Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 274
(#) Peti_85 válasza Stefan hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

srácok!!!

Mondom! Nekem diódák nélkül van megépítve és simán jól működik...
NE parázzatok!
(#) szabi83 válasza Stefan hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

ez butaság :yes:

Mivel a relé az egy vas-on lévő tekercs, ha kap egyenáramot akkor mágnes lesz, és így indukálodik a fesz, ezért kell dióda!

A hangszóró:
egy mágneses térben mozgó tekercs, aminek cséveteste van úgyan, DE váltóáramot kap, ezért indukálodni nem tud.

Szerintem. :yes:

üdv
(#) _JANI_ válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

Idézet:
„... DE váltóáramot kap, ezért indukálodni nem tud....”

Vagy Mégis!?

A hangszóró tekercse is tud indukálni feszt.
Ha gerjesztve van a tekercs az mechanikailag elmozdul, mivel ez a dolga, és ez a hatás mélyhangoknál igazán érvényesül (főleg nagy átmérőjű hangszóróknál). Amikor a gerjesztés megszűnik a tekercs visszatér az alapállapotába és ekkor feszültszéget gerjeszt a csatlakozó pontjain (Lásd DINAMIKUS MIKROFON.) Ez természetesen nem lessz olyan intenzív mint egy relénél, de a akkoris számolni kell vele.

Tehát érdemes beépíteni a védődiódákat az áramkörbe, még ha ezt külön nem is emliti a dokumentásió... Persze védődiódanénkül az áramkör még kifogástalanul müköthet! ...

(#) szabi83 válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

Idézet:
„Ez természetesen nem lessz olyan intenzív mint egy relénél, de a akkoris számolni kell vele.”

:yes:

(#) Master_of_the_web válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

Helló ismét!

Felmerült bennem egy kérdés, amire nem biztos, hopgy jól tudom a választ.
Van nekem 2 darab 50 Wattos 8 Ohmos hangfalam a sztereó erősítőmhöz, ami ugye 2x40 Wattos és 4 ohmos. Ha jól emlékszem, ilyenkor az erősítő telsesítménye a felére csökken. Tehát így csak 20 Wattot tud leadni a szerkezet. Igaz ez, vagy rosszul számoltam valamit?
(#) kenny válasza pitkin hozzászólására (») Okt 9, 2006 /

mühely-garázsban végleg bedöglött régi rádiom. vettem egy PLL hangolásu nagyobbacska zsebrádiót,franko, programozható, van rajta sztereo kimnet, csak hát 120mW mono hanghangerövel tud megszólalni.. csinálok egy végfokot mellé elég a 2x20 W, (30W-os hangdoboz van) még nem tom, vagy 2x tda2030 vagy tda1557Q vagy 1554Q.. nem tudom melyik lenne jobb.. dizájn nem érdekes, "megépiteni" se probléma, igaz végfokot éppen még nem csináltam de ugy nézem nem fog ki rajtam)táp is van akármelyiknek..csak szóljon és még az mp3 lejátszót is tudom majd hallgatni. na de..hogy oldjam meg a balansz szabályozást? lévén hogy nem csináltam még.. Lm1036-al nem akarok vergödni most, végigolvastam az idevágo forumokat, többen csak zajgenerátornak titulálták..nyilván a legfapadosabb megoldás ha két külön potm.-el szabályobalanszzom a hangeröt és egymáshoz viszonyitott állásukkal a balanszot is.. de felvázoltam egy elkpépzelést miszerint egy sztereo potm a hangeröt a másik meg "keresztbe " kötve a balanszot korrigálná.. jo ez az elképzelés? és a potik értéke mi legyen? hangerö 47k balansz 2-3 k ? és A-s vagy B-s? ha valakinek van tapasztalata véleményezze már..jo lesz igy?
üdv : kenny
(#) kenny válasza kenny hozzászólására (») Okt 9, 2006 /

na ez a link csatolás nem igazán sikerült.. mindenestere az aláhuzott balansz szóra kattintva tudjátok megnézni a rajzot
bocs.. kenny
(#) szabi83 válasza kenny hozzászólására (») Okt 9, 2006 /

ha tda akkor:
tda8560 2/4 ohm 40/25W ~1000ft
vagy
tda7265 2*25W 4/6/8 ohm (bírja mind 3-at, nem szól érte, h NE ) ~600ft +-16-ról már 2*20W
bár most én ezt a tda7265-t 3 ohm-al terhelem (2 db 6 ohmos //-ossan )

sztem fázisfordított rakj a mono outra..
lsd :nezze:

üdv
(#) kenny válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 9, 2006 /

szia szabi!

nincs monokimenet, az csak a rádio belsö hangszóróján szol. kifelé sztereo kimenet van csak ,és az mp3-as discman is sztereo line kimenettel rendelkezik.
üdv kenny
(#) sangp hozzászólása Okt 18, 2006 /

Kedves Fórum!

Építeni szeretnék egy 36 V-os, kb. 80 w-os tápegységet egy erősítő táplálásához

Igyekeztem alaposan átböngészni a fórumtémákat, azonban nem találtam képletet arra, hogy miként kell méretezni az egyes alkatrészeket a szűréshez, stabilizáláshoz.

Ha valaki tudna ebben nekem segítani azt nagyon szépen megköszönném.
(#) szabi83 válasza sangp hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Idézet:
„Építeni szeretnék egy 36 V-os, kb. 80 w-os tápegységet egy erősítő táplálásához”

Ezt hogy gondoltad?
Miből építesz
Kell egy trafó, Greatz és a 2 db kondenzátor...

Minek kell "stabilizáláshoz"???

Idézet:
„Igyekeztem alaposan átböngészni a fórumtémákat, azonban nem találtam képletet arra, hogy miként kell méretezni az egyes alkatrészeket a szűréshez, stabilizáláshoz.”

Nem tudom akkor, hogy nézted át a témákat...
Amperonként 1000µF-ot szokás tenni.
Szűrésre meg egy darab 100nF-os kondit kell tenni.

üdv
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Az erössítökhöz ez a fajta szürés-egyenírányítás a használatos.
Lehet csinálni nagyobb teljesítményü stabilizált tápot is neki, Van amikor kielégitö eredményt hoz, de álltalánosságban az erössítö nem stabilizált táprol jobban szokott szólni.

Vagy amperonként 2200µF-és akkor jól tul van méretezve a szürés...

A kis 100nanós kondikat pedig lehet használni a diódákkal párhuzamosan, a magasfrekvenciás szemeteket szürni.
Magasfrekis szemeteket pedig a Shottky diódák keveset termelnek, ha ez is szempont....

Isa
(#) Anubis126 hozzászólása Okt 18, 2006 /

Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e a tda 2032 -őt
tda 2030-al hellyetesíteni, mert a 2032 -őt nem tudtam beszerezni?
Egy 2.1 -ben égett szét az egyik és ki akarnám cserélni.
És mi a különbség a kettő között?
(#) sangp válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Kedves Szabi!

Bizonyára észrevetted, hogy az elektronika nem a szakterületem, többek között ezért is jöttem a fórumba, hogy többet tudjak meg erről a területről.

Tehát nem retardált vagyok, ezért nem érzem jogosnak, hogy ledorongolsz, amikor én tanácsért fordulok hozzátok.

A saját szakmámban én is tudnék nagy arccal általad ismeretlen szavakat odavetni, de nem teszem.

Mellesleg számomra az általad leírtak nem használhatóak, amiket írtál azt valóban más fórumtémában is megtaláltam, de nem erre voltam kíváncsi, hanem arra, hogy mit, miért és hogyan.
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Kedves Isamisa!

Először is, köszönöm szépen az infókat!

Akkor nézzük végig, hogy jól értem-e:

A sorrend:
1. trafó,
2. graetz híd,
3. párhuzamosan 100n kondi
4. aztán pedig a + és a -- ágon is egy-egy 2200µF amperonként?

Egyébként a kondenzátorok szerepe hogyan alakul ebben a rendszerben? A szűréskor milyen folyamatok zajlanak le?

Üdv:
S
(#) Tomee válasza sangp hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Itt nézz körül. Szerintem ebből meg fogod érteni a szűrés a szűrés lényegét.
(#) Sebi válasza sangp hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Valóban nem szoktak erősítőnek stabil tápot építeni, de ki lehet próbálni, és ez a kérdés: 36V 80W kimenőteljesítménnyel. Ez kis rátartással 2,5A.
A stabilitás feltétele, hogy a bemenő (puffer) feszültség 2,5A terhelésnél - tápmegoldástól függően - ne essen lejjebb, mint 37V (LDO-nál) illetve kb 40V-nál ha normál áteresztős tápot alkalmazunk.
Ez így szép és helytálló, azonban figyelembe kell venni, hogy az erősítő csúcsteljesítmény leadásakor VALÓJÁBAN mennyit vesz fel, mert a 80W-ra 1kHz szinusszal kihajtott erősítő állandó áramfelvételt mutat, azonban zenénél merőben más a helyzet. (ezek azok a "csodás" értékek, amit PMPO dimenzióval jelölnek, és néha ez 10szerese a szinusos teljesítménynek)
Szóval oszcilloszkópos méréssel kellene eldönteni az erősítő teljes zenei kihajtásakor fellépő csúcsáramot és erre méretezni a STABIL tápegységet.
Ha csak háromszorosan méretezzük túl, akkor is jelentősen megnő a beépítendő trafó tömege, nem beszélve a stabilizátor tranzisztor által igényelt hűtőbordáról.(Bár ezen lehet okoskodni, hogy rátesszük a tranyót a végfoktranyók mellé, hiszen amikor a végek nagyon fűtenek, az áteresztőnek akkor kisebb a disszipációja, mert esik a pufferfesz...)
Azt hiszem, sokat ezzel sem segítettem, de legalább leírtam mitől nyűgös a dolog, ugyanis a sima pufferkondik - ha elég nagyok - simán biztosítják a rövid csúcsáramokat.
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Hi
Igen jól értetted de azt áruld el milyen erösítöhöz lesz a táp?!

Azt nem irtad hogy szimetrikus táp kell ugyhogy csak 1db kondi kell mégpedig párhuzamosan a+ és a GND közé.
2.5 Amper én 4700µF/50V-osat ajénlanék. Snap-In-est, Az jo lesz szürökondinak...

Ahogy sebi is irta elég macerás a stabtáp.

Isa
(#) PCB válasza isamisa hozzászólására (») Okt 19, 2006 /

Szia !

No igen, hirtelen beajánlottatok egy csak idézőjelben "tápot" és halvány lila sincs arról milyen is az az erősítő.

Ugyan is van erősítő amihez elég jó táp kell, mert kényes, főleg ha szimmetrikus.
Azt is mondhatnám, hogy egy jó erősítőnek, fél lelke a táp.
Csak óvatosan, nem biztos, hogy két BC109 lesz annak az erősítőnek a vége

Üdv!
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Okt 19, 2006 /

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, sokat segítettek, hogy mélyebbre lássak a témában!

Tehát az erősítőm 4 db TDA 2030-assal van meghajtva (az egyenként úgy 15W), hangszínszabályozva pedig 2 db stereo előfokkal van (LM nemtudomhanyas). Mivel stereo kivitelben csupán mono potméter szükséges (csak feszültségszabályozást végez) ezért én dupla potmétereket használtam, így egyszerre szabályozható az első és hátsó két csatorna hangereje, hangszínei.

Tegnap már össze is állt, ki is próbáltam egy számítógéptápról, és SZÓL!!! A gond csak az, hogy hallani a hangszórókon egy kicsit a táp ventillátorát (főleg bekapcsoláskor, a ventilátor fordulatszámával egyenesen arányosan emelkedő frekvrenciájú zúgás). A zene tulajdonképpen nagyjából elnyomja, de azért jobb volna egy rendes táp. Ezért is volnék itt…

Az alkatrészeket egyébként egységcsomag formájában rendeltem interneten, és nagyon szépen előkészített dolgokat kaptam, öröm volt vele dolgozni. Az ára is nagyjából ott volt, mintha összevásároltam volna az egyes elemeket, ráadásul így nem kellett vesződnöm a maratással stb.
(#) sangp válasza isamisa hozzászólására (») Okt 19, 2006 /

Ja, a lényeget elfelejtettem, szóval a leírásban azt ajánlották, hogy 36 V az ideális tápfeszültség, e fölött már torzítással kell számolni.
(#) isamisa válasza sangp hozzászólására (») Okt 19, 2006 /

Ha 2*40 Wattos a végfokod akkor nem 80 Wattos táp kell hanem 100-120Watt jobb esetben.
De ezt már kitárgyaltuk sokszor.

Itt olvasgass.
Isa
(#) Anubis126 válasza Cs.Janika hozzászólására (») Okt 27, 2006 / 4

Nekem egy 2.1-be tökéletesen működik a tda2030 -as 2032 helyett!
(#) Anubis126 válasza Cs.Janika hozzászólására (») Okt 27, 2006 /

A bekötése is ugyan az!
(#) Master_of_the_web hozzászólása Nov 7, 2006 /

Helló!

Tudom, nem pont ehhez a témához tartozik, de közel áll hozzá. Tudna esetleg valak olyan erősítő kapcsolási esetleg nyákrajzot adni, ami ugyanezt a teljesítményt adja le 8 ohmos hangfalakkal? (tehát 2*40 wattos 8 ohmos végfok)

köszi előre is!

Gábor
(#) szabi83 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

a TDA7294 +-26VDC -ről 40W thd=0.5% 8 ohm

komplett nyák, alkatrész lista.. satöbbi itt

üdv
(#) Master_of_the_web válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

köszi!

ez sztereó?
(#) szabi83 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

nem, az ic mono, de kettő kell a sztereohoz persze és egy 200VA 2*18VAC -s trafó.

üdv
(#) sangp hozzászólása Nov 23, 2006 /

Sziasztok!

Megszületett a "gyermekem", elkészült a 4 csatornás tda 2030 meghajtású költemény.

A képek, amiket felteszek róla a próbaüzem alatt születtek, így a "spagetti hatás" már nincs meg, a vezetéktengert elsimítottam.

A gond viszont az, hogy van egy alapzúgás, ami nem függ a hangerőtől (letekert potiknál is ugyanúgy hallani). Átnéztem a forrasztásokat, elvileg rendben vannak. Gondoskodtam a tápnál megfelelő kondikról (végfokhoz: 100n és 4700u, előfokhoz 100n és 2200u), és most tanácstalan vagyok.

Ha van valami jó tippetek, akkor azt nagyon megköszönném. Így:

Üdv:
S
(#) dbase válasza sangp hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Árnyékolatlan kábelek a potiknál.Kösd le az bemnetet a végröl, és ugy hallgasd meg, kösd a földre, hogy tényleg a tápbol jöhet e.
Következő: »»   32 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem