Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum Idézet: „Hobbi célra kellene, de valami széles felhasználási lehetőségekkel ... kb hol kezdődnek az értelmesebb eszközök” De kinek mi számít hobbi felhasználásnak, illetve értelmes eszköznek? Tucatnyi multiméterem van, köztük pár top kategóriás is. Mégis a műhelyasztal sarkán napi használata egy (illetve kettő) kis "noname" autorange műszer van. Pontosságával, megbízhatóságával nem volt gond az elmúlt hét év folyamatos használat alatt, leejtettem már számtalanszor, semmi baja, a kapcsolójával sincs még probléma (ha lesz, már akkor sem rossz egy kb. 20 dolláros készüléktől). Van annyira jó, hogy a tényleg profi műszereket csak ritkán kell elővennem. Egyetlen "negatívum", hogy a feltüntetett CAT II/III feliratokat nem kell elhinni, és aszerint szabad csak használni. Ha érdekel róla valós használaton alapuló információ, errefelé olvashatsz róla. Hogy aztán neked megfelel-e egy ilyen készülék hobbi célra, azt te döntöd el. (Amúgy valójában nem teljesen "noname", mert a tajvani illetőségű ZOTEK elég jó hírű, csak keveset hallunk róla, mert leginkább OEM beszállítója más cégeknek, akik a saját márkanevükkel árulják a termékeit.)
Alább csatoltam egy összehasonlító táblázatot. Saját összeállítás - ezek a készülékek mind voltak a kezemben (illetve vannak a birtokomban), ellenőriztem az adatokat. Remélem, nincs benne hiba, ha valaki mégis talál, jelezze.
Ilyenket nem részleteztem, hogy hány megaohm vagy hány megahertz a felső határ, egyrészt mert 10 mega felett egyiknek sincs hobbi használat mellett jelentősége, másrészt egyes modellek éppen túlteljesítik a specifikációt. Nem saját megfigyelés, de több internetes oldalon állítják, hogy a DMM chip (a 1999 változatokat leszámítva) ugyanaz mindben, csak a felprogramozás illetve a user interface (= forgókapcsoló) különböző. Orosz szaktársaknak sikerült pl. a 6000 kijelzésű modelleket felhekkelni 9999 kijelzésűre, mint ahogy a dm700-ban is elérhetővé tették a hőmérséklet mérést.
A True RMS kérdéshez egy kis információ:
Korábban szó volt az ANENG AN8008 multiméterről. A Zotek gyártja ezt a családot, több címkével is kaphatók, belül ugyanaz pl. az ANENG AN8008, az AUTOOL dm700 és a ZOTEK (ZOYI) ZT109 (vagy az AN8001, DM201, ZT101, a szintén TRMS modellek). Skori írta korábban a dm700-ról: Idézet: „A trueRMS-t viszont csak 50Hz-es alapharmonikuson lehet használni, egy 400Hz-ről üzemelő antiparalel led-páros áramát már nem tudtam megmérni vele (0mA-t muat), és ugyanezen a leden az RMS feszültségmérés sem mutatott használható értéket.” Ezt azóta megbeszéltük vele, hogy az általa mért (illetve nem mért) érték elsősorban annak volt köszönhető, hogy egy 3...4 mA nagyságrendű áramot akart mérni a 999,9 mA méréshatárnál. A műszer specifikációja (ld. táblázatban is alább) ennél a méréshatárnál, AC árammérésnél ± 1,2% + 3 digits. Ebből kiszámolható, hogy a 3...4 mA a specifikált hibaértéknél is jóval kisebb mennyiség, nem csoda, hogy "szegény kis műszer" nem mutatott semmit. Magam is kíváncsi voltam, hogy mit is mérnek ezek az "óccsó" multiméterek TRMS gyanánt, ezért csináltam egy összehasonlító mérést, a dm700 egy profi ($250+ kategóriájú), valóban True RMS műszer ellenében. Pár szó a mérésről: - mért jelalakok: négyszögjel, háromszögjel; - mért frekvenciák: 30 Hz, 50 Hz, 100 Hz, 200 Hz, 400 Hz, 800 Hz, 1,11 kHz - az utolsó szándékosan lett kicsit a specifikáció fölé "lőve"; - mért mennyiségek: feszültség, 10...12 V tartományban, áramerősség, 20 mA tartományban - megintcsak szándékosan "szivatva" a kis műszert, egyrészt a 9999 kijelzés miatt 10 V fölött "elveszít" egy digitet, másrészt a ~20 mA újfent eléggé a méréshatár alján van, tehát erősen hibaszázalék közelében. Az eredmények a lenti táblázatban láthatók, százalékban az eltérés a profi műszer által mért értékektől. Nem számoltam át X % + Y digit formátumra, ami kicsit pontosabb képet adna, valamint nem sávoztam be a másik műszer hibatartományához viszonyítva, de még így is jól látható a lényeg: - feszültségmérésnél 200 Hz-ig gond nélkül hozza a a gyári specifikációt, de még 800 Hz-nél is elég jó, csak a négyszögjel "viseli meg" kissé. Viszont még 1 kHz fölött is értelmezhető értékeket mutat. Vegyük még hozzá, hogy eggyel magasabb, a 99,99 V méréshatárban kellett mérnie. - árammérésnél már valamivel árnyaltabb a helyzet, de ha hozzávesszük, hogy a mért mennyiség eleve hibahatár közelében volt, akkor elég jóknak mondhatók az eredmények, bár a papírformát nem igazolják vissza. Itt is a 200 Hz a választóvonal, és a négyszögjelet szintén nem annyira kedveli a nagyobb frekvenciákon. Konklúzió: egy ~4.500,- Ft-os műszerről beszélünk (amelynek egyébként van számos egyéb igen jó paramétere, tulajdonsága), ezért "tehéntől lódobogást" azért ne várjunk. Ezzel együtt 200 Hz-ig bátran elfogadhatjuk TRMS műszernek, az 1...2% hobbi szinten abszolút elégséges (ahogy a 0,5% alap DC pontosság is). 400 Hz ... 1kHz között pedig "tájékoztató jelleggel, de mégis valamilyen támpont a nem tiszta szinuszos váltakozó feszültség és áram True RMS mérésére. Magánvélemény: ezt a dm700-at és egy DM201-et (ami csaknem ugyanazt tudja, mint a dm700, csak 3.000 Ft-ért...) használom augusztus óta, napi rendszerességgel. Eleinte rá-rámértem a profi DMM-mel is, hogy lássam a két kicsi "merre jár", de pár hét után eltettem az asztalról, és csak ezeket használom. Volt már a kezemben többféle Maxwell (soha többé), egy-két Uni-T (nem győzőtt meg), és persze pár Fluke is (csak az ára...), hétköznapi (hobbi) használatra ezek a kis műszerek nekem beváltak. Ahogy Skori is írta: Idézet: „Mindent összevetve, ár-érték arányra kimondottan jó!”
Most vettem itt az apróból Autool dm700 multimétert. Az árához képest egész jó, összevetettem egy 5 digites műszerrel a feszültségmérést és a kapacitás mérést. Egész jól együttfutnak, kényelmesen túlteljesíti a specifikációt, pontosabb mint a két Metex műszerem. A 3600pF (0,25%) referencia kondimat 3617pF-nak méri. Egy 1000µF-os elkót, amit az 5 digites 1013.0µF-nak mér, ezzel 1025µF (LCM3-al 1010uF).
A frekvenciamérés 10MHz-ig van specifikálva, ezzel szemben egy 20MHz-es kvarcoszcillátort még simán lehet mérni vele: 20.00MHz-et ír ki. A trueRMS-t viszont csak 50Hz-es alapharmonikuson lehet használni, egy 400Hz-ről üzemelő antiparalel led-páros áramát már nem tudtam megmérni vele (0mA-t muat), és ugyanezen a leden az RMS feszültségmérés sem mutatott használható értéket. A weller pákám áramfelvételét jól mérte, később még megpróbálom nem szinuszos, de 50Hz alapharmonikusú áram mérésével. Ellenállást csak 10Mohm-ig mér, ez a felső határ lehetne kicsit nagyobb is. Mindent összevetve, ár-érték arányra kimondottan jó! A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |