Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Állítólag létezik Pesten egy modellbolt, ahol állítólag aranyárban mérik, ha egyáltalán van ....
Sziasztok!
Van egy tök új 807-es csövem, és a tetején a fém szerkentyű gyárilag lötyög. Nem vészes, de azért tennék ellene, hogy ne így legyen. Mit tanácsoltok mivel lehet ezt orvosolni? Ugye valami hőálló szutyok kéne alá/rá vagy akárhova.
Én megyek! Hátha most venni is tudok valamit
Akkor se volt valami olcsó./az akkori fizetésemhez/
Elvileg itt kapható Alfaset:
Bővebben: Link
Szerintem ugyanarról a helyről beszélünk.
üdv!
Nemrégiben a szegedi lomtalanítás folyamán szert tettem pár csőre és mivel hallottam a gitárerősítők csöves előerősítőiről gondoltam építek valami egyszerű, tanulgatásra is alkalmas előfokot csővel. Hát a gond ott van hogy nekem valószínűleg PCL85öseim vannak, csak az a baj hogy lekoptak az írások, de valószínűleg PCL85. Namost ebből mit lehetne kihozni? Esetlek vannak nagyobb csövek is. Köszönöm előre is!
Zenész erősítők lelkivilágát Kócos ismeri a legjobban. Azt azonban mi is tudjuk, hogy a PCL85 nem előfok cső. A csatornaváltós FF TV-kben található PCC189 a legalkalmasabb a TV csövek közül erre a feladatra. A nagyobb csöveknél leginkább a PL504-re gondolhattál, 2-ből már ki lehet hozni 25-30W-ot. Persze ezeknek is kell meghajtó.
Igazad van,a 300B-ből barátságos" üzemmódban ki lehet venni 7-8W-ot együtemben.a 2A3-as ennek a felét tudja,vagyis 2db paralel cső kell ahhoz a teljesítményhez.az 2szer 6ezer,plusz a foglalat is van vagy 3ezer/db-közel a húszhoz.az együtem nem könnyű eset...
Hát én is ettől féltem hogy TV-ből kivett cső az nem épp előfoknak való. Vannak kisebb csöveim. Erről is lekoptak az írások, de a PCL8* leolvasható, adatlapokat nézve PCL83 lehet. Egy pentóda és egy trióda van benn. Erről azt írják hogy TV előfok és végfok. Ebből lehetne vmit csinálni?
ÉS a nagyobbacska 2 csövemre PL500 van írva. Ez is TVből.
Jónéhány évvel ezelőtt volt szerencsém hallgatni egy OTL-végfokot,4-4db 6C33C-el volt realizálva,és brutál-ul meg volt építve,valami 250 rugó'ért adták volna el.de amikor bekapcsolták,hááát... szumma szummárum:azt a hangminőséget egy feltuningolt vidi erősítő is tudja,amit 3ezerért veszel a biziben...bár mint tudjuk,ízlések és pofonok... mivel nekem nagyon nem tetszett,nem kezdenék OTL-végfokba,de ez csak személyes vélemény,s mint ilyen,nyilván merőben szubjektív.mint mindenki másé. az ilyen erősítőnek a hatásfoka is nagyon rossz,az a gép 2X15(20)W-ot tudott,ehhez felvett,több,mint 400-at.inkább nem...
Én sajnos még nem hallottam OTL-t, azért is akarok építeni egyet, mert aki ilyet épít az dicséri (fennáll az elfogultság gyanúja, de lehet hogy az az elfogult, aki elveti). Hosszabb távon csak úgy tudok vizsgálódni ha hosszabb távon tudom hallgatni, és bele tudok kontárkodni.
Az eddigi tapasztalatom nekem is az, hogy minél nagyobb impedanciás a végfok, annál szebb hangot lehet elérni (természetesen a kimenőtrafó sikerültségének függvényében), a csőtől is nagymértékben függ, a 6C41C SE-m is csak 80-100 mA (nyugalmi áram) között szól szépen, nagyobb árammal szörnyű, hiába illesztem hozzá a kimenőt (pedig a cső 220-250 mA-t is tud). OTL-nél, pont a nagyobb áramok miatt jobban számíthat a kapcsolástechnika is, és kisebb teljesítményű erősítőknél szörnyű rossz lehet a hatásfok. -Azonban úgy gondolom, ha hangbarát munkapontba tudjuk helyezni a csöveket (6C33C-nél pl. 200-240 mA körül, vagy alatta, és annyi csövet használunk, hogy jó legyen a hangszóró illesztése), meglehet a hang. Persze még ilyenkor is fennálhat, hogy a rövid utas csövek csúnyábban szólnak, mint a nagyobb feszültségű testvérek (2A3, 300 B, 211), ott viszont nehéz jó kimenőt összehozni. Minden rosszban van valami még rosszabb.
Nem akarlak lebeszélni az OTL-építésről,az kétségtelen,h nagyon sok tapasztalatot lehet vele szerezni.nekem szubjektíve nem tetszett,s ez a teszt nagyban közrejátszott azon álláspontom kialakulásában,h a jellegzetes csöves hangzásban a trafónak is nagy szerepe van.hogy érthetőbb legyek;az az ominózus OTL-gép nem globálisan szólt rosszul,szó sincs róla.önmagához képest egy jóminőségű hangot hallottunk.csak a hangkép KARAKTERE volt az,ami nagyon eltért a tipikus trafós végfokokétól,s engem erősen a félvezetős irányvonalra emlékeztetett.a vereséghez nagyban hozzájárulhatott,h az ellenfél igencsak"erős",-egy 2A3-triódás single-end masina volt... egy pentódás PP-kapcsolással valószínű nem lett volna ilyen éles kontraszt.egyébként alighanem jól kalkulálsz. én nemigen mernék ilyen projektbe belekezdeni(nem érzek magamban kellő jártasságot)tehát sok sikert!
szia....kedves vagy...de nekem huzalom sincs
merre laksz? van tekercselőgéped?
Öhm én láttam asszem a Conrádnál rézhuzalt. A 2008as katalógusban volt. 2mm-0.05mmig.
A kisebbek inkább PCL84-esek. Ezeket majdnem a TV-gyártás kezdetétől az utolsóig alkalmazták, és a pentóda a videó végfokozat volt, a trióda pedig az AGC (erősítésszabályozó), tehát egyik fele sem volt előfok. Sajnos. Ami ilyen - előfok, végfok - az a PCL86-os, ez a komplett hangfrekis erősítést valósította meg, kb. 2,5W teljesítménnyel. A PCL85-ösről már nem állítható mindez, mert a trióda rezgéskeltő, ill. az újabb TV-kben multivibrátort alkotott a pentódával. A PL500 vagy 504 - mint korábban leírtam - a csatornaváltó PCF80-asával 25-30W-os végfokozat elkészítésére ad módot. Leírása az 1969-es RT Évkönyvben.
Kössz.
Nem tudod esetleg hogy honnan tudom megszerezni a PL500-as végfokhoz a rajzot? Vagy a 1969-es RT Évkönyvet? Van 2db PCL86osom is. Azzal mit tudnék kezdeni előfok ügyben? Keressek egy mondjuk ECC83as előfokot és a triódát kössem a PCL86os triódájához? Sajna nem értek a csövekhez még, de szeretnék velük foglalkozni.
Megint én.
Találtam egy végfokot itt. Azt megtehetem hogy a végfok részt leszedem és csak az előfok részét használom? Mondjuk így lehet hogy kicsi lesz az erősítés.
Kiszerkesztettem a rajzot az ominózus Évkönyvből. A PCL86-osba egy fél ECC83-as van beépítve, de roppant gazdaságtalan lenne az egész csövet fűteni egy kis trióda kedvéért.
Tanulóerősítőnek azért kipróbálhatod a PCL86-ost is. A kimenőtrafót is megtalálod a TV-kben. Erre találsz itt rajzot, de ott a Müszi cikke is.
Voltam kint a börzén Vettem is egy szép kis GU50 foglalatot. :no: Sajnos nem láttam egy ismerős arcot sem,talán máskor.Voltak szép hálótrafók 4...6,3...12,6...200...350....voltos szekunderekkel,persze jó drágán És,amiért ide írtam,volt tekercselőhuzal is :yes:
Köbzoli,nemsokára jön a GU szállítmányom,úgyhogy lassan izzitom a tavalyi sulibörzén(a sulimban volt ilyen kiárusitás) !!!500ft!!!-ért vásárolt Weller TCP 24v/50w-os pákámat,szerintem jó vétel volt. Nagyon jó kis foglalatot vettem a GU-nak,valami vasöntvényből van a keret,és a tetején van egy kis fémfedő és a legalja kerámia,nekem nagyon tetszik,szerintem meghagyom így egyben.Láttam végre élőben is GU50-et...egész pofásnak tűnik. Ja,régebben írtad,hogy először döntsem el milyen varázsszemet fogok üzemszerüen használni az együtemű 330v anódfeszejü GU50 SE-mhez ,és utána rajzolsz hozzá egy kapcsolást.Végülis EM84-et választottam.Akkor esetleg csinálnál hozzá egy egyszerű rajzot?
Az EM84-hez engem is érdekelne rajz, szintén GU50-hez.
Ami a GU50-es foglalaton van az spiáter öntvény és fel lehet políroztatni krómszerűre.De lehet krómozni is. Nekem is nagyon tettszik! Én is voltam a börzén ma, megvettem a 6H8C-ket. Meg két 2400µF/450Voltos kondit. Remélem nem sok a Gu50-hez
Moszkvai: mármint az összes 6H8C-t megvetted?
Esetleg ha valaki tudja a legendás "orosz cső-árus" valamilyen elérhetőségét nem adná meg akár privát üzenetben? Sajnos én elég messze lakom BP-től és jó lenne ha az elektroncso.hu -n és a ham-bazáron kívül lenne valami alternatíva.
Sziasztok! EM84-hez rengeteg rajz van google-ben. Sok adatlapban is ottvan az alapkacsolása. Egy baj van vele, hogy vonalszintről nem elég érzékeny. A kimenőre kötve már szépen villog
A szabályzófeszt kell belőni, és az időállandót.
Írtam varázsszemes cikket is ám, tessék megkeresni
Te raktál bele FET-et, az nem volt szép tőled. Inkább egy triódát építettél volna bele, mint....NEMTOMKI, de feltette a rajzot.
Nah én ezt építettem meg. Szerintem ennél egyszerűbb nincs.
Az alkatrészek: c1,2: 33-100nF nem kritikus, r1: 1Mohm, r2: 220-470k, diódák meg lehetőleg germánium pl OA1160 stb. 4148-al is működik, de nem olyan érzékeny. A kimenőre lógatva szépen működik. Sajnos vonalszintről nem megy, legalábbis nem látványos A 9es és 7es lábat össze kell kötni, az a pont a rajzon nicns külön jelölve.
Nem. Egy darabot ott hagytam mert nem volt párja. :zavart1:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |