Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   601 / 2208
(#) burgdavid válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 15, 2009
A rajzok egy részén van, máshol nincs. Ki kell kísérletezni. :yes:
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 15, 2009
Erősítő fokozatok közötti csatolások : kondenzátoros, transzformátoros, DC ... ez melyik lehet? Nézd meg hogy folynak az áramok, melyik ellenálláson kb. mekkora fesz esik! nem kell kiszámolni, ránézésre meg lehet saccolni
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jún 15, 2009
[OFF]A dolog nem egyértelmű, szerintem egyezzünk ki egy döntetlenbe. Mivel csak egy cső van, ezért ez most az enyém lesz.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 15, 2009
De Neked van sok, nekem meg csak egy , és olyan árva szegény
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jún 15, 2009
[OFF]Az lehet, hogy van egy pár, de nekem van hozzá kimenőm is, és a hálótrafó is lehet, hogy már készen van. Akkor kinek is kell jobban?
Rendben, Te győztél
(#) Imi65 hozzászólása Jún 15, 2009
A fiúk - úgy tűnik - lusták visszaolvasni. Pedig elég sok minden le lett már írva az oldalon. Az 1314 oldal nem minden hozzászólása OFF. Márk, és a többiek, akik még csak most ismerkedtek ezzel a technikával: Az én megítélésem szerint jobban jöttök ki vele, ha valamit kérdeztek, mintha butaságokat állítotok. Persze, ezek után is rátok lesz a dolog ezen része bízva.
Kimenőm és hálótrafóm nekem is van, nem is egy (APX 100 akból ), csak a fűtésnek kell egy 6,3-mas toroid, vagy valami régi vetítőgéptrafó (lehetőleg SU magos hiperszil, és akkor a 12,6-ot át lehet kötni 6,3 -ra

Amúgy az enhanced SE-re hajtok, már elvileg a trafók is be vannak rendelve
(#) burgdavid válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 15, 2009
Régebben töltöttem már fel csöves tananyagot, ami ugyan nem szentírás, viszont érdemes átolvasni.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 15, 2009
Ne szerénykedj, mire ezt elsajátítják, vége lesz a nyári szünetnek.
(#) mark.budai válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 15, 2009
Na, még egy kérdés: Ha potit rakok katódellenállásnak, akkor ugye változtathatom a nyugalmi áramot? Ezt egy, az ellenállás és a katód közé kötött multival mérni is lehet? Szerintem van olyan érzékeny.
(#) burgdavid válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 15, 2009
1. kérdés: igen azzal tudod szabályozni, mekkora előfeszültséget kapjon a cső. Kisebb ellenállás => kisebb előfesz. => nagyobb nyugalmi áram.
2. kérdés: persze, hogy lehet. Az ellenállással sorba mA-t tudsz mérni. De egyszerűbb ha az ellenálláson eső feszültséget méred, és abból ohmtörvénnyel visszaszámolod az átfolyó áramot
Potit csak a kísérletezés erejéig szoktam használni. Ha hosszabb távon jónak bizonyul a kapcsolás, akkor a poti értékéhez legközelebb eső fix ellenállást teszek a helyére.
Imi: nem szükséges mindet megtanulni, már az is félsiker, ha legalább a csövek működését megérti valaki. Ha ezek mellé az alapkapcsolásokkal is tisztába van...
(#) Mate78 válasza kocos hozzászólására (») Jún 15, 2009
Ne veszekedjetek, legyen az enyém, és meg van oldva a dolog.
Nekem úgysincs egy se.
(#) Mate78 hozzászólása Jún 15, 2009
Még egy-két simítás, és kész az EL84SE.
Ma dolgozgattam rajta egy keveset, bekötöttem a fojtót, meg kapott ruszki olajpapír csatolókat.
Ha kész, lesznek képek.
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Jún 15, 2009
Így van, éppen most utaltam a pénzt a számlájukra. Még a 20% büntiadóval. Jövő héten érkezik, aztán viszem Szarvasra magammal. Te meg amikor megkaptad a júliusi fizetésed leugorhatsz érte
(#) djhans hozzászólása Jún 15, 2009
Készen van a PP nyákja is. 6P14P/6N2P csövekkel lesz megépítve.

kép 016.jpg

(#) lpcollector válasza djhans hozzászólására (») Jún 15, 2009
Csinos, ezzel a kis lecsapott sarkával
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Jún 15, 2009
Nagyon tuti kis panel ez már látszik hogy megint valami extra pici méret lessz a végeredmény ! Talán picolo pp? A kapcsolás csak nem megint saját konstrukció ?
(#) djhans hozzászólása Jún 15, 2009
Köszi mindenkinek a dícsérő szavakat!

CIROKL: A szokásos katodin fázisfordítós megoldás. Az első trióda katódjára van visszavezetve az átfogó visszacsatolás. Igen, relatíve kicsi dobozba akarom. Ez nem nyitott konstrukció lesz. A teteje perforált lemez lesz, hogy kimenjen a hő.
(#) djhans válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 15, 2009
A sarka azért ilyen, mert oda már nem jutott alkatrész. Így sikerült megtervezni.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Jún 15, 2009
Ez IGEN!!
Ha már PP-t terveznék, biztos, hogy nyákra készíteném, a praktikusság miatt.

üdv: Müszi
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 15, 2009
Sziasztok!
Hinnye, megint mennyit írtatok...

Márk! A vidi képkimenő 17-es áttételű, ha összeborítod a két "E"-t, és a szekundereket párhuzamosan kötöd, jó akár PCL85-PCL86, és EL84, EBL21-hez is, mert így a két vége közt a 17x2=34 az áttétel, ami 8 ohm-os hanszórónál 9kohm-ra illeszt.

otlm-nek üzenném, csak PL500 van újban, és csak 2db, sajna a többi mind valamennyire használt.

Viszem is a bulira!

DSC02657.JPG

(#) CIROKL válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 15, 2009
Inye ezt mind nekem hozod ?
(#) burgdavid válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 15, 2009
Te is jössz a bulira?
Amúgy már megegyeztünk, hogy ezt a sok szép csövecskét nekem...
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Jún 16, 2009
Kóci!
Mondtam, hogy viszek neked egyet!/Foglalatostul!/

Végre túl vagyok, a régi rádió hálózati trafók felújításán, modernizálásán... Viszek 9 db 75-120VA-es hálózatit 4v, 6,3v, és legtöbbször 2x240-2x300v-os szekunderekkel!

GG-nek is kiválogatom már végre a 4db 6P-jét...
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 16, 2009
CIROKL, Burgdavid, ennyire ki vagytok éhezve egy kis PL 500-504-re? Valóban, ebből a mennyiségből , még otl-t is össze lehet csapni!, vagy jó sok PP-t, mégtöbb SE-t.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Jún 16, 2009
hehe! Kis takaros! Ebbe lesznek a 6P14P-k?
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 16, 2009
Nem temetném a PCL 85-öt még, sokak számára ez a cső a legkönnyebben elérhető. Azt már tudjuk, hogy hagyonányos kapcsolástechnikában nem felel meg a minőségi követelményeinknek. Úgy gondolom nem a kimenőtrafó illesztése a fő dond ezzel a csővel, hanem az, hogy a vezérlőrácson vezérelve csapnivaló linearítást kapunk az anódoldalon. ha megnézzük a segédrácsra adott görbesereget, akkor viszont van ok bizakodásra.
Szerintem kisérletezzünk ki egy segédrácsvezérlésű kapcsolást is vele, akkor csatolókondi sem kell. Kérdés, hogy a saját triódája meg tudná-e hajtani mondjuk 5 mA nyugalmi árammal a pentódát segédrácson, a pentóda nyugalmi árama 25-26 mA lenne. Igy akkor kb.300 V tápfeszre lenne szükségünk és a pentóda nyugalmi segédrács feszültsége 100 V lenne, ez 39 K munkaellenállást, vagy csatolásmentesítve (kisebb munkaellenállás + RC tag) a triódának 39K-20 K-ig ellenálás kellene. Itt egy SRPP minden bizonnyal jobb megoldás lenne, de csak egy triódánk van.
Mondjuk így meglehetősen nagy impedanciás kimenőtrafó kellene (8-10 K), de meg lehetne próbálni kisebb tápfeszeken is (pl. 150 V a pentódának 70-80 V közötti segédrácsfesszel, 50 mA nyugalmi árammal), a meghajtást ehhez igazítani (70 V segédrácsfesznél 7 mA lehetne a trióda segédrácsfesze).
A katódoldalon is lenne mód némi kisérletezésre, ha hidegítések helyett összekötnénk a katódokat egy potméterrel, és ennek csúszkájára kötnénk a pentóda vezrlőrácsát. A pentóda nyugalmi áramát ezzel állítanánk be akkor, a potméter és a katódellenállások viszonyával minél lineárisabb átvitelt próbálnánk összehozni.
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Jún 16, 2009
Szia Sturbi! A hangfalaomhoz tudsz valamit hozzászólni? ismered esetleg ezt a típust? Bővebben: Link
(#) korgs2 hozzászólása Jún 16, 2009
Tegnap angy örömömre kaptam egy terta vetítőgépet Sajnos valami szakbarbár teljesne kiszedte belőle azt a részt ami a fotocella hangját erősíti ki Valaki tudna adni,hozzá kapcsrajzot, hogy a vetítő hangját is tudjam használni?
Következő: »»   601 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem