Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1465 / 2208
(#) marone válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 9, 2012
Szerintem semmivel nem fog szebben szólni mint az IC-s végfok. De ez csak az én tippem.
(#) CIROKL válasza marone hozzászólására (») Dec 9, 2012
Nem is s a szebben szólás a lényeg hanem a más amit itt dominál .
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2012
Jó akkor nem tippelem, hanem mondom.
De ezek szerint CIROKL szerint sem.
(#) tyraw válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 9, 2012
MEgkérdezhetem, hol szerezted a csövet? Nekemis kéne, de etronic partson kivül nem találtam máshol.
(#) Orbán József válasza tyraw hozzászólására (») Dec 10, 2012
Szia!
Elküldtem a címet pv-be, itt hirdette a HE-n az eladó.
De már nincs neki több, 2 db volt, ha jól tudom, de kérdezz rá, meg van neki sokféle.
(#) marone hozzászólása Dec 10, 2012
Sziasztok !
Kitaláltam egy fenomenális megoldást arra, hogy megállapítsuk, az a torz félhullám beleszól-e a hangba.
Kérném a kísérletező kedvű fórumozókat, olyanokat akiknek van otthon PP csöves erősítőjük, hogy állítsák őket "A" osztályba, hallgassák ugyanolyan hangerőn mint "AB" osztályba állításkor, és írják meg van-e különbség a kapott hangban.
Csak elfogulatlanul kellene fülelni, és kiderülne.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 10, 2012
A "torz félhullám" biztos "beleszól a hangba" már csak az iszonyatos torzítása miatt is. De a PP nél szerencsére nem erről van szó. Mindössze annyi, hogy az egyik félhullámot az egyik, a másik félhullámot a másik erősíti egy perióduson belül. Ez az ellenütemú (push pull) üzemmód, szemben az ellenfázisos üzemmóddal amikor mind a két cső az egész periódust erősíti, csak ellenfázisban. Ha a cső karakterisztikája lineáris lenne az ellenütemű üzemben sem lenne torzítás, de mivel nem az, (a lezáráshoz közeli rész erősen görbült) alkalmazzák a kevert (AB) üzemmódot, ahol a csövek a lezáráshoz közeli kis jelű szakaszban ellenfázisban, (A) és nagyobb jelekre nézve ellenütemben (B) dolgoznak. Innen az AB osztály megjelölés.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
(#) Szpisti válasza marone hozzászólására (») Dec 10, 2012
Szerintem meg építs magadnak egyet kíváncsiságból, és tekergesd a munkapontját, akkor magadtól előbb megértenéd végre, miről beszélünk
Az enyém AB-ben is torzításmentesen szól (az én fülemnek legalább is tökéletesen megfelel).
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2012
Na, valamit kezdek érteni. Ellenütemben dolgozik mikor már a torz félhullámnál nem folyik áram, de ellenfázisban amíg folyik.
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Dec 10, 2012
Akkor képzeljük el hogy van egy "A" osztályú ellenfázisú erősítőnk. Mindkét oldal megrajzolja a maga gyönyörű teljes színuszhullámát. Nagyon szépen szól.
Ezt az "A" osztályt átállítjuk "AB" osztályra. Amíg az egyik oldal megrajzolja a maga gyönyörű félhullámát, addig a másik oldal egy csökevényt.
És akkor ez ezek szerint ugyanúgy szól mintha "A" osztályban használnánk ?
Ezt nehéz elhinni.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 10, 2012
Akkor próbáld meg elképzelni, hogy míg az egyik oldal a "csökevényt" rajzolja, ugyanakkor a másik oldal a maga gyönyörű félhullámát rajzolja. A következő félperiódusban pont fordítva van. A két jel összegzése a kimenőtrafóban (vagy a terhelő ellenálláson) történik
(#) Gory hozzászólása Dec 10, 2012
Azt mi tudja okozni, ha egy cső lilásan dereng? Ami egyébként normál esetben nem szokott ilyet. Tehát nem valami gázkisüléses stabilizátor csőről van szó.
(#) pucuka válasza Gory hozzászólására (») Dec 10, 2012
Nem stabilizátor cső, de azért gázkisülésről van szó. A csövekben minél nagyobb vákumot kell(ene) előállítani. Ez azonban elég drága mulatság, és idővel a gépek is kopnak a gyártósoron. Az elektródákban is van valamennyi elnyelt gáz. Ennek lenne hivatott az eltávolítására a getter. Űj csöveknél előfordul, hogy mindezek ellenére marad benne némi gáz, és ez világít, Van amikor idővel megszűnik. Különösen végcsöveknél fordul elő, ahol minden nagyobb.
(#) Gory válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2012
Értem, köszi. Akkor tehát lehet, hogy normális jelenség? Először arra gyanakodtam, hogy a kimenő trafóval van valami, de az jónak tűnik. Csak azért furcsállom, mert csak az egyik oldali végcső csinálja, a másik nem és elvileg ugyanazon sorozatból valók. Akkor idővel kiderül, hogy megszűnik-e, új csövekről van szó.
(#) mofesa válasza Gory hozzászólására (») Dec 10, 2012
Nekem is van két ilyen csövem,6p14p,de attól még működik.Más lenne a helyzet,ha nem állna be rajta fixre az anódáram.
(#) FordPrefect válasza Gory hozzászólására (») Dec 11, 2012
Teljesen normális jelenség, elsősorban orosz csöveknél jelentkezik. Különösen a 6l6 klónjainál. Még szép is, nincs semmi probléma. Csak időnként (1 év) kell mérni a munkapontokat.
(#) Gory válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 11, 2012
GU-50, szóval eléggé orosz. Szépnek szép, csak hülyén néz ki, hogy csak az egyik ilyen
(#) audiofeeel válasza Gory hozzászólására (») Dec 11, 2012
Azért van olyan színe, mert szennyezett az anyag. Az oroszoknál egyszerűen ilyen a talaj, és iszonyat drága lenne megtisztítani… Nyilván egy akkora területük van, nem fognak nyersanyagot importálni… Sugártetródák, nagyobb pentódák szokták produkálni ezt. (Attól függetlenül pl a GU50 is elmegy pár évig meggyvörösen izzó anóddal (folyamatosan)).
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) pucuka válasza audiofeeel hozzászólására (») Dec 11, 2012
A talajnak nem sok köze van hozzá, sokkal inkább a vákumozó gépnek, meg a nem túl precíz fémkohászatnak, valamint az "AS" szabvány kelleténél többszöri alkalmazásának.
Az anód meggyvörös izzásáról pedig csak az tehet, aki állandó túlterhelt állapotban járatja a csövet. Létezik egy megengedett max anód disszipációs adat, amit nem illik túllépni, még orosz gyártású csövek esetén sem.
(#) audiofeeel válasza pucuka hozzászólására (») Dec 11, 2012
Csak az adatlapon megadott dolgok nem igazán tükrözik a valóságot, mert a katonai cuccokról nem illik mindent kifecsegni (Gyári alkalmazásban szokott tartósan túlterhelve lenni, nyilván aki otthon erősítőt épít belőle, az optimális körülményeket próbálja neki megteremteni.)
(#) marone válasza audiofeeel hozzászólására (») Dec 11, 2012
Most akkor a kollégának radioaktív az elektroncsöve ? Vagy mivel van szennyezve ?
(#) audiofeeel válasza marone hozzászólására (») Dec 11, 2012
Miért lenne radioaktív? Arrafelé jóval nagyobb a talaj sótartalma, így kémiailag kicsit eltérnek a "megszokottól". Ha érdekel, vagy nem hiszed, olvass utána!
(#) Orbán József válasza marone hozzászólására (») Dec 11, 2012
Én a helyedben szereznék még egy lilát és a többiek besárgulnak...az irigységtől...
(#) audiofeeel válasza marone hozzászólására (») Dec 11, 2012
Mellesleg a só kék lánggal ég.
De ezt itt be is fejezem, amit tényleg érdekel a misztikus orosz csőgyártás, könnyen utána tud nézni
(#) bakos13gab hozzászólása Dec 11, 2012
Csak hogy én is hozzátegyek egy kicsit. Nekem van ilyen 807-es csövem. Alapból picit neon lilán derengett, de amikor odacsavartunk neki, akkor indult csak be igazán. A kivezérlés ütemére nagyon szépen villogott a cső. Én majdnem az összes GU50-es csőnek az anódlemez által körülvett belső terében látom ezt a derengést. Amikor erről itt régebben beszéltünk, akkor abban maradtunk, hogy a búrában lévő ionizált maradék gázok világítanak*, amit nem nehéz elhinni, ha mondjuk a stabilizátorcsövek vagy glimmlámpák működésére gondolunk.
A tungsram csöveknél ezt nem tapasztaltam, de lehet azért, mert a főmérnök szerint az 50-es években átálltak siemens vákummpumpákra és nem volt gázossági gondjuk. Nekem kifejezetten tetszik a dolog, sokkal izgalmasabb az erősítő tőle.

*Erre vonatkozóan találtam régebben szakirodalmi utalást is.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) Gery78 válasza marone hozzászólására (») Dec 11, 2012
A munkapont állítgatásnak az az eredménye, hogyha nagy nyugalmi áramot hajtasz keresztül a csöveken, tehát az "A" osztály felé viszed a munkapontot az erősítődnek annál melegebb és lágyabb hangja lesz, minél nagyobb ez az áram. Ha a "B" osztály felé mész, tehát csökkented a nyugalmi áramot a hang hidegebb, keményebb lesz. Ilyenkor egy picit jobban hasonlít a tranyós ellenüteműek hangjára.
(#) tyraw hozzászólása Dec 12, 2012
Nézegettem cső-adatlapokat. Konkrétan EL34-ét, és felmerült bennem a kérdés: na most akkor hogyan is méretezzek kimenőtrafót. Elektroncso.hu-n egész jó cikk van róla, de Ra-t adottnak veszi mindenhol, mert hogy a cső adalapja... persze, már ha 1 nél több tipikus üzemkörülmény adatai rajtavannak. Nade, én nem igy akarom üzemeltetni, ahogy az adatlap emlegeti. Én akarok anódfeszt választani. Akkor mit/hogy befolyásol a segédrács fesz. változtatás,és milyen formulával kapható meg a kimenő optimális primer impedanciája? Továbbá, hogyan tudom meghatározni, hogy mekkora nyugalmi katódáramra kell biasolni?

Előre is köszönöm a segitséget!
(#) Orbán József hozzászólása Dec 12, 2012
Íme egy gyakorlat probléma, kérdés:
A minap beszereztem 2 db egyenirányító csövet, valami 80 van ráírva, de a lényeg, hogy a bakelit foglalat és az üvegbúra el tud mozdulni egymástól, ami nyugtalanít(ott).
Némi gyorsragasztót cseppentettem a tövére és most nyugszik.
Mennyira van jóidő üzem közben ott, tart majd ez a ragacs egyáltalán vajon?
A cső típusát majd nemsokára megtudom, 4 lába van és mégis mozgott.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 12, 2012
Szóval ez a típus = 80
Nagyon jópofa 125mA, ami kijöhet belőle és max. 350V~ bemenet, és lehet maximáltam 32 µF-ot rárakni.
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2012
Ez a típusa, hogy 80
Meg is leltem a Röhre csőenciklopédiába.
Akkor most meg kell várnom, míg elmúlik a pillanat és jöhet a vízüveg...A fene vitte, pedig az is van itthon és gondoltam is rá.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
Következő: »»   1465 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem