Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   144 / 856
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Aug 17, 2015 /

Sziasztok! A múltkor szó volt róla, hogy pcf8574-es ic-vel tudok i2c-n ki illetve bemeneteket csinálni, ha analóg bemenetet szeretnék, ahhoz milyen ic kell?
(#) teglascs válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Öööö.... Akkor lehet, hogy nem is jól forrasztottam össze? Ezen a TavIR webshopból vásárolt I2C bővítőpanelen volt 16 "lyuk" (forrszem), szépen megszámozva, 1-16-ig. Az LCD-n dettó. Fogtam egy tüskesort, és összeforrasztottam a kettőt, hogy a számozás stimmeljen. Az oldalon, ahonnan vettem, letöltöttem hozzá a könyvtárat, de sajnos időn nincs most kipróbálni.
Tudom, hogy a képek nagyon rosszak, de sajnos csak telefonnal tudtam most képeket készíteni: a zöld lenne az LCD, a kék az I2C bővítő.
Köszönöm.
(#) cupika97 válasza teglascs hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Ez így biztos hogy nem jó.
(#) csatti2 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Lehet külső ADC-t megvalósító IC-t is venni, de ha elégedett vagy az arduino ADC-jével, akkor jobb megoldás lehet analóg multiplexer IC-t beépíteni (pl. CD4051).
(#) csatti2 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Nem biztos, hogy rossz. Ezek az illesztők általában I2C alapú port bővítőn alapulnak, kiegészítve az esetleg szükséges további elemekkel (pl. kontraszt állító poti, stb.)
Ami viszont lehetséges, hogy rossz címen keresztül próbálja elérni a port bővítőt (a címet a bővítő nyákján állítják be kis ellenállások vagy átkötések segítségével). Le kell tölteni egy I2C busz scanner példa progi-t és meg kell keresni vele az eszköz valódi címét. Utána pedig lehet próbálkozni a hozzáadott könyvtárral.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
(#) teglascs válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

A fenébe...
Próbapanelen, I2C nélkül használtam már ilyen LCD-t, ott értelemszerűen volt kis poti a kontrasztnak, meg ellenállás a háttér megvilágító LED-nek.
Az vágott át, hogy 16 lyuk van mindkettőn.
Ha -ezek szerint- a két panelnél csak az adatcsatlakozásokat kell összekötni (mert hogy pl. a háttérvilágítást betápját a bővítőpaneltől függetlenül kell megoldani), akkor mire valók a szabadon maradó csatlakozások?
(#) GPeti1977 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

PCF8591 P, 4 analóg bemenet 8bites és egy analóg kimenet.
(#) teglascs válasza csatti2 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszi, összedugom őket, és megpróbálom így, az I2C szkennerrel.
(#) erdeidominik1999 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszi, és elvileg ezzel meg tudom oldani egy 12v-os akksi feszültség mérését, ugye?
(#) kala1982a válasza teglascs hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Igen, a tiéd sima portbővítő. A csatolt képen van olyan ami neked jó lenne. Ez direkt LCDhez való.

LCD_I2C.jpg

(#) teglascs válasza kala1982a hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Ezt miből tudod megállapítani? Köszi.

A poti rajta van gyárilag kontrasztnak pl.
(#) teglascs válasza kala1982a hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Megnéztem az enyémet: tudom, hogy a képen nem látszik (nagyon gagyi telefonom van), de azon is van egy potméter, ha jól látom.
(#) atus1981 hozzászólása Aug 17, 2015 /

Sziasztok!
LCD-re iratok ki 3 hőmérsékletet, 2 másodpercenként átvált a következő szenzor által mért értékre. Ki szeretném egészíteni egy bluetooth modullal, ami ugyanígy küldi egy androidra az értékeket.
Simán csak az lcd.print(valami); után beírom ezt: Genotronex.print(valami); és így tovább?
Köszi

Multiméterrel sípoltasd ki a poti lábait, ha az LCD kontraszt lábára megy akkor egy gonddal kevesebb.
(#) kapu48 válasza teglascs hozzászólására (») Aug 17, 2015 / 1

Megtalálod a segítséget az eszközödhöz!
Ahol veted, bejelentkezel, és töltheted le!
lcd-i2c-pcf.zip
(#) V1rusH válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

lcd.createChar(2, a2); sornál megál a következő hibával:

1. Arduino: 1.6.4 (Windows 7), Board: "Arduino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"
  2.  
  3. lcd_ekezet.ino: In function 'void setup()':
  4. lcd_ekezet:74: error: 'a2' was not declared in this scope
  5. 'a2' was not declared in this scope
  6.  
  7.   This report would have more information with
  8.   "Show verbose output during compilation"
  9.   enabled in File > Preferences.
(#) erdeidominik1999 válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Igen, mert ezt 2 sketchből raktam össze, azt nézd meg, hogy előtte, ahol a karakterek definiálása van, ott van pl a1,a3, de valószínű a2 nincs.
(#) teglascs válasza kapu48 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszönöm, a file-t -még anno- letöltöttem, kibontottam, de kipróbálni nem tudtam (pár napig nem is lesz rá időm).
A bekötési rajzot próbálom értelmezni (egyelőre nem sok sikerrel), viszont ha a gugliba beírom a PCF8574T-t, akkor azt látom, hogy ezek az I2C panelok a legtöbb képen úgy vannak összeforrasztva az LCD-vel, ahogy én is csináltam, viszont a vonalas kapcsolási rajzoknál az általad is linkelt összekötés látszik.
Pl. itt, vagy itt, és gyanítom, hogy a portbővítő nyák-lapján van megoldva, hogy a PCF8574 kivezetései az 1-16-ig tartó számozott kivezetésekké "váljanak" (szóval mindenkinek igaza van(?)).
(#) atus1981 válasza atus1981 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Inkább kipróbálom, az a tuti...
(#) V1rusH válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Sőt, ami azt illeti elég összevisznya van! Mindamellet valóban nincs a2,.
a7, a3, a5, a6, a4, a1,
Van ennek a sorrendnek valami jelentősége?
Nem baj hogy nincs számsorrendben?
Az hogy melyik bolkk lesz a1, vagy a7, az számít?
(#) erdeidominik1999 válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Nincs, csak én megcsináltam őket, és valahogy összekeveredett Úgy rakod sorba, ahogyan akarod, és a createcharnél ha pl (a1,1); akkor a \001-el fog menni, ha (a1,3); akkor a \003-mal...
(#) saua hozzászólása Aug 18, 2015 /

Sziasztok,

A telefonra BlueTerm applikáció van telepítve: Bővebben: Link
a hőmérsékletet akarom kiíratni a telefonra és a fokjelet szeretném megjeleníteni.
A soros monitoron a Serial.print(char(176)); ustaításal meg is jelenik, de a bluetooth.print(char(176)); már nem működik, a telefonon nem jelenik meg a fokjel.

1. Serial.print("Device 1 (index 0) = ");
  2. Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  3. Serial.print(char(176));
  4. Serial.println('C');
  5. bluetooth.print("Device 1 (index 0) = ");
  6. bluetooth.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  7. bluetooth.print(char(176));
  8. bluetooth.println('C');

mi lehet a megoldás?
(#) V1rusH hozzászólása Aug 18, 2015 /

Na, kipróbáltam a pwm-es kontraszt szabályzást. Elég érdekes dolgokat lehet műveltetni az lcd-vel így!
Pl. megtanúltam hogy lehet "hullámoztatni a sorokat fell, ill. le. Na de megtalálva a megfelelő frekit, klasszul be áll az lcd-nek kellő értékre, nem halvány, nem erős, csak egyenlőre vibrál, ha nem szemből nézem.
Egy munkagépnél akár el is menne ez, ahol csak tájékoztatólag nézünk rá olykor, de szórakosztató elektronikán, ahol szem előtt lehet folyton, zavaró lehet. Tehát akkor méreteznem kell egy szűrőt, hogy ne vibráljon.

Kipróbáltam soft pwm-mel, de ott túlvezérli a kontrastot.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
(#) Balázs válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Én kipróbálnám pl. a 15kOhm + 1µF kombinációt. Ennek a töréspontja 10.6Hz, tehát a PWM 1kHz-es default frekvenciáján a csillapítása kb. 40dB lesz.
(#) atus1981 válasza saua hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Hali!
Én a bluetooth terminalt használom.
Próbáld meg így,nekem működik:
  1. Serial.print("Device 1 (index 0) = ");
  2. Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  3. Serial.print(char(176));
  4. Serial.println('C');
  5. bluetooth.print("Device 1 (index 0) = ");
  6. bluetooth.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  7. bluetooth.print("°C");
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
(#) saua válasza atus1981 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Köszi a választ, kipróbáltam, sajnos ezt a megoldást sem szereti.
(#) V1rusH válasza Balázs hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

11 van beírva ki/be kapcsoláshoz. Ez hány Hz is akkor?. Majd holnap kipróbálom a szűrőt.
(#) Balázs válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Ha az alapértelmezett analogWrite() függvényt használod, akkor a frekvencia egyes kimeneteken 0.5kHz, másoknál 1kHz. A paraméter a négyszögjel kitöltési tényezőjét határozza meg, a frekvencia állandó.
(#) Kovidivi válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Mi értelme van a kontrasztot PWM-mel állítani? Úgy sem tudod, hogy melyik PWM értéknél látható megfelelően a kijelző, nincs semmi visszacsatolásod. A kontrasztot beállítod egyszer potival, aztán egy év múlva utána állítasz kicsit, és kész.
Következő: »»   144 / 856
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem