Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   622 / 854
(#) kissi válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Nem látjuk a fényerő nagyságát, eloszlását, láthatósági szöget, stb. de nekem mindegy, csak megjegyeztem, hogy vannak és lehetnek különbségek...nem vitatkozni akarok
(#) Massawa válasza kissi hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Én sem vitának szántam engem is meglepett milyen széles tartományban vannak a fogyasztások. Eddig nem is érdekelt, abban 3-4 darabban, amit eddig használtam semilyen gondom nem volt, igy nem is érdekelt. Csak amikor a kolléga beirta a 250 mA-t gondoltam utánnanézek, mert egy kicsit soknak tünt. Ennyi.
(#) morgo hozzászólása Ápr 30, 2020 /

Sziasztok!
Tudna valaki linkelni egy grafikus LCD szimulátort? Arra gondoltam, hogy létezik rengeteg segédprogram, ami bmp képből előállítja a hex kódot. Ennek pont a fordítottját szeretném, ha megadom egy kép hex kódját, megmutatja az hogyan nézne ki. Ha a felbontást is be lehet állítani, az egy plusz pirospont lenne. Egyszerűbbnek gondolom, mint hatvanhatszor feltölteni, közben módódosítgatni a kódot.
A google nem segített, lehet más kulcsszavakkal kellett volna keresni.
(#) asch válasza morgo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 / 1

Csináltam már ilyet, de az sajnos még nincsen open source-osítva. Bár semmi akadálya nincsen, hogy kitegyem, csak még nem volt hozzá meg az elhatározásom.

Amit csináltam, az úgy működik, hogy a mikrovezérlő programot egy HAL rétegre építettem rá, és a HAL rétegnek van egy mikrovezérlős és egy PC-s megvalósítása is. A PC-s megvalósítás egy ablakos program, amiben megjelenik az LCD képe is, illetve az egyéb perifériák szimulálása. Ez a változat JAVA+JNI technológiával működik, és a C++ programból .dll illetve .so fájl készül, amit a Java hivogál és így Windowson és Linuxon is futtatható.

Van egy hasonló elven működő nyílt prototípusom is. Ez az első projektem ezzel a technológiával, de nagyon bejött, úgyhogy új projektet már csakis ezzel csinálnék. Csak ebben pont nincsen pixeles grafika. Itt a HAL layert emscripten technológiával egy böngészőben futó binárisra fordítom, és a UI-t html+js technikával valósítottam meg. Ennek előnye, hogy egy sima web szerveren egyetlen pillanat alatt publikálható a végeredmény. Itt van a működő program pillanatyni verziója: https://rizsi.com/programs/eszterga/emscripten/lathe.html
És itt van a kódja: https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/tree/master/lathe_gui

A program atmega328 mikrovezérlőre van tervezve, ott valódi 7-szegmenses kijelzője van, a böngészős szimulátorban pedig ugyenez a program HTML-ben megvalósított kijelzőket hajt meg.

Az emscripten-nek a példaprogramokban egyébként pont van egy pixelgrafikus kimenete, amit az alap példák is megjelenítenek, csak ebben a példában arra nekem épp nem volt szükségem, ezért nem azzal van megvalósítva. De talán azzal csinálnám meg a helyedben.
(#) morgo válasza asch hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Kicsit egyszerűbb dologra gondoltam. Csak egy sima bitkép megjelenítést, nem belekeverve a kontrollert. Tehát feltöltés előtt szeretném látni a képet, lehetőleg csak a kép kódjának betöltésével.
Tulajdonképpen az arduinos alkatrészteszteremben nagyon pocsékul néznek ki az tranzisztor szimbólumok, azokat akarom értelmesebbé faragni. Hogy ne kelljen minden módosítás után feltölteni, azért jó lenne megjeleníteni a pc-n csak kizárólag a szimbólumot.
(#) Massawa válasza morgo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Mi lenne, ha berajzolod amit akarsz egy kockás füzetbe és soronként kiirod a bytekat bináris formában?
(#) asch válasza morgo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Ha ennyit akarsz, a kockás lap helyett gimp-pel belenagyítva is rajzolhatsz pixelenként. A képet a végén kézzel bitmintává alakíthatod. Mini C programot is írhatsz, ami memóriába rajzol, és libpng-vel képként elmenti ugyanabból a leírásból indulva, ami a vezérlőn is dolgozni fog.
(#) morgo válasza asch hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Köszi az ötletet! Gyakran a legegyszerűbb megoldásokra nem gondol az ember.
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 1, 2020 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Sosem foglalkoztam még arduinoval, de most egy tervezett projektemet leegyszerűsíthetném vele.
Ezért vásároltam egy ilyet.
Csakhogy akadt egy kis problémám.
A PC csatlakozik az eszközhöz. A COM5-ös portot rendeli hozzá.
A mellékelt képen látható, hogy a fejlesztő környezet is a COM5-höz csatlakozik. Be van állítva a proci típusa, az is be van állítva, hogy Arduino nano. Valamint automatikusan beállt a képen látható programerre. Bár ez utóbbiból az összeset végigpróbáltam, minden esetben a képen látható hibaüzenetet kaptam.
Én rontok el valamit, vagy hibás a modul amit vettem?
Válaszotokat előre is köszönöm.

Névtelen.jpg

(#) Jonni válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

CH340G illeszőprogramját felraktad? Ha nem azt telepiteni kell. Ha ugy se jó meg kell nézni hogy az eszközök és nyomtatók között megjelenik-e az eszköz, ha igen meg kell nézni egy másik usb kábellal.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

USBasp-t kell választani programozónak. Az AVRISP az egy USB-ICSP átalakító, te meg sima USB-an akarod programozni.

Ezen kívül az illesztőprogram is kell. amit Jonni írt.
Lásd sárga csík a lap tetején.
(#) dokidoki válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Neked nem a programozót kell használnod, hanem csak simán feltöltést. Ekkor soros porton küldi ki, ami már jól települt a COM5 -re. Ami a nanon meg bootloader formájában figyel. Ezért mindegy milyen programmer van beállítva. Az csak Ctrl+Shift+U reagálva töltene ha külső programozóval mondjuk bootloader nélkül akarsz programot tölteni fel. Ctrl+U meg simán feltöltés soros porton ami neked is van.
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Ott a baj, hogy ez az illesztőprogram mér rég fenn van a gépemen, mert ezt használja a gravírozó gépem is. Látta is az eszközkezelő, megjelent az eszközök és nyomtatók között is, mindent jóra írt.
Bedugtam egy másik kábellel, másik USB-be, ahol viszont nem volt hajlandó csatlakozni. Újra letöltöttem az oldal tetején lévő linkről a drivert, újra telepítettem, és most már a gravírozóm sem és ez sem csatlakozik. Most megpróbálkozok egy rendszer visszaállításal.
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

A középsö tartományban az Arduino Nano-nal a jobb gombbal kinyilik egy ablak 3 fajta bootloaderral. Rendszerint csak az old müködik. Azt kell kiválasztani.

Így van, ahogy Massawa írja. Ha azzal sem működik akkor nincs bootloader feltöltve a nano-ra. Azt elvileg csak egy másik Arduinoval tudod megtenni, de talán ESP-vel is ha az van kéznél.
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Ezt ha kérhetném, kicsit részletesebben, vagy képkivágással illusztrálva, mert nem értem mit takar amit írtál.
Köszönöm.
(#) icserny válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Tools menüben Processor: ATmega328P (old bootloader) beállításra gondolt, de szerintem az 1.6.x IDE-ben tudtommal még nem volt ilyen beállítás. Én csak az 1.8.x-nél találkoztam ilyennel.

Nem tudom az 1.6-osban tényleg van-e, ahogy icserny írta.

ardu.png

(#) Jonni válasza usane hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

1.61-et használok én is de ott még nincs.
(#) jpocok válasza usane hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Nem, abban csak sima 328 és 168 van. Én is az 1.6.5-öt használom, de nálam hibátlanul működik. Inkább az aggaszt, hogy másik USB-n nem látta a Nanot, illetve a driver újratelepítése után már a CNC sem volt elérhető. Talán itt lesz valami összeférhetetlenség, de egyenlőre nincs több ötletem.
(#) Vacok hozzászólása Máj 1, 2020 /

Sziasztok!
Mitől lehet az, hogy egy dip-28-as atmega328-at usbasp-n keresztül el tudok érni avrdude programmal és arduino-IDE programmal is, míg a TQFP-32 tokozásút csak avrdude-val tudom elérni? Az arduino-IDE azt mondja, hogy a kiválasztott port nem elérhető. A “target” nem válaszol.
(#) Kovidivi válasza jpocok hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Viszont ha az Arduino-on az újabb bootloader van fent, azt meg a régi IDE nem fogja kezelni. Szóval muszáj frissíteni az Arduino IDE-t. Ha villog az Arduino LED-je, akkor 99%, hogy fent van a bootloader és az alap blink program is.
(#) Kovidivi válasza Vacok hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

A két tokozásnak más a címe, amit a csip programozásakor a programozó kiolvas. Az SMD AVR-t inkább mint Arduino Nano kellene megpróbálnod elérni, azon van SMD tok. Nem vagyok a dologban teljesen biztos, mert sok Uno is már SMD AVR-rel érkezik, és azt is lehet mint Uno programozni. Arra emlékszem, hogy régen a DIP tokos Uno-ra párhuzamosan (RX, TX) rákötöttem egy Arduino nano-t (SMD), és még azt is ki tudtam választani, hogy melyik AVR-t programozza az IDE (Uno vagy Nano). Egyszerűen az az AVR vette a programot, amelyiket kiválasztottam. Ez már több éve volt, de talán mégis segít elindulni a megoldás felé.
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 1, 2020 /

Történt valami.
Mint hozzá nem értő, bátran próbálkoztam mindennel, így egyszer csak sikerült a feltöltés. Mégpedig úgy, hogy a tools-ban a board-ot arduino mini-re állítottam.
Valami történik is, mert a gesztus szenzor és az arduino között folyamatos kommunikáció van, bár a szenzor nem érzékel semmit.
Kérdésem, hogy csak tévedésből ment föl a program, és hibás lett, vagy más okból nem mér a szenzor?

Nagyjából ugyanaz a kettő. Mindkettő 328P, a minin nincs USB, meg lehet a lábkiosztásban különbség, de szenzor és program hiányában nem tudok többet mondani.
(#) Vacok válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Egyenlőre így sem megy. Másik smd atmega328-at simán fel tudok programozni. Ezt csak avrdude-val. Egyetlen egyszer felprogramozta az arduino-IDE is, de többször nem. A másik atmegához képest annyival másabb ez a kapcsolás, hogy a reset láb és a test közé be van téve egy 100n kondi. A másikon a reseten csak a tápra húzó ellenállás van. Gond lehet ez?
(#) usane hozzászólása Máj 1, 2020 /

Van egy típus objektumom ami 4 uint8_t bemenő adatot kér.
valahogy így: color mycolor(R,G,B,W)
Ebből tömböt készítettem:
  1. color mycolor[3] = {{1,2,3,4},{1,2,3,4},{1,2,3,4}};

Hogyan tudok a mátrix egyes elemeinek értéket adni.
Pl: mycolor[2] = {4,5,6,7};
Tudok rá több megoldást, de mi a legegszerűbb, vagy mi lenne a legkisebb processoridejű?
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Ezzel a programmal próbálkozom, és ezt a szenzort vettem.
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Kivettem a kondenzárort, most már minden ok. Valószínűleg a reset olyan sokat késett a kondi miatt, hogy a program már a választ várta, de a reset még nem állt be.

A könyvtárról nem tudok nyilatkozni, de ha sikerült a Arduino mini beállítással feltölteni, akkor próbáld meg a rendes (arduino nano) opcióval is. Ha sikerül és úgy sem megy akkor kipróbálhatod pl: Adafuit könyvtárat. Az a sparkfunos elég régi, ezt néhány hónapja frissíteték ha jól látom.
Következő: »»   622 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem