Fórum témák
» Több friss téma |
Azon agyaltam hogy veszek egy nagy bordát és felrakom rá mindhárom meghajtót, ezek a bordácskák tényleg kicsinek tűnnek . De én csak 24v tápot szeretnék neki adni kapcsitápról .
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Hello.
Hol lehet ilyen "Z"-t venni? Ja és mennyiért? Mik a paraméterei? Köszi
Inkább dobj össze egyet a kapcsoloüzemű tápok nem igazán jó ide.
Itt szoktam járni, de nem láttam még ilyet.
De. Meg van. Frankó lenne, de egy kicsivel nagyobb is lehetne. 100mm elmozdulással boldog lennék. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Én pedig már jóideje nézegettem mire rászántam magam a vásárlásra
jaj írtál. Most módosítottam az előző hsz-t
Sziasztok,
Ismeri valaki az alábbi mechanikát? Van egy eladó teljesen új itt a környéken és nagyon jó áron lehetne beszerezni. Egész jókat írnak róla a német fórumokon. Nema23-hoz lett építve. CNC LCF-1 Kezdésnek, tanulgatni jó lenne érzésem szerint. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Idézet: Vegyél kettőt és építsd össze 50+50 = „Frankó lenne, de egy kicsivel nagyobb is lehetne. 100mm elmozdulással boldog lennék. ” A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Ez a fajta építés nem éppen stabil. Kiindulva a tengelyekből. Nos nem alátámasztott tengelyek. Maga a konstrukció elégséges ha leszámítjuk a tengelyek hajlását, jó az alsó híd összekötés megléte. Ha meg magad csinálod akkor belefuthatsz a kínai gyönyörűen hajlott ütő és újkorába kotyogó golyósorsókba. 16 os orsómba 3 helyen van hupli. Fél óra vagy pár óra alatt mondjuk melóhelyen ki tudnám egyenesíteni. De mivel a golyóvisszavezető egy vájú ami bele van préselve az orsóba és az orsón is van egy szennybevivő rész így felettébb nem ajánlom a beszerzését sem. Nem való forgácsoláshoz eme remek megoldás, tizedes kottyanása és hajlottsága szennylehúzása miatt.
Ennyiből nem kapod meg a lineárisokat, orsókat, váz anyagát de ha magad rakod össze még 100-200 óra netezéssel, utánolvasással, lakóhelyhez közeli fémnyűvők megismerésével sokkal jobbat kapsz. Ha teheted felejtsd el az alumíniumot és ezeket a tengelyeket is, van jobb az enyhén ötvözött alumíniumnál ami szerkezeti acéltól könnyebb de az ára kicsit borsos. Nem mondom hogy ez a konstrukció fához nem elegendő de máshoz kevés. Ha meg ragaszkodsz a könnyű építéshez maradhat ugyan az alumínium mert olcsó de nem lesz súlya a gépednek. Gondold el az én gépem Z része motorral több mint 25 kg és ezt egy 0.5 Nm es motor repíti 5000 mm/perccel 1500 mm/s2 gyorsulás mellett. Sokan veszi a bumszli nagy motorokat mert nem megy a gép csak ezektől. No ezek egy acélból jól összehozott gépre elegendőek, szervók még ennél is "kevesebbet" tudnak és az is elég, közben a motorok nyomaték görbéi épp használt tartományba igen csekélyek. Az adott léptetőmotor nyomatékgörbéjét figyelembe véve, mozgatott tömeget figyelembe véve megtervezett gép nem pénzpocséklás. Azért a szervók görbéje picit megelőzi a léptetőkét, ráadásul az inerciájuk is jobb. Sok utánjárás, információ leszűrés nem időrablás. Nekem is fa gépem van még de dolgozok a nagyobb szerkezeti acélos gépen, ám előtte van még egy terv. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Nagyon koszi a reszletes magyarazatot. Nemet a machanika egy nemet ceg kesziti es rakja oket ossze. Nagyon igenyes, preciz munka. A helyzet az, hogy nagyon keves a tapasztalatom egyelore a forgacsolas teren es szeretnek valahol kezdeni. Ami nem lenne hatrany, hogy legalabb egy felkesz mechanikat tudjak vasarolni, mert annyi idom egyelore nincs, hogy nullarol epitsem fel es ezzel parhuzamosan tanuljam is meg az osszes fontos dolgot. Ezek utan mondjuk en lebeszelem most magam errol a konstrukciorol, csak az a gond, hogy kezdesnek csak a mechanikara nincs hirtelen 1 milliom... Valami olyan megoldast szeretnek talalni ami azert nyakok keszitesere, vagasara, elolapok keszitesere es kisebb aluminum es bronz alkatreszek megmunkalasara elegseges. Lehet sokat akarok kezdesnek mondjuk. A koltsegvetes relative korlatozott es a mechanikai szaktudas is ami azert nagyban befolyasolja az eredmenyt. Ezt a gepet kb. 90 ezer Ft-ert tudnam megvasarolni ugy ahogy kb az ebay-en is van. De egyelore akkor nem ugrok fejest a dologba. Koszi meg egyszer.
Hat csak megallapodtam vele, nem tudok rajta vesziteni. Elugrottam megnezni es most ertem haza. Nezegettem tapogattam es az amugy is relativ alacsony arbol meg engedett egy kicsit. Nem akartam tovabb alkudozni mert erezhetoen penzre volt szuksege aztan nem akartam visszaelni a helyzettel. 200€-t adtam erte aztan elhoztam. Ha keszre epitem akkor is eltudom adni itt nemetben szinte biztosan annyiert amennyit belefektetek.
Holnap majd csinalok rola jo minosegu kepeket. Most nem piszkeralhatom nagyon mert szombaton koltozunk aztan asszony idegbajt kap ha a romokban hevero lakasban elkezdek cnc-t osszerakni Van mar honapok ota 4db Nema23-as motorom, mar csak valami vezerlest kellene vadaszni de abbol meg aztan annyi van, hogy meg olvasnom kell par oldalt mire donteni tudok. Szepen megepitem aztan majd meglatom mi lesz a sorsa, de arra jo, hogy tanuljak kezdesnek valamit.
Na ja
Tényleg most akarok egy bikább Z-t össze hozni. Ez nagyon szép, nem is széles, erős is, de a méret...
Ha elfogadsz egy tanácsot vezérlőt illetően: MSD. 2M542, vagy hasonló. De lehet a drágább MSDD is. Ezek a vezérlők nagyon jók és stabilak. Egészen 50V-ig lehet menni a táppal, (42V van nálam). Jól konfigozhatóak. Én a magasabb feszültség és áram lehetősége miatt választottam ezeket a vezérlőket. Eddig elégedett vagyok, nem bántam meg. Egy háromtengelyes gépet hajtok, linux alapon.
Sziasztok! Felkerült még egy lineáris rész a mákdarálóra. Elég lassú építés.
Most jön a neheze, a 1605 -s golyósorsók és anyái és a csapágyazása. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Aluminimumból nem érdemes csinálni gépet! Csak nevetni tudok rajta!
Bővebben: Link És nem is alátámasztott tengelyek vannak rajta! Érdekes és mégis nagyon szépen megy!
Ezt lehet kicsit elkapkodtam, de vettem egy ilyen vezerlot hasznaltan 60€-ert. A motorokkal kilcsit tulzasbavittem mert 1.64Nm sanyo Denki steppereket teszek a gepre. Itt is adott volt a jo beszerzesi lehetoseg.
Sziasztok!
Ki milyen kábelt/vezetéket használ a léptetőmotorokhoz? Nekem sajnos nincs lehetőségem spéci CNC-hez készítettet vásárolni, ezért valami alternatívában kell gondolkodnom. USB kábel vajon megfelelne a 3 A-es motornak? Milyen keresztmetszetű vezeték való egy ilyen motornak? Azt olvastam, hogy mindenképp árnyékolt javasolt, ezért eléggé beszűkül a választék. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Bővebben: Link
Azért 1 mm2 illene és legyen árnyékolt. Ha már mindenképp olcsó és vékony akkor az UTP kábel jöhet még szóba. Az úgy is 8 eres, össze lehet tekerni 2-2 szálat.
Köszönöm.
UTP kábelen gondolkodtam én is, de nagyon merevnek tűnik...
USB kabelt nagyon nem ajanlom. Szerintem nezelodj par meter YSLY vagy barmi kicsit nagyobb keresztmetszetu csak van valahol elfekvoben. "Ethernet" kabelbol olyat keress ami sodrott nem pedig merev.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Ilyent találtam Bővebben: Link
Ezen az oldalon van többféle is, van amelyik ajánlottabb ennél? Az "ecranat" jelenti az árnyékoltat.
Nincs túl sok adat a kábelekről ezen az oldalon. Az erek keresztmetszetén kívül (a 4x1mm2 jó választás) fontos még a hajlítási sugár is. Gondolom valamilyen energialáncban fogod majd átvinni a delejt. Mérd meg mekkora a legkisebb sugár a gépeden. A kábelek által engedett szélsőértékek katalógusadatok (a linkelt oldalon még a gyártót se tüntették fel), gyakran külön feltüntetik fix helyzetre (kisebb), illetve mozgatható nem fix esetre (neked ez kell). A flexibilis kábelek ilyen szempontból sokkal jobbak (neked is ilyen javasolt).
Az általad linkelt kábelt egyébként tipikusan analóg jelek átvitelére szokták használni (attól még jó lehet ha bírja a hajlítgatást). Itt egy példa, milyen kábel kellene. Link. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Szia!
Amit te keresel az a LiYCY kábel, 6A-ig bőven elég a 0,75mm2-ös, legtöbb villanyszerelési szaküzletben kapható, vagy megrendelik, erre a célra tökéletes és megbízható, és nem is drága, kb 300ft métere.
Melphi mondta a tutit. Liycy kábel a megfelelő erre célra. Ez a kábel "elektronikai vezérlőkábel" néven is ismert. Erre és hasonló feladatokra van kitalálva.
Hat sracok en azt hittem, hogy a CNC mechanikan fogok elverezni es ott tartok sok ev informatikai es muszeresz tapasztalattal, hogy hullik a hajam az LPT portos marhasagoktol.
Mivel szamitastechnikai uzletunk van igy gondoltam osszedobok egy pici de uj hardvert a CNC vezerlesnek. Mondvan ugyis van PCI-E LPT port kartya meg minden. Notebook lenne itt hegyekben de Desktop PC-t nem tarolunk sokat. Ugyebar az 5V TTL szint miatt kellene regi normalis gep LPT porttal. Hat nincs. Itt van 4 Dell gep mindegyik 3.3V-os. Az uj gep amit osszeraktam az is az extra kartyaval 3.3V-os LPT-t produkal. Egyetlen HP xe4500 notebook amin van gyarilag LPT port az csuklobol 5V-os szintekkel dolgozik. Tud valaki esetleg egy 5V-os PCI-E kartyat ajanlani? Mert PCI foglalat ugye nincs ezeken a nyavajas uj lapokon, LPT port meg plane nincs. Nem akarok 30 eves hardvert a zsir uj CNC-hez mert egyszeruen zavar, hogy oreg es tudom, hogy az fog elsonek elhullani. Bocs a kirohanasert de az eletben nem gondoltam volna, hogy itt fogok elakadni A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Én a múltkor ilyet használtam valami hardverkulcs miatt, de nem tudom hány voltos a portja.
Es milyen CNC vezerlest hasznaltal hozza milyen szoftverrel?
Koszi az infot. Van egy olyan erzesem, hogy PCI-e portra nincs ilyen kartya. Ami kifejezetten zavar, hogy uj gep, uj projekt, uj alkatreszek es kell egy retardalt regi cumo hozza. Egy szep kis mini ITX lapos gepet osszeraktam es tok jo lenne ha ezzel tudnam vezerleni a CNC-t. A vezerlok nagy resze TTL 5V-al dolgozik tehat nem is agyalok rajta, hogy stabil lesz e 3.3-al. Vagy csinalnom kell egy LPT 3.3->5V port konvertert vagy nem tudom. A bajom az, hogy lassan kihalnak az LPT-s lapok teljesen. Nyilvan jonnek cserebe az USB-s vezerlesek (ettol sem zarkozom el cseppet sem) CNC-hez. De most valahogy ugy erzem, hogy pont holtponton vagyok ezzel az egesszel. LPT-s vezerlo van rogyasig. USB-s egyelore azt sem tudom, hogy megy e pl. Mach3-al. Esetleg ha teljesen mas iranyba van valami tanacs annak is orulnek mert nem tudom eldonteni, hogy melyik utat valasszam. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Üdvözöllek!
Nekem a COMPAQ Evo N620c /nem egy mai gép/ megy hiba nélkül. Kicsi, könnyen kezelhető- javítható,nem kellenek illesztőkártyák. Egyszerűen konfigurálható a Mach3-hoz./vettem hozzá licencet/. Amihez gépigény kell ott vannak az újabb gépek. Kompromisszumos megoldás kell.
hat akkor ez van el kell fogadnom. Koszi a tippet. tuti van N620c valahol itt is. Korulnezek es kiprobalom. Nekem is Mach3 licenc-em van (2 napja) es ehhez keresek jo megoldast, csak szoknom kell a gondolatot, hogy nem tudom uj HW-el konnyen megoldani.
Na vegre. Talaltam egy Intel D525MW lapot Atom procival. Ezen van LPT port. Remelhetoleg 5V-os. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |