Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   192 / 968
(#) Orion90 válasza 06smici hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Attól hogy nincs bekötve a föld, még ugyanúgy 230 V-ot kell mérni a fázis és a nulla között. A földelés és a fázis között mérj feszültséget.
(#) 06smici válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Igazad van elírtam. A fázis és föld között mértem a 0V-ot
(#) karaszbandi válasza praater hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Na figyelj!
Ahány fázis vezetőd van (áramkör) annyi nulla és védővezető kell!
Az áramkör azt jelenti, hogy fázisvezető+nullavezető+védővezető. Az nem szerencsés, hogy a világításnak meg a dugaljaknak azonos a nullája és a védője, csak a fázisok vannak külön. Tessék minden áramkört szabályosan kiépíteni!
(#) 06smici válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Meg is van minden fázisnak a külön nullája csak a föld nincs meg az egyik fázis mellé, vagyis a vezeték megvan... Holnap majd nekiállok megkeresni hol veszik el a föld.
Még szerencse, hogy kaptam egy FI relét és azt próbáltam volna ki. Ha zárlatnál derül ki hogy nincs föld az kellemetlenebb.
(#) tomikapc válasza 06smici hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Nem a zárlat a kellemetlen, mert annak nincs sok köze a földhöz, hanem az, hogy minél közelebb van a bejövő táblához a szakadás, annál több eszköz külseje kerül fázis alá, ha az egyik meghibásodik. Egyébként a föld nem szokott szakadni, kivéve ha valahol el van kötve és az van nullának használva. Az veszélyes is. Ezt mondjuk FI relével és egy sima hordozható lámpával könnyen tudod ellenőrizni. Egyébként több mint valószínű, hogy egyfázisos rendszer van kiépítve, főleg ha egy szinten 3 lakás van. Ezt könnyen megállapíthatod a bejövő vezetékek számából és színezéséből. Ha rámérsz , akkor sehogy sem kaphatsz 240 V-nál többet -> 1 fázisos rendszer.
(#) Pulyka hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Udv.
Megosztanek egy par kepet..
Az a szep benne, hogy ezeket most penteken keszitettem, egy uj epitesu hazban, egy villanyszerelo brigad utan.
Velemeny?

Ui: Az elso-masodik a legjobb.loo.
(#) tomikapc válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Remélem nem lettek kifizetve Egyébként ott a konnektornál az mi?
(#) 06smici válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Már megvan a hiba oka. Egyszerűen nincs behúzva a föld a konektorokhoz. Csak a vizes blokkban van. A képen látszik is hogy két felé elágazik a föld (konyha,fürdő) aztán ennyi. A többi konektronál semmi.
És szerintem a közeljövőben nem lesz új vezeték behúzva Úgyhogy most reménykedhetek, hogy semmi ne hibásodjon meg...
(#) tomikapc válasza 06smici hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Régi rendszer lehet, mivel itt használtak piros színt. Akkor meg gyakran csinálták azt, hogy csak a fürdőbe és konyhába visznek földet. Egyébként ahogy nézem ez nem falvezeték, tehát megoldható a föld kihúzása az összes helyiségbe. Bár a képek alapján gyanús, hogy alukábel, akkor már megérné áthúzni rézre azokat is. De az is nagy előrelépés lenne ha csak a föld lenne kiépítve mindenhova, és kb. 1 napos projekt lehet

De aztán a szakik megírják, ha nem jól írtam valamit :yes:
(#) 06smici válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Igen, jó lenne újrahúzni az egészet... Ahogy elnéztem csőbe megy mindenhova szóval még vésni se kéne.
Csak itthon senki se érti a dolog lényegét. Az előbb is én lettem leb*szva, hogy hagyjam már békén ez az elmű dolga. Meg az "eddig se volt gond vele"
De majd nyáron azért kéne csinálni vele valamit.
(#) tomikapc válasza 06smici hozzászólására (») Márc 4, 2012 / 1
 
Elműnek nem sok köze van a lakásodban lévő dolgokhoz, csak annyi, hogy ha úgy ítéli meg, akkor nem kötik be a szolgáltatást. De ez általában kimerül annyiban, hogy a bejövő keresztmetszetet ránézésre megállapítják és aláírják... Persze nem volt vele gond eddig se, elég ha egyszer történik valami Ahol olyan dugalj van, amiben van földelés, akkor feltételezi az ember, hogy be is van kötve. Azoknál a készülékeknél, amikben meg ki is van alakítva a földelés (pl. számítógép, kávéfőző, mosógép, mikro, hűtő, fagyasztó, tv, stb.) egy esetleges szakadásnál vagy egy belső kötés lazulásánál a fázis a külső fémtestre kerülhet. Semmi sem fog történni mindaddig, amíg valaki meg nem érinti. Ha meg FI relé sincs, akkor amíg el nem engedi (már ha el tudja), egyre csökken az esélye a túlélésre...
(#) 06smici válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Csak hát amíg nincs baj addig nem hiszik el nekem, hogy ez nem játék. Egyelőre rakok fel egy FI relét aztán majd ha lesz időm akkor rendes földelést is megcsinálom.

Kezd már off lenni, úgyhogy még mielőtt jönnek a modik, köszönöm a segítséget
(#) fulcsii válasza 06smici hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
A régi szabvány szerint, a melegpadlós helységekben nem kellett kiépíteni a védővezetőt! Tulajdonképpen az összes berendezés (néprádió, televízió) kettős szigetelésű volt. A hűtőnek kellett szinte csak a földelés, ha volt.
(#) karaszbandi válasza 06smici hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Tehetsz fel FI relét, de az nem mentesít a védővezető használatától! Anélkül nem képes hatásosan ellátni a feladatát. Mivel a hibafeszültség símán kiléphet a készülék burkolatára!
(#) zoli_varga válasza 06smici hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
A régi elgondolás szerint melegpadlós szobába nem kellett a védőföldelés. A vizes blokkban azaz a hidegpadlósnál ott biztos hogy kiépítették a mosógépnek illetve a hűtőnek a konyhában. A villanyborotva dugó viszont nem földelt így abba nem szabad földelt csatlakozót dugni semmilyen átalakítással sem!

A felújításról meg annyit hogy a vezeték attól mert a falban van az is elavul egy idő után, sőt mivel a csatlakozási teljesítménye a mai lakásoknak meghaladja a tervezett teljesítményt sokkal hamarább megy tönkre a hálózat.

Tehát akkor megfelelt ÉV szempontból ma már nem, de attól még működhet jól a hálózat. Kettős szigetelésű készülékeknél meg nem kerülhet testre feszültség, ezeknél általában zárlat ill. tűz okozhat problémát.

FI relé meg csak földelés (ill nullázás) megléte esetén működik.
[OFF]elnézést de most láttam meg hogy előttem már leírták
(#) zoli_varga válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Hát az első az javítható pár wagoval vagy más oldható elemmel. A második képen a konnektortól megy a dobozba vagy fordítva? Na az béna. A harmadik meg jó kis csapda a következő szerelőnek (fázis).
(#) granpa válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Én mondjuk ki szoktam takarítani a dobozt szerelés előtt, vagy vakolás előtt kitömöm újságpapírral (letakarom). A 2. az vicc úgy-e? (elég rossz)
(#) karaszbandi válasza granpa hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Láttam én már ilyet kapuvezérléssel is. A ház végén volt egy dugalj, kifordította a szakember és alákötötte az MT kábelt, amit aztám a főldbe elásva kivitt a kapuhoz. Tiszta szabályos. De azok a szerelők az istenek, mert olcsón dolgoznak.
(#) dobo válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 4, 2012 / 1
 
Ilyen erővel a tusolóba is felszerelhették volna azt a dugaljat és vezérlőszekrényt.
Légtelenítéskor a víz priccolni fog mindenfelé és az nem egészséges a fűtésszerelőnek!
A villanyszerelőt fel lehetne jelenteni foglalkozáskörében elkövetett szándékos veszélyeztetésért sajnos.
(#) tj_zs válasza 06smici hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
-Mint már sokan írták kb. 1980-ig a melegpadlós helyiségekbe nem volt kötelező a fédőföld, utána is csak az új építésnél.

-A FI relé jó elgondolás csak vannak esetek amikor földelés hiányában nem működik megfelelően.

-Amint egy földeletlen konektorba bedugsz egy asztali számítógépet , a gép házán azonnal jelen lesz a fázis !!! (igaz ha nem nyalogatod nem "vág agyon")

-A kettős szigetelés sem véd meg minden esetben. Sok "érdekes" kettős szigetelésű dolgot gyártottak.
Mondjuk ebben az esetben nem a földelés véd meg hanem a Fi relé
(#) tj_zs válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Az első képhez:
Ha a jövőben -ne adj Isten - bármi komolyabb történik és ez a ludas akkor a T.Bíróság szakértő bevonásával szépen fellapozza a szabványkönyvet időrendileg megfelelően: "hoppá, 2012-ben így TILOS szerelni" innentől kezdve a "szerelő"-é minden anyagi teher plusz komoly esetnél SHIFT3 vagy AltGr X
(#) karaszbandi válasza tj_zs hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
"-Amint egy földeletlen konektorba bedugsz egy asztali számítógépet , a gép házán azonnal jelen lesz a fázis !!! "
Na ez azért nem teljesen igaz! A fázis nem lesz jelen, csak a tápon keresztül egy kapacitív villany jelenik meg "földelés" hiányában.
(#) tj_zs válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ja, nem fémes kapcsolat csak kapacitív, nagyon egészséges.
(#) Mályi László válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ha a légtelenítőre és az oldható kötésű csőre (remélhetőleg nem gáz cső). A dugaljzatot ráadásnak szánták. A kérdés hol tanulták a szakmát?
(#) Pulyka válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Biztosat nem tudok mondani, hogy ki lettek-e fizetve vagy sem, de egy öregúr rendelte meg a munkákat, aki nem-nagyon ért hozzá, ő hivott el minket, a sok hibára, és a mi véleményünkkel tudja támadni a munkát elvégző brigádot. Használatba vételi engedélyt elvileg kapott már a ház.
Az igaz, hogy a szabályzat nem tiltja a sz.szalagos, "összetekert"(kupolfix nélkül) vezetékerek szerelését, csak nem javasolja?

UI: A fűtés rendszerhez kapcsolódik a dugalj.
Ott vannak a közelében a keringető szivattyúk, termosztátok stb..
(#) Pulyka válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Nem tudom pontosan, de azt hiszem ami a konnektorba megy 3 kábel, az vezérelt szálak, tehát ami a konnektorba megy, az egy szivattyu stb.. nem emlékszem rá.
Én mondtam, hogy falon kívüli doboz kelett volna, de aki velem volt, az helyesbített kalapsínre pattintható dugaljjal.
(#) zoli_varga válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Mindenesetre érdekes szerelés. Egy sínre pattintós dugalj kb 1000 FT a sarki fűszeresnél is, én is így csinálnám végszükség esetén.
(#) zoli_varga hozzászólása Márc 5, 2012 /
 
Idézet:
„-Amint egy földeletlen konektorba bedugsz egy asztali számítógépet , a gép házán azonnal jelen lesz a fázis !!! (igaz ha nem nyalogatod nem "vág agyon")”


Ebben az esetben zárlatról beszélünk?
(#) jenebala válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Nem, nem zárlatról beszélünk,előttem lévő hozzá szólásból idézek: A fázis nem lesz jelen, csak a tápon keresztül egy kapacitív villany jelenik meg "földelés" hiányában.

Pontosan nem tudom miért, butaságot nem akarok írni.

Saját tapasztalatom írom le, nekünk házba földelés be van húzva minden fogyasztóhoz, úgy ahogy kell, egyszer valamiért egy szaki járt nálunk valamit szerelt a központi elosztó szekrényben, és elfelejtett a házba bejövő védöföldet össze kötni azzal ami megy tovább fogyasztókhoz, érdekes jelenség volt a kádban rázott a csap sehol máshol nem tapasztaltuk de ott elég erősen, aztán elkezdtem kutatni és rájöttem a hibára, ha egyetlen egy hibás készülékünk lett volna ahol védö föld és a fázis össze ér, akár halállal is végzödhetett volna ez az incidens, villany bojlerünk van és gondolom onnan került a föld a csapra, kád műanyag, 2 kis gyerek is van családban és ők mondták hogy ráz mivel ők mindig játszottak a zuhanyrózsával, aztán nyomozásba kezdtem és meglett hiba, azóta nincs ilyen probléma, de felelőtlen volt szerelő.
(#) jenebala válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ezt a fázist nem úgy kel konkrétan elképzelni mint a rendes fázist, hanem fázisból összeszedet potenciál különbséget, ennek az értéke lehet kisseb vagyis állta lába az is, mint a 230V effektív értékű fázis feszültség.

Nem tudom, hogy jól fogalmaztam-e meg, vagy jóra gondolok, várj meg más hozzá szollásokat, én is kíváncsi vagyok rá mi helyes megfogalmazása megnevezése.
Következő: »»   192 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem