Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DS18B20 hőmérő-szenzor
 
Témaindító: Korben, idő: Nov 16, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 39
(#) Kovabe válasza watt hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ok köszi megtaláltam csak az a fene visszaolvasás megint elkerülte a figyelmemet.
(#) brato válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Üdv!

Bocs, hogy beleszólok de épp most írok egy programot 16f877-re ami több ds18b20-at kezel és a hőmérők azonosítóját gombnyomásra tárolja az eepromban.
Tehát nem kell beírogatni semmit csak egyenként rákötni a picre és gombot nyomni.
Ezután már a program autómatikusan kezeli az összes ds-t amit beolvastattunk vele.
Ja és proton basic + kevés asm -ben készül.
(#) watt válasza brato hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Elvileg azt is meg lehet csinálni, hogy több 1Wire eszközt (nem csak hőmérő van ilyen)felismer a vonalon. 0xF0 parancs. Igaz, ha több hőmérő is van, akkor nem lehet tudni, melyik hol van helyileg...
(#) Kovabe válasza brato hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Hát itt van a probléma, méghozzá az hogy max flowcode amiben meg tudok csinálni néhny dolgot de ez a proton, erröl még nem is hallottam, az asm-röl már hallottam de az meg nekem olyan magas mint a hold. Egyszoval köszi az ötlet jó de nekem ehez még sok mindent meg kell tanulni. A másik dolog amit Watt irt hogy ha több hömérö van akkor nem tudod hogy indulásnál melyik hol van pontosan. Ugy gondolom maradok a több bemenetnél, számomra egyszerübb és felhasználás szempontjábol is könnyebb mert csak csatlakoztat, jumperrel és a menüben átállit kontaktrol DS-re. Én igy gondolom mert talán ezt még meg is tudom valositani remélhetöleg.
Boldog Karácsonyt
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Szia! Most hol tartasz a dologban, segített a leírás illetve itt sokszor volt leírva a menet, sikerült megoldani?
(#) Kovabe válasza watt hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Egyenlöre információ beyüjtésben vagyok illetve a terorista fiam a fö gond 4éves. Na mindegy szoval most csak olyan kevés idöm van vele foglakozni hogy szinte semmi de amint jutottam valamire jelzem mindenképp. Sajna ez a magyar leirás nem sokat segit mert nem derül ki számomra hogy mik azok a lehetöségek a folwcode-ban az egyvezetékes kapcsolatnál. De elöbbutobb rájövök mint erre a pic programozásra is rájöttem mikor sikerült egy 16F870-est elfüstölni. Na megyek mert ismét rerrortámadás van.
Boldog Karácsonyt
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Kis karácsonyi ajándékként fogadd el:

A régi FC5_PIC_One_Wire.c fájlt mentsd el!
Itt találod: C:\Program Files\Flowcode\v5\Components (Vagy ha máshová tetted, akkor ott).
Több érzékelőhöz, több 1Wire makrót tegyél fel, igaz, nagyon pazarolja a memóriát, mert többször befordítja a hozzá tartozó kódot...
HA Flowcode kérdésed lenne, akkor ne itt folytassuk!
(#) Kovabe válasza watt hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Köszönöm az ajándékot, sokat segit.
Boldog Karácsonyt
(#) brato válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Lehet tudni melyik hol van, mert amikor felismerteted akkor csak az az egy hőmérő van bekötve. Ez lehet a felhasználási helyen is. A folyamat így néz ki:
A buszról minden lekötve. 1 hőmérő rákötve , felismertet. 1 hőmérő kikötve 2 rákötve, felismertet .. egészen az utolsóig. Ezután be lehet egyszerre az összeset kötni és felismerési sorszám szerint kezeli őket.
(#) watt válasza brato hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
De mi arról beszéltünk, hogy akkor is fel lehet ismertetni, ha 10db van egyszerre a vonalon...
(#) Kovabe válasza watt hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Sziasztok
A Watt álltal feltett progit beégettem de a read device-re 0-át ir ki a temp-re pedig csak 4095-öt de bármit csinálok nem változik semmi
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Az LCD Start blokk után tegyél be egy oo_scanbus-t! De ezt már nem itt kéne...
(#) Kovabe válasza watt hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Szia
Azért ide irtam mert ez a topik ami a legközelebb áll a dologhoz. Közeben valoszinü meg is sütöttem a ds-ket mert mot már csak 0-0-át ir ki illeteve ha 1821-et rakom be egyik irányba le isfullasszaa tesztpanelt. Még mindig nem tiszta hogy melyik láb melyik, hiába nézem a leirást, ott se tiszta hogy most honnét is nézem, tudom hogy nem ide valo a dolog de kövezzetek meg nekem ez nem tiszta, ha látom hogy szemböl nézve melyik melyik akkor már tiszta de ilyen bottom meg hasonlo rajzok csak összekevernek.
Na nem is irok most többet mert sikerült az este remélem nektek is üdv Kovács
(#) kaqkk válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Ha le is fullassza akkor már dobhatod is a kukába! Fordított bekötéstől azonnal meghal a DS .
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Ha szembe fogod a letöréssel, akkor a jobb oldali a +. Az adatlapban pont így látod.
(#) Kovabe válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Nem tudom mit számit de csak a 21 fullaszt a 20 az nem lehet hogy akkor az meguszta?
Ugy érzem ez számomra tul nagy falat lehet hogy a villogtatást kéne tovább és tovább léptetnem. Na majd holnap tiszta fejjel nekilátok hátha szerencsémvan és tulélte a tudatlanságom. Mindent bele tudnak rakni egy ilyen kis vacakba akkor miért nem tudnék beletenni azt a két diodát? Nem tudom de szerintem nem én vagyok igy gyedül. Az anyagismeret illetve az angol nyelv hiánya nagyban lassit.
Köszönöm segitségeteket majd referálok
Üdv Kovács
(#) vicsys válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Tapasztalatból írom (sajnos), ha a DS egy pillanatra is fordított tápot kap, meghal. Ilyenkor szokott jönni a 85.5°C kijelzés. Szkóppal nézve látszólag van valami kommunikáció, de hiába. Csak a csere segít.
(#) potyo válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Nekem is sikerült már fordítva bekötni két-három darabot, de nem lett bajuk tőle. Mondjuk 7805 után voltak, szóval áramkorlátos tápról történt a dolog. PC tápról biztosan lett volna tüzijáték. Tehát nem dobnám ki egyből, még lehet esély rá, hogy megmaradtak.
(#) vicsys válasza potyo hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Nekem is úgy volt és kb. 100ms-ot töltött fordítva 10mA-es korláttal. Bőven elég volt. Azt, hogy neked, hogyan élhette túl, elképzelni sem tudom...
(#) kaqkk válasza potyo hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Én csak pickitről tápláltam a próbapanelt , így is meghalt a ds
(#) potyo válasza vicsys hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Pedig nekem sokáig rajta volt. Arról vettem észre, hogy valami nem stimmel, hogy kimentem megnézni, hogy nem érintkezik, vagy mi lehet és akkor tűnt fel, hogy forró. Lehet, hogy a 20-30 méternyi kábel besegített, de az biztos, hogy utána azzal a szenzorral mértem továbbra is a kinti hőmérsékletet.
(#) Kovabe hozzászólása Dec 26, 2012 /
 
Nekem megromlott mind a kettő. Nem tudom hogy én vagyok értetlen vagy tényleg a haszonra játszanak a gyártok, miért nem lehet egy fényképet feltenni a leirásba hogy te .... igy kösd be mert lesz baj, illetve az a dioda dolog se lenne hülyeség igaz sokat várok el a gyároktol de ha már egy ilyen cuccot le tudnak gyártani akkor bármi mást is meg tudnának oldani. Na mindegy jövöre vaszek ismét gyakorlo ds-t azt mglátom mit tudok kihozni belölle, remélem nem füstöt.
(#) kissi válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Szia!
"Sajnos" aki műszaki dolgokkal akar foglalkozni, annak szüksége van egy kis műszaki rajz olvasásra és egy kis angol tudásra is ( az egyéb "tudnivalókat" most nem megemlítve !), arra nem gondolhatnak, hogy "aki nem ismeri ezeket a jelkészleteket, azokkal vajon milyen módon kommunikáljunk", Te akarod használni, Neked kell megtanulni!
Ha nem egyértelmű valami ( a saját korlátaidat fel kell ismerni, különben "veszélyessé" válsz !), akkor előbb kérdezd meg vagy keress rá a barátunknál, nézd csak mit mutatott kapásból:kép !
Steve
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Nem tudom, hogy jutott eszedbe, hogy az adatlapban látható képet úgy értelmezd, hogy az nem szemből van?
(#) brato hozzászólása Dec 26, 2012 /
 
Régebben érdeklődtem itt, hogy a DS18B20 emlékezik-e a felbontásra kikapcsolás után is?
Nem kaptam egyértelmű választ, de mostanra rájöttem.

Akkor emlékezik rá, ha beállítjuk a felbontást és utána kiadunk egy Copy Scratchpad parancsot.
Ekkor átmásolódik egy nem felejtő memóriába és újbóli bekapcsolás után automatikusan felülírja a config regisztert. Tehát többet nem kell programból állítani.

Talán valakinek jó lesz az infó.
(#) Kovabe válasza kissi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
A közveszélyröl csak annyit hogy azért igyekszem vigyázni mások testiépségére de a a kép nekem átverös volt illetve ez a képsort amit küldtél ezt már felfogta a kicsi agyam. Az angolt igyekszem tanulni de elszurtam még annakidején. Szoval a DS-re visszatérve ez a bottom szöveg tévesztett meg de nem kicsit mint az ábra is mutatja. Nicsmás hátra mint elöre ha tudnám hogy elesek akkor elötte leülnék de ez nem igy van okosember a máskárán tanul a hülye meg a saját kárán. Szerintem ezt az ugynevezett szamárlépcsöt végig kell járnom és megvan az elsö lépcsöfok. Már csak azt nem értem hogy van ez a flowcode program és ott a mintaprogram 3 lépsben elvégzi az olvasást mig Watt progija kicsit több lépésböl áll, ki fogom probálni mind a kettöt és ugy érzem hogy Watt-é lesz az igazi mert már sokszor átvertek a gyári programok de ez már föleg off. Jövöre veszek ujjabb DS-eket és jelzem tapasztalataimat, mert ugye a hülye 1 darabot vesz tanulás céljábol.
(#) brato válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Ha van proteus programod akkor kapcsolási rajz alapján szimulátorban ki tudod próbálni a programod. Van benne ds18b20 szenzor is.
(#) watt válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Ne bánkódj, én is egyet vettem, tehát vagy én is hülye vagyok, vagy te sem vagy az. Ezt majd megítélik helyettünk! Egyébként én is bánom, hogy csak egyet vettem...
A bottom azt jelenti, hogy alulról nézve, mint ha beültetnéd egy egyoldalas panelbe és a forrasztási oldalról néznéd.
(#) kissi válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Szia!
Nem megbántani akartalak, csak azt akartam mondani, hogy ma már létezik ez a fórum, ha valamiben nem vagy biztos, akkor nyugodtan meg lehet kérdezni !
Steve
(#) Kovabe válasza kissi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Nem is megyek a falnak a kritikátol hanem feldolgozom és értékelem amit tettem, valoban fatal hiba de legalább ebböl is tanultam mert amit teszel abbol tanulsz. Viszont már eljutottam addig hogy ilyen cuccokkal is bajlodjak és kezdem megérteni a lelkivilágjukat. Sajna kihagytam 16-évet és most probálom behozni a lemaradást, és ugy látom sikerült, én ugy vagyok a dolgokkal hogy a legnagyobb fába vágom a fejszét és mindig a gyufaszállal fejezem be de annak tökéletesnek kell lennie. Nem tudom különben ki mire használja ezt a DS cuccot mert ugy látom hogy nagy a memoria igénye, akkor már jobban járok ha veszek egy lm335-öt, igaz hogy kalibrálni kell de sokkal egyszerübb használni. Ettöl föggetlenül nem adom fel a ds-t sem mert egy referencia hömérö mindig jol jön és ugy gondolom hogy ennek a cuccnak lehet hinni.
Elteszemmagam holnapra Üdv Mindenkinek
Következő: »»   9 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem