet és 1k bementet középen megszakítva , de ilyen trafót nem nagyon találtam Magyarországon így gondoltam, hogy valami alternatív kapcsolással helyettesíteni a kimenő trafót.
Szerintem sok régi rádiót találnál, ha keresel, aztán kikapod belőlük..( 10:58..)
De még boltban is találhatsz valahol.
Két ilyen trafóból lehet 24 v-osat csinálni? Ami Közép meg csapolású?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
Áttekercselve mindenképp.
![]()
12V-junosz tv trafók. Még nem foglalkoztam vele. Ha a kimeneteket össze kötöm úgy megoldható hogy 24V-os legyen? Azt hiszem 2A tud.
Helló!
Érdekelne, hogy ha áttekercselném ezt a Videókazetta lejátszó trafót, akkot el tudna e vinni egy kissebb 24V pákát? A primer maradna, a szekundert viszont áttekerném. Elég lenne hozzá? Előre is köszi! ![]()
Szemre, ha nincs az átlagosnál jóval nagyobb tenyered, kicsi a trafó.
50VA-es kellene, ez nem biztos, hogy tudja. A jelenlegi állásában kéne lemérni, leterhelni, hogy kijön-e az 50W. Nekem mondjuk 30 éve legalább, hogy megy a Wellerem 20V-ról és a betétet egyszer sem kellett cserélnem. Igen, 10-20W-os pákához elég, csak az a páka mire elég, az a kérdés. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
pákához ez kicsi,már ránézésre is! Szerezz régi videomagnó táptrafót,nekem is az van 0-27 voltot ad le egy kis kínai PWM el. 10 éve nyüstölöm,japán magnó volt,márkájára nem emlékezem,jó masszív darab volt.
Na méregettem egy kicsit.
1mm átmérőjű drót van a szekunderen 2*9V -ot tud (kb 17,5V tud üresjáratban ha sorosan mérem). Tettem rá egy 5,6 Ohm os ellenállást, 15,7-8 V ra esett le a feszültség. Áramot is mértem, ami az ellenálláson keresztül 2,73A volt. köszi az eddigi választ.
A mérésed alapján kb. 23..24 wattot fog a pákád enni, ha eredetileg 24 V 50 wattos.
Üdv!
Az 50Hz-es trafók mekkora frekvenciáig működnek tűrhető hatásfokkal? 100-400Hz felejtős?
Addig vidáman... régen 400Hz-es inverterekben is voltak, na meg a régi nagy erősítők kimenői is lemezes vassal mentek és hány kHz-ig?
![]() Vannak jobb és rosszabb minőségű vasak, de kHz környékén még jó mind. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
400Hz-en már jelentős vasveszteségek lesznek ( az átlag vasakkal ), ha ugyanaz az indukció, mint 50 Hz-en. De azért még meg lehet csinálni.
Igen, de egy erősítő kimenő trafója mondjuk 30 Hz-re van méretezve. Ehhez tartozik egy indukció a vasban. Ez az érték 300Hz-en már csak a tizede. Ugye, 3 kHz-en már csak a százada, stb... nyilván, nem a vasveszteségtől fog melegedni, ha egyáltalán melegszik. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a 3...5 kHz feletti harmónikusokból jóval kisebb amplitudójú jelek vannak, mint a mélyebb frekvenciákból.
Oké, én nem is 3 kHz-ről írtam, hanem kHz környékéről és az eredeti kérdés az volt, hogy "felejtős" vagy sem a 100-400 Hz-es tartomány..
Tehát nem felejtős. Ami a hatásfokot illeti, az pedig mint írtam, a lemez minőségétől is függ.. Nem kéne mindjárt más tartományokba elvinni a témát, ahol már term. nem igaz a felhasználhatóság ilyen célra és felesleges az eszmefuttatás. A kimenőtrafó csak egy példa volt arra, hogy van élet 50 Hz felett is.. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2015
Üdv, Van nekem egy beag tk236-a kimenő trafóm,de nem tudom hogy melyik kivezetés,mit takar...tudna valaki segíteni? Vagy valakit,aki tud?
100V-ról használnád vagy 230-ról?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |