Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   33 / 88
(#) pucuka válasza nadene hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Persze, bezavar. Az árbóc is parazita sugárzó lesz, erre nézve is léteznek számítások, de úgy nagyjából 0,2λ távolságra kitartod, akkor (gondolom) jó is lehet. A vízszintesnél zavar be legkevésbé.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Bocs, elírtam, az a 0,2 inkább 2., de hullámhossznyira már jó, de akkor pontosan.
(#) nadene válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Ha jól számolom, minimum 30cm-re kell kitartani (300 000 : 100MHz = 30cm = 1 lambda). Ez csőközéptől csőközépig értendő. Jól gondolom? Nagyobb távolsággal nem számolnék, mert így is nagy lesz az erőkar...
Úgy néz ki, holnap állok neki a szerelésnek.
(#) Gafly válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Szerintem benéztél egy nagyságrendet
(#) nadene válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Ja. a 0,2-vel számoltam. Bár nem fogom jobban kitartani, remélem valamit segít majd ez a távolság is. Van esetleg hasznos ötleted? Még nem álltam neki, nem késő átgondolni.
(#) Gafly válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Hasznos ötletem nincs. Csak próbáltam szólni hogy a harminc centiméterrel hullámhosszban nagyságrenddel odébb vagy...
(#) nadene válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
... azért köszi!
(#) dokidoki válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
A helyes adat a 100MHz 1 lambdájára az 300cm lenne. Így vagy tévedésben egy nagyságrendet.
De a képleted helyesen: 300 / x MHz = x Méter. Háromszázmillió osztva Hertz -el eredmény lenne méterben szintén. De a milliót kiveszel a képletből akkor úgy jó ahogy írtam.
(#) nadene válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Ezek szerint a 30 cm - el nem érek semmit? 3 métert nem tudom kitartani, mert az árbóc teljes magassága 2,5 m. Nem bírna el 3 méternyi kitartást az egész konstrukció. Ha közvetlenül az árbóchoz rögzíteném az antennát, változna valami a 30 cm - hez képest?
(#) kadarist válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Szia!
Ez az antenna egy reflektoros Yagi-antenna? Mert ha igen, akkor nem kell foglalkoznod a távolságokkal. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
(#) pucuka válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Hát, ez a baja a 100 MHz -es antennának. Még mindíg túl nagyok a méretek, és méretes a súlya is, + szélterhelés. Ha hullámhossz távolságon bellül vagy, az árbóc csatolásban lesz a sugárzóval, és ezért szekunder sugárzóként működik. Ki kellene hangolni optimumra, de ehhez komoly, mászható árbóc, és állítható felerősítés kellene, és még nem kevés munka.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Sajnos ott is kell, de ezt már a tervező megtette helyetted, pont jó távolságra helyezte a bilincset. Azért mechanikailag, ez is elég gyengusz sajna. Egy kis jég, egy kis szél, és lekonyul.
(#) nadene válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Hasonló mint amit belinkeltél de nem ugyanolyan. Nekem egy Iskra FM 50-esem van. Ezt kellene a lehető legjobb hatásfokkal beüzemelnem.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Vevőantennánál nem sok vizet zavar az a tény, hogy az árboc a reflektor része lesz, tehát a felszerelésnél ez a közeli helyzet nem probléma.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
(#) kadarist válasza nadene hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Üzemeld, be, szereld fel és élvezd az eredményt!
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Többek között pont ez is egy ok, amiért a műsorsugárzás vízszintes polarizációval történik általában, a másik ok a kevesebb reflexió. Csak zavartatás csökkentés miatt szokás függőlegesre váltani.
(#) nadene válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Urak, köszönöm a szakmai tanácsokat! Nem lesz kitartva. Holnap reggel kezdem az árbócállítást. Remélem nem jön közbe semmi és gond nélkül be is tudom fejezni. Ha nem esek le, este felé referálok.
(#) nadene válasza nadene hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Fent van a tetőn az antenna. Sikerült jól beállítani, de némelyik adó zajos. Az az érdekes, hogy ugyanarról az adóról kisebb teljesítménnyel sugárzott adó meg tökéletesen bejön. Mi lehet az oka? Esetleg tegyem magasabbra az antennát? Irányban áll az antenna, nem hiszem, hogy az az oka, de akkor mi? Van ötletetek?
(#) pucuka válasza nadene hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
A helyzet az, hogy igen valószínű, többutas terjedés van. Azt úgy lehetne kijátszani, hogy változtatni kellene az antenna magasságát, csakhát az nem egyszerű mutatvány. Az antenna által szolgáltatott feszültség (térerősség) elég drasztikusan tud változni a magasság függvényében, vannak minimum, és maximum pontok is, a kettő között jelentős különbségek lehetnek, Minél reflexiósabb a környezet, ez a különbség annál nagyobb. Ezek a max, és min helyek némi periodicitást mutatnak, van, mikor az antenna magasság csökkentése hoz nagyobb kapocsfeszültséget. Ráadásul ezek a helyek meglehetősen frekvencia függőek. Megeshet, hogy az egyik adónál nő, egy másiknál csökken. És mivel ez állandóhelyű kapcsolat, időben nem is nagyon fog változni. Mobilnál az a szerencse, hogy a vételi hely állandóan változik, így mindíg lesz valamilyen vétel.
Ezen jelenség miatt a műsorszórásban nem nagyon használatos a vertikális polarizáció, mert ennél nagyon sok természetes reflektáló fellület, tárgy van Házak oldala, fák, oszlopok, a vízszintesnél gyakorlatilag csak a földfelület.
(#) nadene válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Velem ezzel jól kiszúrtak. Nem tehetek róla, hogy olyanok a vételi körülmények amilyenek. Lejjebb tenni nem tudom csak följebb. Az nem segítene, ha feltennék a meglevővel szembe mégegy ugyanolyan antennát, egyirányba állítva a már fentlevővel?
(#) pucuka válasza nadene hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
A vételi körülmények olyanok, amilyenek. Van ahol elég egy darab drót is, van ahol keményen meg kell küzdeni, minden uV -ért.
Biztos segítene, az eredetileg ajánlott dupla antenna kétoldalt kitartva, stabilabb is a mechanika, némi nyereséget is hoz, nomeg van diversity hatása is, ami csökkenti a reflexiós hatásokat.
(#) nadene válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Ez így már jobban hangzik. Ha ezeket így felszerelem, akkor hogy kell összekötnöm? Adott a két 75 ohmos ballun. Hogyan tovább? Ez a terület ismeretlen nekem. Az elektronika általában nem fog ki rajtam, de ilyesmivel eddig nem foglalkoztam.
Hogy érted, hogy kétoldalt kitartva? Nem elég direktben az árbóchoz rögzíteni őket?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
(#) Gafly válasza nadene hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Idézet:
„Hogy érted, hogy kétoldalt kitartva?”

Szerintem egy keresztrudat ért rajta, amire felteszed a két antennát a két oldalon. Nehézség, hogy nehezen fogod elérni őket a szerelés közben..
Pár olvasnivaló, bizonyítandó hogy olyan nincs hogy mindent mindig tökéletesen vegyünk (ámbár vannak jó kísérletek ). Valamint némi elméleti alap...
URH távolsági vétel
Ez ugyan nem műsorszórás, de hasznos...
RF Basics: Diversity Techniques
Antenna Arrays (Phased Arrays)
Deep Space Network
Deep Space Network
Echelon
Ez pedig más frekvencia
De tehetsz minden adóra saját antennát is...
(#) Massawa hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Egy érdekes dologgal küzdök néhany honapja ( na jo, nem mindennap, de elég gyakran). A házban egy központi antennarendszert épitettem ki. Jelenleg 1 FM dipollal, 3 TV tetöantennával és 4 müholdas vevörendszerrel. ( a régi házamban 7 TV antenna volt ugyanebben a rendszerben). A TV-k mind hibátlanul müködnek, az FM vétellel viszont bajok vannak, nem tudom pontossan behatárolni a hibát. Több jo minöségü készülék kap a központi elosztobol (8 ág) jelet - egy koaxon megy minden az FM, a TV meg a müholdas jel is). Az FM jelek szintje olyan, amilyen ( kb. 40km körben legalább 6-8 erös FM ado van 70 km körben további tucat), csak egy sávban tudom szintezni (1FM bemenet van az erösitön) igy az antennábol joövö jelek között akár 10dB különbség is van, ami még rosszabb, hogy egyes kedvenc csatornák tul közel vannak egymáshoz ( pl. 96, 6 ill. 96,8 MHz).
A jobb rádion ez sajnos szaggatáshoz vezet, ha sztereora állitom a vételt, ha monora, akkor sokkal kevésbé. Az ujabb rádion viszont csak a zaj változik, de nem szaggat igy jobban élvezhetö az adás és folytonosan sztereoban megy. Ha egy-két dB-lel leszabályzom az antennajelet, akkor "szaggatos" vevö teljesen kiesik, a másikon megnö a zaj. Vannak idöszakok amikor a szaggatás eléggé zavaro. Nem tudom, hogy vevöt kéne egy kicsit megpiszkálni ( lehet, hogy más fajta sztereo dekoder van benne). Már kicseréltem az FM antennát is, de semmi javulás nem lett.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Üdv!
Diplexerek nélkül, egyenesben mit mutat a rendszer? Próbát megér...
Joe
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
A 96,6 96,8 problémával nemigen lehet mit kezdeni. Anno Petőfi 3. műsorral volt egy szeánszom a "Posta Zavarvizsgálókkal", a problémát dokumentálták, megoldása az 5 kf körös vevőkészülék volt szerintük. Ma is nonszensz, hát még akkor, amikor csak a "nagy Orion tuner" volt a Magyar piacon ami tényleg olyan szelektív volt, meg a dolláros boltos Marantzok némelyike. Az akori jobb minőségű tunereknél sztereóban alig zavaróan cicergett, de monóban nem. Többek között ezért is cserélték meg az adókat, de utána más kombinációban jött elő. Valami Genfi Egyezményre hivatkozva nem lehetett arrébb rakni 1 MHz-el a zavaró adót. (Voltak ilyesmi államilag elcseszett kijelölések, engedélyek TV-re is, pl. Szentes I , II gerincadó kombináció) Mindenesetre a szabványok az adók frekvenciájának, teljesítményének engedélykiadásánál a környező adókat (külföldit is) figyelembe kéne venni.
Joe
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
A müszer azt mutatja ami az antennábol jön. Az antenna egy központi szelektiv erösitöbe megy 7 bemenettel ( 1 FM), minden bemenetre kivéve az FM-t egy extra szüröt lehet iktatni. Az FM bemenetet csak az egész sávban szintezhetök. Ott vannak a kb. 10dB-s jelkülönbségek. Az ellen nem igen tudok mit tenni, több FM antennára már nincs helyem és félö, hogy szelektiv szürövel sem igen tudnám kiegyenliteni a szinteket.

Egyenesben nem igen tudom rákötni a vevöt mert az eloszto stb. Mind a padláson van a vevöegység meg lent a nappaliban. Kis tranzisztoros rádiokkal is baj van ott a bot antennával kell büvészkedni, hogy jo szoljon. Érdekes modon a pincében egy régi autorádio a maga alig 30 cm-s gumiantennájával ugyanott a polcra szerelve, egész türhetöen szol ( semmi esetre nem szaggat, de szintén zajos, ha sztereoban megy - igaz azon van egy DX kapcsolo ami sokat segit.)
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Értem, az erősítő fm része ül le. Magasabb frekvenciára dolgoztunk ki régen szívókört Gorenje közösítő kimaradt alkatrészeiből, de CCIRT-re nem mivel akkor OIRT volt a divat. Wobbler + sok kísérlet. Mintha a Kathrein-nek vagy a WISInek lett volna ilyesmi már 20 éve. Aki meg tudta volna mondani mit kell csinálni ismerőseim közül sajna az már fent hergeli a kollegákat, de ha hazamegyek feltúrom a papírokat.
Joe
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Elég nehéz kérdés. Központi antenna rendszerben, mivel erősítők is vannak, a különböző műsor csatornáknak azonos szinten kell(ene) lenniük, mert intermoduláció mindíg van a rendszerben levő nemlinearitások miatt. Ez különösen gond az egymáshoz közel eső csatornák (adók) jelentősen eltérő szintje miatt. Nem véletlen, hogy a nagy rendszereknél is minden csatornára (adóra) külön csatorna vevő van, és ennek kimeneti jeleit azonos szintre hozva, más frekvenciára keverve rakják össze a kábelben a csatornákat. Az URH adókat is.
Több antennával sem biztos, hogy eredményt érnél el, egyszerű módon a kérdés nem megoldható.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Valószínűleg a régi probléma az OIRT időkből, közel vannak az adók, sztereóban nyílik a sávszélessége
a rádióknak, a KF haranggörbét meredekebbé kéne tenni 3 helyett 5 hangolt kör (mint Orion nagytunerben) kellene bele hangolt bemenőkör stb. . Szerintem a NMH cseszegetése hozná a megoldást ha egyáltalán lépnének ez ügyben. Régen se voltak fürgék, ma se szeretik elismeni ha "kalózrádióra" adtak ki engedélyt,(mert ez az), szerintem ma is így van.
Joe
Következő: »»   33 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem