Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Esetleg valakinek valami ötlet hogy hol kezdjem el az ellenőrzést?
Kellene a komplett szervizmanuálja, azt alaposan megismerni, a szerkezetet szétbontani, azonosítani a tápegységet és a többi részegység kapcsolatát. Megmérni a tápfeszültségeket, és azokhoz kapcsolódó részek áramfelvételét. Ekkor már sok minden kiderül. Ha valami rendellenség van, a tápfeszültségek körül, akkor ott szétválasztani, és végigmérni mindent ami hozzá kapcsolódik.
Persze menetközben figyelni, hátha valami a kelleténél jobban melegszik ... A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Megnéztem a tápfeszeket (Hátra ki vannak vezetve egy mérőpanelra,gondolom pont abból a célból hogy javítást elősegítsék.),mindegyik okés,viszont feltűnt egy "furcsa" jelenség. Az egész kijelző széle világít zöldesen,és nagyon halványan látom menni mind a két sugarat,azokat be is tudom állítani. Hol keresgéljem tovább a hibát? Sugaram lényegében van de nagyon gyenge,szinte nem is látni.
Ks cső lilán világít belül? Lehez, hogy gázosodott.
A hátánál igen ott világít lilásan. Azt ha kiveszem meglátom hogy gázosodott? Ebben is van gatter anyag mint az elektroncsőben?
Kivettem a csövet,van benne gatter de gyönyörű ezüst fényes semmi fehéredés. Unitra 14E423
1988.5. hónapos a cső.
A Miniscope-3-at 1970-ben fejlesztették, már nincsenek benne kocka áramkörök. Nem vastagréteg, hanem szendvicsszerű, térszerelésű, hagyományos alkatrészekből felépített áramkörök voltak, az „FG-1” fűrészgenerátort jelentett.
A HT által használt első BOÁK (TV szinkrongenerátor) 1980 körül készült, MOS technológiával. Csavarkulcs: a szkóp könnyen javítható, a teljes gépkönyv is fenn van valahol a neten, beültetési rajzokkal, jelalakokkal,trafótekercselésekkel, stb. A KS-en túl a torotex yaxley-k hibája okozhat gondot. Ha nem boldogulsz vele, barátaimra emlékezve boldogan elvállalom a javítását.
Sziasztok !
Sikerült egy h3015 (n3015) típusú régi orosz oszcilloszkópot működésre bírnom. Mindene működik végre. A 220 V-os csatlakozót majd kicserélem rajta valami mai szabványos darabra. De ott kezdődnek a gondjaim, hogy nem tudok megfelelő csatlakozót gyártani a mérőfejhez. Miből lehetne a rajtalévő (BNC-hez hasonló) csatlakozóhoz apát gyártani? Esetleg eredeti mérőfeje nincs hozzá valakinek ? A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2016
Azzal a részével kevésbé van gond szerintem, hogy ha nem tudsz szerezni hozzá eredeti fejet, akkor én nyugodtan kicsereléném rendes BNC-re. Ebben az esetben tudsz hozzá venni fejet. Ugyanakkor mivel ennek a szkópnak a bemenete 0.5MOhm/50pF, ezért (elterjedt) osztós fejekkel nem lesz hiteles és valószinűleg rendesen kompenzálni sem tudod. De 1:1-es fejjel jó lehet.
Hello ! Nekem van egy a képen látható oszcilloszkópom. Álítólag alig használtan vettem fél évvel ezelőtt. Nem sokat használtam én sem. Hibátlanul működött. Most azt vettem észre,hogy amikor bekapcsoltam,megjelent a vízszintes egyenes csík a közepén ,de kicsit el van ferdülve.Bal szélétől jobbra haladva emelkedik.Függőlegesen is,és vízszintesen is tudom potméterrel változtatni a pozicióját.Ha potméterrel fel viszem a csíkot a kijelző tetejére,akkor a csík a kijelző bal oldalán lefelé görbül. Ha le potméterrel le viszem a csíkot a kijelző aljára,akkor a csik most ellenkezőleg felfelé görbül.Ha jelet kapcsolok rá,akkor kimutatja,de az is görbül. Remélem érthető voltam. Előzőleg mikor használtam semmi hibát nem észleltem rajta,most meg már bekapcsoláskor ilyen volt. Közben teljesen áramtalanítva volt,és be volt csomagolva . Mi lehet a baja?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
"Trace rotation" bal oldalt, középen, alul.
Csak finoman
A kijelző alján, tetején a görbület egy bizonyos mértékig normális, ez a ks. cső geometriai torzítása, mindnek van. Kérdés, hogy mennyi a görbület. Lehet esetleg mágnesesség hatása, közel valami erős mágnes. Vagy felmágneseződött kicsit a szkóp fémház, ha volt erős mágnes mellette.
Ha ez kb. 1mm elhajlás a normál vonaltól, az még a tipikus geometriai torzítás. Ezért van az, hogy a képernyő legszélső osztásait nem használjuk mérésre, nem pontos. Tehát alul, felül, és a jobb, bal szélén lévő osztásokat nem igazán vesszük figyelembe.
Köszönöm a választ. Nem volt ilyen előzőleg. Ha a vizszintes 0-ra (középre ) álítom akkor is ferde a kijelzőre rajzolt beosztásokhoz viszonyítva (kb a kijelző bal szélén 1 mm lejt,jobb szélén 1 mm emelkedik a közepéhez viszonyitva.A kijelző tetején vagy alján kb 4-5 mm-t is elgörbül..A másik amit még ezzel egyidőben észre vettem,az,hogy a vízszintes csík jóval hosszabb volt mikor jó volt mint a kijelző szélessége.Erről meg lehet győződni ha a potméterrel jobbra balra huzgálom a jelet(csíkot).Most ez a csík alig hosszabb a kijelzőnél. Ha már kicsit eltolom a potival jobbra vagy balra,már mindjárt ott a csík vége.Mintha összébb ment volna a kép.De ugy nézem,hogy pontosan mér.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
Ha összébb megy a kép, az lehet a ks. cső nagyfeszültség változása, ha nagyobb, akkor a kép kisebb lesz. De lehet a vízszintes eltérítés hibája, feltehetőleg a tápfeszültségének a változása, kisebb tápfesznél kisebb eltérítő feszültség rövidebb kitérést, azaz vonalat rajzol.
Első a tápegység tápfeszültségek ellenőrzése, talán itt a hiba. A ks. cső nagyfeszültségeinek méréséhez speciális nagyfeszültségű szonda kell, multiméterrel általában csak 1000V -ig mérhetünk. Esetleg a "Trace Rotation" áramkör hibája, ez egy sima tekercs a képcső nyakán elöl, mintha a képcsőre lenne tekerve, de öntartó, valamilyen feszültségekre kötve. Ezeket a tekercsre menő feszültségeket is érdemes lenne megnézni. Vagy elmozdult ez a tekercs, a képcsövön, ragasztással is szokták rögzíteni.
Esetleg valaki tudja a hiba okét mitől "derenghet" a kép a csőben? Látni halványan látszik a két sugár,de a körülötte lévő fény elnyomja.
Ha a jelalak mérete megfelelő, akkor valószínűleg fókuszálási hiba. Leginkább ellenállás szakadás szokta okozni a ks. cső áramkörében, emiatt feszültségek megváltoznak.
Akkor valahol a cső meghajtó fokozatában kell a hibát keresnem? Elvileg szállítás előtt rendben volt a szkóp,mire idehozták mire ideért már ezt a hibát produkálta.
Igen a cső áramköreiben. A tápfeszültségeket is kellene ellenőrizni, tápegységnél. De nagyfeszültségeknél vigyázat, multiméterek 1000V felett elpukkannak. Ellenállásméréssel esetleg beforrasztott állapotban is kiderülhet szakadás, ha egy ellenállás lábain nagyobb értéket kapunk, mint az ellenállás. Persze a beforrasztottnál más alkatrészek hatása is beleszól, tehát szakadt ellenállásnál mérhetünk kisebb értéket is mint az ellenállás, más alkatrészek hatása miatt. Kocogtatással is esetleg pillanatra jó lehet.
Esetleg a cső lábán a csatlakozók kontakthiba.
A csövet már egyszer kivettem és beraktam (leellenőriztem,nem-e tört el vagy valami út közben,de nem) a csatlakozó szerintem okés,inkább a környezetére gondolok hogy valami kimozdulhatott és az okozza ezt a gondot.
Sziasztok, keresek egy gombot ami a régi müszereken fordult elö. Ennek van egy külsö gyürüje és a közepén egy kisebb gomb ami 1:10 áttéllel hajtja meg a nagyobb gombot. Bármilyen tipus érdekel régi szkopokon, de a TV-kben is elöfordult finom hangolásra. A legkisebb mechanikus kivitel érdekelne.
Hajdanán nekem is hentergett néhány a fiokomban, de a költözködéskor valoszinüleg mind a szemétbe került.
Keress Elektronika VL-100 kis orosz tv-t, annak a finomhangolása egy sima potival van megoldva 4-es tengelyre egy kis elmés müanyag szerkezet van szerelve aminek
tengelye szintén 4-es. 10 fordulat alatt jut a poti véghelyzetbe.
Nekem most nem potira kellene, hanem egy speci szerkezet forgását kellene lassitanom. Ezek az áttételes gombok jutottak az eszembe illetve a modell autok differenciálja. Azt hiszem az utobbi könnyebben beszerezhetö. Csak mérgelödök,hogy valamikor tucatjával henteregtek a fiokom alján, ezért gondoltam, hogy másnak is lesz elfekvö hajtása.
Kérnék egy kis segítséget
A minap keptam egy szkópot (semmit sem tudok róla) A bekapcsoló gombja be van rohadva. Már próbálták kiszedni eltörték a csavarját. ez az egyik hibája első ránézésre A következő szétszedés után látszik a cső mögötti panelen van egy tekercs aminek a vezetéke a levegőben lóg. Felteszek pár képet.
Szia !
Ez egy TR4302 TV beméréshez készült oszcilloszkóp, itt megtalálod a rajzát. A tiednek új előlapot készítettek, gondolom a régiről lekoptak a feliratok.
Van egy gyanúm, hogy ez egy jó régi wobblerszkóp (szinkronoszkóp), a gyanúmat az alsó középső (ha jól látom) "Range" gomb létére alapozom. Próbáld megkeresni "Lhanzi" holapján.
Köszönöm Ő lesz az
Most már csak ki kellene valahogyan bányászni az összerohadt kapcsolós potit és valahonnan keríteni egy cseredarabot. A kapcsolási rajz alapján talán helyreállíthatom az L3 tekercset Vagy netán tán lehet valahol csere darabot találni?
Üdvözlet mindenkinek!
Segítséget kérek egy Philips PM 3262 típusú oszcilloszkóp javításához! Néhány év kihagyás után szerettem volna használni, ám a következő hibát produkálja. Vonal helyett sáv van a képernyőn, minden üzemmódban. Az eltérítés sebességét növelve 5us/div értékre a mellékelt képen látható jel jelenik meg. A jel amplitudója, frekvenciája mindentől független, az eltérítés szabályosan indítható. (Késleltetett is) Egyéb kezelőszervek is szabályosan működnek. Az egész olyan mintha a bemenetre adott jelet mutatná. Mindkét csatornán ugyanaz a jel van, minden üzemmódban. (CH1, CH2, Alt, Chopp, Add) Y bemenetre kalibráló négyszögjelet adva az megjelenik, mérete is jó de a fenti zavar rá van szuperponálva. Eddigi javítások: Hálózati zavarszűrő kiiktatása (zárlatos lett nem tudom pótolni), zavarszűrő kondenzátor (220nF 275V AC X2 cseréje a táp panelon, füstölt.) Tápegység ellenőrzése (feszültségek és zavar) Ok. Segédtáp Ellenőrzése Ok. Testelések árnyékolások ellenőrzése -Ok Kapcsoló üzemű táp frekvencia cca. 37 kHz Ok. A zavarjel frekvenciája cca. 160 kHz Itt kifogytam a tudásból, a gép gyári állapotú, nincs benne barkácsolás, amikor utoljára használtam kifogástalan volt. Lakószobában szekrényben tárolva elvileg semmi sem érhette. Már hogy az öregedésen kívül, bár legalább 40 évvel lehet fiatalabb nálam. Segítségeteket előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |