Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Üdv mindenkinek!
Én az ünnepek alatt egy nagy büdös ...... semmit sem csináltam Most kitakarítom a műhelyemet, mert az EL 84 SE építése óta csak halmozódtak benn a (édesanyám szerint) kacatok, és vackok, úgyhogy már én sem férek be, de aztán GO! Lehet újra csövezni
a fojtó tekercset hova kell kötni? a +,vagy a - ágba?
+ ba kell kötni
Erről (is) beszélek. Te is ott voltál, meg mi is, Janival. És mégsem tudta egyikünk sem, hogy ott volt. Lehet, hogy fél méterre alkudoztál az öreggel tőlünk.
Sziasztok!
Az oldalon található Müszi féle GU50-es erősítőhöz lenne egy kérdésem! Leírja, hogy hálózati transzformátorból lehet kimenőtranszformátort készíteni, ha légrésesre lemezeljük. Azonban a hálótrafók primere néhány száz ohm, a csönek pedig 2,5kOhm az ileesztő impedanciája?! Így hogy működhet? Nem áll be a munkapont, túl nagy áram folyik, sztem torzítani fog. Illetve a hálózati transzformátorok vasmagja sem olyan anyagból van ami 20kHz-et elvinne?! Valamint a szekunder oldal se 4 vagy 8... Ohm. Ha valakinek van ötlete írjon...
köszönöm a gyors választ! másik kérdésem: ha a fojtó utáni kondihoz hozzáteszek még egy 400v 4,7 uf-os elko-t az számíthat brumm szűrésben,vagy felejtsem el?mert most akadt a kezembe egy ilyen kondi.
Igen én is hasonlóra gondoltam de a mostani 1962-es 50+50 mikró meg lett mentve. Megformáztam 330V-al, ellenállással. Szépen tárol ha leveszem róla a feszt. szivárgási árama 0,2mA. Ez jó érték? Tudja valaki?
Igazából nem jó a hálózati trafó, de "megszólal" vele az erősítő, ha megfelelő! Valójában a kimenőtranszformátor elve semmiben sem különbözik egy átlagos hálózati trafótól. Két tekercs van, primer szekunder. A két tekercs menetszámának aránya az áttétel. Ennek megfelelően lehet transzformálni feszültséget, áramot, vagy ami a kimenőnél a legfontosabb : impedanciát. Impedanciáknál az áttételt a primer, és secunder impedanciák hányadosának ngyzetgyökeként számoljuk, vagyis jelen esetben ngyök(2500/8) =17,7. Ez megegyezik a primer, és szekunder feszültségek, vag DC ellenállásk hányadosával. A trafó a cső számára szükséges 2500 Ohm illesztő impedanciát a hangszóró 8 ohmjáról feltranszformálja, illetve fordítva. Így lesz meg a szükséges 2500 Ohm. Egyenáramúlag a kimenő pár ezer primer menetszáma is néhány 100 Ohm!!! na most ha nekünk 17.7 áttéetelre van szükségünk ( most a hatásfokot nem veszem figyelembe ), akkor az helyettesíthető, egy 230/13 V-os hálózati trafóval. Igaz nem lesz meg a szükséges primer induktivitás, nem lesz jó a szórt kapacitás, meg légrésesre kell alakítani, hoyg a rajta átfolyó egyenáram ne vigye telítésbe a vasat, de a csöves erősítő működését "demonstrálni" jó lehet! Az máskérdés, hogy milyen hangminőséget produkál!!! szerintem még háttérzenehallgatásra is alkalmatlan ... Egyébként a vas maga átviszi a 20 kHz-et, persze minél vékonyabba a lemezelés annál, jobb, itt inkáébb az osztatlan tekercsek korlátozzák a magashangokat, ( nagy a tekercsek közötti szórt kapacitás ) na röviden ennyi, a többiek majd kjavítanak
A váltakozó áramú ellenállásra vonatkozik amit az (áttétel)négyzet és a rákötött hangszóró impedanciából számolhatunk vissza. Zprim=(áttétel)négyzet*Zh. A DC ellenállás nem számít, illetve minél kisebb annál jobb mert az csak veszteség.
0,2 mA az nagyon kicsi szerintem, lehet, hogy a műszered belső ellenállása "hajt át" a kondin ekkora áramot, és a szivárgás még kisebb
Helló!
Valaki nem tudja, hogy honnan tudnék szerezni 0,2mm-es zománcozott rézhuzalt? És hpgy hogyan lehet kiszámolni, hogy kb hány méter kell egy trafóhoz?
Na én is voltam ám a börzén vettem 2db 13 cm2-es vasat kimenőnek pl36-hoz meg kellett volna egy cső de most az nem volt, már csak egy jó kapcsolás kellene nem tud valaki?
A PL36 PP-ben tud igazán "nagyot alakítani". Nagy áramú cső, de impulzusüzemre készült, a lineáris üzemet nem szereti. Ha PP-be járatod, nem a legnagyobb vas a 13cm2, 16cm2 körüli jobb volna. A helyedben talán a PL500 (504) -ason gondolkoznék, az robosztusabb felépítésű cső. A PL36-os SE-ben nem használható jól.
13cm2-es kimenő az belépő egy GU50 SE-hez(10W) ha nem PP-ben gondolkozol. A PL36 a PL500 elődje. SE-ben nem tud többet mint egy EL84. (4-5W)
Ha már így felvetődött a PL500 cső.
Kíváncsi lennék a hangjára hogy mit tud SE kapcsolásban. Találkoztam a neten PP leírást de SE sajnos nem volt. Ha valakinek van egy egyszerű kapcsolása a csővel kérem ossza meg velem. Tudom hogy nem épp ideális SE kapcsolásban használni egyszerűen csak ki szeretném próbálni deszka modellen. Kaptam öt darabot és nem birok a kíváncsiságommal.
Próbáld ki és tedd közzé. Véglegesnek SE-be meghagyni vétek. PP-be 20-25W-al lehet számolni
természetesen pp-ben gondolgodom csak azt elfelejtettem odaírni, igazából azért akarnék pl36-osat használni mert abból van itthon 3 és szerzek majd egy negyediket is, EL84-es PP-hez ez a vas szerintetek nagy ? mert a hozzá való leírásban csak 5cm2-es van. És ahoz is van itthon cső.
Van egy leírásom régi rádiótechnikából. EL84 PP vas:12cm2 260voltról 12W 310voltról15W amit le tud adni hifiben. Az az 5cm2 nagyon kevés max gitárhoz jó 70Hz alsó határfrekivel
Tehát épp jó a Te 13cm2-es kimenőd én 12cm2-esből fogok most neki ennek a PP-nek.
Nem kell az egész kapcsrajz ha végnek szánod csak az utolsó ECC83 és a két EL84.
Hát igen ez már tetszik kár hogy félvezetős az egyenirányítás, de majd átdolgozom csövesre anyit már pont értek hozzá, ha már igy belerázódtam a kérdezősködésbe: Trafónál a B-t hogy határozzam meg? mert kéne egy hálótrafót méreteznem de nem tudom se ezt se az áramsűrűséget.
Sziasztok halotam olyat hogy autos rádjobol csináltak erösitöt.Lehetséges?valahogy
Trafó méretezésben nem tudok segíteni. Kérdezd CHZ, Sturbi, Ecopityu, Köbzoli...szóval olyat aki ért hozzá.
Hát elvileg van benne egy erősítő de az félvezetős nem csöves így elég nehéz lehet.
Kipróbálnám ha lenne kapcsolási rajzom.
Ezért kérdeztem hogy hátha van valakinek tapasztalata vagy kapcsolási rajza.
Méretezz egyet. A PL500 Jó nagy előfeszt kíván, ezért a fűtőfeszt egyenirányítsd, és abból csináld állíthatóra potival. Jól szűrd, mert - ellentétben a PP-vel - itt nem oltja ki a brummot semmi. A segédrácshoz jó nagy ellenállást (több k Ohm ) És az anódveszteséget 12-15W-ra állíthatod max.
Csöves társaságnak tisztelettel jelentem elkészültem életem legelső elektroncsöves Push Pull kapcsolástechnikájú végerősítőmmel. .
Egyenlőre még csak egy asztal-deszkamodell.Szerintem ez az erősítőm sikerült a legjobban(nem kinézetileg)nem gerjed,nem brummog....csillagpontos földelés is van Írni se tudok normálisan(nagyonnagyon örülök). Na hát a hangja,az gyönyörű,nagyon szép méllyei vannak és szerintem a magasai is jók .Szóval úgy tűnik,a kimenőm is egész jól sikerült,mondjuk ennyi prim.-szek.osztással kutya kötelessége szépen szólni. Köszönöm kocosnak a kimenőszámításos képletket(az alapján számoltam). Köszönöm köbzolinak a kimenő tervezésében nyújtott segítségeit,és a bíztatást,hogy én is megtudnám tekerni a kimenőt(ha nem bíztatsz egy kicsit,eszembe se jutott volna kimenőt tekerni),ja meg a tekercselési "trükkök"-et is köszi.. És végül köszönöm Iminek a sok nyaggatást,hogy haggyam már az SE-ket,PP-t csináljak,az az igazi.Ha nem......eszembe se jutott volna PP-t csinálni. Na itt van pár kép a deszka-asztalmodellről: Ja azok a jó kis szürke trafók...300ft/db volt a vastelepen,szerintem annyit megért
Ez már megint egy remek produktum. Most már ugyanezt tessék produkálni sztereóban is. Így meg van bocsájtva, hogy nem tetted tiszteletedet a börzén, hanem - helyette - PP-t építettél. Ezzel - legjobb tudomásom szerint - megelőzted Müszi mestert PP építésben.
Legközelebb tessék létrehozni - akár a Junoszty trafókkal - a PL500 PP-t. Az már kemény játékos.
Hehe! ez tényleg deszkamodell De rég láttam ilyen rózsaszín tesla kondikat
Na hát gratulálok , hogy sikerült! Később kezdted, és hamarabb kész lettél, mint én Én most ráztam gatyába az egyik kimenőt, mindjárt tesztelem, hogy oké-e minden. Idézet: „nem gerjed,nem brummog...” Na hát ez a PP-k egyik nagy előnye az SE-kkel szemben Ngyon szívesen segítettem, és máskor is teszem, ha tudok!!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |