Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1390 / 2208
(#) audiofeeel válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
Csak ezekkel érdemes (Na jó, ez enyhe túlzás volt, de a csöves világ arról szól, hogy az ember kísérletezik...)
(#) marone válasza audiofeeel hozzászólására (») Jún 24, 2012
Úgy értettem, hogy megvásárolni érdemes-e ?
(szóval, nemcsak kísérletezgetni)
(#) zoli_cso válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
Szia.
En inkabb ezeket ajalanam -Bővebben: Link
(#) audiofeeel válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
Ez úgy működik, hogy az ember vesz belőle, és ami a fülének jobban tetszik, azt hagyja bent... Ha alacsony költségvetésű a dolog, akkor AV fóliakondi, ha van rá keret (ne ijedj meg), akkor ruszki K42U, K40U, és egyéb olajpapírok (a tömb-olajpapírok nekem annyira nem tetszenek csatolni). A silver-mica nem igazán csatolónak való, de nem próbáltam még. A Wima elég kommersz, az audio változata (zöld) is. A régi fóliák meg Remixek felejtősek! A legjobb egy direkt csatolt erősítő, de ez megint ízlés kérdése. Ha a komolyabb kondikra nincs pénzed, vagy csak simán fölöslegesnek tartod, a K42U egy jó választás (én is ilyet használok abban, ami nem direkt-csatolt).
(#) marone válasza zoli_cso hozzászólására (») Jún 24, 2012
De ezeket arany árban mérik, nem ?
(#) marone válasza audiofeeel hozzászólására (») Jún 24, 2012
Akkor szerintem az olaj-papír marad. Amúgy én is azt hallottam eddig a legjobbnak. (2db van itthon, szerintem azok).
Van egy ilyen 9100 pF -os orosz silver mica , az sem rossz amúgy. Csak ugye ilyenekben is vannak különböző típusok, és a neten amit láttam, az nem pont ilyen.
Arra is gondoltam, hogy tekerek valamit magam. Rézfóliát lehet kapni a neten. Próbált már valaki esetleg saját maga kondit csinálni ? (csatolónak)
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
Utóbbi ötletről lebeszéllek. 100V-ig még csak csak, de kellő ismeretek nélkül én nem vágnék bele egy több száz volt szigetelést kívánó holminak. Kísérletezni egyébként biztosan lehetne vele, olyanokat láttam, amiket lézerekhez készítettek otthon alufólia és vaalmi szigetelő segítségével. Ha ilyesmin töröd a fejed én első körben trafószigetelő fóliával kísérleteznék, ami bírja a nagyfeszültséget. Gyárinál jobb szerintem soha nem lesz, hiszen itt nem csak az a cél, hogy valahogy működjön, hanem hogy jobb eredményt érj el vele...
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jún 24, 2012
Sziasztok! Ma sikeresen véget ért egy április óta tartó projektem. Időközben párszor elakadtam és ide mindig bizalommal fordulhattam és kaptam is segítséget. Szeretnék köszönetet mondani srácok! Nélkületek nem sikerült volna!
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
Idézet:
„Van egy ilyen 9100 pF -os orosz silver mica”

Mi lenne, ha - esetleg - műszakilag is megfontolnád a kondenzátorok alkalmazását? Egy ilyen értékű kondenzátor 40Hz-en még 400k Ohm feletti impedanciát képvisel, ami csövesben sem tolerálható (ezzel akarsz a végcső 330k Ohm -jára rácsatolni?)
Véleményem szerint sokkal többet nyom a latba, ha egy erősítő tisztességesen meg van csinálva, mint az esetleges kapcsolásba ilyen-olyan (vélt, vagy valós) tulajdonságokkal felruházott, de oda nem megfelelő alkatrészeket bepakolni, km-es bekötőhuzalokkal (ahogy a mellékletekben láttuk, nem feltétlenül Nálad).
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 24, 2012
Nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy a csövek minden egyes lábán található - legalább 20cm-es vezeték láttán - működőképességet feltételezzek. Én azért rátennék egy szkópot, mi is valójában a helyzet..
(#) (Felhasználó 20218) válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 24, 2012
Fülre nagyon tetszik. A héten még elviszem két ismerősömhöz is meghallgatni, mert nekik komolyabb hangfalaik vannak. Szkópra és is kíváncsi lennék. A vicc az, hogy van is itthon szkóp csak én nem tudom használni, valamint mérőkábelem sincs hozzá.
(#) audiofeeel válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 24, 2012
Szép lett, tetszetős darab Néhány építő jellegű kritika: ha valahova rácsot teszel, a mögötte lévő dolgokat illik elrendezni. Ha a potigombon nincs akkora szoknya, hogy eltakarja a felfogatást (meg egyébként is), akkor szerelőlapra tesszük, nem közvetlenül az előlapra. A kábeleket vágd akkorára, hogy épp ki lehessen billenteni az elejét mérni... (Értem én, hogy akart a nyák elkészülni, még azt tudtam volna elképzelni, hogy nem a tetejére fogatod fel a foglalatokat, hanem tömör réz távtartó vezetékeléssel csak kiemeled az előlap magasságába. (Ami egyébként még most is megcsinálhatsz.) Elsőre tényleg szép munka!
(#) audiofeeel válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 24, 2012
Természetesen egy 9nanós kondi alkalmatlan csatolni Ha megfelelő értékekről beszélünk, és kultúrált kialakításról, az az optimális. Ezért mondtam, hogy először megteszünk mindent a cél érdekében, utána kísérletezhetünk. A ruszki PIO jó választás, de 1,6µF körül!
(#) silent15 hozzászólása Jún 24, 2012
Sziasztok, nemtudtok jó irományokat, amivel tervezni tudnék egy csöves erősítőt?? Olyan, ami leírja a kimenő trafót, a erősítő fokozatokat, egyszóval mindent.

Köszi!
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 24, 2012
Szép meg jó tetszik csupán azok a nagyon hosszúnak tűnő vezetékek fontosságát nem értem , egy csöpnyi előrelátással a tervezésnél nagyobb odafigyeléssel szerintem a töredékére lehetett volna a vezetékek hosszát méretezni.
Viszont ha totálisan zaj mentes akkor meg egy különdíj jár neked !
(#) Imi65 válasza silent15 hozzászólására (») Jún 24, 2012
Itt az elektroncső.hu, ami elsőként az eszembe jut, és elérhető. Aztán meg a JLH könyv, ahol inkább elméleteket taglalnak (nem csak csöves áramkörök vonatkozásában), nem konkrét leírásokat. Meg az Ágoston-könyv, ahol gyakorlati tanácsok is vannak.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 24, 2012
Idézet:
„Meg az Ágoston-könyv, ahol gyakorlati tanácsok is vannak.”

...Meg sok sok hiba is ám!

Szóbajöhet még a Magyari Béla féle rádióamatőr zsebkönyv (a vastag fekete) is. Kádár Géza(?) és Sipos Gyula könyvek. Könyvtárból vagy antikváriumból (netes aukciós oldalakról).
(#) marone válasza audiofeeel hozzászólására (») Jún 24, 2012
Az brutál nagy, nem ?
Nekem az a tapasztalatom (meg itt is azt számolták ki) hogy 47 nF simán elég. 20 Hz-nél kezd szűrni 470KOhm-os rácslevezetőnél. (ha jól emlékszem)
(#) Orbán József válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
470 nF az, ami megfelel, szerintem. Én még nem láttam 47nF-al csatolni hangfrekit semmiben, de ki tudja?
(#) audiofeeel válasza marone hozzászólására (») Jún 24, 2012
470nF, 1uF, 1,2uF...
2,2µF már inkább félvezetősbe...
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 24, 2012
Régi rajzokon simán előfordul 10nF-tól 100nF-ig.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 24, 2012
A régi rajzokon nem átallottak a végcsövekhez is 1 M Ohm rácslevezetőt betenni. Aztán 200V körüli feszültségről ketyegtették, 1-1,5W teljesítménnyel. Arra - és a 100Hz alsó határfrekvenciára - megfelelt a 10nF is.
(#) Imi65 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 24, 2012
Gabi jól emlékszik.

10nF.JPG
    
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 24, 2012
Rádiókban biztos ezzel kompenzálták a hálózati brummot...
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 24, 2012
47nF-nál kisebbet sosem használtam. Végcsövekhez meg max 470k rácslevezetőt kell tenni.
(#) audiofeeel válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 24, 2012
Szerintem a hangszórókat is kímélték, mert a nagy méretűek (általában jó nagyok voltak a komolyabb rádiókban) egyszerűen brutálisan viselkedtek, ha rendesen kaptak mély hangokat Gyerekkoromból emlékszem a régi nagy Videoton rádiós erősítőre, amikor a magnó rá volt akasztva - ott aztán rezonált az asztal is.
(#) (Felhasználó 20218) válasza audiofeeel hozzászólására (») Jún 24, 2012
Köszönöm a tanácsokat. Próbáltam rendezgetni a dolgokat a rács alatt, ennyire sikerült. Legszívesebben nem is raktam volna rácsot, de a szellőzés miatt jobbnak láttam alkalmazni. Amúgy jól ráéreztél a lényegére, amikor hozzáfogtam ehhez az erősítőhöz akkor nem gondoltam, hogy ez lesz a vége, csak valaki hozzámvágott egy Vidi R4900-at és gondoltam hasznosítom. Gyakorlatilag csak sodort az ár. A potmétereken még dolgozok, szerintem csak simán lerövidítem a tengelyét megfelelő méretűre. Igazából magamnak építettem és én maximálisan elégedett vagyok a hangjával, de ettől függetlenül ma már sok mindent máshogy csinálnék.
(#) (Felhasználó 20218) válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 24, 2012
A hosszú vezetékek a véletlen szülöttei. Először a nyákon volt egy csőfoglalat beültetve, de úgy nem lehetett volna beépíteni a dobozba, emiatt vezetékeltem ki. Féltem, hogy gondokat fog okozni, de igazából semmi. Pont ugyanolyan hangja van lánykorában (lásd képen). Biztos nem totálisan zajmentes, de én nem hallom egyik botfülemmel sem.

DSCF8778.JPG
    
(#) audiofeeel válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 25, 2012
Igen, az ár sodrása, meg a "sok minden másképp csinálnék" hozza a következő erősítőt nem is olyan sokára
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 26, 2012
Sziasztok!
Szereztem egy nagy csomag csöves rádiót, felújítani és eladni (zsebpénz-kiegészítésnek jó). A maradékot, amit nem sikerült megmenteni, gondoltam összerakom ECL86-os sztereó végfoknak. Jelenleg egy VT R4901-es rádió végfoka már működőképes, és elég jól is szól szerintem. Itt letölthető a rajza - ezen van valami, amit feltétlenül át kéne alakítani, vagy nagyjából használható kapcsolás még negyven év után is? Ami biztos nem marad így, az a trafók elhelyezése, mert eléggé érezhető, hogy a kimenő összeszedi a hálózati trafó zaját.
Következő: »»   1390 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem