Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   190 / 203
(#) deebo válasza asch hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nem tudom milyen szeletelőt használsz, de a prusa slicerben van egy úgynevezett elefánt láb kompenzáció nevű opció is, ami épp az alsó réteg kitüremkedését hivatott megoldani.
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nem tudom milyen programot használsz a fogakhoz, de pl a FreeCadban le lehet 1-2 gombnyomással kerekiteni a fogak széleit elég 1-2 tized mm lekerekités.
A képen a szürke fogaskerekek rezin nyomtatoval készültek a többi PLA. A zöldön látni, hogy az asztal felüli oldalon van egy kis él, amit le kell csiszolni. ( megtörtént és akkor jol csúszik a fogas tengelyen ( kb 1 cm-t kell mozognia jobbra balra)

IMG_6882.jpeg
    
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
A sima papirlaptol valamivel vastagabb kell. A sima irodai papir szétnyomja az elsö réteget. Én rajzlapszerü papirt használok. Nálam azzal jött össze a legjobb nyomtatás. ( legkevesebb utomunka) Lusta vagyok felvinni a hézagméröt a pontos adat érdekében.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Alapismeretekben (is) vannak hiányosságaim. Csak röviden, néhány szóban leírnád nekem mit jelentenek az alábbi rövidítések és megnevezések? Mire gondoljak amikor ezeket olvasom a hozzászólásokban.
REZIN, PLA, PETG, ABS, FDM
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Szia,

A rezin az a gyanta amit a nedves üzemü gyantanyomtato használ. Ez egy különleges szerkezet egy nagyfelbontásu monitor képezi a virtuális asztalt. Az adagolt folyékony gyanta a monitoron átjuto UV fény hatására keményedig meg. Miután 4 vagy 8 ezer pixeles monitorrol van szo, sokkal nagyobb felbontásu mint az FDM technologia ( ahol kb 1/10 mm a felbontás), de drágább és sok pancsolással, mosogatással jár és rendszerint kell egy másik gép is, ami keményiti és száritja a kész munkadarabot. Ezért csak nagyobb mennyiségü munkára alkalmas, mig az FDMel akár egy apro alkatrészt is pillanatok alatt ki lehet nyomtatni ( teszteléshez stb). A rezin nyomtatást érdemes az erre szakosodott mühelybe beadni, mert ott a gépek általában egyfolytában üzemben vannak és nem kell minden nyomtatás után mosogatni és az anyagokat öntögetni meg az edényeket tisztitgatni.

PLA az a kukorica keményitö alapú müanyag szál 1,75 mm vastag a száraz FDM nyomtatoba
PETG meg a PET flakon müanyag szál változata. Rugalmasabb mint a PLA viszont nem lehet olyan részletes nyomtatást végezni.
ABS egy hightech müanyag valamivel jobb és drágább mint a PLA. Ezt a kettöt használják a legtöbben.
Az FDM nyomtato meg az ami a fenti szálakat használja azaz a szálat nyomja a gép a forro fejbe ( 180-240 fok) ahol megolvad és egy finom düznin (0,1-0,5 mm) kinyomja rètegenként a forro asztalra. Itt keményedik meg és adja ki a modellt. Menj a youtubra van egy sereg bemutato video, az mindent elmond képekben.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Köszönöm, sokat segítettél, pont ennyi információra volt szükségem az olvasott szöveg értéséhez.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Idézet:
„PETG meg a PET flakon müanyag szál változata. Rugalmasabb mint a PLA viszont nem lehet olyan részletes nyomtatást végezni.”


Amellett, hogy rugalmasabb, nagyobb hőmérsékletet bír, az UV-t is nagyon jól bírja és az, hogy nem lehet olyan részletesen nyomtatni, konkrétan nem igaz, bármit kinyomtatok neked PET-ből, amit PLA-val is ki lehet nyomtatni.

Nem tudom honnan veszed, hogy az ABS-t (is) használják a legtöbben, ugyanis azt különösen körülményes otthon nyomtatni, fűtött kabin is kell hozzá, ráadásul mérgező gázok keletkeznek nyomtatás közben, továbbá a magas fúvóka hőmérséklet szüksége miatt nem minden gép alkalmas ABS nyomtatásra és a legtöbb esetben a PET is megfelelő, ABS-t csak akkor szokás használni, ha nagy hőmérséklettűrésű tárgy kell.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Én is bármit kinyomtatok PETG böl, csak nem olyan szép, mint a PLA vagy a ABS és gyakran elég macerás a PETG beállitás, eddig minden uj spulnihoz uj hömérsékletek kellettek.

Mindegyik anyagnak megvan a maga tulajdonsága és ezt figyelembe kell venni. Már évek ota használok ABS-t is komolyabb dolgokhoz, nem biztos, hogy ezt neked vitatnod kellene és ugyanazon a gépen, amivel a PLAt nyomtatom. Körülöttem szinte mindenki ABSt használ náluk meg én vagyok a rossz fiu, mert kezembe veszem ( és eddig gond nélkül ) a lenézett PLAt is.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Az én PETG profiljaim több évesek, értelmes filamentet kell venni. Attól, hogy te ABS-t nyomtatsz az még nem lesz gyakori.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Én pl kimondottam kerülöm a PETG-t. A legkevesbé vált be olyan munkákra ami nekem kell. Azt hiszem utoljára a porszivora csináltam egy redukciot, mert a gyári méregdrága volt. Viszont a PLA dolgaim már 5 éve a kertben vannak és egyik sem ment meg tönkre.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Az nagyon jó, hogy nálad a PLA bírja a kertben (ha meg gallyra megy, nyomtatsz másikat, s újabb öt évig jó lesz). Én azért választottam PETG anyagot, mert láttam PLA-ból készült nyomtatványt az autóban lekókadni... Egész pontosan a nyári melegben kint felejtett bemutatódarabot mutatták meg hogyan néz ki, mikor bent felejted a kesztyűtartóban, vagy a csomagtartóban. Igaz nem nyomtattam még túl sokat, épphogy az első tekercsem használom el mostanában, de az anyagok tekintetében inkább előre nézelődtem.
A PETG nálam hajlamosabb a szálasodásra, s valóban nem feltétlen könnyű használni, de miután sikerült egyszer belőni, nincs vele gondom. Korábban fel is tettem képet az eddigi legnagyobb nyomatomról, ami napokig ment - persze most már egy kicsit másképp csinálnám, kevesebb támasztékkal, s azokat is kézzel felpakolva, így kevesebb anyagot elhasználva.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Pontosan ezért csináltam a PLA tesztet mert ilyen meg hasonlo informaciok terjedtek mindenhol. Igy nyomtattam vagy 50 darab drottartot a csigacsapdához meg egy diszdeklit a vizvezeték csövére. A mai napig minden kint van télen nyáron és nem látni rajtuk semmi vetemedést, nem ugy mint a bolti csokoládék ( villanycsatlakozok) valamennyi tönkre ment, söt a szürke 80x80 mm-s elosztodobozok is mind elporhadtak, igy nyomtattam abbol is 2-t egyelöre csak tesztelés céljából.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Amikor legutóbb kipucoltam a PC-met a radiátortartókat 10 percre felejtettem a napon és már eltorzultak. Szerintem te kevered a PLA-t a PETG-vel, mert ilyen nincs, hogy kinn a kertben megmarad a PLA.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Elnézést nem lehet mindenki olyan zseni mint te, hogy távolbol tudod milyen anyagbol dolgoztam.

(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Ez nem zsenialitás kérdése, csak teljesen hihetetlen és precedens nélküli a történet.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) KBal76 válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nekem is van telken szabadban pár (világos zöld) PLA dolgom, kutya bajuk sok éve.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 2 /
 
Oh ezt megint egy okostojás tudja. Vagy 50 spulni PLA után köszönöm, hogy meg akarsz a távolbol gyözni arrol, hogy rosszul használom az anyagokat és te természetesen jobban tudod.
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nekem sem vált be a PLA (Sunlu, Hertz). Törékennyé válik idővel. Az UV-t sem bírja. Az ABS-ből is van itthon 5kg. de azt sem használom (vetemedik nyomtatásnál, nem bírja az UV-t).
Áttértem a PETG-re. Rugalmasabb, bírja az UV-t. Tény hogy nem olyan szép a belőle készült tárgy, mint a PLA-ból, de legalább tartós.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Jólvan nyugodjál már meg, örülj a PLA-dnak...
(#) deebo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Mit fogsz te most kapni ezért, pláne, hogy még az ABS-t is lekutyáztad, aminek semmi előnye nincs a hőállóságon kívül.
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nincs kizárva, hogy azok a PLAk minösége más ki tudja. Én is belefutottam különbségekbe. Igyekszem mostanában egy márkát venni ( amivel jo tapasztaltaim vannak) de sajnos sokszor pontosan olyan nincs amilyen kellene.
Nekem a PETGböl finomabb cuccokat nem sikerült jol nyomtatnom. Maga az anyag alkalmatlan erre. Tökéletes nagyobb tárgyakra 8-15 cm-s darabokra. A nejemnek ebböl nyomtattam kis asztallábakat a varrogéphez. Arra jo mert rugalmas nem törik és azon a részletes is sokkal durvábbak.
A PLA alkatrészekröl a kertben, ha jol emlékszem, tavasszal raktam be képeket, akkor is mindenki elkezdett kötözködni, hogy nem lehet külterületen használni. Ezt én nem tudom megerösiteni. A bicajomon a kameratarto is már több éves és semmi gond nincs vele. Ennyi.

S még itt egymást hergeltük a gép dolgozott és elkészült az akkuk föl a szerkezeti elem a kapcsolokhoz stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023

IMG_6883.jpeg
    
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Érdekes én néhány mm-es apró alkatrészeket is tudok nyomtatni petből.

encoder.mp4
    
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
A PLA-t is lehet festeni. Ez az élettartamát biztosan növelné.
A másik gondolatom a részletességre, amit még nem próbáltam az 0.2mm-es fúvóka a 0.4mm-es helyett. Megvan már vagy 4 éve, de még nem próbáltam ki.
Az a szerencse, hogy a PETG is remekül csiszolható és festhető. Némi munkával sokat lehet a külsején javítani.
A Youtube-on pár hónapja végignéztem egy termék tesztet. Magyar forgalmazó, kedvező árban lévő filamenteket mutatott be. A termék nevére nem emlékszem, de minden szál fehér színű volt. Azt ecsetelték hogy az ő ABS szálukhoz nem kell zárt nyomtató. Hát a Sunlu szál az durván vetemedik. Kis tárgyak nyomtatásához azért elfogom majd használni a készletem.
(#) bbatka válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Jól néz ki!
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Festem is, na nem mindet, de azért elég gyakran. Itt egy kis kapcsolo szekrény vitrinekbe ( 10 darabot csináltam). Az elsöket piros PLAbol mert nem jött meg az ezüst amikor meg megjött nem akart jol müködni. Ezek mind ezüstszinüek lesznek és be lesznek süllyesztve a butor falába. Keret olyan passzentos, hogy csak rá kell nyomni a dobozra. Persze meg is lesz majd ragasztva ( ez is elöny mert a PLA igen jól ragaszthato. Majd jön bele egy L alaku kis betét amin 2 kapcsolo lesz meg a táp csatlakozoja.

IMG_6775.jpeg
    
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nem müködik a video.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Nálam csont nélkül lejátszható.
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Akkor valoszinü az Ipad nem szereti az mp4-t. Már volt ilyen.
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Szép!
(#) Massawa hozzászólása Okt 25, 2023 /
 
Egy 4 áramkörös átkapcsolo kellett 9 mm magas térbe.

4tdtsw.jpeg
    
Következő: »»   190 / 203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem