Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
szerintem legegyszerűbben a makeTime() függvénnyel.
http://playground.arduino.cc/Code/DateTime
Üdv mindenkinek!
Gyakorolnám az LCD vezérlést, de a háttér világításon kívül semmit nem tudtam életre kelteni rajta! A program az arduino leckeéből való:
A képen látható kínai lcd-ém van és kapcsolást állítottam össze, de már kb. ötödjére dugdostam újra össze. Semmit sem mutat. Már az lcd üveget is megfordítottam, bár ez szerintem mindegy hogy áll! Annyit még, hogy nekem at mega2560 van nem uno. de eddig szinte minden tanuló program kivezetés kompatibilis volt. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Látszik a kábelek egy fele, de hogy hova csatlakozik, az már nem, így nincs semmi információtartalma a képednek. A háttérvilágításhoz nem kell soros ellenállás?
A kontrasztbeállító potmétert megtekergetted? Lehet, hogy tökéletesen működik, csak nem látszik.
Poti nincs, háttér világítás tökéletesen elbírj az 5V-ot az arduinóról kivezetve.
De nem a háttérvilágításhoz kell a poti, hanem a kontraszthoz. Ott is van az első képeden. Ezek szerint be sem kötötted? Akkor ez a baj!
3,3V-ra raktam. De próbáltam 5V-on is, de semmi nem történik.
Elkötéssel ki lehet nyírni az lcd-ét egyébként??
Mármint hova kötöttél ilyen feszültséget? A Vo lábra? Az nem jó! Úgy kellene bekötni, ahogy a rajzon szerepel: tegyél oda egy 10k-s potit.
Ki lehet nyírni pl. fordított táppal... de szerintem itt akkor is a kontraszttal lesz a baj. Főleg ha egyáltalán semmit nem látsz a kijelzőn, még halvány fekete téglalapokat sem a karakterek helyén.
Tápfesz polaritásra ügyelek! V0-ra akkor nem jó a 3,3V? Majd dúrok valami potit.
Semmit nem látok, még halvány négyzeteket sem, valóban. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Túrjál potit. Meg nézd át a lábkiosztást a programban és az LCDnél. Nekem hasonló kínai LCDm van, és kb 20 perc keresgéléssel rájöttem, hogy annak kell hinni ami le van írva, nem annak ami le van rajzolva. Pár dolgot át kellett írni a programban(melyik láb micsoda) és utána működött. Ha jól emlékszem ezt kell módosítani:
Erre:
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Nem jó, az biztosan túl magas kontrasztfeszültségnek. Lehet fix ellenállásosztókkal kísérletezni, de a legegyszerűbb egy potméterrel beállítani. Nem kell feltétlenül 10k-s, bármilyen jó, csak az érzékenységét befolyásolja (azért persze túl kicsi ne legyen, hogy ne terhelje nagyon az Arduino tápját). Szerintem a programod működik, csak nem emiatt nem látod, amit kiír.
Épp azt bogarászom én is, hogy a programban nem jó a lábkiosztás.
Annak van valami jelentősége a program további részében, ha én Arduino D4-ét az LCD D4-gyel párosítom és így tovább? Mert ha ez így szabadon konfigurálható, akkor így egyszerűbb pároztatni a kivezetéseket, még ha nagyobb is lesz a kóc így. Tettem be egy 10k-ás trimert.
Nem kell az Arduino lábszámozásának megegyeznie az LCD lábaival, csak a LiquidCrystal konstruktorában add meg jó sorrendben, hogy mit hová kötöttél.
Ha a potmétert tekergeted, most már látnod kell a fekete téglalapokat. Úgy állítsd be, hogy még éppen csak látsszanak, akkor a szöveget is látni fogod már.
Nem lesz nagyobb kóc, hiszen nem dugsz bele több vezetéket mint eddig. De igazából felesleges.
Egyébként természetesen átírhatod, ha figyelsz arra, hogy a program többi részén is átírd ha van rá hivatkozás(illetve majd a későbbi leckékben lesz).
Egy probléma egy topik. Döntsd el melyikben szeretnéd a megoldást keresni, és emellé írd le, hogy mit hova kötöttél rajta.
Így módosítottam a programot:
De még mindig nem ír ki semmit. Kontrasztot tudok már állítani, bár azt is úgy, hogy ha csak a kontraszt van bekötve, akkor finomabban tudom állítani, mint ha a teljes lcd be van vezetékelve. De nagyon halványan látszanak a kis négyzetek.
Ez így nem jó. A függvénykönyvtár az első két címen, az E és az RS kimeneteket értelmezi. Ha ezt így összedugtad akkor :
kéne a programban szerepeltetni.
A LiquidCrystal konstruktora (RS, EN, D4, D5, D6, D7) sorrendben várja a paramétereket!
Aha, értem! Akkor úgymond "subrutinban" szabályozva van a sorrend. Akkor módosítom programot.
Hiba javítva, a trimernél kavartam meg a vezetékeket.
Ékezetes betűt hogy tudok kiíratni vele, illetve sort szkrollozni? A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Rendben köszönöm majd meglátom még egyenlőre keresgélek egyszerűbb programot
Köszönöm a segitséget, igen sikerült észre vennem . Szerintem felkutatom ismét az ebay-t és rendelek egy pro mini-t ha nem találok a nanom-ra head tracker progit
Köszi!
Ékezethez mellékeltem neked a progit.
Köszönöm!
Kontraszt beállításnak heli trimmert raktam be, mert amúgy elég macerás beállítani. Azon töprengtem, hogy programból hogy vezérlik? pwm-mel? Két nyomógombbal, pl. A nyomógombos leckét egyszer néztem még csak át.
Igen, PWM-mel lehet, de tegyél közé egy RC aluláteresztő szűrőt, hogy a négyszögjelből egy kitöltési tényezővel arányos egyenfeszültség legyen.
A szűrőt hány Hz-re hangoljam kb? Megközelítőleg a pwm frekijére?
Jóval a PWM frekvenciája alá kell hangolni, hogy egyenfeszültség legyen a kimenetén.
Nekem a karakteres LCD-vel kapcsolatosan olyan kérdésem lenne, hogy I2C esetében a kontraszt, fényerő, "háttérvilágító-LED-előtét ellenállása" problémakör hogyan értelmezendő?
Most forrasztottam össze egy I2C panelt az 2x16-os LCD-vel, aminek következtében maradt ugye 4 vezetékem. Ezzel hogy tudom lekezelni a fentieket? Kell-e egyáltalán foglalkoznom velük? Köszönöm.
Ha a kontraszttal nem foglakozol, nem fogsz semmit látni a kijelzőn, maximum teli kockákat, ha a háttérvilágítást hagyod úgy, ahogy van, nem fog világítani! Persze, hogy kell vele foglalkoznod!
A kontrasztra raksz egy potit, középső lába megy az LCD kontraszt lábára, a két szélső pedig a GND és +5V-ra. A poti legyen legalább 10k értékű! A háttérvilágítás: meg kell nézni, hogy be van-e építve a nyákra soros áramkorlátozó ellenállás. Ha nincs, akkor neked kell alkalmazni. 100-470 ohm jónak tűnik, de az LCD adatlapjából kell megnézni, hány mA folyhat, és ehhez méretezni a soros ellenállást. Vagy bekötöd fixen, hogy mindig világítson, vagy rákötöd egy Arduino PIN-re, esetleg ami PWM-et tud, olyanra, vagy megnézed, hogy maradt-e még szabad láb az I2C portbővítőn. Ha igen, akkor meg kell értened, hogyan folyik a kommunikáció a portbővítő és Arduino között, írhatsz hozzá saját függvényt, ami a fényerőt ki- és bekapcsolja. Vagy esetleg ezt már alapból tudná a gyári lib? Meg kell nézni az Arduino.cc-n. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |