Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   196 / 254
(#) MrBrown hozzászólása Szept 29, 2013 /
 
Sziasztok,
A négycsöves multiplexált Z566M órámban bő egy év után ma megcserélgettem a csöveket (óra tizest a perc egyessel, óra egyest a perc tizessel) hogy az eddíg inaktív karakterek is "járjanak" egy kicsit. Meg voltam róla győződve, hogy lesz egy csomó foltos szám, de szerencsére NEM. Úgy látszik napi átlag két óra üzem nem hatja meg a nixieket
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Nálam a 6 csöves 5853S-el készült órában évente egyszer, decemberben léptetem egyel arrébb a csöveket: Óra tizes megy a másodperc egyes-be, és az összes többi egyel balra. 0-24 órában megy, de nincs kijelzés beli hiba.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Ez bíztató hír. Lehet hogy túlaggódtam a dolgot de mégis csak 566-osokról van szó még ha szinte ingyen is...
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Persze, nem egyforma a két cső. Az 5853S kifejezetten nagy élettartamú cső, a ZxxxM-eket nem tudom, nem találtam róluk élettartam infót. Nagyobb csöveket olyan órában amiben nincs megjárató rutin, sűrűbben cserélgetném valószínűleg.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
A 0-24 sem azonos a napi két órával (átlag). Ha elkészül a ZM1000-es azt én sem fogom annyira félteni mert azok is hosszú élettartamúak illetve van is belőlük bőven.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Apropó, a kis "tömör" csöves kapott dobozt?
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Még sajnos azóta is úgy van, pedig jobb sorsot érdemelne...
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Nálam ez teljesen fordítva van, előbb a doboz készül el, majd sokára belakja valami aminek az összes alkatrésze itt hever egy uzsonnásdobozban
(#) mark.budai válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Köszönöm szépen a segítséget! A testre kötött BCD kimenetekkel bekapcsolva az órát, eléggé meleg "illatot" éreztem. Megfogtam a stabkockát, még most is érzem az ujjam hegyét.. Az 5V és a GND között rövidzár volt (ahogy lehúztam a lábakat). Kiszedtem a drótokat, és megmértem egyesével mind a négyet. Gondolom kitaláltad, hogy a négyesnél volt rövidzár. Mégpedig ott, ahol a PIC lábai közt átmegy a táp. Többet nem húzunk DIP lábak közt 0,6-os fóliát. Inkább kivágtam, és átkötöttem szigetelt vezetékkel. Nem a legszebb megoldás, de biztos, hogy a legstabilabb. Hálisten a PIC, de még a 7805 is megúszta a dolgot. Meg se próbáltam újra a manuális módszerrel, csak megmértem a tápot, és betettem a PICet. Az óra jól számol, én meg örülök. Köszi a segítséget!
Már csak a táp és a doboz kivitelezése van hátra. Egyelőre a PCL86-om toroidjáról ment, az anódfesznél egy 12k-s ellenállással, így 180V körül van a feszültség a pufferkondin.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Hp41C válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Idézet a cikkből:
Idézet:
„A kontroller kimenő jeleit egy 1-2 k -s ellenállással húzzuk a +5V os tápra, ellenőrizzük a feszültséget a kivezetésen, majd húzzuk a fölre, és újból ellenőrizzük a feszültséget. Ha a kivezetés felhúzható 5V közelébe, illetve lehúzható a föld potenciál közelébe, akkor a kontroller is tudja majd működtetni.”

Ezt a lépés kihagytad...
(#) mark.budai válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Igen, ezt kihagytam. Valószínűleg elcsúszott felette a szemem, mert nem is olvastam ilyet.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Gery78 hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Ma beindítottam a Mule V2 óra kapcsolóüzemű tápját, és az a gondom vele, hogy csak maximum 141V-ot tudok beállítani a 180V helyett. A poti másik végénél pedig 75V-ról indul a tápegység. Egyelőre még nem volt semmilyen terhelés rajta, csak üresben kipróbáltam, hogy működik-e. Gyári panelre építkeztem, és mindent a beültetési rajznak megfelelően ültettem be. A dióda még egyelőre maradt az UF4007, még nem volt időm elmenni venni SF18G-t. Az induktivitás 100uH-s 1A-es. A bemeneti fesz pedig 9V AC. Az LDR-t még nem ültettem be, mert a doboz elején lesz majd.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013

IMG_4042.JPG
    
(#) Csupasz válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Szia!
Ha az LDR-t nem ültetted be, de a vele párhuzamos ellenállás benne van, az szabályozza le a feszültséget. Az LDR értékének kb.a felét forraszd be az LDR helyére, és meglesz a feszültség.
(#) Gery78 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
OK köszi kipróbálom.
(#) Gery78 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Úgy van! Ott a pont, ez volt a hiba. Beültettem próbaképpen az LDR-t, és a poti max állásában, és úgy hogy világított rá a lámpa, 430V-ra felszaladt a fesz. Gyorsan kikapcsoltam, és leszabályoztam a feszt. Viszont azt mindenképpen meg fogom még oldani, hogy ha a poti csúszkája úgy gondolja, hogy nem érintkezik, akkor is el fog így szaladni a fesz, és ezt kiküszöbölöm egy poti csúszkájára és a melegpontjára kötött ellenállattal.
(#) Gery78 hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Kicsit próbálgattam az LDR-rel szerelt tápot, hogy miként, s hogyan lehet beállítani illetve hogy reagál a fényre, most hogy sötét van. Hát nem könnyű beállítani. Mert ha ég a lámpa akkor teljes fénnyel világít, ha viszont sötét van, akkor kialszik a cső, és este nem fogom látni az órát, hacsak elé nem teszek egy zseblámpát. Olyan lesz mint a sötétségmérő, ha ismeritek a kabarét.
Mik a tapasztalataitok ezzel kapcsolatban?
(#) havranarpi hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a MULe2-be mekkora értékű LDR kell?
Nekem az a változatú Mule 2 van aminek a tápjánál hátul van 1 db LDR
(#) Pali79 válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Én is kínlódtam vele sokat. A ZM1000 cső olyan, hogy ha túlszalad kicsit a fesz. akkor villogni kezd a kijelzés. Meguntam, kivettem az LDR-t belőle, beraktam egy sima ellenállást a helyére, a trimmerrel belőttem a fényerőt, oszt kész. Legyünk őszinték, egy 6 csöves óra azért nem világítja be a szobát éjszaka, legalábbis nálam nem. A plafonra szerelt projektor kék színű stand by ledje sokkal nagyobb fényt ad.
(#) Gery78 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Hát akkor lehet hogy megkímélem magam a kínlódástól, és kipattintom belőle az LDR-t. Nem lenne egyszerű belőni. Túlszalad az anódfesz, és kinyírja a csöveket.

Amúgy meg itt egy szép kevert csöves.
Gyönyörűséges
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Ja-ja, ideális még elérhető/megfizethető kombináció. Én is tervezem, hogy feltúrbózom a 4xZ566M-et két 573-assal.
(#) Csupasz válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Helló
Pedig jó ha benne van, mert sötétben leveszi a fényerőt, és nem zavaró....
Érdemes kísérletezni vele. Akár úgy is, hogy nem kötöd be, de ha tudod, milyen ellenállásnál jó a max. áram, akkor kivéve tudsz próbálkozni.
(#) MrBrown hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Sziasztok,
Most hogy nem sokkal korábban a kapcsolóüzemű táp-ot veséztétek hagy kérdezzem meg:
Hozzávetőleg mekkora a maximális kivehető áram 200V-nál akár az SG18G diódával, 12V bemenő feszültség mellett úgy hogy a fet csillámmal a fém dobozhoz van csavarozva tehát fűthet?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2013
(#) yodee hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Üdv.

Van valakinek ötlete hogy hogyan lehetne a conrad-nál kapható dcf vevő jelét vezeték nélkül továbbítani az órának? Kivitelezhető valahogyan? Mondjuk a lakáson, házon kívül egy dobozban helyet kap a vevő, egy magasfrekvenciájú adó (mondjuk 2,4 Ghz), és egy akkumlátor. Belül a lakáson, házon pedig az óra mellett szépen a magasfrekvenciájú vevőből a jel bemegy az órába.

Kivitelezhető az elképzelésem?
(#) kisgeri válasza yodee hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Szia! Egyszer láttam valami ilyesmi megoldást az egyik topicban még régen, de nem tudom melyik volt. Ha jól emlékszem, nem pont erre a célra készült, de valami hasonló. PIC-el volt megoldva az adó és a vevő oldal is, valamint ilyen 433 MHz-es modulokkal. Vevő oldalra nyilván többet is lehetne tenni (több órához egy DCF vevő). A témába nem ástam magam akkor bele, de biztosan megoldható. A "hogyan"-ra sajnos nem tudom a választ, ehhez a megoldáshoz programozási ismeretek kellenek, ill. a 433 MHz-es modulok lelkivilágával is tisztában kéne lenni.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Szerintem ez egy kísérlettel deríthető ki legkönnyebben. Mit akarsz meghajtani róla?
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Van "gyári" tápom ami akkora mint egy nagyobbacska kockacukor és 12V-nál tud 47mA-t. De ekkor valószínűleg már hűtteni kell amit nem tudok megoldani mert smd az egész. Esetleg ventillátorral, de attól meg idegenkedem.
Amúgy meg 40mA már valószínűleg elég lesz és talán hűtés nélkül elviszi. Szóval csak versenyeztetem a kapcsolásokat.
Hogy mit akarok meghajtani vele?
Még több ponton megdőlhet a dolog és eléggé agyament is, szóval csak akkor beszélnék róla ha már biztosnak tűnik, de nem nixie...
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Kíváncsi leszek majd. Meg arra is, az 555-ös tápból mennyit tudsz kihozni. Azt a pici tápot tudom melyik, jóféle. Az adatlapja szerint lehet hűteni, csak spec. megoldás kell hozzá. Elvileg 105 fokig működőképes, bár azt én sem próbálnám ki.
OFF
Hogy tudom a hozzászólás betűszínét állítani? Még a régi fórumban tudtam a color kód hex-re átírásával, de most itt nem látok ilyen színezési opciót...
ON
(#) Tomi20 válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
A hozzászólás írása előtt rányomsz az ablak alatti off "gomba" és beteszi a TAG-eket, amit közé írsz, az szürkén jelenik meg.
(#) kisgeri válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Megvan, köszi! Fogalmam nem volt mire jó az.
(#) Pali79 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
12V-nál (ha jól számolom) kicsit több mint 200mA az áramfelvétel.
Következő: »»   196 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem