Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a föld meg a fázis összeér,naná hogy szikrázik,de az úgy jó!
Nem a fázisvezetőhöz érinti hozzá, hanem a dugalj felől jövő földelést a bojler földeléséhez..
Nem,nem,olvasd át,szabadon lógott a bojler 3 vezetéke,mert leszerelte a lyukas bojlert.
Félek, hogy Te nem olvastad el az előzményeket.
Igazad van,felületesen futottam át rajta! Akkor meg lehet egy kis áthúzás a bedugott mosógépnél(fázis megy a földre,ha fordítva bedugja a konnektort,és a hiba megszünik,zárlatos a gép,vagy csak a nullát szakítja meg a kapcsoló!
Bocsáss meg, de ha nem tudod mi az a Bergmann cső akkor inkább ne vállalj el ilyen munkát, főleg ne más házán. A régi kátránypapír csöveket hívták így. Volt sima kátránypapír és volt ónlemez bevonatú változata is. A sarkokat roppantó szerszámmal hajlították jellemzően. Nagyon vésned sem kellene - mert ha elkezded bontani - egy kalapáccsal ki lehet alakítani a régi nyomvonalon a hornyot. Egyik kezeddel húzod kifelé a csövet, a másikkal kalapálod végig a falban maradt részeit. Az nyilván már döntés kérdése, hogy MM-fal, vagy cső. Józan eszű villanyszerelő nem szokott MM-falat használni csak tűzoltás jelleggel, vagy vészhelyzetben. Esetleg panellakásnál van létjogosultsága, mert az illesztési hézagokban el szokott férni, vagy rátapétáznak - de nem egy életbiztosítás. Akkor van igazán gond, ha beleszalad egy fúró, vagy szög. Javíthatatlan - vagy csak problémásan. Egy lecsövezett rendszerben, ha megsérül a vezeték - simán újrahúzható további bontás nélkül utólag.
Szeretnék segítséget kérni a bekötéshez. L-be kötöm a fázist. A többire nem találok bekötési megoldást. Két lámpát szeretnék külön-külön kapcsolni vele.OBI-kínai kültéri kapcsoló,két billenős gombja van. Köszönettel veszem a segítséget.
Ez két váltókapcsoló egy tokban. L és C fázis, A2 egyik lámpa, B1 másik lámpa (a rajz szerint). Ha valamelyik lámpa akkor világítana, amikor a billentyű "le" állásban van, akkor rakd át a vezetékét másik pontra. A2 helyett A1-re, B1 helyett B2-re.
OK, biztos igazad van. Légyszíves rajzold már le nekem, ha megkérhetlek, hogy bejövő 2 vezetékből, hogy lesz 3 vezetékes? - fázis - 0 - védőföld FI relé alkalmazásával, illetve 3 fázisúra ugyanezt kérném - bejön 3 fázis + 1 vezeték nulla, hogy lesz belőle 5 vezeték, 3 fázis adott a 0 és védőnulla érdekel FI relé alkalmazásával. (Panellakásokról van szó, mert annó így alakították ki)
Előre is köszönöm.
Én is pont ugyanezt akartam írni. Nagy a felelősség! Gondolj bele, ha netán esetleg valamilyen szerencsétlenség történik ! És ez nem is nálad ...
Lehet lepontozni nyugodtan a hozzászólást! De ekkor is ez így igaz.
Köszönöm, ezt megtaláltam de 3x3 kábelfoglalatra ezzel a kiosztással nem találtam megoldást benne.
Köszönöm a segítséget, ma kipróbálom. A C okozott gondot.Akkor a behozott fázist nem csupán az L foglalatba hanem megosztva a C-be is be kell kötni ha jól értem, a nulla megy direktbe a lámpákra és a másik vezeték az égőről vagy A1 vagy A2 illetve a B-ken ugyanígy.Kicsit zavaró, hogy a műanyag foglalat bal alsó sarkába egy földelés jel van és a jobb felsőben pedig a nulla jele. Gondolom azoknak nincs köze a kapcsoló belsejéhez?
Azok a pontok csak esetleges kötés miatt vannak a foglalatban. Örülök, hogy segíthettem.
Nem véletlenül, GANZ KK kapcsolókban alapból benne van, kapcsolóval megszakítód a 3 fázist, valamint belül jobb és bal oldalon van egy réz sín szerűség, hogy az 5 eres vezetéket be tudd kötni, tehát bemegy 5 ér, 3-at szakít a kapcsoló, 0 és védőföld csak átmenő ...
Én az ilyen tervezőtől elvenném jogosultságát.
A mai világban az, hogy egy valamin akarok dolgozni, és az zavar más valamit, az nem megy.
Sok hozzászólót általában zavarja valami, leírja a saját véleményét, hogy ő hogyan is gondolta volna, amit másvalaki máshogyan gondolt: „…mert azt hittem, arra gondol, amire én, de mintha a következő mondatok alapján nem arra gondolna…” (ötfelezős egyik hozzászólásából idézek).
De amikor kértem tőle hogy rajzolja már le a "tutit", na arra még várnom kell egy darabig. Idézet: "Én az ilyen tervezőtől elvenném jogosultságát." - szóval akkor el kellene venni az összes villanykapcsoló, konnektor ... tervezőjétől a jogosultságot, mert úgy tervezték ezeket az eszközöket, hogy 1 csavar alá (U alakú szorító vagy alátéttel) 2 vezetéket lehet bekötni). Végül is ez a név mindent elmond: "ötfelezős" - öt válaszából kettő nem igaz, de azt is felezni kell ...
Ha nem fizetik meg a korrekt munkát, ne vállald el... remélhetőleg értesz hozzá, mert a villanyszerelés nem játék, a bizonyíthatóan kontármunka miatt bekövetkező károk ill. balesetek büntetőjogi felelősséggel járnak! A "nem az én házam" ilyenkor súlyosbító körülmény.
Kedves antikzsolt! Le lehet pontozni nyugodtan a válaszomat, de kérdés az, hogy te a munka elvégzése után ugyanúgy fogod-e vállalni a véleményedet, mint én, aki 1989 óta a szakmában vagyok és tegnap is épp egy volt IKV-s ház villanyszerelési kontármunkáját láttam, ami már-már könyvbe illő. Átlós célirányos horonyvésésekkel, tűzoltás jellegű gyors megoldásokkal, amik az épület állagát is veszélybe sodorták. Tényleg fényképezőgépért kiállt a dolog, de nem tehetem meg a megbízó miatt. Sem a szerelési magassággal nem foglalkozott senki, pedig szabványos szerelési magasságok vannak. Sem a keresztmetszetekkel, sem a technológiával. Az 1930-as években épült az épület, azaz több szabványváltást megért. Ez a fórum, attól még, hogy a hobbielektronika égisze alatt fut, nem kell nélkülözze a hozzáértést. Sőt! Kifejezetten óvok mindenkit attól, hogy "csináldmagad" módszerekkel képezze magát az itt hallottak alapján. Van ugyanis néhány alapismeret, aminek a hiányában nem javaslom, hogy bárki házilag villanyt szereljen. Úgy pedig főként nem, ha más kontójára teszi - felelősség nélkül. Ez ugyanis a gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés kategóriájába esik. Nyilván itt nem arra gondolok, amikor kifordul a falból egy dugalj és az ember - műszaki lévén leáramtalanít és szépen a csavarokat rendesen meghúzva visszaszereli. Látva amúgy a mancsokat - úgy láttam nem csak én vagyok így ezzel a véleményemmel.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
Szegény Ingrid csöve...
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy van e arra valamilyen megkötés, hogy a falban menő csőbe csak tömör réz vezetéket lehet használni, vagy be lehet e esetleg húzni sodrott vezetéket is ? Természetesen mindegyik azonos feszültségű, (Nem audió, videó, UTP stb.) egy kapcsolóból szeretnék kihúzni még egy kapcsolt fázist.
Köszönöm, b.
nincs
Köszönöm szépen mindkettőtöknek, van mindkét fajtából itthon, csak lehet hogy sodrottat könnyebb behúzni a csőbe. Majd meglátom melyikkel lesz egyszerűbb.
Minden jót.
Ha rám hallgatsz: megkened faggyúval, vagy nem gyantásodó zsírral (pl. szilikon), de egy szál régivel könnyebben behúzhatsz 2 újat (hacsak nincsenek összesodródva).
Érdekes, hogy soha nem említettétek, a számomra a legkézenfekvőbbet, a hintőport (talkum). Valaha én mindig azzal húztam be a vezetékeket. Markomba öntöttem, és azon keresztül vezettem a behúzandó vezetéket. Nincs "utóhatása", nem koszol, ha kész a munka, csak összecsapod a kezedet és végeztél. Maximum ha lábhintőpor, akkor nem fog gombásodni a kezed a munka után.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |