Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Van meghajtás, arra két másodpercre, amikor a tápra kötött izzó fénye is csökken. Addig nem is villog a led a tv elején sem, csak miután megszűnik a meghajtás.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
A tranyó biztos jó ? Sortáp kondiját cseréld ki, valamint a trafóról menő tápok diódáit kondijait, kis értékű ellenállásokat mérd ki.
Csináltam két képet a szkópábrákról a meghajtásban. Első a sortranzisztor bázisán, második az őt meghajtó kis trafót hajtó tranzisztor bázisán készült.
Egy icipici nagyfeszültség sem jön létre a két másodperc alatt? Ha nem, akkor tényleg a sortrafó a bűnös.
Van. Most egy kábelt testre kötöttem és a másik végét kikapcsolt állapotban bedugtam a képcsőhöz a nagyfesz kábel mellé és csattant egy kicsit.
Arra gondolok még, hogy valami jelet nem kap meg a vezérlés a sortól és azért kapcsolhat le. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
Akkor sem folytatja a vezérlő a soreltérítést, ha nem kap jelet a függőleges eltérítéstől vagy a sortranzisztor kollektoráról (3456-os ellenállás környéke: "hor. flyback").
Érdemes lenne egy másik eltérítőt rátenni a sorvégfokra.Nem-e az égett át. Addig viszont nem kéne levenni az eredetit a képcső nyakáról,a konvergencia miatt.Ha lehúzza a kolléga a képcső áramköri lapot,akkor nem is éghet be az ernyő. Ha így elindul,akkor nem trafós,ha nem indul így sem akkor nagy eséllyel az lesz.
István
Ezen típusnál nem találkoztam eltérítő tekercs hibával. Illetve a rácsatlakozó vezeték szokott leégni, akkor viszont eszi a sortranyót. Valamelyik impulzustekercs menetzárlata okoz ilyen hibát, illetve a trafó kaszkád része ha zárlatos. Persze ha egyébként minden ok.
Sziasztok, segítsetek, legyetek szívesek.
Rögtön kiderül számotokra, hogy nem vagyok tévészerelő, így elnézést, hogy nem tudom a szakszavakat. Thomson TV ívhúzás-szerű pattogó hangot adott a belsejéből. A burkolatot lebontva, a kábeleket jó messziről, szigetelt eszközzel piszkálva meg is leltem a hibát (ha kutya vagyok, ki is tudtam volna szimatolni, mert bent rendesen lehetett érezni az ózon (O3) szagot, mint az ívhegesztésnél): az a vastagabb, -nyilván nagyfeszültségű- kábel, ami a panelen lévő egyik "dobozból"(<-- bocs ) vezet a képcső tetején lévő nagy, szigetelő gumilapba, ez hibásodott meg, és kis ívet húz, valahol a közepe táján. Kérdéseim felétek: - földi halandó be tud-e ilyet szerezni? - ki tudom-e cserélni úgy, hogy ne üssön agyon a nagyfesz.? Köszi előre is a válaszokat!
A hibás kábelszakaszra tekerj rá vastagon szigszalagot. Ha ettől nem szűnik meg az áthúzás, akkor hívj tévészerelőt.
Szia!
Bármelyik más trafóról jó rá a gumipogácsa. Ha van pákád és egy kis műszaki érzéked ki tudod cserélni. Mielőtt nekilátsz egy szigetelt " dróttal testre kötöd. Persze kihúzott, kikapcsolt állapotban. DE, lehet, hogy egy alapos tisztítás is megoldást jelent.
Nem áll fönt az áramütés veszélye? Ha igen, hogyan kerülhetem el? Köszönöm!
Csak hogy tudjam: milyen célt szolgál az a kábel, ami nekem meghibásodott?
Azon kap a képcső gyorsító feszültséget. Mindössze 25-30 000 volt kószál benne. Kapcsold ki, húzd ki a konnektorból. Egy drótot rögzíts a panel fém részéhez, a másik végét szigetelt fogóval dugd a gumilap alá. Hagyd ott mozgasd, hogy kisüljön. Utána, alkoholos ronggyal mosd le a gumi alatti részt és a környékét, valamint a vezetéket is. Ha így csinálod nem fog megrázni, de legyél körültekintő a kisütésnél.
Ha a kábel húzott át, akkor nem kell kisütnöd semmit sem. Szigszalagozz, aztán számolj be a fejleményekről. Persze a hálózati dugót húzd ki a szalagozás ideje alatt.
Szerintem a "klipsz" alól húz az árnyékolásra.
Én az írásából azt olvastam ki, hogy a nagyfesz kábel kb közepe környékén húz ívet. Akkor meg marad a tisztítás, szigszalagozás és mindentől távol való elhelyezés.
Igazatok van, úgy körülírta, hogy elvesztem a részletekben
Az rendben van, kimérve minden jó. Viszont olvasva a manuált, észrevettem egy részt, ahol egy védelemről van szó. Valószínű ez tilt le, csak meg kell keresni az okát. Pont olyan jelenséget okoz a tiltás, mint ami itt van. Leállítja a sort, tv készenlétbe áll és villog a led.
A védelmeket tárgyaltam az előzőekben. Tehát ha az impulzusok szintjei nem megfelelőek, akkor nem engedi a sorvégfokot járatni. A kollektorra kötött kondenzátorok is jók, a függőleges eltérítés megkapja tápját az induláskor?
Visszaolvasva tényleg zavaros lett a mondatom, elnézést...
Kb. 2 mm vastag új szigetelőréteget képeztem szigszalagból a meghibásodás helyén.
A hibát jelző hangot egyelőre nem hallom, de nyilván idő kell hozzá, ha megint ugyanitt át akar ütni a nagyfesz. Szóval majd a használat eldönti, mennyire lett tartós ez a megoldás. Köszi mindenkinek!
Meg van a gond. A nyertes válasz a sortrafó hiba lett. Átvertem a védelmet, tv elindult, majd pár másodperc után sistergett a trafó és egy lyuk keletkezett rajta, amin távozott az éltető füst. Tehát a védelem nem hazudott, én pedig meggyőződtem a trafó hibájáról.
Van egy kéttranyós védelem, ami a fűtőfeszt figyeli. Ott volt egy 5,1V-os zéner, amin csak 2V volt. A proci alacsony szintre aktiválja a védelmet. A zéner 12K-s ellenállással volt előfeszítve, ezt kicseréltem 10k-ra, így a tv beindult, de se fény, se semmi, majd nemsokára furcsa sistergés a sortrafónál és füst.
Valahogy muszáj volt kizárnom a védelmet és elindítani a tv-t, hogy meglássam mit csinál. Volt egy gyanúm, hogy menetzárlatos a sor, de a két másodperces üzem közben ez nem igazán derül ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |