Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   454 / 854
(#) zosza18 válasza pisti hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

Példás!!!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jún 20, 2018 /

Sziasztok!

Eléggé kezdő vagyok arduino terén ezt nézzétek el nekem, adott egy UNO, és egy pca9685 16 csatornás vezérlő.
Egy napomba telt mire ezt összehoztam hogy telefonról bluetooth-on keresztül tudjam öket vezérelni. A program elején meg kell adnom egy Servomin, és egy Servomax-ot.
Amit szépen be is állítottam, jött a második szervó rádug, és már nem is jó neki az érték, a 90 fok rendben de a min max út nem jó. Létezik hogy két új ugyanolyan típusú szervó közt ekkora szórás van? És ha igen, külön is be tudom nekik állítani a bejárható utat?

Köszönöm!
(#) KoblogPerGyok válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

helló!

Program kódot tudsz mutatni? Hátha csak ott van gond.
(#) Sanyesz5 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

Igen, nem én írtam, öröm kibogarászni

parancsok azok pl 1P90! 1=a csatorna száma, a 90 egyértelműen a pozíció.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Jún 20, 2018 /

A két szervó egyforma?

Csak mert a kódban eddig nem találtam hibát. (nem jelenti azt, hogy nincs, de szerintem ok)

Vagy a második szervó nem volt végállásban (vagy 'Közép állásban') nem tudom pontosan.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2018
(#) Sanyesz5 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

Totál egyforma, MG995 újak, lehet hogy csak én nem értek még a beállításukhoz, bár nem egy agysebészet elvileg.
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

Lehet eltérés a szervók között. Nemrég olvastam (azt hiszem a testvérfórumon a Hobbivasúton), hogy másnak is meggyűlt a baja a kis szervomotorokkal. Pont ezt a "hibát" emlegették.
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 20, 2018 /

Szia, köszönöm, kellemes hír... Azért az ember egy fokkal nagyobb pontosságot elvárna két új szervótól
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jún 21, 2018 /

Meg is találtam. Nem pont az általad használt típusról van szó. HarciSün hozzászólása innen.
Idézet:
„A legtöbb probléma magukkal a szervókkal - azok különbségével van: A videóban látható 10db sg90-es szervó is egyszerre lett véve, egy helyről (felteszem ugyan ott is készült) mégis van közöttük különbség. Egyrészt a bekapcsoláskori "rándulás" mértéke is más - másrészt ami nekem jobban fáj, hogy a végállások sem egyformák, és ha túl van vezérelve arra is másképpen reagálnak.

Elvileg 150-600 impulzus tartományban mozognak a szervók és ez több is mint 180 fok. Van olyan szervó ami simán 200 fokot is tud fordulni, van olyan ami már 170 körül leáll (de bajt nem okoz csak nem megy tovább) és van egy olyan is ahol a saját elektronikája nem kapcsolja le magát és végállás közelébe állítva a szervó "remeg".

A szervók minőségi szórását teljesen kivédeni nem lehet, beállításkor kell rá figyelni, hogy a beállított végállásokat valóban tudja-e az adott szervó rendesen kezelni.”

Az elvárt pontosságról annyit, hogy nemrég dolgoztam egy új kb. 20 000€ értékű CNC esztergával, ahol az ember elvárná a pontosságot, ennek ellenére szemre 1mm hiba volt a tokmány tengelyvonala és a szegnyereg csúcsa között. Persze a rögzítő csavarjaival és a zsebemben talált buszjegyekkel sikerült kihézagolni úgy, hogy központosan fusson legalább szemre. Azért ennyi pénzért elvárná az ember, hogy úgy szállítsák le a gépet, hogy használható legyen. Főleg, hogy a cég embere is volt kint beüzemelni a gépet.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2018
(#) RoliNyh válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 21, 2018 /

20 000€ értékű CNC esztergánál 1mm pontatlanság?
Már nem azért, nem vagyok egy nagy gépész, de szerintem az a gép akkor vagy nem jól volt összerakva/beállítva (bár nem tudom mennyire állítható egyáltalán az említett alkatrésze),
vagy inkább szállítás közben megsérült, deformálódott, esetleg gyári hibás...
Egy CNC masina ugyancsak század pontossággal dolgozik ha jól tudom,
és itt most nem a pár százezres hobby meg limlom kategóriára gondolok...
(#) kowi hozzászólása Jún 21, 2018 /

Sziasztok. Van egy arduino uno-m. Aminek fel kellene automatikusan települnie. Azt írja az illesztő sikertelen hiába kerestetem hiába frissítem azt írja nem lehet telepíteni. Mit rontok el?
(#) vargham válasza kowi hozzászólására (») Jún 21, 2018 /

USB soros illesztő típusa? Esetleg egy fotó az egészről.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jún 21, 2018 /

Bővebben: Link

A fentebb linkelt hozzászólásban mellékeltem egy programot, lenne egy jelenség amire hátha a nálam okosabbak tudnak megoldást.
Tegnap még bluetooth terminálon keresztül küldtem neki a parancsokat, már akkor furcsa volt hogy akkor veszi be csak ha 3x-4x elküldöm ugyanazt.
Ma megcsináltam androidos app-al a csúszkákat, a helyzet ugyanaz, elmegy pozícíóra de eszméletlen darabos, mintha a kapcsolatot a parancs után egy kis idővel bontaná is.
Lát valaki bármit a programban ami erre utal?

( a kapcsolat rendben van, minden parancs után villan a led arduinon)
(#) kowi válasza vargham hozzászólására (») Jún 21, 2018 /

Win10-en azonnal felismerte. Csak a laptopom nem hajlandó (win7) Mit értesz illesztő alatt? Nincs átalakító usb-ről megy. FTDI drivert töltsem le?

kep.jpg

(#) vargham válasza kowi hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1

Idézet:
„Mit értesz illesztő alatt?”

Azt az IC-t, ami az ATmega328P mikrokontroller TTL UART és a PC USB között van. Lehet FTDI, CH340, ATmega8u2, stb. Mindhez más driver kell.
Ha a számítógép felismerte, hogy Arduino Uno, akkor ATmega8u2. A driver ott van a telepített Arduino könyvtárban, onnan tudod felrakni.

Igen közben rájöttem mire gondolsz ATmega8u2 van benne. Csak nem értem win10-el hogyhogy azonnal működik... Most kezdem a tanulást. Kicsit szájbarágósabban le tudnád írni melyiket rakjam fel? Mert az Arduino könyvtárban van a driverek közt usb FTDI csak azon belül van pár dolog

Meglett köszönöm!
(#) elektroncso válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 21, 2018 /

Beállítható a szegnyereg, fél óra szidással sikerült nagy nehezen annyira beállítani, hogy a tervezett munkát el lehessen végezni. Csóváltam is rendesen a fejemet. Egyszerűen számomra kiakasztó volt látni azt a megoldást amit a szegnyereg szánjának tituláltak. Semmi pontosság, ha megengedtem a rögzítő csavarokat akkor nagyobb löttyenéssel lehetett arrébb tolni mint egy fióksínt. Más esztergapadokon ez egy precíz sín. Itt meg ha közelebb toltam pár centivel a tokmányhoz kezdhettem elölről a beállítását.
Nem egy nagy ipari gép 1kW teljesítményű és 100mm-es három pofás tokmány van rajta. Ha jól emlékszem akkor a maximum anyagátmérő 200mm lehet. Viszont ipari SIEMENS vezérlője van. Nem véletlenül választotta a suli ezt a típust, ügyes kis gépnek tűnt, 8 szerszám egyidejű befogására alkalmas revolver szerszámtartó, CNC vezérlés és manuális vezérlés lehetősége is adott. Ami a legfontosabb volt, hogy ugyan az a vezérlés és programozás mikéntje mint az ipari nagy gépeké, vagyis nagyon jó oktatási szempontból. Sajnos pár probléma felszínre került, arra pedig nincs idő, hogy megvárjuk amíg a gyártó a helyszínre jön és orvosol egy-egy pontatlanságot. Meg tudjuk oldani, csak a keserű szájíz azért megmarad.
Ennyit az elvárásokról és a gyakorlatról.
(#) Zsarka hozzászólása Jún 23, 2018 / 1

Sziasztok! Szereztem egy ilyet mit kell tennem ahhoz hogy ezt programozni tudjam ? Virágöntöző autómatát szeretnék csinálni Van hozzá egy ilyenem, és egyilyenem is. .. Nagyon szépen köszönöm a segítséget

Ardu ditu.jpg

(#) vargaf válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

Ebből kiindulhatsz:
Automata öntözés Arduino-val
(#) berkesandor válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

(#) StMiklos válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

Szevasz!
Indulásnak: a programozáshoz egy illesztő kell:
Ott van a kérdésed felett:
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ilyet én is vettem (megettem), ezzel jobban jártál volna:
https://www.ebay.com/itm/MINI-USB-Nano-V3-0-ATmega328P-CH340G-5V-16...dVL5yR
Ebben benne van az illesztő is, sima telefontöltőről, USB-ről táplálható.
Ez a hardwer része, ami már programozható.
A konkrét feladathoz kell írni a programot, nagyon sok példaprogram van, némi előtranulányok ut
án összehozható.
Én is azt teszem, bár akad már működő, összeollózott programom, de van még mit tanilni.
Üdv: StMiklos
(#) Zsarka hozzászólása Jún 23, 2018 / 1

Ezekből szeretném kihozni valahogy .. köszi
Azt hiszem hogy a kis nanóm csak soros porton tud programot fogadni .. erre nem figyeltem vásárláskor . lehet hogy kéne valamit forrasztgatni ez ügyben ??
(#) Zsarka válasza StMiklos hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

Húúú köszönöm , látom nem is lesz ez olyan egyszerű
(#) vargaf válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

Én egy Arduino UNO R3-at használok programozónak:
Arduino Pro Mini programozás Arduino UNO-val
(#) tbarath hozzászólása Jún 23, 2018 /

Sziasztok,

Egy áramkört tervezek, a uC dolga annyi lenne benne, hogy egy pinen feszültséget mér ADC-vel, a kapott értékkel számol egy kicsit, majd az eredménytől függően kiad egy másik pinen egy PWM értéket. Annyi "extra" elvárás van, hogy a PWM frekvenciának olyan 10 kHz körül vagy fölött kellene lennie, ugyanis ebből egy több tagú RC filteren keresztül egy viszonylag "sima" feszültséget kellene mutatnia egy kis feszültségmérőnek.
Ehhez szerintem egy Attiny85 bőven elég, amire az Arduino IDE-ben írt és fordított kódot egy Arduino Nano klónnal tölteném fel (ArduinoISP).

Netem olvasgatva ez nem tűnik túl bonyolult dolognak, de eddig még nem csináltam ilyet, és nem kívánom a szükségesnél jobban megszivatni magam, ezért előbb kérdezek. Van valamilyen kerülendő csapda, vagy valamilyen javasolt módszer ("best practice") ehhez?
Olyanokra gondolok, mint pl.:
- ne használj X verzió alatti/fölötti Arduino IDE-t,
- ne a Jose által készített attiny bővítést használd hanem a Pisti félét,
- Nano-val nem fog menni csakis UNO-t használj,
- a neten minden második leírás hülyeséget ír itt és ott, stb.
Ezek persze hasraütéses dolgok, de ha valaki csinált már ilyet és van tanácsa, ötlete, javaslata, akkor kérem ne tartsa magában.

Köszi,
Tamás
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Jún 23, 2018 /

Sziasztok!

Több kérdésem lenne:

Vennék 6db ilyen Szervót:

Szervó meghajtónak pedig ilyet:

Kérdések:

Ezekhez a szervókhoz jó ez a meghajtó? (Bírja a strapát?)
A meghajtóhoz milyen táp kellene? Mondjuk olyan, ami elbír simán 6 ilyen szervót? Arduinoval vezérelném, de nem vágom a terhelést. (Jelenleg fáradt is vagyok bocs, ha benne van a leírásban.)

Valójában mindez egy ilyenhez kellene, de szervókkal sokkal drágább, gondoltam megveszem külön.

Ha jól gondolom, így 20 dodót spórolnék.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Jún 23, 2018 /

Bocs...

A kar:
Arm

Szervók:

MG996R

Meghajtó:

16 csatornás PWM

Tapasztalatok? Mondjuk 6V táp a szervóknak, de nem tudom mekkora terhelést kell tudnia elviselni. Mintha 10W-ot disszipálnának ezek a szervók, akkor minimum 6V 10A de inkább 6V 12-15A Táp kellene nem? Rosszul gondolom?
(#) Kovidivi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1

Tapasztalatok ez Ebay-es 2-4$-os szervókkal, hogy hibásan működnek. A középállás egy idő múlva mászkál, majd ha nem mozog a szervó, visszadriftel középre, vagy a középállás két különböző pont, attól függően, hogy balról, vagy jobbról tér vissza a szervó kar. Nekem kb. 5-6 teljesen más nevű/fajta/árú szervóból 2db működött rendesen. Az egyik gyorsabban mozdult balra, mint jobbra...
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 23, 2018 /

Következő: »»   454 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem