Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Valamicskét talán reagál, mert ha le van tekerve fél állás alá akkor már egyáltalán nem látszik semmi. A bekapcsolás után kb 5 másodpercig volt látható valami a képernyőn, aztán semmire sem reagált, teljesen sötét volt. Hátul a cső végén látszik, hogy belül világít (gondolom a fűtése izzik), de elől semmi fény.
Azt hittem feltűnik az a gyűrű, ami az adatlap szerint belső mágneses térrel különböző korrekciókat végez. Arra gondoltam, hogy olyasmi szerepe lehet mint a ff tv képcsöveken lévő (bár színesen is van, más funkcióval) gyűrűnek. Ha így van előre-hátra, körkörösen mozgatva hat az elektronsugárra. Ha extrém helyzetbe kerül ( pl. leeséskor előrecsúszik) akár okozhat gubancot. Én könnyű helyzetben vagyok, mert elsőre föltűnt a gyűrű helyzetének különbsége, de neked kell csekkolni mit változtat. Legyen malacod....!
Üdv.: PP
A bemeneti erősítő 1x +12v tápot kap és semmit nem csinál. A DSCF5086_1 képen is látni, csak négy vezeték megy rá, + - be és ki.
A tápban kicseréltem a BD241A és BD242A tranzisztorokat BD241C és BD242C -re, okozhat ez gondot, mondjuk alacsonyabb kimenő feszültségeket? Szerintem melegebbek is mint lenniük kéne. A mostani állapot szerint (a képen) függőlegesen középtől fölfelé tudom állítani, lefelé nem, vízszintesen egyáltalán nem tudom állítani, bemenő jelre nem reagál. Fókusz, fényerő rendben.
Gondoltam arra a tekercsre, de úgy gondoltam az csak a tv-kben és monitorokban is használatos demagnetizáló tekercs funkciót tölt be. Elvileg így hívják ami a tvkben a képernyő elejénél van és ilyen (általában) fekete szigetelő anyaggal körbetekert tekercs. Ez az én szkópomon villanyász pvc-vel van rögzítve, már így vettem, lehetséges hogy ez sem a helyén van, de ettől még a fényerőnek erősebbnek kellene lennie szerintem.Szivesen raknék fel képet, hogy mi jelenik meg az ernyőn, de olyan rövid ideig tart hogy nem tudom lefotózni.
Elektrosztatikus eltérítésnél (szkópcső) nincs demagnetizáló tekercs. Van viszont sugárforgató tekercs (ezen is van, annak van kivezetése) feladata hogy az elektronsugarat fedésbe hozza a belülre felfestett raszterrel. Nem látom a villanyász pvc rögzítést. Azért próbáld csak meg nem veszítesz vele semmit. Az eltérítő lemezek elmozgása? próbálok keresni képet. A v
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
Ott van az a szigetelőszalag pedig, csak beleolvad a feketeségbe. Körbe van tekerve jó sokszor a tekercsen, szépen megnyújtva ráfeszítve, ha nem lenne rajta akkor látszódna a tekercselés pirosas huzallal van tekerve. Megpróbálom majd a forgatását, de csak holnap vagy holnap után, ma már nincs kedvem újra széjjelszedni, most teljesen egyben van az egész műszer.
Az ég áldjon meg.... azt a műanyag gyűrűt nézd ami az egyik képen világos színű, a tiednél grafitszürke, és pl. egy leesésnél símán előre csúszhatott! A sugárforgató tekercset hagyd békén!!!!!
Azért cseréltem kondikat, mert több is meg volt hízva, nem túlzottan, de nagyon a végüket járták. Sikerült kettőt fordítva bepakolni, de azt a bemeneti fokozaton, 2db 100Uf-osat, de el is füstöltek, cserélve lettek azok is rendes irányba, most jók. A kis 10µF-os kondikat nem is cseréltem csak a nagyobb tápkondikat meg a 100µF-okat.
Valamilyen eszközzel jó lenne végigkövetni, hogy meddig jut el az Y csatorna jele. A ks. cső, a fűrészgenerátor és az X végfok - még ha nem is jól - de működik, a táp úgyszintén.
Ha van valamilyen jelforrásod (max. 1-2kHz), aminek feszültségégét egy multiméterrel ACV állásban tudod mérni, akkor azt a jelet a bemenetre adva kellene először a bemeneti osztó (a feszültségnek megfelelő állásában) kimenetén leosztva, majd az Y előerősítő kimenetén keresned. Szkópot szkóp nélkül javítani eléggé bonyodalmas (de ettől még nem lehetetlen). Ha az alkatrészek kicserélgetése után az áramkörök működnek, az még csak a kezdet, az igazán komoly munka az után kezdődik...
Aha, azt nem figyeltem megmondom őszintén, de azt mintha nem lehetett volna mozgatani rajta. majd holnap alaposan szemügyre veszem, és meglátom hogy ez okozza-e a hibát.
Nem akarok okoskodni, de eléggé megszokott a kettős táp a szkópoknál. Tehát a + és - ha egyikük sem közös a földdel nagy valószínűséggel a kettős tápra utalhat. Egyszerűen mérhető. Mondjuk azon a képen alulról az ötödik lábon van forrasz, de nincs rajta vezeték?
Hát... fegyelmezett manus vagy, én megőrülnék a kíváncsiságtól, nopláne hogy csak egy gyűrűt kell ide oda huzigálni.......
Nem vagyok az, csak nincs kedvem lemenni a műhelybe a jó meleg szobából a 17fokba, de lehet lemegyek még. Baj az hogy déleőtt raktam össze, most szedhetem megint darabokra.
Első próba egy pont 3-szor elszaladt a képernyőn, aztán eltűnt minden. Kikapcs bekapcs, pont 5ször elszaladt, megint semmi. Ezután szétszedés, gyűrű odébbtol, vonal jelent meg a képernyőn (nem teljes szélességben, de nagyjából középen) egy másodperc és semmi. Gyűrű máshova tesz, ugyan az jelent meg csak szarabb kivitelben. Közben volt hogy rákötöttem, az egyik bemenetre a 2V-os kimenő négyszögjelét a szkópnak. Bekapcsoláskor meg is jelent egyszer a négyszögjel alja. Volt hogy csak furcsa fényfolt jelent meg, alaktalan valami. Ezek mind sötétben voltak próbálva, ha a lámpa égett akkor szinte semmi sem látszott. Normál működéshez képest jó ha van 10% a fényerősség és innentől lefelé szabályozható a fényerősség. Eddig ennyi a fejlemény..
alakul...
Holnap szétkapom belőle ezt a panelt, végigmérek amit tudok, és lesz valami. Remélem lesz rá időm, ha nem akkor marad a jövőhét vége. Addig is köszönöm a segítséget!
Köszönöm a segítségeteket, működik!
Éjjel fél kettőig birkóztam vele, csak kb. 6 baja volt, és most már biztos, hogy ez a szkóp még soha nem volt beüzemelve! Másik szkóppal követtem az Y csatorna jelét, így lettek meg a hibák. Még egyszer köszönöm mindenkinek! Ilyen összerakva, hátha valakinek így ismerősebb.
Szép a színe az fényporrétegnek.Gratulla!
Kioperáltam a szkópból a Z panelt. Végigméregettem amit egy mezei multiméterrel végig lehetett mérni. Nem találtam hibás alkatrészt, vagy szakadt forrasztást. Látszólag minden épp és egészséges. Van két db ic a panelen, egy optocsatoló és egy 741-es műverősítő, ezeket nem mértem, de nem tudom okozhatnak-e ezek hibát.
Üdv mindenkinek!
Pár napja vettem egy látszólag jól működő orosz szkópot amiről a próbák során ki derült hogy nem is olyan jól működik. Azon kívül hogy a kezelőszervek kontakt hibásak olyat figyeltem meg hogy váltó állásba kapcsolva a bemenetét és egyen feszültséget mérve vele nem impulzust jelez hanem fel ugrik a sugár arra a szintre ami a feszültség értéke és mint a csiga szép lassan ereszkedik vissza de nem alap helyzetbe hanem egy minimális értéket jelezve mind addig amíg a mérő csúcsot el nem veszem.Ha ezután rövid időn belül vissza teszem a mérő vezetéket akkor sem ad impulzus jelet de csak azt a maradék értéket mutatja mint az előző esetben.Lenne valami ötlete valakinek erről? Tibor
Lehet, hogy szivárog a C14-es csatolókondenzátor az Y-bemeneten, azért nem áll be nullára. A sugár vándorlása viszont normális jelenség, mert addig mozog, amíg fel nem töltődik ez a csatolókondi.
Azt cseréltem így sem jó. A vándorlás meg nagyon lassú 1-1.5 percig is tart hogy lehet így impulzusokat vizsgálni?
Sziasztok,van egy Philips szkópom,ami működik rendesen, de azt vettem észre hogy ha csak a képen vízszintes csík van akkor tökéletes a képe,éles ha teszek rá szinuszt akkor a közepe elmosódik,életlen lesz de csak a közepe.Ha beállítom élesre akkor tökéletes, ha megint csak csík van leveszem a szinuszt akkor az egész vonal életlen,korrigálni kell.Mi lehet a hiba oka?
Köszönöm. Phillips PM3207 a típusa.
Esetleg asztigmatizmus beállítási hiba. Ez lehet úgy beállítva, hogy vízszintes irányban vékony, függőleges irányban vastag fókuszálatlan. Ugyanakkor a közepe és a szélek fókusza nem egyforma. Ezen és a fókuszon felváltva kell állítani -egyik-másik-egyik-másik...-, pld. nagy négyszögjelnél, míg legjobb nem lesz. Az asztigmatizmus potmétere vagy kívülről állítható, vagy belül a panelon, ennél a típusnál nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
Ez a "másik" ? Mert ami nálam járt, azon nem vettem észre ilyet.
Sziasztok,vasaroltam egy hibas szkoppot valakitol EMG1568/2A .A baj annyi hogy a vizzsintes sugar nem tolti ki telyesen a kepernyot vagyis mind a ket felol marad 1cm ures resz,maskep tokeletesen mukodik,segitsegeteket kerem hogy tudjam megjavitani,elore is koszonom!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |