Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   171 / 254
(#) bucdarov73 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Köszönöm! Áttanulmányoztam. Az autoroute funkción kívül minden ígéretesnek látszik. Hamarosan dobok fel tervet a kész nyákról és a dobozról is....
(#) Pali79 válasza bucdarov73 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Hát igen. Az automata üzemmód nem nagyon használható, jobb az embernek saját tapasztalataira, képzelő erejére, térlátására hagyatkoznia.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) H2opok hozzászólása Okt 12, 2012 /

Nem ide vág, de azért gyorsan megkérdezem. A SprintLayout Csak max. 300x300mm es munkalapot tud? Ez nagyon kicsi nekem sajna.
(#) vicsys válasza H2opok hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Nekem 500x500 a max. Ez olyan nagy, hogy soha a büdös életben nem fogok ekkorát tervezni... (Pláne nem órát)
(#) kocsgab002 válasza H2opok hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Nekem is csak 300×300 a max.
Nincs más hátra, barátkozni kell az SMD-vel
Egyébként mit szeretnél ilyen nagyot tervezni?
(#) H2opok válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Na az már elég lenne.
Mikor "gyártatok" nyákot és van több montírom, és nem fér rá a 300x300-ra, mindig két vagy 3 file-t kell csinálnom. Arról nem is beszélve, hogy gerberbe kell lekonvertáni, amiben a fúró, pozició, top-bottom oldalak, maszk, lakk.... ez mind külön file.
(#) bucdarov73 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Sziasztok. Alkottam valamit. A Táp nélküli verzió. Kérhetek véleményt rá? Köszönöm.
(#) Pali79 válasza bucdarov73 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Kinézetre jó, de jobb lenne ha tudnánk, hogy pontosan mi is a cél. Rengeteg a tranzisztor. Biztos, hogy ez a jó megoldás?
(#) bucdarov73 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

A cél ez lenne. Tudom hogy sok a tranyo de ezzel kiküszöböltem 2 problémát is. Nem kel 74141 és nincs benne PIC. Tranzisztor meg (BF391) olcsó és hegyekben van (na jó az túlzás de 4-500 db akad belőle. ).
(#) Hp41C válasza bucdarov73 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Szia!

Hiába ven egy rakat BF391 otthon (Abssolute maximum Uce0 =200V, UCB0 = 200V), a rajzod 240V -os feszültséget jelöl. Ide az MPSA42 való (Uca0 = 300V), de ezek rendkívül hőérzékenyek - ügyelni a forrasztásnál.
Valóban sokkal olcsóbb a 29 db tranzisztor (29 * 25 Ft), de nem csak ezek árát kell figyelembe venni.
Egy óránál, ami folyamatos üzemre készül fugyelembe kell venni a következőket:
- Teljesítményfelvétel: A CMOS IC -ket ellátó 7805 még elfogadható, de a 240V -ot előállító zeneres megoldás jelentős teljesítményt fűt el. Egy 230V / 180V + 7.5V tramszformátor beszerzése (készítése) sem egyszerű. A fényerő csak alkatrész cserével állítható.
- A panel mérete. A nagyobbik paneleden elférne a Mulle-2, a dátum kijelzéséve, öröknaptárral, a DCF77 szinkronnal stb együtt. Igaz pic -et tartalmaz, de egy Watt féle LPT égetővel kezelhető 16F628A (521 Ft) van benne és 74141 / K155ID1 is kell hozzá . Át lehet írni a programoz 16F1826 -ra (432 Ft), ami még olcsóbb. Működik RTC nélkül is, RTC -vel az áramkimaradás sem okozza az idő elvesztését.
Egyébként ez egy "DCF77 óra Nixie csövekkel" topik...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
(#) bucdarov73 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Köszönöm. Az eredeti rajz szerint ss202 kellett volna ami 120V-ig mozog ellentétben ennél a tranyonál 200V-ig jó. Az áramkörben a 240V egyedül a tápon található ami az anódfesz. A tranyók 66V-on járnak. A teljesítményfelvétel nem aggaszt. (Valamivel fűteni is kell itthon) A trafó készen van.

Mule 2: Szép és tetszetős darab. Tényleg kevés alkatrész kell hozzá. A következő órám biztosan ez lesz.

Köszönöm a helyreigazítást. Ígérem többet nem szólalok meg....Sajnos nem tudok minden hozzászólást DCF77-el kezdeni. Elnézést. Köszönöm az eddígi segítséget.
(#) Hp41C válasza bucdarov73 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Szia!
Idézet:
„A tranyók 66V-on járnak.”

Egy forrasztási hiba az anódkörban vagy egy méréskor elkövetett rövidzár és egyszerre 1 .. 29 tranzisztor halhat meg...

Hátha itt sokkal jobb ötleteket találsz.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 19, 2012 /

Bocsi, hogy itt teszem fel a kérdést, de nem akartam új topicot nyitni ennek és mégiscsak ez a leglátogatottabb nixie topic.
Nyáron megjelent itt egy cikk martinov kolléga jóvoltából ami egy nixie csöves hőmérőt mutat be. Szeretnék egy hasonlót csinálni, ha úgy tetszik egy picit továbbfejlesztett változatot. A mellékelt kapcsolási rajz alapja tulajdonképpen az Emule óra "lelke" az anódokat meghajtó tranzisztorpárok és ellenállások változatlanok csak nem CD4028-on keresztül vannak hajtva, hanem közvetlenül a PIC-ről, mivel itt csak 3db csövet kell működtetni. A nyomógomb megnyomására váltana bizonyos időre, mondjuk 30mp-re a belső hőmérőről a külsőre, azután visszaállna a belsőre.
A táp rész szintén a nixie órákból ismert dc-dc táp lenne.
Első nekifutásra 3 kérdésem lenne, mivel nagyon kezdő vagyok:
1: a kapcsolási rajz alapján működőképes egyáltalán?
2: mennyire bonyolult program kell a működéshez?
3: elég a PIC belső oszcillátora vagy kell külső kristály hozzá?
(#) havranarpi hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a TOM025 órához megfelel-e anód ellenállásnak 56K Ohm 1W-os ellenállás?
Ha nem akkor melyik az optimális?
(#) Atosz90 válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Hali
Tökéletes, én olyan 80 k körül használok, mert a 15k val kicsit túl vannak hajtva a csövek.
(#) vicsys válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

1. Igen
2. Attól függ, hol tartasz a programozásban...
3. Elég, nem kell külső kavics.
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Szia!
Fordított sorrenben:
- Elég a belső órajel, legfeljebb a 30 másodperc nem lesz pontos...
- Bekem egyszerűnek tűnik a program megírása...
- A kapcsolásra IC -nként egy 100nF kerámia és egy 10.. 100µF elektrolit kondenzátor kell a táp és a föld közé. A nyomtatásnál ügyelni arra, hogy az anódfeszültség ne juthasson a PIC kivezetéseire. A Mule-2 órán az anódfeszültségú részek és a többi áramkör között egy földvezeték van mindkét oldalon, ami a felületi vezetéseel érkező áramot a föld fele viszi.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Köszönöm a választ vicsys-nek is!
A 100nF kerámia kondi tiszta, de az elektrolit nem egészen. Az Emule-2-n egy 100µF-s kondit látok az infra vevőnél. Arról van szó?
(#) vicsys válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Nem. A 100nF-dal párhuzamosan kell a PIC tápfeszére rakni a 100µF-ot.
(#) havranarpi válasza vicsys hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Most már csak az a kérdésem ,hogy hogyan tegyem be?
Bővebben: Link
A 15K Ohm helyére tegyem be?
És a nixie.lay kijelző panelján az anód ellenállást átkötéssel helyettesítsem?

nixie.lay

(#) Csupasz válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Szia
Nem, hanem a 15K-t ne építsd be, és a helyére tedd az 56K-t.
Üdv:
Csupasz
(#) havranarpi válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

És akkor a felső panelon a nixie.lay-on látszik.
Oda átkötést tegyek?

Bocs, de én más tervezőt használok,ezt nem látom.Ha ott is van kialakított hely, természetesen kösd át.De miért van 2 helye?

Nah ez a gond ezt én sem értem.
de akkor beteszem a 15K Ohm helyére az 56 K Ohm -ot és átkötést teszek a felső részre

Milyen panelt használsz?

FR4 üvegszálas vagy pontosan mire gondolsz?

Jelenleg itt tartok:

A kapcsolási rajzot nézd meg, mert a két tranyasor között 2 ellenállássor van.(Azt nem tudom megmondani, melyiket hagytad ki )A szélső sávba tegyél egy tüskesoraljzatot, és arról állj fel a kijelzőpanelra az anódellenállásokkal.

A tranyók között ott van mind a 2 ellenállássor.
És akkor az anódellenállások utáni tüskesort kössem az anódjára a csőnek?

IMG_2328.JPG

Igen, de vigyázz, mert ott nagyfeszültség van, nehogy áthúzzon valahol!
Ez akkor nem az eredeti Mule panel?
Az enyém így néz ki, de ez az eredeti panel...

DSC00552.JPG

Következő: »»   171 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem