Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Meg akkor a csatolókondit növelni kell hogy a mély frekiátvitel ne romoljon.
Megyek kondit regenerálni. 50+50 mikrót kössem össze és egyszerre töltsem egy soros ellenállással vagy külön-külön? Mekkora ellenállatot tegyek? 470k-t tettem próbára és nem töltödött fel 240-ről csak 210 voltra 5 perc alatt.
A cső nem biztos hogy hibás mert a trióda rész árama csökken hosszútávon (ahogy a pentóda megszaladása lehúzza a tápfeszt). Szerintem először a csatolókondit kösd ki, és nézd meg úgy, hogy megszalad-e a pentóda árama. (a felfűtés utáni értékek jók). Ha nem szalad el az áram, akkor szivárog a csatolókondi (legalább 400 V-os kell amúgy).
Próbáld meg kisebb rácslevezető ellenállással is a pentódánál azért, ahogy besi 99 javasolja, mert gőzöm sincs, hogy gázos csőnél a trióda rész is szokott-e szaladni, vagy csak a pentóda.
Úgy formázom az elkókat (350-450V-osakat), hogy 300 V-ot egyenirányítok és először 18 K-s ellenálláson keresztül töltöm. Ha nehezen indul, akkor 100 V-ig is többször kisütöm ugyanezen az ellenálláson keresztül egy dróttal. Ezen a 18 K-n keresztül töltögetem 230-250 V-ig (töltöm-kisütöm), aztán átkötöm 2,2 K-ra 330-350 V-ig, itt ahol nagyon lelassul, othagyom pár órát, majd kisütés után 470 Ohm-mal érem el a végleges feszültséget, itt is párszor feltöltöm-kisütöm, majd hagyom pár órát, hogy nem melegszik-e. Ha hideg hagyom másnapig.
Az egész folyamat közben többször megnézem, hogy magára hagyva, milyen gyorsan megy el belőle a fesz. A végén, ha jól tartja a töltést, akkor megfelelőnek nyilvánítom (erre-arra-valamire-akármire)
100kohm munkaellenállással nem lehet csak úgy szaladozni
Viszont láttam már olyat, hogy a getterből illetlenül a lábakhoz csapódott, (vagy költözött ); és szolid hőfokfüggő átvezetés alakult ki a g1és g2 között
- Hát igen, 100 K-val nem tud hova szaladni, meg látom ott az 50 k-s poti is a rácson.
Akkor 470k túl sok és azért nem töltődött fel teljesen mert ez már összemérhető a belső ellenállássával és fesz osztót képez. Lemegyek 47-22k-ra. Ez egy 1965-ös rádiónak a pufferelkója, csavaros, azért akarom helyrehozni. Csúnyán mutatna benne két db 47u-s odabiggyesztett új nyákelkó. Vagy esetleg valami uton-módon szétszedni és beletenni az említet két új konit. De negyon nehéz feladat roncsolásmentesen szétbontani. Multiméter szerint jó a kapacitás még majdnem 40%-al több a névleges értéknél de nem bízom a mérésben ezeknél az öreg kondiknál.
470 K sok, ezek a régi kondik komoly töltőáramra vannak méretezve (egyutas (50 Hz-es) egyenirányítás után is jók). Ha multiméterrel megvan a kapacitás (a ráírt értéknél 40%-al több, az kiváló érték), és formázható, ahogy leírtam biztosan hibátlan lesz formázás után. Formázás után majd megint meg kell mérni a kapacitását.
Szerintem felesleges variálni a rácslevezetővel, úgyis csak ideiglenes megoldást ad. A Jani tapasztalata pedig éppen az a PCL86-osokkal, hogy a használtak között elég nagy százalékban fordul elő gázos példány (1/3-a biztos). A szerviz tapasztalatom nem más az ECL86-tal sem. PCL-t sokkal könnyebb szerezni, csak a fűtésigénye más.
Volt egy olyan dúrva eset hogy a kimenő is szénné volt égve meg a hálótrafó anód tekercse is egy rádióban. Vagy a cső futott meg vagy a katódhidegítő kondi lett zárlatos, ezáltal az előfesz lecsökkent 0-ra és az anódáram felszökött.
Bizalmatlanságod jogos, mert a nagyobb kapacitásérték vékonyabb szigetelőréteget jelent, tehát kisebb feszültségtűrést.
Nem baj az, ha nem lesz deszka, a végleges lapon is lehet módosítani, ha kell. Legalább elkerülöd azt a gyakran előforduló buktatót, hogy az ember nem bírja rávenni magát egy jólsikerült deszkamodell átépítésére (mert az nem könnyű feladat ám). Én is csak kisérleti kapcsolásnál használok ideiglenes szerelőlapokat (vagy inkább csak az asztalon lengőbe, mert magamat ismerve az ideiglenes lap lenne a végleges különben), főleg mióta megszívtam az egyik erősítőm átépítésével, bár előtte sem voltam egy deszkamodellező.
nyah kéremszépen! mondhatni hogy elkészült az ecl86-om,már csak annyi van,hogy valameik nap fojtó lesz beletéve,meg fűtés közepelés lesz csinálva,mert kicsit brummos még,de nem zavaróan! szóval most örülök mint majom a farkának! képek holnap! ja amúgy majdnem megjártam! tettem volna le az 5.1-es erősítőre az erősítőt,csakhogy a bal illesztőtrafónak az egyik secunder oldali kivezetése letörött tőből! hű mondom mi legyen? hát akkor esett le hogy van 3 egyforma képlimenő trafóm Lapose-tól!nem túl nagyok,de nagyobbak mint az eredeti trafói.de meg is hozta az eredményét! eddig is jó volt a ,, kicsike" de így mégjobb lett! az egyik trafónál kicsit kisérleteznem kellett,mert több kivezetése van,de végül megoldottam azt is! most az 5.1-es erősítő két front hangfala van rátéve,de még így is nagyon szépen szól! úgyhogy ezúttal köszönöm MINDENKI segítségét,de leginkább Gubán Gábor barátomnak,mivel a csövek,meg a táptrafó tőle vannak!(meg az eredeti kimenők is) kb másfél óra kellett ahoz,hogy rá bírjam magam venni arra hogy kicsit kikapcsoljam az erősítőt,mert nem fértem el tőle az asztalon!
Helló mindenkinek. Az elektroncsö.hu-n lévő 2x15W-os EL84-es-nek csöves egyenírányítással kb hány wattos táptrafó kéne? Mert azt is vennék a börzén.
Az év utolsó, és talán legszegényesebb börzéje volt a mai. Szerényen képviseltük magunkat is, csak Jani barátommal találkoztam, Barna volt ott még korábban. Nálunk már csak az eladók jöttek szerényebben, volt olyan helység, ahol egyetlen!!! eladó próbált megválni 10-15 könyvétől. Reméljük, lesz ez még jobb is.
Imi! Az ECH81 volt a ludas a recsgésben, nem kontakthiba volt. Ahogy jobban bemelegedett utána már az adók helyén is csak recsegést lehett hallani. Kicseréltem és tök jó lett, az adók között csend van mintha lenne mute funkció. A rossz megy Müszinek. Már gyűlt neki vagy 10db.
látom kezd visszatérni a "nép" a fórumra!
A cső is lehet kontakthibás, netalán zárlatos. A lényeg - persze - hogy megoldódott.
Tegnap találtam ithon a lomok között egy régi rádió táptrafót az1 es csővel és 270V egyenfesz van rajta tarhaléssel. Használhatom ezt a trafót ecl82se táptrafónak?
Te is börzéztél? Ha igen, szomorú vagyok. Persze, nem azért, mert ott voltál, hanem azért, ha ott voltál, és mégsem tudtuk egymást megtalálni.
én nem börzéztem sajnos! de ha máskor nem is,májustól járni fogok börzére,mert pestre költözünk! de azért előbb is tervezem menni! januárban nem biztos hogy tudok menni,de februárt úgy intézem hogy mostmár végre feljussak! és ha már felmegyek,akkor egyúttal felviszem bemutatni az ecl86-omat ami jelenleg is dolgozik itt az asztal alatt! (és mellesleg nagyon szép hangja van ,,méreteihez" képest!) eddig alig vagy egyáltalán nem hallott hangokat lehet hallani,meg amit eddig hallgattam azokat is valahogy másképp hallom vissza! ki is kapcsoltam az 5.1-es erősítőt!el nem adom,mert azért nagyszobába jó lesz az! nekem meg marad itt a ,, kis " ecl86! igaz igértem mára fotókat,de nem nagy rá az esély hogy ma tudok csinálni!
És esetleg van valkinek hozzá bevált kapcsolási rajza is? Nem szeretnék zsákbamacskát építeni...
Én ecl82-ből nem építenék erősítőt mert nehézkes az utánpótlása. Inkább ECL/PCL86 és az még kicsivel többet is tud.
Az utánpótlással nem hinném hogy lenne baj mert van ithon belőle bőven. Találtam hozzá rajzot is. Szerintetek működőképes?
Jópofi fazon. Működőképes,- bár célszerű a potiközéptől 47-100n-val továbbmenni,és 1Mohmos rácslevezetőt alkalmazni. Nem kell egyennel fűteni.
Ja jó a rajzról most már emlékszem... Régebben tárgyaltuk. Nincs vele baj csak a trióda rácsára kell egy levezető ellenállás 470k és egy 47n fóliakondi a poti és a trióda rácsa közé.
Ma végre eljutottam a börzére , van is egy kis sikerélményem . Bár még sajnos nem építésből. "Sajnos csövek nagyon kis számban voltak ! Sikerült vennem a GU-k hoz foglalatot , használtak de jó állapotúak.Mostmár tudok foglalkozni az elkezdett erősítömmel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |