Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső
 
Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   28 / 138
(#) bakos13gab válasza Puklee hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Azért ne a rádióvilágot vedd alapul...
Hogy mennyit ér egy cső, az nagyon függ attól, hogy aki venni akarja mennyire tájékozott és mik a lehetőségei (igényei). Én járok börzére, sajnos a választék már kicsi, de meg se közelíti a rádióvilág árait. Az árat tulajdonképpen befolyásolja a cső állapota. Ezt korrekten nyilván mérni kéne, ha nem vagy benne biztos, hogy új. Kevesen tudják ellenőrizni.
(#) CIROKL válasza Puklee hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Idézet:
„Az5u4g-t rádióvilágon 3900-ft”

Ezek szerint még nem jártál a börzén ez ott csak töredéke ennek az árnak .
(#) Puklee hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Üdv! Kösz a sok tippet a helyettesítések jól jönnek. Remélem az Ebl21 meghajtására is találok valamit majd még szétnézek. Tulajdonképpen az árak csak hozzávetőlegesen érdekelnek mivel gyűjtöm őket nem igen számít az hogy mennyibe kerül az állapot sem feltétlen (kivéve ha építeni akarok valamit mint pl az ebl21 ami külsőleg azt mutatja hogy valószínűleg soha nem volt használva max csak keveset.) Jobban csak azért érdekel a "reálértékük hogy ha pl azonos típusból több van, akkor pl tudjak cserélni vagy hasonlók mivel a gyűjtés a fő szempont és hogy a vitrinemben jó sok legyen. Persze az is jó szempont hogy ha kell működjön is.
(#) pucuka válasza Puklee hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
ECH21 triódájával megmeghajthatod az EBL 21 -et.
(#) Puklee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Okés kösz! Már csak kapcsolást kell keresnem de az ráér. Gondolom a pcl86 kimenőtrafója nemjó ehhez a csőhöz...
(#) szendi001 válasza Puklee hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Némi kompromisszummal jó lesz az a trafó. Inkább a foglaltot nehéz beszerezn ehhez a típushoz. eghajtani jó bármelyik ecc is, vagy valamilyen pentóda. Keressek rajzot?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Aztán hogy illik egy EBL21 -hez egy novál cső?
(#) Puklee hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Üdv! szendi001 kösz ne fáradj kapcsolás már van egy kazallal mivel ez a projektem még csak elmélet ezért nem sietek. Egyébként novál csővel semmiképp se jó ahogy pucuka írja. Illetve működni működne az fix de a cső korához megfelelőt szeretnék meghajtásnak.Talán őrültség de van egy af3-am és egy uf9-em. Valamint egy 12sg7.. Legjobban az Af3 at szeretném persze tudom hogy az af3 70 éves cső az ebl meg talán 60 sincs(pontosítsatok ha nem jól tudom) de összepróbálva nagyon jól mutatnak. Főleg ha egyenirányításra az 5u4-et használnám.Kis extrának(feltéve ha kell) van sg1p stabcsövem (azt hiszem 150 volt körülre stabilizál) és sötétben üzem közben nagyon jól mutat.. Szóval így leírva ez kicsit soknak, sőt némely része talán feleslegesnek is hangzik. De ha ezt párosítanám egy olyan dobozzal ami ezeket a 60-70 évvel ezelőtti korokat tükrözi, akkor az látványban (legalább is engem) mindenképp lenyűgözne... Hátha még megfelelően is szólna. Amint végzek a hangfalépítéssel, szép lassan ráérősen belekezdek és valami majd kisül belőle(az ecl86-ra épülő erősítőm is minden utánjárással együtt 1,5 hónapig készült de stabilan működik,szépen szól és a kék háttér világítású vu-meter sötétben a csővel párosítva megint csak jól mutat).
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Úgy mint egy ecc csőhöz egy magyar integrál áramkör a kor TV-jében.- a 21. században nem mindegy? Persze jó a cső amit ajánlottál, ha van, de ha nincs, akkor érdemes a raktárkészletből dolgozni, ami ingyen volt.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Szerintem nem jó elképzelés, ha egy konkrét áramkör tervezéséhez esztétikai szempontból válogatunk alkatrészeket. Nem restaurálásról van szó! Felhasználandó alkatrész specifikációja legyen döntő, semmi esetre sem a foglalata és egyéb külső jellemzője.
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Igazatok van. Ez művészet is valahol.
(#) klemo86 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Ezzel sokan nem értenek feltétlen (!) egyet, mert minden csőtipusnak van egy olyan meghajtója, ami passzol hozzá mind optikailag, mind hangban Ha nem, akkor még keresgetni kell... Így lesz pl a 21-es szériából összerakott képnek is egy azokra jellemző, jellegzetes hangja. De ez nyilvánvaló, és még eddig valahogy Te is találtál mindhez passzoló csövet
(#) szendi001 válasza klemo86 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Olyan nincs hogy "hangban passzol". Ez nem műszaki tartalom. A kinézetén, ha nyitott konstrukcióról van szó segít a hasonló alakú trióda. Élettartama is is lehet hasonló, de hangban passzolás az szubjektív dolog.
Nem akarom szét offolni a dolgot, így a továbbiakban privátban keressetek stílus jellegű kérdésekkel. Ezek amatőr konstrukciók, szabad tervezési joggal :yes:
(#) Puklee hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Mivel van már jól működő csöves erősítőm így nem elsődleges szempont a hangminőség persze azért zene helyett ne olyan hangot produkáljon mint mikor a multicar váltója erőlködik mert ki van kopva a fogaskerék...persze mindenhez megvan a maga meghajtója. A 70es években mikor ezek a tv-k mentek akkor az olcsóság mellett a használhatóság és a minőség megtartása volt a cél. Mellé noval (és talán a régebbi tipusokból is) csövek tonna számra voltak mindenhol mint manapság a kiégett villanykörte akit mindenki cserélne energiatakarékosra.. csupán tucatári amit kevesen becsültek. Jómagam annak örülnék a legjobban ha ehhez az omminozus af3 hoz lenne még egy al1-esem és az1 egyenirányításhoz. De nincs... A meglévő dolgokkal kell gazdálkodni és ha már a cél egy kinézetre "oldscool" készülék ami felsorakoztatja ezen korok technikáját akkor úgy gondolom egy próbát megér. Ráaásul szerintem nem lehetetlen. Láttam már rádiót ebl21 es véggel eaf42 meghajtással sőt el84 et is ef22-vel. Mondjuk ezek inkább anyagi dolgok miatt lehettek így alakítva biztosan.
(#) pucuka válasza Puklee hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Azért javallottam az ECH21 -et, mert azt nemigen használja senki, hiszen nem rádiót épít, csak erősítőt. Ilyen csövet ezért lehet találni, nem is drágán. A triódája meg pont jó meghajtónak is, és még látványban passzol is. A többivel meg szerintem várj addíg, míg kerül egy AL1, vagy legalább egy EL6, és akkor lesz egy körmös erősítőd is.
(#) Puklee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Végül is kézenfekvő megoldás mert az is van igaz uch nem e.. de a körmös is af... a csapos meg uf. De ennyi gond legyen. Aztán remélem bejön amit mondtál "várj addíg, míg kerül egy AL1, vagy legalább egy EL6" remélem lesz ilyen csövem illetve lesznek egyik kedvenc típusom a körmös csőcsalád.. bár szinte minden ami a novál illetve 1960 előtt készült.
(#) pucuka válasza Puklee hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Nem vagyok híve a látványerősítőknek, de azért szedett vedett csövekből nem építkeznék. Legalább külső megjelenésükben hasonlítsanak. (tán a végcső lehet kivétel)
(#) Puklee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Nekem tetszenek neten láttam pár elég cifra erősítőt. Bár nekem nem ez a célom csupán gyűjtöm őket és a számomra értékesebbeket próbálom üzemre bírni persze sem ez sem a korábbi már kész erősítőm nincs napi szinten használva hisz a csövek nem tartanak örökké.Sokan dobozokban tartják a csöveiket egy polcon vagy szekrény alján.Nekem vitrinben van kiállítva minden darab az értékesebbjéből. Ha lenne egy felesleges szobám vagy netán házam akkor biztosan egy nagyobb gyűjteményt kiállítanák még akkor is ha csak én vagyok rá kíváncsi. De végül is ahány ember annyi ízlés.
(#) Nanok hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Hali!
Azt szeretném megkérdezni, hogy elektroncsővel milyen feszültségeket lehet maximális egyenirányítani és milyen sebességen (frekvencián)?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Hacsak úgy általánosságban kérded, akkor kb 50 kV ig, és 10 GHz ig. Persze, a megfelelő kivitelű csővel.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Mondjuk házilag készíteni egy 2dl üvegből cekász főtőszállal, valamiféle vákuumszivattyúval milyet lehetne?
Esetleg egy dupla izzószálas izzóból ha az egyik szálat kiégetem pl. egy 2x45W autófényszórót, milyen feszültséget és frekvenciát tudna?
(#) bakos13gab válasza Nanok hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Ez érdekes dolog. Már nekem is szembe jutott. Tulajdonképpen szerintem egy olyan izzóból, amiben két független izzószál van, szerintem lehetne egyenirányítót készíteni, de hatásfoka nem lenne. Nem véletlen, hogy az anód lemez és nem szál. Két izzsószál között biztosan nem menne elég elektron, hogy teljesítményünk is legyen. A neten van videó mai csőgyártásról, mondhatnu manufakturális körülmények között. Ha van valami eszméletlen erős vákuumszivattyúd, talán működne a dolog, de használni semmire nem lehetne szerintem. Csak érdekesség. Tranzisztort is nehéz lehet házilag készíteni, ahhoz még vákuum se kell.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Az ipari egyenirányítókhoz higanygőz egyenirányítókat használtak, az ilyenek nagy feszültséget, nagy áramokat tudtak egyenirányítani, de nem túl magas frekvencián. Olyan max 400 Hz -ig használták őket. Hogy házilag hogy lehetne csinálni? Biztos kell hozzá csőgyártási tapasztalat, az biztos nem úgy van hogy átalakítok egy hagyományos kétizzószálas égőt. Én csak láttam hogy készítik, és sohasem csináltam, de nem fognék bele.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Én fénycső gyárban voltam. Ott van hozzá technológia. Szerintem egy közvetlen fűtésű trióda ilyen helyen legyártható. Főleg, ha a főmérnök haverod.
Írni kell nekik levelet, hogy iskolai kutatás miatt stb és akkor valószínű segítenek. A belsejét, a fém alkatrészeket le kell gyártani, aztán raknak rá üveg kupakot és vákuumolják. Egy egy triódás végfokkal sajáűt csővel lehetne nyerni audiofil versenyt
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Sajnos, már 40 éve kinőttem az iskoláskorból, és a főmérnök haverom is nyugdíjas. Úgyhogy nem fogok saját erősítő eszközt se csövet, se félvezetőt készíteni. Inkább kényelmesen megveszem a gondosan kiválasztott megfelelőt. Már ha építeni támadna kedvem. Az audofil dolgokon is túl vagyok, már 30 éve, a Magyar Rádióban kiéltem ebbéli vágyaimat, és rájöttem, hogy otthoni körülmények között, család mellett, azt a minőséget úgysem tudnám hozni.
(#) vekahet hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Keresek 5U4 csövet a lehető legolcsóbban.Tud valaki segíteni?
(#) Nanok hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Azon gondolkodtam, hogy lehetne-e csinálni valami szikraközös egyenirányítót 10kV feletti feszültségre.
Az első variáció az lenne, hogy egy hegyes fém (tű) és egy tompa fém között, mi történne? Mert a hegyes részen elvileg összetömörülnek az elektronok.
A második két különböző fém között?
A harmadik szén vagy grafit és fém között?
Illetve ezeknek valamilyen kombinációjával?
Van-e esetleg valakinek valamilyen tapasztalata, vagy ötlete?
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Miből gondolod, hogy szikraközzel egyenirányítani lehet?
(#) szendi001 válasza Nanok hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
PY cső erre a célra van szerintem.
(#) Nanok válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Nem gondolom, csak reménykedem!
Következő: »»   28 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem