Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1161 / 3991
(#) Pet91 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

ok. akkor megkérdezem ott is. thx
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ha nem látsz jelölést és főleg, ha kerámia kondi (általában tégla színű) akkor mindegy, hogy hogyan teszed be.
A mellékelt rajzból nem derül ki, hogy milyen csatlakozód van.
Amúgy konkrétabb hangtechnikai kérdésben én nem vagyok jártas. Engem a vezérlések és műszerek érdekelnek. A hangtechnika távol áll az érdeklődésemtől.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Aha, köszi. A másik kérdés, ami most jut eszembe, a rajzon bejelöltjöz kell kapcsolni az RCA bemenetet?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ilyen a hangszóróm vége: Bővebben: Link
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A nagyobb a föld (legalábbis így szokott lenni és mikor én dolgoztam ilyen kábellel akkor működött)És mibe kéne átalakítani?
(#) janikukac hozzászólása Jan 28, 2011 /

RCA. Na de az aljzatot hova kell bekötni?
(#) -Bady- hozzászólása Jan 28, 2011 /

üdv.

valahol olvastam, hogy meg lehet mérni egy rádió jel távolságát.
Na már most az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire lehet pontos, illetve 3d- koordinátákat is ki lehetne-e vele nyerni?

Egy 5-10 méteres körzetben kellene működnie.
(#) blackdog hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!

Végéhez érek a mini tápommal. (1,2V-10V, Imax-500mA)
Kész a feszültség mérő az árammérő és maga az alap panel is. (Nyákterv szinten)
Nem vittem túlzásba a dolgot az lm317 adatlapja alapján készült. Amit szeretnék még, de nem tudom megoldani.
A táp max 500 mA leadására képes. Szeretnék bele tenni egy ledet ami elkezd világítani, ha a terhelés eléri a 450 mA. Én úgy gondoltam, hogy fogok 2db ellenállást egy ledet és egy kis tranzisztort. De itt végem...
Hogyan tudom ezt a túlterhelés jelzést megvalósítani?
(#) GordonGekko hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!

Vásároltam/csináltattam egy időrelét, ami a feszültség felkapcsolása után bizonyos idővel megszakítja az áramkört. Csupán annyi a probléma, hogy a (mellékelt) kapcsolása rajz alapján nem vagyok biztos abban, hogy kell bekötnöm. Az addig világos, hogy a hálózatból a relébe a +/- jelekhez kössem a kábelt, de a kimenettel bajba vagyok, mert 3 kimenet is van a két vezetékre. Nagyon megköszönném - sőt, előre köszönöm! - ha valaki megmondaná hová kössem a pozitív és a negatív kimenő szálat!

kapcsrajz.JPG

(#) puporka.fulop válasza -Bady- hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Inkább irányt lehet mérni, háromszögeléssel kapod meg a helyet. 2D a szokás, de nincs akadálya 3D-nek sem. Kulcsszavak: "rádió iránymérés" ( Google + itt a fórumban hozzászólásokra ), "radio direction finding". Példák: Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) csabacsaba hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!
Gondolom lattatok a szimetrikus tapot elemekkel.Az a kerdesem hogy meg lehet ezt csinalni ket trafoval is?
Kosz.

elemestap.gif

(#) kadarist válasza csabacsaba hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!
Persze, hogy lehet.
(#) puporka.fulop válasza csabacsaba hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Igen. Alapesetben váltóáramot kapsz, a két feszültség ellenütemben lesz. Ha egyenirányítod és az egyenfeszültségeket kötöd össze, akkor egyenáramú +- tápfeszültséged lesz. Lehet két külön transzformátorod, egy trafód két független szekunder tekerccsel és lehet középkivezetéses szekunder tekercsed.
(#) janikukac hozzászólása Jan 28, 2011 /

Én is már nagyon várom a választ! Bocsi a sürgetésért!
(#) LGS94 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Üdv! Fólia kondenzátor az ugye polaritásmentes mind1 hogyan forrasztom be?
(#) janikukac válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Igen. Ma épp énis azt csináltam !
(#) LGS94 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ok! Kösz!
(#) Abukodonozo válasza janikukac hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia!

Egyelőre nem kell vágni semmit! Mellékeltem annak a dugasznak a képét amiről beszéltél, régebben ezt használták hangsugárzók csatlakoztatására. Ilyet kell találnod, még nem annyira idejétmúlt! Namost, az RCA csatikon általában kisszintű, azaz erősítendő jelet szoktunk vinni, hangfalcsatinak nem a legjobb.

csati.PNG

(#) Raczmate hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok mindenkinek!
Volna egy nagyon amatőr kérdésem, azt remélem, hogy itt választ kapok rá. Szeretnék egy kapcsolót csinálni. A kapcsoló két részből áll, van egy test, ami fel van rögzítve egy csőre, ezen a készüléktesten van egy rézlemez körben elhelyezve. A készüléktestre jön egy külső ház, amelynek van egy érintkezője, amely folyamatosan érintkezik a készüléktesten lévő érintkezővel. A kapcsoló úgy működne, hogy amikor elforgatom a külső házat (teljesen mindegy, hogy milyen szögben) akkor kigyullad egy fény, amelyet aztán egy távoli pontról (max 8-10m és vezetékkel összekötött) lehetne oldani. A következő kapcsolás megint abból adódna, hogy valamennyi forgatás történik.
Ha jól értelmezem, akkor ez körülbelül olyasmi szerkezet, mint a potenciométer. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez megvalósítható-e nagyon egyszerű megoldással, illetve ha igen, akkor miféleképpen lehet megtenni? Nagyon analfabéta vagyok elektronika területén, de erre most nagyon nagy szükségem volna.
Előre is köszi az építő jellegű hozzászólásokat!
(#) puporka.fulop válasza Raczmate hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Az elfordulást, elmozdulást optikai, mágneses érzékelővel lehet detektálni. Például a hagyományos tökös egérnél Bővebben: Link fogazott tárcsa van fénysugarak útjában. Két fénysugárral a szög és az irány is mérhető. LED, fotodióda vagy fototranzisztor. Lehet csíkosan mágnesezni és HALL érzékelőt mellé tenni. Ha tudsz csíkosan mágnesezni
Idézet:
„A kapcsoló úgy működne, hogy amikor elforgatom a külső házat (teljesen mindegy, hogy milyen szögben) akkor”
ehhez elég pluszban egy monostabil multivibrátor. És igen, ez pont olyan, mint a digitális potenciométerek érzékelője.
(#) puporka.fulop válasza Raczmate hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Léptetőmotor is használható jeladónak.
(#) janikukac válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hát igen, de én itthon akartam RCA-ra átalakítani, mert olyat akartam az erősítőbe tenni ! Na nem tudok most mit kezdeni !
(#) janikukac hozzászólása Jan 29, 2011 /

Na, megtaláltam azt az aljaztot amit keresek, meg is veszem hétfőn! Kössz a segítséget!
(#) zoltan0801 hozzászólása Jan 29, 2011 /

Hali!

Igazábol én 5 éve ranulok elektronikát, de zinte csak elméletet, ezért szeretném megkérdezni, hogy tudna-e valaki nekem ajánlani, egypár egyszerű kapcsolást, a legkomolyab kapcsolás amit eddig csináltam az egy akuőr volt, valami hasonlóra gondoltam. Előre is köszi
(#) zolika60 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Válogass innen:Bővebben: LinkEsetleg innen:Bővebben: Link Biztosan lesz olyan ami tetszik.
(#) zoltan0801 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Köszi. Biztos találok valamik
(#) vilmosd válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hali
A konyvtarban talasz egy ket kezdoknek valo proba-panelos konyvet.
(#) potenciameter válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Sziasztok csináltam az iróasztalomra egy bilenyüzet világitást, ami 5darab 5mm- es fehér ledböl áll. Az áramot egy 4,5V-os 600mA-es régi telefontöltő biztositja. Azt nem tudom, hogy milyen ellenállásra lesz szükségem, hogy ne égjenek szét a ledek.
(#) zolika60 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Számold ki.Bővebben: Link
(#) David.zsombor hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok lenne néhány kérdésem a kapcsolással kapcsolatban 9v nál mekkora a kimeneti jel? Jó a nyákrajz? az R1 és az R2 szabályozza a hangerőt ugyebár tehát az egy tandem poti igaz?És mekkora poti kell bele?Köszönöm.Bővebben: Link
Következő: »»   1161 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem