Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A detektoros témakörben határeset, de egy próbát mindenképpen megér. A cikk szerint az adó 40-50 km-es körzetében hangszórós vételt produkál, persze "izmos" 16 m magas, 50 m hosszú antennával. Tulajdonképpen az egyenirányítás hatásfokát javítja azzal, hogy a kollektor-bázis dióda nyitófeszültségét a bázis vezérlésével lecsökkenti. (némileg hajaz a szinkron demodulátorra)
Nem érek fel a tudásodhoz grappa
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
granpa! Nem grappa! Tiszteld a kort legalább.
Idézet: „Te meg a hozzád hasonlók miatt megy el a kedvük a fiataloknak egy életre a kedve a detektorostól. Nem hogy örülnétek annak hogy vannak fiatalok akiket érdekel még ez a 'szép szakma'.” Érdekes amit írsz. Már csak azért is groteszk, mert 18 éves vagyok és mivel van kedvem ehhez a szép szakmához megtanultam az alapokat! Tudod mitől tud elmenni a fiatalok kedve? Az olyan rajzoktól mint a tied. Tele van velük a net. Műszakilag működésképtelen, valami helyi csoda miatt működik nálad (pont megfelelő antenna stb.), de aki után építi annak nem fog menni és már el is ment a kedve. Tudod, hogy amikor még nem tudtam rajzot olvasni, teljesen kezdőként hányszor tartottam ott, hogy elegem van az egészből, mert egy hibás rajz miatt nem működött az a valami amit építettem? Szerencsére elég kitartó vagyok és egy-két hét hanyagolás után újra volt kedvem hozzá. Szép dolog az, hogy kísérletezel és is szoktam ilyenekkel játszani amikor még kezdőbb voltam, de nem töltöttem fel a rajzokat a netre azzal, hogy "Fiúk itt egy tuti rajz!". És most is kísérletezek, de már nem detektorosokkal. De ha valaminek nem értem a működését akkor utánanézek, mert csak úgy jutok előbbre. Sok szerencsét a továbbiakban!
Én is sok szerencsét kívánok neked.
Most kissé mellé lőttél , elektroncső az elmúlt években itt nőtt fel a szemünk előtt és jelentős fejlődésen ment keresztül , részben az itt felvetett problémáira kapott válaszok alapján, részben a saját tanulmányaiból.De hiába jár valaki bármilyen iskolába, a ráfordított plusz munka, energia nélkül csak melegedni fog bent.
Minap mutattam valakinek valamit pc-n, hogy megy a skype es hasonlo(.) a kave es a palinak melle kaptam egy magnos radiot(.) hazahoztam hat nem szedtem szet mert hibatlanul megy(.) , abba meg forgokondi van(,) da van itt egy dobozba par le kellne mernem jok e(,) csak dragabb a posta mint a kondi magyarba szerbiabaol.
Nem lőttem mellé. Én is itt nőhettem volna fel előttetetek,de segítség helyett csak fikázás jött.
Erről tudsz mondani valamit? Segíthetnél ha már ennyire profi vagy. Ez nem szigszalagos tákolmány.
Ennek a működése már annál helytállóbb. A két darab 2NN41 feszültségkétszerezős detektor. Az antennából érkező energiával tölti kikapcsolt állapotban a akkumulátort. Maga a rajztechnika kicsit "kicsavart" ezért nehezen átlátható. A Tr1 transzformátor DC leválasztást és impedancia illesztést végez, ő csatolja át a már detektált HF jelet a egy tranzisztoros erősítőbe ami bekapcsolt állapotban az akkuról kapja az energiát. A két darab 10µF-os kondenzátor HF csatoló, a 10k pori hangerő szabályozó. Az 5k ellenállás a munkapontot állítja be. A Tr2 a kimenő trafó, impedanciát illeszt és megoldja, hogy a tranzisztoron átfolyó egyenáram ne a hangszórón keresztül follyon, mert az hosszú távon lemágnesezi a hangszórót. A dióda demodulátornál lévő 1nF-os kondenzátor (Csehszlovák jelölése 1k) a detektálás után maradt RF jelet söntöli.
Még valami nem világos esetleg a működésében?
Köszi,ügyi vagy.
Ja még annyit hogy miért van összekötve szaggatott vonallal a poti meg a bekapcsoló gomb?
Maga a rádió amúgy a leírása alapján a PRÁGA1 adó vételére készült, ami kb. olyan volt mint Magyarországon a Lakihegy-i Kossuth adó. Más kérdés, hogy az adótól pár száz kilométerre mennyire volt ez a töltéses elv működőképes a gyakorlatban, Prágában, az akkori Csehszlovákia fővárosában és annak közelében biztos működött. Az Amatérske RADIO-ban általában bevált kipróbált rajzokat közöltek le.
Ha valakit érdekel megpróbálom előkeresni az eredeti cikket, ha jól nézem a fálj nevét az 1960-as évfolyamban kellene lennie.
Kapcsolós potenciométer. Olyan mint a zsebrádiókon szokás. Ha letekered a hangerőt nullára és még egy kicsit megtekered kattan egyet és kikapcsol.
Meg is kerestem a cikket. Nem töltöm fel mert ugye csehül van és annyira nincsenek érdekes dolgok benne leírva. A pontos működésére sem tér ki az író, inkább a felhasználására, Ő kirándulásokra pl. sátorba ajánlja. Antennának 40 méter hosszút ajánl hozzá és a PRÁGA1 rádióadó 18km-es körzetében garantálja a működést. Két darab 1,25V-os 450mAh-s sorba kötött akkucellát ajánl hozzá, amiből ugye 2,5V-os telep lesz. Kb. 5-45mA töltést ír az antennától és a felfogott RF jeltől függően.
Ha esetleg valakit érdekel a cseh nyelvű cikk feltölthetem.
Mindkét dióda voltokra zárva van.
Szerintem. ( De ez itt off. )
Az egyik kondi tényleg felesleges, de a trafó alatt nem kötheted úgy át a drótokat, mert akkor nem tölti az akkumulátort. Persze csak ha az a cél, hogy akkuról üzemeljen, de ne tölcsön akkor rendben van, de akkor szerintem a Tr1 trafó is felesleged.
De ha teszek bele (aktiv) erosito elemet es aramot fogyaszt akkor inkabb visszacsatolt audiont erdemes csinalni.
Ebben igazad lesz.
Ahol a másik hozzászólásodban kivetted a trafó alatt a drótot oda inkább egy váltókapcsoló passzolna, ami kikapcsolt állapotban rákapcsolja a demodulátorra az akkut töltés céljából, bekapcsolt állapotban pedig a végfokra kapcsolja az akkut. Illetve nem ártana a rezgőkör és a dióda közé egy csatolókondi. U.i.: A töltés is csak akkor működne, ha az akkumulátor kapocsfeszültsége a előállított DC feszültség alá csökken, vagyis tud áram folyni az akku felé. Fordított dióda állásban a rezgőköri tekercsen keresztül zárlat alakulna ki az akku kapcsain. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2017
Ebben igazad van, én is építettem annó visszacsatolt audiont (még 2013-ban), de Elko fórumtárs erre kérdezett rá.
Nem feltétlen kell mindjárt visszacsatolt audion építeni, azért az már egy magasabb szint. Ott már az audion, és a visszacsatolás fogalmával, működésével is tisztában kell lenni.
Szerintem a szintek: detektoros, detektoros+HF erősítő, RF erősítő +detektor +HF erősítő, audion, visszacsatolt audion, audion+HF erősítő, stb. És lehet tovább variálni az egyenes vevő változatokat.
Átmentél a vizsgán!
A töltés elkerülte a figyelmemet.
Igazad van a sorrendet illetően, de gondoltam ugyanazon alkatréészből többet lehet kihozni.A visszacsatolt audion a max ennyi alkatrészből. Régen "90-es évek" Volt egyenes vevő autórádióm. Magam csináltam volt RF erősítő es NF benne közben egy ami a szalagról lejátszotta a zenét ha kellet. Pöpec cucc volt. A max mega rendes szuper vevőm volt. De a két kedvencem a detektoros és audion a minimális alkatrész mellet max amit kapunk. Anno azért én is ebben a sorrendben mentem. A kedven rádióm a visszacsatolt audion, elektroncsöves kimenő k fokozattal és mi volt a neve, macskaszem azzal. Jól szólt mindent fogott, egyszóval extra volt.
Rádióamatőr találkozók , puskás börze (aranyáron, de tényleg :dizzy , neten 1 2 helyen itthon 9 Ft / méter áron láttam. nem túl sok szálú :
méterre litze |
Bejelentkezés
Hirdetés |