Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1179 / 3999
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nem, az 1M az egy mega. Tehát ez. Jó választás, mert részletes leírás van hozzá, fényképekkel.
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Persze, ezt is akartam ! Most számoltam ki, kemény 500 FT azthiszem . :yes:

Miért nem kukázol? Akkor 0 Ft befektetéssel kincsekhez juthatsz.
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

[OFF]Hehe...Biz' a jó multkorában egy tökéletes Videoton Europa Star rádiót sikerült találnom.Nomeg biztosan van MÉH telep is,oda néha visznek elektrós dolgokat.A paneleseknek(pl.nekem) meg figyelni kell a lomtalanítások időpontját.Tavasszal én TESCO-s szatyor,kombináltfogó élkül egy tapodtat sem teszek.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Teljesen egyetértek veled! Az alkatrész az utcán hever!

Húha. Ezt nem értem. Amúgy Szegedi bontót tud valaki???
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szívem tud meghasadni,ha a lomisok kezére jut pl egy csöves rádió.Azok csak kiveszik a 'Szíp réz derótot'.De elég is az OFF-ból,még ránk szólnak! :hide:
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Éngem most érdekel a téma csak. :pirul: :ijedt: :eek2:

Van egy ilyen téma is.

Okés, de ezt a 0 forintos izét elmagyaráznád, hogy hogy értetted?
(#) Zoltan.ms hozzászólása Feb 7, 2011 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy melyik a jobb szigetelőanyag hővezetés szempontjából?
a csillám(szilikonzsírral) vagy az a gumi izé (talán szilikon)...
Egy erősen melegedő vagyis sok hőt termelő teljesítmény IC-re kellene a hűtőborda és az IC közé....
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

(Szerintem)úgy értette,hogy elmész kukázni,szerzel bontható paneleket és semmibe nem kerül az egész!
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

És általában hol vannak ilyen helyek?

Ha összeszedsz lomtalanításkor, vagy csak úgy az utcáról egy kidobott elektronikai berendezést és abból kitermeled a elektronikai alkatrészeket, akkor 0Ft befektetéssel lesz egy csomó jó, használható alkatrészed, amiket a legkülönbözőbb áramkörök elkészítéséhez fel tudsz használni. Vagy nem is kell az utcáról beszerezni ezeket. A rokonságot körbekérdezed, hogy nincs-e valamilyen megunt, rossz elektronikai szerkezet, ami már nem kell és szívesen megválnának tőle.

Na, az jó lenne. Az a baj, hogy nálunk sok a roma, és ha egy egy dinárost ( szerbiai pénz) eldobod, széttépik egymást érte, szóval nincs rá esélyem hogy találjak. Na meg, ha apám engedné, hogy szemetet szétszedjek-hazavigyek. Amúgy egy P2 gépből ki lehet szedni jó alkatrészeket???

Számítógépből ne igazán. De a rokonokat, ismerősöket is érdemes kérdezgetni ez ügyben.

Háááát, jó. Azért köszi az infot, meg mindent!

Hááát, azért szívesen!
(#) Sick-Bastard hozzászólása Feb 7, 2011 /

Üdv!

A NYÁK vezető sávjai kialakításával kapcsolatban elfelejtettem azt megkérdezni, hogy mekkora legyen legalább a távolság 2 sáv között:
15VDC (40A) és GND esetében
230VAC (10A) és 0V esetében

blackdog írta:
35um vastag rézréteg 2mm vastagságban elméletben 6A-t bír vezetni (hőmérséklettől függően)

HeStoreban a NYÁKok egy részénél nem specifikált a vastagság így ott 18um-al kell számolnom, ami ugye már csak 3A maxot jelent.
JANI egyeres huzalokkal javasolta a keresztmetszet növelését.

Másik megoldás képen az érdekelne, hogy házilag fel lehet e "hizlalni" a réz réteget elektrolízissel?

SB

Nézd meg ezt a topikot is.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 1

Bocs az OFF miatt, de ezt nem tudom megállni. Egy 14 éves gyerek is észre veszi! Még hogy nincs Magyarországon "roma" probléma?
Tiszteletem a sajnos szűkös tisztesnek. Nálunk ugyan ez a helyzet... Próbálj meg lomtalanításkor akár egy törött képcsöves TV-t kivenni a szemétből. A télen barnultak minimum a karod törik el ezért.

Minden családban akad kidobni szánt elektronikai cucc. Sok alkatrészt lehet menteni. Relé, ellenállás hegyek, fólia és kerámia kondi. (bontott elkót mellőzd). Néha hasznos IC-k. Csatlakozók, vezetékek.
Csak a fantázia szab határt, hogy ezeket később mire használod.

Amúgy van nekem egy aranyos " toki vokink "( így hívtuk mikor még kicsik voltunk ) . Valamiért elromlott mind a két fele, és a paneljét kiműtöttem már. Át kéne azt nézni szerintem. Na mindegy, azért köszi ezt a topicot is !
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Okés. Csak kicsi a család, de azért szétnézek majd. De ha lesz valami, az olyan lesz, hogy 40 éves cuccok lesznek, tele régiséggel.
(#) MaTe193 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

[OFF]Nyaranta szoktam ebédet hordani vidéken,ahol úgyszint van némi etnikai gond.Hall az ember miegymást,megjegyzi.Azt vettem észre,hogy vannak kifejezetten rendesek,akivel ha megfelelően beszélünk,még mondja is,hogy mit hol lelünk.Tapasztalatból mondom,nem árt ha az ember sokoldalú.
(#) blackdog válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

[off]
Ezért írtam, hogy tiszteletem a kivételnek.
(#) blackdog válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Én a szavaidból úgy veszem ki, hogy új tervezésről van szó. Akkor miért nem veszel megfelelő panelt és miért nem tartod "nagy" feszültség/áram esetén a minimum 2mm vezetősáv szélességet és sávok közötti 1-2mm távolságot?
Én a hestore-nál veszem a nyákot és 230V oldalon 3,5mm a vezetősávom 2mm távolsággal. Igaz nem fut rajta 10A. Jobban belegondolva 10A terhelés házi nyák esetén nem is egyszerű... :no: Vagy?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 7, 2011 1 /

Én sokszor azért adok hálát, hogy nem roma lettem én is. Na de most szerintem nagyon nagy mér az off. Kéne egy ilyen problémákkal teli topic.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 2

[off]
Szerintem meg le is zárhatjuk ezt az eszmecserét. Mindenkinek meg van a véleménye. (sajnos ez van)
(#) fulee9999 hozzászólása Feb 7, 2011 /

Sziasztok!

Egészen triviális kérdésem lesz. Ez úgy néz ki kapcs.rajzon mint egy led. Na most ennél kapcsolási rajzon a negatív pólus felé mutat a nyíl, nem?

Tehát amerre mutat a nyíl ( a kapcsolási rajzon ) azon a végén van a szürke csík (a valóságban ), nem?
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Idézet:
„Tehát amerre mutat a nyíl ( a kapcsolási rajzon ) azon a végén van a szürke csík (a valóságban ), nem?”
Igen, ez így igaz.
Következő: »»   1179 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem