Fórum témák
» Több friss téma |
Na, öregem, hogy ki nem bökte a szemem a többi elbalta...
A poti nem a kimenetre megy ám, hanem a + ra. Aztán a 7-es lábat se hagyjuk ki a jóból! ((2+6)-7-eshez még plusz egy ellenállás) Onnét megy majd tovább a jelenlegi 1k + 22k fel a magas pozitívra. Azt hiszem a jelenlegi véges alkatrész szám minden lehetséges hibás bekötését kimerítettük, próbáld működőképesen felhasználni.
Sziasztok, ne haragudjatok. Egy kis segítségre szorulok. Segítséget kaptam tőletek hűtőgép ajtó riasztó ügyben és kaptam kapcsolási rajzot is (2db IC7555 típusú időzítő ic-vel működik) és a rajz alapján meg is építettem a kapcsolást,de nem úgy működik ahogy kellene neki. A leírtak alapján (időközönként fény hatására) a fotóellenállás vezérli az áramkört, de a 2-5 V-os piezzo éppen csak "nyöszörög" valamit a riasztásra. Nem tudom mit és hogyan cseréljek, mert a kapcsolásban leírt változtatások csak a bekapcsolás idejére és időtatamára vonatkozik. A konkrét kapcsolást mellékelem. Nem tudom, hogy a piezzo hangját hogyan tudnám felerősíteni, a kapcsolás 2db ceruzaelemről (3v) működik. A kapcsolási rajzban szereplő IC7555 helyett IC555-öt alkalmaztam, de úgy tudom ez is megfelelő.Segítségeteket előre is köszönöm. BundyBővebben: Link
A sima 555 4.5V-tól kezd nyiladozni tudomásom szerint. A 3 Volt karcsú neki. Először ezt próbáld ki, áldozz be még egy cerkaelemet. Egyébként nem véletlenül ajánlottak C-MOS-t, ha elemről megy a kütyü.
Na megvan, hogy miről írtál privátban és az is, hogy miért nem értettem amit írsz. Te privátban ezt írtad:
Idézet: „Nem tudom, hogy a piezzo hangját hogyan tudnám felerősíteni, a kapcsolás 2db ceruzaelemről (3v) működik. A kapcsolási rajzban szereplő IC555 helyett IC7555-öt alkalmaztam, de úgy tudom ez is megfelelő..” A valóság ezek szerint, hogy 7555 helyett tettél be 555 IC-t? És mindez kb. 3V-ról kell, hogy menjen? Felejtős! 7555 adatlap: Idézet: „The ICM7555 and ICM7556 are CMOS RC timers...” Tehát nem jó helyette a 'sima' 555. A másik, hogy 2db ceruza elem ígyis-úgyis kevés. Annak a névleges feszültsége lesz összesen 3V. Használj inkább 9V elemet és, ha biztosra szeretnél menni akkor tranzisztoron keresztül vezéreld a piezót. És ekkor még IC-t sem kell cserélned.
Sziasztok!
Meg csinálnám ezt a kapcsolást ám ha be teszem szimulációs programba akkor nem akar jó működni... Program hiba vagy mi lehet? A program ezt mutatja
a képet nem töltötte fel,azért re-post
Szia! A Szimuláció is egy áramkör ( igaz csak virtuális ). Pár apró ponton eltér a szimuláció az eredeti kapcsolástól. ( Már ami látszik. ) PL: A trimer potenciométerrel sorba kötött ellenállás hiányzik. ( KB:220K trimer és 1K soros ellenállást ajánlok. ) A kimeneti emitterkövetők ( Q1-Q2 ) bázisellenállása is gond lehet.
Először az oszcillátort éleszd fel. S csak azután folytasd a tesztelést ha az rendesen működik.
Szia!
Szerintem tegyed be a végtranzisztort is. nekem úgy működött, 15V-ról 4A-ert vett fel.Itt a végfokozat kapcsrajza:Bővebben: Link
Sziasztok!
Ma elkezdtem csinálgatni ezt a kapcsolást, legalábbis ennek az állítható sebességű részét. A következő módosításokat hajtottam végre rajta, mivel sajnos csak ezeket találtam itthon :S -5K poti 100k helyett -poti elé 1k ellenállás került 10k helyett, -47µF kondi 4,7µF helyett -bemenetre nem raktam 100nF kondit, mert akksiról megy -egy FDD6030L MOSFET-et kapcsolgat az 555, arra ment a 12V-os LEDsor A gondom az, hogy túl hosszú ideig világítanak a LED-ek, így nem igazán érvényesül a stroboszkóp látvány, akkor sem, ha 7-8. láb között csökkentem az ellenállás (kb 6-700 Ohm-ig vittem le). Valakinek van valami javaslata a probléma megoldására?
Sziasztok!
Az erősítőmhöz szeretnék csinálni egy időzítőt. Ezt a kapcsolási rajzot szeretném megvalósítani, de nem vagyok biztos benne, hogy jó. A D2-es dióda nem fordítva van benne? Egyáltalán mi a szerepük ott a diódáknak? Köszi!
Hello!
A D2 fordítva van benne, a D1-nek meg sok szerepe nincs. Az IC kimenete általában nem megy fel a tápfeszig. De ott a relé már rég elejt.. üdv! proli007
A 4,7 µF növelése pont lassít rajta. A kapacitás csökkentésétől fog gyorsulni.
Szia!
Az időt szeretném növelni akkor a 470µF kondenzátor kell nagyobb kapacitásúra cserélni? Köszi!
Az a tápkondi, nem befolyásolja az időzítést. Fel van tüntetve még a rajzon is, hogy az R1-C1-ből számítódik az időállandó.
Sziasztok, ne haragudjatok. Egy kis segítségre szorulok. Megépítettem egy kapcsolást, de nem igazán akar működni. A hűtőszekrényem ajtaja nyitva szokott elég gyakran maradni ezért kellett valami megoldást találnom. A kapcsolás(2db IC7555 típusú időzítő ic-vel működik) és a rajz alapján meg is építettem a kapcsolást,de nem úgy működik ahogy kellene neki. A leírtak alapján (időközönként fény hatására) a fotóellenállás vezérli az áramkört, de a 2-5 V-os piezzo éppen csak "nyöszörög" valamit a riasztásra ami elég halk. Nem tudom mit és hogyan cseréljek ki az alkatrészek közül, mert a kapcsolásban leírt változtatások csak a bekapcsolás idejére és időtatamára (ezek megváltoztatására) vonatkoznak. A konkrét kapcsolást mellékelem. Nem tudom, hogy a piezzo hangját hogyan tudnám felerősíteni, a kapcsolás 2db ceruzaelemről (3V) működik. Segítségeteket előre is köszönöm. BundyBővebben: Link
Ennél a kapcsolásnál az IC kimenete csak a tápot kapcsolja a hangkeltőre, vagyis a hanghatás a piezo házába épített elektronikán múlik.
Kipróbálhatod, hogy a piezo közvetlenül a tápra kötve mit szól, annál jobb nem lesz. Elvileg növelhetnéd a piezo tápját DC-DC átalakítóval. Vagy másik piezo beszerzése után kellene nézni, ami 3 V-ról is jól szól, vagy vehetsz olyan piezót is, ami elektronikát nem tartalmaz, de akkor magadnak kell hozzá építeni oszcillátort, méghozzá olyat, ami kicsit megdobja a feszültséget is, mert 3 V-ból önmagában nem sokat lehet kihozni. Vagy foghatsz egy zsebrádió-hangszórót, ami régebbi PC-házaknak is tartozéka (ld. PC-bontó), de ahhoz is kell építeni egy kis gerjesztett végfokozatot. Én mondjuk nem szórakoznék elemmel, inkább a hűtővilágításról levenném a 230 V-ot, kivezetném hátra (a gyárilag beépített vezetékek mellett), beiktatnék egy kis trafót vagy töltőadaptert, az nem merül le soha. De belátható, hogy ez viszont kezdőknek nem ajánlott, érintésvédelmi okból, illetve kellő tapasztalat hiányában.
Azt még kifelejtettem, hogy a tápot is lehetne növelni 4,5 vagy 6 V-ra, további elemekkel.
Szia!
Nem értelek. Erölködsz ezzel a kapcsolással, de nem árulod el, hogy mit hogyan módosítottál, ha módosítottál és egy értékelhető képet sem küldesz arról amit csináltál. Már többen is mondtuk, hogy ne 2db 1,5V elemről használd. Megmérted a két elem eredő feszültségét terhelés alatt? A piezó hogyan szól csak elemmel? A piezó biztos, hogy 2-5V? Mi a típusa? Próbáltad tranzisztorral hajtani a piezót? (pl.BC182) Miért nem használsz 9V elemet? Biztos, hogy CMOS 555 IC-t használsz? Korábban azt írtad, hogy te NE555 IC-t tettél bele. Szívesen segítünk, ha adsz értékelhető infókat!
Köszönöm a válaszodat. Igen azt én is látom, hogy az 1.es IC csak a tápot adja a piezzora, amit megmértem és 3V, az tehát rendben van. Akkor valószínű, hogy a 2.es IC döglött meg. Amikor úgymond nyöszörög, akkor 0,9-1,0 V körüli feszkó jelenik meg a piezzón. Egyébként a piezzó 2-5V os és a tápról (3V) tök jól szól. A kapcsolásban meg valami halk kattogás hallatszik. Tehát ezek a lehetőségek kilőve. Cseréltem IC-ket is de úgy sem jó (ugyanúgy szól "halkan"). Cseréltem nagyobb fesz. piezzot, de az nem jó, semmit sem szól. Ezt kiszűrtem. A kapcsolási rajzban rájöttem, hogy nem jó, mivel a bekötési pontok az IC1.-nél 4-es 8-as, ami a 2.es IC nél fordítva vannak, de nem a számozás után mentem, hanem a lábkiosztás szerint (Vcc-4es, RES-8-as láb). Az 1-es IC 10uf-os kondijával vergődtem (ceréltem kissebbre, nagyobbra), de az csak a feltöltésért felel, ha jó gondolom. Próbáltam a 2-es IC-nél az 1M ellenállást (3-asláb-kimenet) elhagyni, de semmi. A lényeg, hogy az 1-es IC kimenete (Q) leadja a kívánt feszkót (3V), innentől kezdve nem sok minden maradt csre lehetőségnek (2-es IC 100uf kondi, és 1M ellenállás csere, de egyik sem jött be). A piezzo tökéletesen működik. A kapcsolásból is hallatszik, hogy jól működne, mert ha a fotóellenállás megindítja az egészet, akkor kb 15-18mp-is szól(de nagyon halkan). Kissebb fesz piezzót meg nem találtam sehol. Megpróbáltam nagyobb fsz meghajtani az egészet (4,5V), de ugyanaz. Félek hogy a 7555-ös nem bírja, bár elvileg 9-12V-os simán tud, ha jól gondolom. Annyi módosítás került bele, hogy a kapcsolásban szereplő 7555-ös IC-k helyett LMC555CN-t raktam bele (helyettesítettem). A piezzo típusa valamilyen EKU..T 2-5V-os. Elvileg a fenti két IC helyettesíthető (feltehetőleg ha jól tudom), de már ebben sem vagyok biztos. Azt hiszem, hogy feladom(bár nem szoktam, lehet hogy hibás alkatrészt kaptam,de ezt még nem próbáltam) és megpróbálom blackdog kapcsolási rajzát, hátha nagyobb lesz a sikerem. Gondoltam arra is, hogy a hűtővilágításról veszek le tápot egy nyáktrafóra és onnan hajtok meg egy áramkört, de ezt is jónak találtam, mivel kicsi a fogyasztása és esetlegesen át lehet tenni egy másik hűtőszekrénybe, ha tönkre megy a hűtő. (ez csak opció) Gondoltam a következő kacsolásra is, amit mellékelet, de itt az időzítést külön kell megoldanom. Azért köszi a segítséget,de ha esetleg van ötleted,azt szívesen venném. bundy
100 mA-t bír a 7555 kimenete, esetleg a piezo áramfelvételét meg kellene mérni, 3 V-ról.
Közben megnéztem amit küldtem neked.
Az nem egészen azt csinálja amit szeretnél. Ott, mikor kinyitod az ajtót egyből elkezd lassan csipogni majd az idő letelte után folyamatosan sípol.
Hát nagyon furcsa...A piezzora érkező feszkó, ami a 2.IC 3-as és 1.-es lábáról jön terheletlenül és ha rajta van a piezzo( terhelve is) 0,8-1,8 V között, de folyamatosan változva jelenik meg??? Emellett terhelve a piezzó áramfelvétele 0,0 mA???? (lehet, hogy a multiméterem nem jó de azt kétlem) hát ezt baromira nem értem!!! De jó a piezzó, mert a 3V-os telepről meghajtva visít mint az állat...
Azt nem tudom, hogy a hibás rajzon, amit nem vettem figyelembe a 2.IC 8-as jelölésű lábát Resetnek vettem, a 4-es lábát Vcc-nek. De ez tuti jónak kell lennie.Bővebben: Link, illetve az 555-ös http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm, elvileg a kimenetén 15V-is mindkettőnek bírnia kellene. Beszereztem egy 6V-os piezzót is de meg se moccan...fogalmam sincs...Az tuti, hogy az 1.-es IC kimenetén szabályos időközönként megjelenik a kimeneti fesz. Megcserélve sem jó...
Az 555 IC 4. lába a RESET a 8. VCC. Ne cseréld fel őket.
Hogyan mértél áramfelvételt? Sorba kötötted a multimétert a teleppel és a piezóval? Ha igen akkor méréshatárban volt a műszer és jó helyen a csatlakozó? Bocs, de nem tudom mennyire vagy jártas az elektronikában ezért kérdezem így. 2.IC kimenetén lehet, hogy valamilyen négyszögjel jön amit a multimétered így mutat meg.
Ok,ok. Nem a rajz szerint csináltam (mivel az nem jó). Természetesen áramfelvételt sorba kötött multiméterrel (méréshatár, bekötés ok) végeztem. Legalábbis ha jól emlékszem még a technikumi óráimra. Elektronikával alapjaiban foglalkoztam elektromosággal (erősárammal) egy kicsit magasabb szinten. Abban igazad van hogy lehet négyszög jelet produkál az áramfelvételnél a piezzo és azért nem érzékeli a multiméterem. a méréshatár alsó szintje 2 mA, megmértem egy másik műszeremmel aminek a méréshatára 200uA, de az sem mér semmit, ez érdekes. De megmértem a felvett áramfelvételét is (az elemeknél) és ott sem mutatott semmit, annak ellenére, hogy nagyon halkan "zörög" a piezzó. Biztos, hogy valami nem ok, de mi azt nem tudom. Azt hiszem IC-ket cserélek, mert a többi alkatrész ok (megmértem őket).
Attól tartok, benézés esete történt. Katalógusadat szerint a 7555 monostabil üzemben 1 Mohm és 100 nF értékekkel 0,1 másodperc időzítést valósít meg. De itt nem is monostabilként van bekötve, hanem oszcillátorként (ld. mellékelt ábra), így durván 10 Hz-en rezeg.
Ebben az esetben legfeljebb passzív piezót köthetnél rá, de 10 Hz csak berregő hangot ad. Vagy egy kis hangszórót is lehetne a kimenetre kötni, de a hangszóróval sorosan be kell iktatni egy DC-leválasztókondit. 100 µF elegendő, vagy inkább kevesebb, hogy némi ellenállást is képviseljen a kisohmos hangszóró mellett. Vagy marad a jelenlegi aktív buzzer, de akkor az 1 Mohm - 100 nF időállandót növelni kell. Pl. 10 µF - 1 Mohm értékre.
Valamint jó lenne tranyóval meghajtani a piezót. Ezt már 100x leírtam. Idő hiányában nincs lehetőségem kipróbálni a kapcsolást, de most már nagyon izgat.
Király vagy! A kondit módosítottam 100n-ról 220p-ra. Sípol mint állat...
Kb 16-17mp-ig szól, utánna kb 16-17mp-ig szünet. Az áramfelvételét nem néztem,de biztos hogy jó.Próbálgattam emelgetni a kondi értékét aztán csökkenteni és 220pf-os kondinál siker. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket. Bundy |
Bejelentkezés
Hirdetés |