Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   116 / 274
(#) Tee válasza bgsf hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Üdv!
Nem tudom neked miért nem működött a TDA-s hídkapcsolás, de nálam kb. egy fél éve(de talán már egy éve is) szépen muzsikál. Csendes, nem igazán gerjed. Igaz csak szimpla 22V-ról járatom, de így is kellőképpen meghajtja a mélynyomót. 32V-ról pedig állítólag 30W-ot is le lehet róla venni. Nálam bevált
(#) highand válasza Tee hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

A TDA halálát általában az okozza, ha feltekert hangerő mellett kihúzod, vagy bedugod a bemeneti csatlakozót, mert a kimeneti boucherot cella általában 1 ohm-ra van beállítva és hát valljuk be erre a terhelésre nagyon nincsen méretezve a TDA főleg nagyfrekin.

Szerk:Egy 100pF a bemenetre párhuzamosan, nagyban javítja az élettartamot.
(#) kefe13 válasza highand hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Jól tud szólni. Teknikai dolgok miatt bármikor bárhol meghal bármilyen TDA. Jól megcsinálva, (én nem használok védelmeket) odafigyelve, tudnak a TDA k.
(#) ODU válasza bgsf hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Na újra itt! Megépítettem a TDA2030 hidas kapcsolást. Nem lehet hogy te nem hűtötted megfelelően? Mert én csutkázom 18V-al és eddig semmi meghibásodás nem volt, viszont iszonyúan melegszik. Ja és meg vagyok elégedve a hangjával is, szóval otthoni felhasználásra tudom javasolni
(#) Seco hozzászólása Nov 3, 2009 /

Hát az előző hozzászóló alapján a +-12Voltos táp egyik előnye hogy a bordát meg lehet támogatni egy számítógép-ventilátorral. (a Marshallnak van egy TDA 7293-as végfokú erősítője ahol ezt a megoldást alkalmazták, mondjuk engem speciel otthoni körülmények között zavar a ventilátor hangja (próbán, koncerten elnyomja a környezet zaja, illetve a "zenebona").
Bár szeretném az enyémet ventilátor mentesre megcsinálni, de lehet olcsóbban kijön mint egy hatalmas borda
(#) bgsf válasza ODU hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia! Az enyémen elég nagy borda volt, de gerjedt! Szkóppal néztem meg. Szólt is a szerencsétlen de torzan, mivel alapból a csutka teljesítmény jött ki bemeneti jel nélkül is. Na ezt a gerjedést modulálta meg a bemenőjel. ha a tiéd melegszik akkor nézd meg a nyugalmiáramot és az IC adatlapját! Ha nem stimmel akkor gerjed az is. Videoton tévéből bontottam ezzel az IC-vel végfokot és csak egy sima alulemez volt a hűtése........még csak nem is nagy....
Már a bontott alkatrészekből tervezve van egy mono végfok gitárhoz otthoni használatra, csak még tervezem, mert az előfoktól a keverőn át mindent egy panelra akarok tenni és ez kicsit hosszadalmas.
(#) ODU hozzászólása Nov 3, 2009 /

Értem, sok sikert a megvalósításhoz!
Nekem meg most olyan problémám van ezzel a hidas TDAval hogy recseg, nem tudom mi lehet benne rossz, de alapból recseg ha nincs bemeneti jel akkor is. kis mozgatással lehet korrigálni, hogyha a beforrasztott IC-ket mozgatom, és egyzerűen nem fér a fejembe hogy mi lehet a baja, és hogy a jól beforrasztott IC-k mozgatásának mi köze van ehet amikor nem kontaktos. A recsegése egyépként olyasmi mint az FM rádiónak, Elején gyanakodtam az árnyékolásra de azzal nincs hiba. Segítsetek mi lehet a baj mert iszonyúan idegesítő
(#) Tee válasza ODU hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia ODU!
Próbáld meg hogy az ic-k 3-as 5-ös lába közé közvetlenül teszel 1-1 100nF-os kondit. Hátha...
(#) ODU válasza Tee hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Aha, értem mire akarsz kilyukadni, de a táppal/szűréssel nincs gond mert elemről megy és úgy is sistereg, de ettől függetlenül kipróbálhatom

Közbe sikerült valahogy úgy bepozícionálnom az egészet hogy perpillanat nem recseg, érdekes hogy mi baja lehet, a nyák profi, nyomtatott, és a forrasztásokkal sincs baj, sehol se ér össze.
(#) Tee válasza ODU hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Csak egy tipp volt. Nálam is felmerült ilyen probléma, és így megszűnt a sistergés és nagymértékben csökkent az ic fűtőértéke is
(#) highand válasza ODU hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Van egy néhány mikrós kondi, ami az IC 2-es lábáról egy ellenállással sorban megy a föld felé. Ezt cseréld ki egy másikra és köss vele párhuzamosan egy 100nF-os kerámiát.
(#) Bessel Attila hozzászólása Nov 4, 2009 /

Van valakinek kész nyákterve, esetleg lay-ban, vagy még jobb lenne gerber-ben??
(#) mcload hozzászólása Nov 5, 2009 /

Sziasztok. Már több mint 3 éve a fiókomban van egy 2030- as ic- vel készült erősítő. Most szeretném beszerelni az autómba. Nem foglalkoztam még ilyesmivel. Szal az érdekel, hogy honnan kössem rá az áramot. Ha van a kocsiban autórádióhoz valamilyen ISO csatlakozó, akkor arra kellene? Ha nincs? Rövidzár ellen kell valamit esetleg még beépíteni, vagy felesleges? Gondolom az erősítőbe épített potmétert ki lehet iktatni, és így közvetlenül lehet vezérelni a hangerőt a lejátszóról ...
(#) zolika60 válasza mcload hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Nem kettős tápja van? Mert akkor kell egy tápot kreálni neki.
(#) highand hozzászólása Nov 5, 2009 /

Azt hiszem kezdek rájönni, hogy mitől fűt néha a TDA, mint az erőmű. A védelem működésével van kapcsolatban.
(#) punkkazy válasza mcload hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Üdv!
Attól függ, hogy milyen a TDA-s végerősítőd. Ha szimmetrikus tápellátása van (van egy + tápfesz, föld és egy - nápfesz), akkor sajna ide egy kapcsolás kelleni fog, ami adja neki az áramot. Ha aszimmetrikus az ellátása, akkor már egyszerű a helyzet. Nekem egy jó régi kocsim van, én a biztosítéktáblából húztam ki az állandó +12V-ot. A földet meg akárhonnan leveheted az autó fémből készült, a karosszériával galvanikusan csatlakozó részeiről (nekem a kormánykerék alatti borító műanyag rögzítő csavarja).
(#) casnicasrl hozzászólása Nov 6, 2009 /

Elnezest de segitseget szeretnek kerni erositoepitesben.Van 2 darab 30 cms hangszorom es annak szeretnek erositot epiteni.
A hangszoro adatai:
Max teljesitmeny: 180W
impedanta: 8 Ω
sensibilitate: 91dB
frecventa: 20Hz - 4kHz
magnet : 30 Oz
Ez az erosito melyhangot kene kibocsajtson vagyis a hangszorok mely hanguak legyenek.
Tovabba van 8 darab 16.5 cmes hangszorom es annak is ha lehetne erositot szeretnek epiteni.
A hangszoro adatai:
Max teljesitmeny: 60W
impedanta: 4 Ω
sensibilitate: 90dB
frecventa: 30Hz - 5kHz
magnet : 16.6 Oz
Ha lehetne az erositok 12 voltrol kene mukodjon es 8 difuyzornak legyen hangszinszabajzoja.
Elore is elnezest kerek mivel nem ertek nagyon az elektronikahoz nem tudom , hogy mien erosito kell.
Elore is varom tiszteletremelto valaszat es nagyon szepen koszonom.
(#) kris87 hozzászólása Nov 7, 2009 /

Sziasztok!

Gyors kérdés, mekkora ellenállást bír el maximum egy tda2030as erősítő? Sorba kényszerülök kötni 1-1 hangszórót, így összesen 12 Ohm -ról lenne szó csatornánként.
(#) kadarist válasza kris87 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Szia!

Nem gond ez az ellenállás, de számolj azzal, hogy halkabban szól majd így.
(#) casnicasrl hozzászólása Nov 7, 2009 /

Elnezest de segitseget szeretnek kerni erositoepitesben.Van 2 darab 30 cms hangszorom es annak szeretnek erositot epiteni.
A hangszoro adatai:
Max teljesitmeny: 180W
impedanta: 8 Ω
sensibilitate: 91dB
frecventa: 20Hz - 4kHz
magnet : 30 Oz
Ez az erosito melyhangot kene kibocsajtson vagyis a hangszorok mely hanguak legyenek.
Tovabba van 8 darab 16.5 cmes hangszorom es annak is ha lehetne erositot szeretnek epiteni.
A hangszoro adatai:
Max teljesitmeny: 60W
impedanta: 4 Ω
sensibilitate: 90dB
frecventa: 30Hz - 5kHz
magnet : 16.6 Oz
Ha lehetne az erositok 12 voltrol kene mukodjon es 8 difuyzornak legyen hangszinszabajzoja.
Elore is elnezest kerek mivel nem ertek nagyon az elektronikahoz nem tudom , hogy mien erosito kell.
Elore is varom tiszteletremelto valaszat es nagyon szepen koszonom.
DE NAGYON SZEPEN MEGKERLEK HOGY SEGITRETEK MERT SURGOS PLEASE

NAGYON SZEPEN MEGKERLEK
(#) kadarist válasza casnicasrl hozzászólására (») Nov 7, 2009 / 1

Szia!
Próbáld meg ezt: Bővebben: Link
(#) pixels válasza casnicasrl hozzászólására (») Nov 7, 2009 / 1

Üdv!

12 voltról nincs egyszerű erősítő, amivel ezeket a hangszórókat meg lehetne hajtani... Még a 60W-osat talán, de nem lesz minőségi hangja, az biztos. Valamint ezek a hangszórók mély, mély-közép hangszórók, ha nem csak a dünnyögést akarod hallani, akkor kell még magas hangszínre is hangszóró a mély-közép mellé.
(#) casnicasrl válasza pixels hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

SZIA A 30CMS CSAK MELY HANGSZORO LENNE

eS HA A 16.5CMSHEZ AKNEK EGY PIEZOT. ADATAI
Diametru: 102mm
ERO: 150W
91Db
5Hz-20KHz

PIEZO.jpg

(#) Kovidivi hozzászólása Nov 10, 2009 /

Highand-nak szól az üzenet:
A hibajavítós TDA2030-as kapcsolásodra gondoltam, hogy ha tudnál készíteni egy kapcsolási rajzot, ami szépen átlátható, akkor én készítenék hozzá nyáktervet, és szívesen kipróbálnám. Üdv!
(#) highand válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Korábban már feltettem ide
hibajavítós TDA2030

A nyák, amit most csináltatok jó erre is, bár az OPA nincsen rajta.

Hozzáteszem, nem az én kapcsolásom, egy Sandman nevű ürge találta ki és Sípos is leközölte úgy 20 éve.
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Köszönöm, hogy megkerested! Üdv!
(#) toncy hozzászólása Nov 10, 2009 /

sziasztok... epitettem egy erositot s db tda2040 el, amikor uzembe helyezem akkor csak pattogo hangot ad ki. valakinek ilyesmi tapasztalatja van? vagy esetleg csak egy eloerosito kellene neki?
(#) casnicasrl hozzászólása Nov 11, 2009 /

kadarist-nak szol az uzenet
kene segits bekotesben a rajz alapjan
Következő: »»   116 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem