Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szép !
Esetleg több képet lehetne látni róla ?
Köszi! A te munkáidhoz hasonlítva még van fejlődni való, de igyekszem. Majd még teszek fel egy párat, nemsokára.
Az ellenállás, az nem véletlenül a csöves erősítő része? Ha nem, akkor át kéne nevezni Csöves erősítő készítése, ellenállás nélkül totyikra. (Lehet csakis reaktív passzív alkatrészekkel, de az nagyon nem kezdőknek való..)
"Kimenőtrafó szekunder egyik oldalát (amelyikre a hangfal negatív oldala csatlakoztatható) le szokták-e kötni minden esetben testre?
Ha igen, miért?" Biztonsági okokból. Például, kilovoltos anódfesz még egy jobb kimenőtrafó primér-szekunder kapacitásán keresztül is életveszélyes lehet. Letestelve rosszabb az átvitel, bár ez igazából csak átfogó nvcs nélküli konstrukcióknál érdekes, azon belül is inkább magasabb belső ellenállású végcső esetében.
Az ellenállás valóban a csöves erősítő része, ahogy a hálózati trafó, a kondenzátor, az egyenirányító, a kapcsoló, a potméter, a csavarok, a fémmegmunkálás stb. stb. Az hogy ezek az alkatrészek szükségesek, azt senki nem vitatja. DE. Milyen lenne a topik, ha állandóan össze-vissza kanyarognánk az egyes alkatrészek tulajdonságai között? Egy nagy zagyvaság, ahol elsiklik a lényeg. Ráadásul, mindegyik alkatrésznek van saját topikja, mert ezekből az alkatrészekből nem csak hangfrekvenciás erősítőt lehet építeni. Akkor minden topikban ahol ezekről az alkatrészekről van szó mindig előlről kezdjük, vagy inkább alkatrészismeret (amiből igen sokan hiányt szenvednek) az saját topikjában? Szerinted?
Nekem is, tegnap pont ilyet találtam a sufniba' (470nF-okat.) Meg R534 ellenállatokat. Még gondolkodom rajta, hogy kellenek-e valamire.
"Egy nagy zagyvaság, ahol elsiklik a lényeg."
Miért, mi a lényeg? Elektroncsövekből se csak (HF) erőlködőt lehet, akkor azokról se beszéljünk itt??
Helló !
A fűtés a trafón 6V-ra sikeredett. Ha rákötöm a csövet gondolom még 1-2 tizedet esik. (300mA-es csőnél esett 1 tizedet, de végfokot szeretnék rá kötni, az meg ha többet fogyaszt, akkor gondolom többet esik) Szerintetek érdemes pufferolni a váltóáramot ? Kb 2x1 µF-al tudnám. Törpefeszültségű váltóáramú kondenzátort (tehát ami nagyobb kapacitású) még nem találtam sajnos. Ezek 250 V-osak. Semmi tapasztalatom sajnos ez ügyben. Vagy esetleg egyenirányítani és pufferelni, és kapjon egy zéner diódát ? Szerintetek mit érdemes csinálni vele ?
A váltóáramot elég nehéz pufferolni. (leginkább az egyenirányításnál alkalmazzák, hogy legyen addíg is energia forrás, amíg az egyenirányító zárva van)
A cső főtésénél pedig +/- 5, 10 % még bőven belefér.
Illett volna kétszeres áramra méretezni a fűtőtekercset.
(Akkor nincs meglepi) Váltóáramot pufferelni, elég fantasztikus gondolat, de ha már igy sikeredett a trafó, akkor egyenirányitsd, puffereld, majd egy soros ellenállás. Stab ic-t már nem érdemes használni, a 6V-ból lesz talán 8-8,5V-od..... A legjobb az lenne, ha újratekernéd a fűtés tekercsét, megfelelő huzalátmérővel, és 6,5V feszültségre. Mindig számold ki hány darab csövet, mekkora árammal kell fűtened,és méretezd túl. Az alulfűtés ugyanolyan káros lehet mintha túl van fűtve a cső. Személy szerint külön-külön fűtőtekercseket használnék. Elárulnád milyen csövet használsz a kapcsolásban, erről nem ejtettél szót...
A méretezéssel semmi gond, a menetszám lett kicsit kevés.
Amúgy meg miért lenne fantasztikus gondolat ? A huzalátmérővel semmi gond. Miből szűrted le hogy alul lett méretezve? Két fűtéskör van, de gitárerősítőhöz lett készítve. Persze hifihez is éppúgy jó. EL84, EL90, ilyesmi.
Akkor jól elszámoltad, remélhetőleg nem az összes szekundert. A többi feszültség, üzemi árammal mérve rendben van? A fűtőtekercset utoljára szokás hagyni, ha úgy csináltad, akkor tekerd újra, nem, akkor tekerj még rá kb. 1V-os "kiegészítő" fűtőtekercset.
Idézet: „A méretezéssel semmi gond, a menetszám lett kicsit kevés.” Hát, szerintem ha kevés lett a menetszám, akkor gond van a méretezéssel Ahhoz hogy segiteni tudjunk, add meg a trafó pontos adatait, akkor kiderül mi a hiba.
Minden tök jó lett, kivéve ez.
Egy 400/230-as trafó szekunderét bontottam le úgy hogy megszámoltam hány menet a szekunder. Előtte persze megmértem hogy hány voltra transzformál a hálózati áramból. Így kiszámoltam a primert, és ez alapján megcsináltam az anódfesznek, a negatív előfesznek, ill. a két fűtéskörnek a tekercseket. Minden teljesen jó lett kivétel az 1. fűtéskör, és ez van a 2. alatt. Szóval azért nem bontom le, mert fölötte a másik. Amúgy ha 240 V lesz a hálózati fesz. akkor már benne lesz a +/- 5% -ban. De gondoltam, addig is... Hátha van valami egyszerű megoldás. Szóval kicsit elbambultam a tekerésnél, aztán elszámoltam a menetszámot.
"Mindig számold ki hány darab csövet, mekkora árammal kell fűtened,és méretezd túl."
Túlméretezni? A rendes, üzemi árammal számoló méretezés miért nem jó? Idézet: „Illett volna kétszeres áramra méretezni a fűtőtekercset. (Akkor nincs meglepi)” Semmi gond nincs azzal.
Hát,lehet hogy én vagyok maradi, de én a vasmagkeresztmetszet alapján számolom ki a tekercseket.
A Te esetedben a primert is célszerűbb lett volna visszaszámolni. Mint irtad:300mA-nél 0,1Vot esett a fesz, ez azt valószinűsiti, hogy alulméretezted. De sajnos megint offok vagyunk, át lesznek helyezve a hsz-ok.
Miért ? Mennyit kell esnie ?
0.1 V szerintem teljesen rendben van. Bár nem vagyok szaki.
Saját példát mondok:
A KT66SE- erősitőm fűtőtekercse 6,5V terheletlenül. Ha 2A-ral terhelem, akkor 6,4V-ra esik le a feszültség. De én nem tudom, nem vagyok szaki.
Ne melegedjen a trafó, ill. benne legyen a +/- 5 % -ban feszültségeséssel.
A többi nekem nem számít. Hányas huzallal van tekerve a tiéd ?
A fűtőtekercsek (2db van a magon) 1,6mm-es huzallal vannak tekerve.
A trafó 150W-os, EI mag, a gerjesztés 0,9T.
2.6 A -t ír mezei vasnál.
Hiperszilnél 3.6-9 . Úgy lett csinálva, hogy max. 3 db kis előfokcsövet (300-350 mA) fűtsön. Az 1 A. 0.4 -es huzallal van. Szóval teljesen rendben van. (Tetszik vagy sem. )
Nem vagyok szaki, de szerintem teljesen fölösleges túlméretezni a huzalt, hiszen a 2.6A / mm2 is csak a gerjesztés miatt (mezei vas) ilyen alacsony.
Te meg még azt is túlméretezted. De mint írtam, nem vagyok szaki, magyarán szaki az nem vagyok.
Rendben, csak segiteni szerettem volna.
Elnézésed kérem.
Azt köszönöm ! ( a segítséget)
:worship: Szálem alejkum !
A transzformátoroknak nem 100% a hatásfoka, így az átvitt teljesítmény sem lesz 100% ezért szokás "túlméretezni" a csöves (de minden)tápegység transzformátorokat! Ha láttál már tápegységekről cikket, könyvet akkor ott a primer és szekunder tekercs voltonkénti menetszáma sem egyezik meg sosem, éppen a hatásfok miatt!
Tehát a fűtéstekercsed menetszáma mégsem lett jó, így a méretezése sem jó, mivel a feszültsége kevés lett. De megoldás lehet, hogy kívülre (ha van hely) még néhány menetet tekersz ugyanolyan átmérőjű dróttal mint az eredeti és sorba kötöd a 6 V-os tekercsel.Azt a 3-4 menetet a vas szétszedése nélkül is be lehet fűzni, de vigyázva a szigeteléssérülésre.
Itt van még egy kép felülről.
Sziasztok,
Képkimenő vasra tekertem fojtó trafót, mekkora légrést állítsak be neki?Ha jól emlékszem EI66 a mag,és 0,355-ös huzallal tekertem. köszi üdv
Szia Máté!
0,2 mm (brutto) szerintem elég lesz (tápba 150 mA.ig). Mit építesz mostanában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |