Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1259 / 2208
(#) oibacsi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 15, 2011
Nem elég a 470nF fóliakondi mindkettőnél?
Egyébként csövenként 100mA anódáram és a trióda üzem miatt volt rá szükség.
Nem csak hogy rendesen pufferelve volt, még stabilizáltam is. Próbáltam katódra, csillagpontra, stb kötni a test részét, de mégis rossz volt.
Mindenesetre marad a váltóáram közepelve, a későbbiekben potival, de az már nincs lehetőségem kipróbálni.
Igen, 15-20mV pp. Kb 10 cm-ről hallani.
(#) marone válasza oibacsi hozzászólására (») Okt 15, 2011
Földelve van ?
(#) oibacsi válasza marone hozzászólására (») Okt 15, 2011
Persze. Csillagpont kialakítva, és onnan megy egy szál a sasszira és a sasszin találkozik ez a szál a védőfölddel.
Próbálta földelés nélkül is próbaképpen (tudom, életveszély), de nem lett jobb.
Az EL84nél érdekes módon csak az egyik cső adott ilyen zajt. (illetve 6p14p-EV)
(#) FordPrefect válasza marone hozzászólására (») Okt 15, 2011
"Resistance in grid circuit 0.1 MOhm" A vezérlőrácsra, de a föld felé!! Kell egy soros ellenállás a meghajtás felől az 1. rácsra. 100 ohm--1-2K. Ennyi
(#) Lakatfogó válasza oibacsi hozzászólására (») Okt 16, 2011
Védőföldet a majdani fém burkolatra kellene kötni, ami mással nem érintkezik, ha nem lesz fém burkolat, akkor semmivel ne kösd össze.

A csillagpont meg a táp graetz hídjának - pontja, mindent köss oda, ami az erősítőben van. Valamint nézd meg, hogy nem alakult-e valahol mégis ki egy hurok.

Kondikra visszatérve, én sokalltam az értékeket, és hiányoltam a kis kerámia kondit a puffer lábairól.
(#) oibacsi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 16, 2011
Komplett fém dobozoban van, még képet is tettem fel a múltkor. Ha kettővel feljebb olvasol, ott is leírom, hogyan történt.
Ezeket a földelési alapszabályokat már megtanultam a tranziszotorosok építésekor, de köszönöm. A csillagpont helyével egyébként nem feltétlen értek egyet, jobb szerettem az utolsó kondi sarkára, érzékeny cuccnál pedig a legérzékenyebb pont közelébe kötni (pl a osztályosoknál mikor volt opamp).

Miért hiányolod ha hidegítve van fóliával?
Lehet, hogy nagynak tűnik, de 2x50mA anódáramhoz pl. a 47µF-20H-220µF meg kevés volt, így ekkora áramhoz (2x100mA), triódaként nem akartam kevesebbet.
(#) marone válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 16, 2011
Kösz !
Igen, hallottam erről a vezérlőrács előtti ellenállásról, de ki akartam spórolni. Persze ha nincs más megoldás...
A minimalista kapcsolásban hiszek. ( persze ha 1000 Ft-os indukciómentes ellenállásokból építkeznék, az más lenne)
De amíg 20 Ft-os Remixekből (tudom hogy azok sem rosszak), addig a "kevesebb a több" elvet vallom.
(#) ZSozsóó válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 16, 2011
A pufferkondi lába jobb föld, mert a graetz lábáról a kondira menő "vezetéknek" (vezeték, nyák track) van ellenállása, amin töltőáram folyik, rajta feszültség esik, így a föld folyamatosan a töltő áram által rángatva vagyon. A kondin szerény véleményem szerint jobb a helyzet, Oibacsi- val értek ebben egyet! :hide:
(#) Lakatfogó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 16, 2011
Ez így van, csak nem tettem különbséget, mert nálam mindössze 1 centi van a két pont között. Meg már este volt, és sör után írtam.
(#) oibacsi válasza marone hozzászólására (») Okt 16, 2011
Pontosan milyet használsz?
Egyébként nem hiszem, hogy túl sokan lennének, akik kiszúrnák hangra, főleg, hogy remixnél értek már meglepetések. Az 500ft-o remix huzalpoti hangra megalázta az 5000ft-os alps-ot...
(#) Lakatfogó válasza oibacsi hozzászólására (») Okt 16, 2011
A fém dobozos képet nem láttam, de a többi hozzászólásodat elolvastam, mióta írtam első válaszom neked.

A kis 100nF körüli kerámia kondit a pufferekről azért hiányolom, mert az Ágoston könyv minden erősítőjének tápjában ott vannak az elkók lábain. A könyvben írják is h. pontosan milyen zavarok v. zajok ellen véd, de most átfutva a könyvet ezt nem találtam meg. Lényeg h. nem véletlen vannak ott és csak javíthatsz a helyzeten velük.

Mikor ment az 5 pcl/ecl 86 csatornám, annak teljesítményfelvétele 90-95W között volt fogyasztásmérővel nézve a konnektor felől. Ha durván számolok, 270V-s anódfesznél az 330mA. Mondjuk h. a 90W harmada a fűtés és trafó veszteségek, most csak saccolok, akkor nálam is kb. 200mA anódáram van.
Ezt nálam így szolgálta ki a táp: graetz -> 2db. 220µF puffer -> kicsi fénycső előtét -> 330µF -> erősítő

Most csak egy darab 220µF van puffernek, de szerintem így is elég lesz, mikor a maradék 3+1 csatorna is bekerül.
(#) oibacsi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Okt 16, 2011
Ebben igazad, van, ártani biztos nem árt.
Ha hazajöttem kipróbálom.
Visszatérve egy meg nem válaszolt kérdésemre:
ha nagyon bejött 5K illesztéssel a GU50 trióda hangja érdemes lehet mégis elmenni a sok helyen ajánlott 3K felé?
Jók egyáltalán annyira az edcor trafók mint én gondolom?
(#) oibacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2011
Ezt még tranzisztoros időszakombam tapasztaltam, a saját fejlesztésemben sem kondi nem volt a jelútban, illesztés meg nyilván nem (bár láttam egy két érdekes kapcsolást már). Hogy miért volt jobb a tere a remix potival? Fogalmam sincs.
(#) djhans hozzászólása Okt 16, 2011
Régen írtam már ide de figylemmel kísérem a témát. Költözés után munkára fogtam a kis csövest.

kép 009.jpg

(#) hhkfk hozzászólása Okt 16, 2011
Sziasztok!

Sikerült szereznem egy kimenőtrafót, amiről annyit tudok, hogy valamilyen Videoton TV-ből van. Valaki találkozott már ilyen kimenővel? És használható audio célokra?

Köszönöm
(#) hhkfk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2011
Köszönöm a választ!

Viszont a 270 Ohm nem kevés? Mindenhol több kiloohm-ot látok.
(#) djhans válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 16, 2011
Az a primer tekercs DC ellenállása. Ideális esetben nulla kéne hogy legyen de a réznek is van ellenállása. 5,2K az impedancia amit a cső szeretne látni. Ez úgy jön össze hogy a trafó az áttétele révén felranszformálja a hangszóró X-Ohmos ellenállását.
(#) hhkfk válasza djhans hozzászólására (») Okt 16, 2011
És melyik szekundert használjam, hogyha már van három is?

Illetve valahogy nemlehet úgy átkötni, hogy ultralineárban működjön?
(#) spirik hozzászólása Okt 16, 2011
pcl86 em 80 kicsit kusza de szol

IMG_1301.JPG

(#) djhans válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 16, 2011
Amelyik a legvastagabb huzalból van, ennek a legkisebb az ellenállása. A másik kettő az a visszacsatoló és a magnó/fülhallgató kimenet szokott lenni. Tapasztalatom szerint általában jobban szólnak azok a tv kimenők amelyeknek csak 1 primer, 1 szekunder tekercsük van. Próbára ez is jó lesz ahogy Zoli is írta.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Okt 16, 2011
A 6P15P nem jó a 6P14P helyére. Más a bekötése is (a fékezőrács külön ki van vezetve).
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 16, 2011
6n15p - előfokcső
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Okt 17, 2011
Oké, most már látom.
(#) heinrik endre hozzászólása Okt 17, 2011
Sziasztok lenne egy ki prob amin nem igazán tudok túllendűlni nem igazán találok jó minőségű potmétert.és lehetőleg fémházasat,amit vettem és fémházas volt kb 4 hónap alatt logott a tengely a műanyag meg katasztrófa.. .Előre is köszönöm......
(#) Lakatfogó válasza heinrik endre hozzászólására (») Okt 17, 2011
Elég kusza amit leírtál, nehéz értelmezni.

Viszont egy jó megoldás lehet pl. venni olcsón kazettás decket, azokon gyakran igen profi dupla tengelyes "sztereó" potmétert lehet találni, én is onnan szereztem jót.
(#) DenaturáltSas hozzászólása Okt 17, 2011
Sziasztok!

Szerintetek jó ez a kapcsolás? Illetve torzít, vagy csak erősít? kapcsolás
Nekem nem derül ki a rajzból, hogy a csövek(fűtésen kívül) lábára mi hova megy, illetve az ic lábaira sem egyértelmű:S Hol tudnék ezeknek utánanézni?
Előre is köszi!
(#) bakos13gab válasza heinrik endre hozzászólására (») Okt 17, 2011
Amit találtam elérhető áron és egyelőre jót, az az ALPHA gyártmány.
(#) fleta válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 17, 2011
Ez egy gitár torzító. 1 cső /nem csövek/ egyértelmű a bekötése. Keressél rá az íc-re és a csőre, akkor a lábkiosztás is meglesz.
(#) gkari válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 17, 2011
A cső fűtése a rajz szerint 9V-ról menne, ez párh.kapcsolásnál sok, sorosnál kevés!
(#) DenaturáltSas hozzászólása Okt 17, 2011
értem. szerintetek lehet ebből valami használhatót kihozni?
Következő: »»   1259 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem