Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az 100hz brumm, ez meg 50.
Ezen már túl vagyunk, de köszi.
Ha az a 25:1 az impedanciaáttételt jelenti, akkor pontosan tudja az a trafó a fizikát.
Nem, menetszám áttétel, nyilván rájöttem volna.
Az én szemem is megakadt egy pillanatra, mikor a kolléga a készüléke tervezett képességeit fogalmazta meg. Valóban igaz, hogy a két szembe trafó nem túl elegáns egy ilyen kategóriájú áramkörbe.
Teljesen normális, hogy kisebb nyugalmi áramnál jelentkezik a kisebb brumm. A csúcsértékre töltődött kondi akkor sül ki mélyebbre, ha nagyobb a terhelőáram. Az átlagfeszültség csökkenése is bekövetkezik, de a megjelenő búgófeszültség ennél lényegesen rohamosabb léptékben növekszik. Gyári adat, hogy egy névlegesen kiterhelt TBA-s végfokozattal bíró sztereó rádióvevő pufferén 4V cs-cs búgófeszültség van, míg üres-járásban 200mV, ne felejtsük, 18V tápfesz mellett.
A trafó a csövet is meg tudja szórni, és a cső magát is. A fűtőszál képes a rácsot vezérelni, és a katódot is, ha van egy kis átvezetés. A GU még nekem sem nyújtott sok tapasztalatot, jelenleg én is csak tervezem az alkalmazását.
A fűtés kiiktatása rövid időre ? Úgyis búg ?
Azt jelenleg nem tudom megoldani, de mivel úgyis unatkozom és kíváncsi vagyok, gyorsan összedobok egy DC fűtést és beszámolok.
Nem gondoltam komolyan a szembe fordított trafós dolgot, egy kipróba erejéig lett volna, amíg sikerül szerezni valamit..
Csóró iskolás vagyok, miből áldozzak rá? Megvenném én nagyon szívesen a használt trafót 1-2 ezerért max, de nem fogok 5-6 ezerért tekertetni trafót. (akkor már inkább cumizok vele, és megtekerem én) De ha megfigyelted, nem azt írtam, hogy high-end készülék lesz, hanem: Idézet: .„high-end közeli” Most arról beszélünk, hogy én a kuporgatott pénzemből próbálom a lehető leg egyszerűbben és költséghatékonyan kihozni a lehetőségekhez képest elérhető legjobb hangot. És ebbe nem tartozik bele a csodalemezes meg mit tudom én, milyen trafó.
Nem kimenőről van éppen szó, hanem táptrafóról, de amúgy teljesen igazad van.
Képzeld nem csak 100Hz-es brumm volt, hanem az 50Hz minden felharmonikusa. Ezért vetettem el én is eleinte a tápszűretlenséget.
Rámértem szkóppal is az anódfeszre, ott semmi gond nincs.
Egyébként a 470µF-17H-470µF nehogymár kevés legyen
1-2 ezer Forintért lehet kapni itt is, Vaterán is üzemképtelen, nem antik, 70-es években gyártott VT csöves rádiót. Van benne 1 hálózati, jobb esetben 1 kis kimenő (számítógépes erősítőhöz) foglalatok, csövek. A hálózati helyből többet ér, kb 40 W-os, pont ilyen célra való.
Összeraktam a dc fűtést és igen érdekes eredményre jutottam.
Ugyanaz az 50hz-es zaj sokkal-sokkal hangosabb lett, pedig mindkét cső fűtésének egy-egy végét rákötöttem a csillagpontra. Mostmár tényleg tanácstalan vagyok.
Visszaraktam az ac fűtést, fűtésközepeléssel (220-220ohm 2W), így a leghalkabb eddig.
További kérdéseim: 1. Ha 5K/8R illesztéssel pöpecül szól a GU triódaként, érdemes egyáltalán a sok helyen ajánlott 3K-t megpróbálni? (Megyek ki Amerikába, nézek Edcor trafókat.) 2. Fizikailag hová érdemes elhelyezni a fűtésbalanszírozó potmétereket (ha lesz), hogy üzem közben is biztonságosan állítható legyen és mégse menjen hosszú vezetéken a váltóáram?
Nálam is volt brumm (a próbapenelon), próbálkoztam potikkal a kiközepelésnél, semmit nem használtak.
Aztán rájöttem hogy egy forrasztási hiba okozta a brummot, most már teljesen csendes.
A közepelés nekem használ, talán így a legjobb eddig.
DC fűtéssel iszonyat hangos volt. Az mit jelent, hogy teljesen? Elég kényes vagyok, nálam a 90dB érzékenységű hangszóróból csak 10cm-ről hallani, lehet, hogy felesleges erőlködnöm?
A fűtés vezetékek össze vannak sodorva erősen, mint az UTP érpárjai?
Anódtáp szűrése hogy épül fel? (ha már kérdezte ezeket valaki, akkor nem vettem észre) Nálam a kiközepezésre (igaz pcl86) most pl. 68 ohm van bent, és azt vetem észre, hogy minden pici búgás megszűnik már attól, ha csak az egyik fűtés vezetéket kötöm a földre az 1 darab ellenállással, nincs szükség a másikra. Ennél fogva nem is igazán közepezés, de lényeg h. teljes a csend.
Helló !
Épp azt tapasztaltam, hogy az elektroncsövek bezavarják a tv adást. Pedig kábelen jön. A hangból csak recsegést -ropogást hallani. Mihelyst kikapcsoltam, megszűnt a zavar. Lehet ez ellen valamit tenni ? (Lehet a szomszédokét is bezavarta?) Gondolom valami izmosabb árnyékolás segítene..
Meglehet erősítő helyett oszcillátort csináltál. Van egy jó nagy gerjedésed, és akkor ne csodálkozz, ha furcsán viselkedik. (de ez nem az elektroncső sajátja, ez minden erősítő elemmel előfordul)
Teljesen normálisan szól amúgy. Nincs rajta visszacsatolás sem.
Szerintem minden csővel nem is csinálta, mert mostanában jelentkezik csak ez a probléma. (előfokcsövekeket próbálgatok)
Nem hallod, de attól nagyfrekisen gerjedhet valamitől az adott cső. Rossz munkapont, vagy egyéb más dolog miatt. Ez zavarhatja a környezetben lévő készülékeket is.
Természetesen sodorva vannak elég szorosan.
470µF-470nf-17H-470µF-470nF, 1n4007 diódák és 22mp anódfesz késleltetés. Itt 15-20mV pp csak a 100hz, de a mai nap után biztos, hogy fűtéstől jön az 50hz-es zaj. Marad majd a poti, de csak decemberben, megyek külföldre, ezért is akarok hozni edcor trafót. Miért volt olyan iszonyat hangos dc fűtéssel?
Van benne "grid stopper" ellenállás? Nálam is kevés volt a 220ohm, az ecc83 előtt 1k, a gu50 előtt 10k van.
Ez a vezérlőrácsra vonatkozik ? Nem tudja valaki esetleg ? Mert ez nálam nem ennyi, talán ez volt a ludas.
"Resistance in grid circuit 0.1 MOhm"
Nincs.
De csak ezzel a csővel csinálja szerintem, ami most van benn. ( 6n15p)
Próbáld ki, lehet ez érzékenyebb. Nálam igaz nem zavart be semmit, viszont halkan zizegett a hangszóróm.
Meg van egy ilyen is az adatlapján, erről sem tudom hogy mi akar lenni :Vibration noise (by RA=2 KOhm), mV
Szóval mi az az Ra ? Csak nem az anódellenállás ? 2 KOhm lenne ??
Talán számít valamit, hogy a puffer elkók lábaira nem tettél kis kerámia kondit. Ágoston könyvben látott tápoknál mindnél tettek, szerintem nézd meg velük.
Am. nem sok egy kicsit a kapacitás? Itt azt olvastam, hogyha túlzásba viszi az ember, az a magas átvitelt rontja. Jó kérdés mitől zúghatott nálad a DC fűtésről, mikor nyilván azt is alaposan pufferelted és szűrted. Már csak valami földelési problémára tudok gondolni.
Elég kihegyezett szerintem a búgást csökkenteni,ha 15mV körül van a hangfalon.
A zavar kiszűrésére én azt gondoltam,írtam,rövid időre 1-2 sec.-re lekapcsolni a cső, csövek fűtését,miközben méred,hallgatod a hatását. DC búgás, talán szűrés kevés volt,nem volt közepezve a fűtés? Nem értem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |