Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1084 / 1274
(#) Ricsi89 válasza stevepapa hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Van meghajtás, arra két másodpercre, amikor a tápra kötött izzó fénye is csökken. Addig nem is villog a led a tv elején sem, csak miután megszűnik a meghajtás.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) stevepapa válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

A tranyó biztos jó ? Sortáp kondiját cseréld ki, valamint a trafóról menő tápok diódáit kondijait, kis értékű ellenállásokat mérd ki.

Csináltam két képet a szkópábrákról a meghajtásban. Első a sortranzisztor bázisán, második az őt meghajtó kis trafót hajtó tranzisztor bázisán készült.
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Egy icipici nagyfeszültség sem jön létre a két másodperc alatt? Ha nem, akkor tényleg a sortrafó a bűnös.
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Van. Most egy kábelt testre kötöttem és a másik végét kikapcsolt állapotban bedugtam a képcsőhöz a nagyfesz kábel mellé és csattant egy kicsit.
Arra gondolok még, hogy valami jelet nem kap meg a vezérlés a sortól és azért kapcsolhat le.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015

Akkor sem folytatja a vezérlő a soreltérítést, ha nem kap jelet a függőleges eltérítéstől vagy a sortranzisztor kollektoráról (3456-os ellenállás környéke: "hor. flyback").

A képcső árnyékolás ok ?
(#) BarnaPili válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Érdemes lenne egy másik eltérítőt rátenni a sorvégfokra.Nem-e az égett át. Addig viszont nem kéne levenni az eredetit a képcső nyakáról,a konvergencia miatt.Ha lehúzza a kolléga a képcső áramköri lapot,akkor nem is éghet be az ernyő. Ha így elindul,akkor nem trafós,ha nem indul így sem akkor nagy eséllyel az lesz.
István
(#) stevepapa válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Ezen típusnál nem találkoztam eltérítő tekercs hibával. Illetve a rácsatlakozó vezeték szokott leégni, akkor viszont eszi a sortranyót. Valamelyik impulzustekercs menetzárlata okoz ilyen hibát, illetve a trafó kaszkád része ha zárlatos. Persze ha egyébként minden ok.
(#) teglascs hozzászólása Okt 4, 2015 /

Sziasztok, segítsetek, legyetek szívesek.
Rögtön kiderül számotokra, hogy nem vagyok tévészerelő, így elnézést, hogy nem tudom a szakszavakat.
Thomson TV ívhúzás-szerű pattogó hangot adott a belsejéből. A burkolatot lebontva, a kábeleket jó messziről, szigetelt eszközzel piszkálva meg is leltem a hibát (ha kutya vagyok, ki is tudtam volna szimatolni, mert bent rendesen lehetett érezni az ózon (O3) szagot, mint az ívhegesztésnél):
az a vastagabb, -nyilván nagyfeszültségű- kábel, ami a panelen lévő egyik "dobozból"(<-- bocs ) vezet a képcső tetején lévő nagy, szigetelő gumilapba, ez hibásodott meg, és kis ívet húz, valahol a közepe táján.
Kérdéseim felétek:
- földi halandó be tud-e ilyet szerezni?
- ki tudom-e cserélni úgy, hogy ne üssön agyon a nagyfesz.?
Köszi előre is a válaszokat!
(#) kadarist válasza teglascs hozzászólására (») Okt 4, 2015 / 1

A hibás kábelszakaszra tekerj rá vastagon szigszalagot. Ha ettől nem szűnik meg az áthúzás, akkor hívj tévészerelőt.
(#) stevepapa válasza teglascs hozzászólására (») Okt 4, 2015 / 1

Szia!

Bármelyik más trafóról jó rá a gumipogácsa. Ha van pákád és egy kis műszaki érzéked ki tudod cserélni. Mielőtt nekilátsz egy szigetelt " dróttal testre kötöd. Persze kihúzott, kikapcsolt állapotban. DE, lehet, hogy egy alapos tisztítás is megoldást jelent.
(#) teglascs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Nem áll fönt az áramütés veszélye? Ha igen, hogyan kerülhetem el? Köszönöm!
(#) teglascs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Csak hogy tudjam: milyen célt szolgál az a kábel, ami nekem meghibásodott?
(#) stevepapa válasza teglascs hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Azon kap a képcső gyorsító feszültséget. Mindössze 25-30 000 volt kószál benne. Kapcsold ki, húzd ki a konnektorból. Egy drótot rögzíts a panel fém részéhez, a másik végét szigetelt fogóval dugd a gumilap alá. Hagyd ott mozgasd, hogy kisüljön. Utána, alkoholos ronggyal mosd le a gumi alatti részt és a környékét, valamint a vezetéket is. Ha így csinálod nem fog megrázni, de legyél körültekintő a kisütésnél.
(#) kadarist válasza teglascs hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Ha a kábel húzott át, akkor nem kell kisütnöd semmit sem. Szigszalagozz, aztán számolj be a fejleményekről. Persze a hálózati dugót húzd ki a szalagozás ideje alatt.
(#) stevepapa válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Szerintem a "klipsz" alól húz az árnyékolásra.

Én az írásából azt olvastam ki, hogy a nagyfesz kábel kb közepe környékén húz ívet. Akkor meg marad a tisztítás, szigszalagozás és mindentől távol való elhelyezés.

Igazatok van, úgy körülírta, hogy elvesztem a részletekben
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Az rendben van, kimérve minden jó. Viszont olvasva a manuált, észrevettem egy részt, ahol egy védelemről van szó. Valószínű ez tilt le, csak meg kell keresni az okát. Pont olyan jelenséget okoz a tiltás, mint ami itt van. Leállítja a sort, tv készenlétbe áll és villog a led.

A védelmeket tárgyaltam az előzőekben. Tehát ha az impulzusok szintjei nem megfelelőek, akkor nem engedi a sorvégfokot járatni. A kollektorra kötött kondenzátorok is jók, a függőleges eltérítés megkapja tápját az induláskor?
(#) teglascs válasza stevepapa hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Visszaolvasva tényleg zavaros lett a mondatom, elnézést...
(#) stevepapa válasza teglascs hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Ok
(#) teglascs hozzászólása Okt 4, 2015 /

Kb. 2 mm vastag új szigetelőréteget képeztem szigszalagból a meghibásodás helyén.
A hibát jelző hangot egyelőre nem hallom, de nyilván idő kell hozzá, ha megint ugyanitt át akar ütni a nagyfesz.
Szóval majd a használat eldönti, mennyire lett tartós ez a megoldás.
Köszi mindenkinek!
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Meg van a gond. A nyertes válasz a sortrafó hiba lett. Átvertem a védelmet, tv elindult, majd pár másodperc után sistergett a trafó és egy lyuk keletkezett rajta, amin távozott az éltető füst. Tehát a védelem nem hazudott, én pedig meggyőződtem a trafó hibájáról.
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Szia!
Hogy verted át a védelmet?

Van egy kéttranyós védelem, ami a fűtőfeszt figyeli. Ott volt egy 5,1V-os zéner, amin csak 2V volt. A proci alacsony szintre aktiválja a védelmet. A zéner 12K-s ellenállással volt előfeszítve, ezt kicseréltem 10k-ra, így a tv beindult, de se fény, se semmi, majd nemsokára furcsa sistergés a sortrafónál és füst.
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Szép munka, ügyes vagy!

Valahogy muszáj volt kizárnom a védelmet és elindítani a tv-t, hogy meglássam mit csinál. Volt egy gyanúm, hogy menetzárlatos a sor, de a két másodperces üzem közben ez nem igazán derül ki.
(#) stevepapa válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Ezért tippeltem mindjárt a trafóra. Egy időben rengeteg ilyen tv-t javítottam, szinte teljes zárlatnál is megvédi a sortranyót. Így nem igazán gondolná az ember, hogy az a bűnös Szép volt !!
Következő: »»   1084 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem