Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Szia.
Bocsi a késői válaszért, de úgy tűnik a reset felhúzása tápfeszültségre megoldotta mindkét problémát. Jelen állás szerint az IC folyamatosan resetelt, ezért nem nyitottak a MOSFET-ek.
Sziasztok!
Még csak most ismerkedek AVR-ekkel akarok csinálni egy LINE FOLLOWER robotot, ATTINY13A-val. Rajzoltam egy elvi kapcsolási rajzot amiből kiindulok, valaki ellenőríze hogy így beköthetem az atmel IC-t? Az elem 6V-ot fog szolgálni. A kapcsoló lenyomására akarom hogy induljon azért van beépítve, motorvezérlő IC-t direkt nem akarok használni, itt csak előre,jobra, balra, kell menjen. A programot majd megirom valamikor és feltöltöm, majd valaki átnézi majd? Elég sokat programoztam C++-ban de csak console appokat írtam PC-re A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Sziasztok!
Már sikerül összerakni fejből egy sima ledes vezérlést. Most szeretném kiegészíteni egy potméterrel. A lényeg annyi lenne, hogy ha a poti "feszültségosztójáról" 2,5 volt kerül az attiny13 ADC1-re akkor bekapcsol egy ledet. Tudtok ebben segíteni, hogy kell? ![]() Köfi!
Üdv mindenkinek! Szeretnék venni egy ilyen kijelzőt Bővebben: Link
Valakinek van hozzá működőképes programja? Értek az AVR-ekhez, de annyira azért nem hogy megírjam a sajátomat... Előre köszi! ![]()
Bascom alatt kb.
Fejpitesz ellen logopedusszzz!
Arduino Mega2560-hoz van készen. Az a háttérben C.
Szóval lehet Arduionoval, vagy átemeled C-re...
Nekem sima C kellene, azt szeretem
![]()
Valaki átírná c/c++ ba a következőt?
Kapcsolás A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
C-ben ez, hogy néz ki?
![]() up1.: Mit gondolsz, kezdőnek inkább bascom-al kellene kezdenie mint C-vel? A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Bár nem én vagyok a kérdezett, de szerintem C!
Én is erre hajlok, csak az a baj, hogy legtöbb leírás angolul van. Azt meg nehéz áthámozni úgy, hogy az angol tudásom hiányos...
C esetén:
- hardware - software - és a nyelvi finomságok mind egyszerre.... Én amit javasolni szoktam _nullkezdőknek_: 1. Arduino és a külső HW alapok (LED, prell stb) 2, C vagy Bascom fele nyitás - ill amit ismer/segítség van! De micropascal, ASM is lehet felúőlem ![]() Kezdőnek: ATMega8 vagy ATMega128 chip (ez utóbbi ha a chipet _igazán_ akarja ismerni: JTAGICE debugger (vagy AVR-Dragon)).
Most kérsz valakitől kb. 2-4 óra fordítási/tesztelési munkát???
Pl. ilyet. A típusokat most ne figyeld, hanem nézd a technikát!
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
Sziasztok!
Készítettem egy olyan négyszögjelgenerátort, aminek a frekvenciája egy potméter tekerésével egyenesen arányosan változik. A probléma az lenne, hogy a hangszóró sípolásán kívül néha recsegő, pattogó hangot hallok. A timer-t úgy állítottam be, hogy ha eléri a komparátori szintet, akkor a kimenet állapotot vált. Továbbá CTC módot választottam, ezáltal egyforma jeleket generál. A potméter értékét pedig egy 10 bites(1024) ADC-vel olvasom be, amit aztán egyenlővé teszek az OCR1A-val.
Ha a potméter szélső állásban van akkor 1000000Hz/1024=976.5625Hz A másik szélső állásban pedig 1000000Hz/1=1000000Hz amit az emberi fül már nem érzékel. A kérdésem az lenne, hogy mitől van a recsegő mellékzaj, valamint, hogy a proci elbírja-e a 8 Ohm-os hangszórót(5V/8=0.625A)? A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
"Recsegő mellékzaj" akkor lehet, amikor a TCNT értéke nagyobb mint a CTC módban az OCR értéke.
Ilyenkor kimarad a compare esemény, és egy teljes overflow után áll csak helyre a "billegés". Minden esetben vizsgáld meg, hogy a TCNT nem nagyobb az OCR-nél.
Nemigazán értem. A TCNT nem csak az OCR-ig számol CTC módban?
Mikor felülírod (csökken az értéke) az OCR-t, a TCNT nem nullázódik!
Hanem tovább számol, míg átfordul, és 0-ról újra kezdi.
Biztos a CPU 8000000Hz?
Fuse Biteknél nincsen bekapcsolva a 8-as órajel osztás?
Makefilebe F_CPU = 8000000 van úgyhogy biztos.
Azt a fuse bitet hol tudom megnézni?
Úgy nezem default be van kapcsolva. Kikapcsolni úgy lehet hogy pld. itt kiveszem a pipát a CKDIV8-tól majd amit kidob -U lfuse:w:0xe2:m -U hfuse:w:0xdf:m -U efuse:w:0xff:m ezt beteszem a makefileba?
Köszi a magyarázatot, így már értem. Viszont még most sem sikerül, mert ezt írtam:
És most már semmilyen hangot nem ad ki a hangszóró. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Köszi, ez volt a hiba. Most már a megfelelő frekvencián muzsikál a piezom.
![]()
|
Bejelentkezés
Hirdetés |