Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Sziasztok! A múltkor szó volt róla, hogy pcf8574-es ic-vel tudok i2c-n ki illetve bemeneteket csinálni, ha analóg bemenetet szeretnék, ahhoz milyen ic kell?
Öööö.... Akkor lehet, hogy nem is jól forrasztottam össze? Ezen a TavIR webshopból vásárolt I2C bővítőpanelen volt 16 "lyuk" (forrszem), szépen megszámozva, 1-16-ig. Az LCD-n dettó. Fogtam egy tüskesort, és összeforrasztottam a kettőt, hogy a számozás stimmeljen. Az oldalon, ahonnan vettem, letöltöttem hozzá a könyvtárat, de sajnos időn nincs most kipróbálni.
Tudom, hogy a képek nagyon rosszak, de sajnos csak telefonnal tudtam most képeket készíteni: a zöld lenne az LCD, a kék az I2C bővítő. Köszönöm.
Lehet külső ADC-t megvalósító IC-t is venni, de ha elégedett vagy az arduino ADC-jével, akkor jobb megoldás lehet analóg multiplexer IC-t beépíteni (pl. CD4051).
Nem biztos, hogy rossz. Ezek az illesztők általában I2C alapú port bővítőn alapulnak, kiegészítve az esetleg szükséges további elemekkel (pl. kontraszt állító poti, stb.)
Ami viszont lehetséges, hogy rossz címen keresztül próbálja elérni a port bővítőt (a címet a bővítő nyákján állítják be kis ellenállások vagy átkötések segítségével). Le kell tölteni egy I2C busz scanner példa progi-t és meg kell keresni vele az eszköz valódi címét. Utána pedig lehet próbálkozni a hozzáadott könyvtárral. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
A fenébe...
![]() Próbapanelen, I2C nélkül használtam már ilyen LCD-t, ott értelemszerűen volt kis poti a kontrasztnak, meg ellenállás a háttér megvilágító LED-nek. Az vágott át, hogy 16 lyuk van mindkettőn. Ha -ezek szerint- a két panelnél csak az adatcsatlakozásokat kell összekötni (mert hogy pl. a háttérvilágítást betápját a bővítőpaneltől függetlenül kell megoldani), akkor mire valók a szabadon maradó csatlakozások?
PCF8591 P, 4 analóg bemenet 8bites és egy analóg kimenet.
Köszi, összedugom őket, és megpróbálom így, az I2C szkennerrel.
Köszi, és elvileg ezzel meg tudom oldani egy 12v-os akksi feszültség mérését, ugye?
Igen, a tiéd sima portbővítő. A csatolt képen van olyan ami neked jó lenne. Ez direkt LCDhez való.
Ezt miből tudod megállapítani? Köszi.
A poti rajta van gyárilag kontrasztnak pl.
Megnéztem az enyémet: tudom, hogy a képen nem látszik (nagyon gagyi telefonom van), de azon is van egy potméter, ha jól látom.
Sziasztok!
LCD-re iratok ki 3 hőmérsékletet, 2 másodpercenként átvált a következő szenzor által mért értékre. Ki szeretném egészíteni egy bluetooth modullal, ami ugyanígy küldi egy androidra az értékeket. Simán csak az lcd.print(valami); után beírom ezt: Genotronex.print(valami); és így tovább? Köszi
Multiméterrel sípoltasd ki a poti lábait, ha az LCD kontraszt lábára megy akkor egy gonddal kevesebb.
![]()
lcd.createChar(2, a2); sornál megál a következő hibával:
Igen, mert ezt 2 sketchből raktam össze, azt nézd meg, hogy előtte, ahol a karakterek definiálása van, ott van pl a1,a3, de valószínű a2 nincs.
Köszönöm, a file-t -még anno- letöltöttem, kibontottam, de kipróbálni nem tudtam (pár napig nem is lesz rá időm).
A bekötési rajzot próbálom értelmezni (egyelőre nem sok sikerrel), viszont ha a gugliba beírom a PCF8574T-t, akkor azt látom, hogy ezek az I2C panelok a legtöbb képen úgy vannak összeforrasztva az LCD-vel, ahogy én is csináltam, viszont a vonalas kapcsolási rajzoknál az általad is linkelt összekötés látszik. Pl. itt, vagy itt, és gyanítom, hogy a portbővítő nyák-lapján van megoldva, hogy a PCF8574 kivezetései az 1-16-ig tartó számozott kivezetésekké "váljanak" (szóval mindenkinek igaza van(?)).
Sőt, ami azt illeti elég összevisznya van!
![]() a7, a3, a5, a6, a4, a1, Van ennek a sorrendnek valami jelentősége? Nem baj hogy nincs számsorrendben? Az hogy melyik bolkk lesz a1, vagy a7, az számít?
Nincs, csak én megcsináltam őket, és valahogy összekeveredett
![]()
Sziasztok,
A telefonra BlueTerm applikáció van telepítve: Bővebben: Link a hőmérsékletet akarom kiíratni a telefonra és a fokjelet szeretném megjeleníteni. A soros monitoron a Serial.print(char(176)); ustaításal meg is jelenik, de a bluetooth.print(char(176)); már nem működik, a telefonon nem jelenik meg a fokjel.
mi lehet a megoldás?
Na, kipróbáltam a pwm-es kontraszt szabályzást. Elég érdekes dolgokat lehet műveltetni az lcd-vel így!
![]() Pl. megtanúltam hogy lehet "hullámoztatni a sorokat fell, ill. le. ![]() Egy munkagépnél akár el is menne ez, ahol csak tájékoztatólag nézünk rá olykor, de szórakosztató elektronikán, ahol szem előtt lehet folyton, zavaró lehet. Tehát akkor méreteznem kell egy szűrőt, hogy ne vibráljon. Kipróbáltam soft pwm-mel, de ott túlvezérli a kontrastot. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
Én kipróbálnám pl. a 15kOhm + 1µF kombinációt. Ennek a töréspontja 10.6Hz, tehát a PWM 1kHz-es default frekvenciáján a csillapítása kb. 40dB lesz.
Hali!
Én a bluetooth terminalt használom. Próbáld meg így,nekem működik:
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
Köszi a választ, kipróbáltam, sajnos ezt a megoldást sem szereti.
11 van beírva ki/be kapcsoláshoz. Ez hány Hz is akkor?. Majd holnap kipróbálom a szűrőt.
Ha az alapértelmezett analogWrite() függvényt használod, akkor a frekvencia egyes kimeneteken 0.5kHz, másoknál 1kHz. A paraméter a négyszögjel kitöltési tényezőjét határozza meg, a frekvencia állandó.
Mi értelme van a kontrasztot PWM-mel állítani? Úgy sem tudod, hogy melyik PWM értéknél látható megfelelően a kijelző, nincs semmi visszacsatolásod. A kontrasztot beállítod egyszer potival, aztán egy év múlva utána állítasz kicsit, és kész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |