Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1522 / 3965
(#) sastas01 válasza Lamboo hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Számold ki! 1mm^2 re átlagosan 2.5 Ampert mondanak(persze réznél). Ha tudod milyen vastag a rézfólia akkor már ki is tudod számolni.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Üdv!

Nekem egy "elektromosan vezérelhető ellenállásra lenne szükségem". Nem arra gondolok, hogy motorral hajtok meg egy potmétert vagy egy fotoellenállást megvilágítok és a fényerőt szabályzom Nem akarok ilyen "hibrid" megoldást ha lehet. A lényeg, hogy pl egy szinusz jel amplitúdóját tudjam módosítani jelalak torzulás nélkül pont mint egy potméterrel csak épp elektromosan. Valami feszültség vezérelt ellenállásra lenne szükségem. Tranzisztoros megoldáson gondolkoztam már de rendszerint zátonyra futottam azok karakterisztikája miatt. Még a FET-en gondolkoztam de ebben már nem vagyok biztos. Előre is köszönöm. A "generált" ellenállás meg olyan kéne legyen, hogy bármikor bárhol egy ellenállással kicserélhető legyen annak áramköri funkciójától függetlenül. Akár egy műterhelés csak épp nagyon kicsi teljesítményekre. Remélem érthető a problémám Előre is köszönöm.
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Digitális potméter...? Bővebben: Link
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sajnos nem találok semmit sem erről a DC-DC konverterről. vagyis találok csak nem olyat amilyen nekem kellene. Sehol sincs olyan amely 12voltról 40 voltot tudna csinálni a 2x100W-os erősítőmhöz. Esetleg ha avlaki tudna egy kapcsolási rajzot dobni, vagy akár csak egy oldalt ahol van leírás. Azt nagyon megköszönném.
(#) enree hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást, azzal a módosítással, hogy az IR-vevő nem a nyákon a van a PIC mellett, hanem külön vezetéken lóg. A "tesztelés" alatt tökéletesen működött egy kb 2m-es kábellel. De a majdani helyén kb 20 méterre lesz a PIC-től. Gondolom egy ekkora "antennától" már megőrül a PIC (még árnyékolt kábellel is). Arra gondoltam, egy CNY17-es optoval meg lehetne oldani. Az opto huzogatná a föld felé a PIC 5-ös lábát, az optonak meg a TSOP kimenete adná a testet.
Közvetlenül képes lenne meghajtani az IR vevő az optót?
Működőképes az elméletem? És egyáltalán szükség van rá (ekkora kábelhossznál)?
Köszi:
E.
(#) nagy_david1 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nem egészen erre gondoltam. Nem akarom túlbonyolítani a "digitális" világgal. Jó nekem az analóg megoldás is. Egyszerűen pl.: hogyan lehet megoldani azt, hogy 0-5V feszültséget én átkonvertáljak ellenállás-ra. Mint ahogy írtam pl a fotóellenállás-led verziót. Azért nem írok optókaput mert ott is a vevő része már félvezető. Vagy pl egy ellenállást fűtenék a feszültségeimmel majd egy ntc lenne a változó ellenállásom.
(#) nagy_david1 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia!

Nézz szét itt. Nem tudom már láttad-e azt a topikot.
(#) Hp41C válasza enree hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Annyi csak a probléma, hogy a TSOP kimenete nyitott kollektoros, ami ekkora kábelkapacitást nem visel el - a jelalak torzulni fog. A TSOP kimenetére tegyél egy 74HC14 invertert és a fogadó oldalon is egy 74HC14 -gyel fogadd a jelet. A kábelt a kapu kimenetéről soros 10..15 ohm ellenállssal hajtsd meg.
(#) zsolti900 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Igen láttam ezt a topikot, de ebben csak olyat találtam amely transzformátoros. esetleg meglehetne oldani transzformátor nélkül?
(#) nagy_david1 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Tekercsel is meglehet. Remélem 40V-ra van szükséged és nem + - 40 V-ra.
(#) enree válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Köszi a választ!
Értem, de az opto, nem "hozza helyre" a torzult jelalakot?
Ha az opto áramot kap, akkor lehúzza földre a PIC lábát, ha nem, akkor meg egy 10K-ellenállás fölhúzza tápra.
Vagy 1, vagy 0, nem?
(#) zsolti900 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ami azt illeti ez lenne a tápegység része az erősítőnek. Bővebben: Link Látható hogy itt 230-ra van belőve, ezt kellene valahogyan megoldani, hogy 12 voltról mennyen.
(#) nagy_david1 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Trafó nélkül felejtsd el. Vagyis lehet variálni tekercsekkel is szerintem de eddig én még nem láttam olyat aki az életét megbonyolította volna ilyen megoldásokkal.
(#) zsolti900 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Esetleg egy kapcsolási rajzot gyorsba összetudsz nekem dobni paintban? Vagy hestore.hu-ról tudsz nekem ajánlani transzformátort?
(#) nagy_david1 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Itt biztosan találsz Szerintem amúgy te kell majd magadnak a trafót megtekercseld.
(#) zsolti900 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Akkor ez íyg elképzeéhető, hogy felejtős lesz, mert halvány fingom sincs, hogy hogyan kell tekercselni egy trafót.
(#) kadam válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Na hát. :eek2: Vajon mi történhetett vele? Az én gépemen semmi baja sincs, de ha feltöltöm ilyen lesz. Akkor azt hiszem leírom amit látni kéne. Két darab műveleti erősítő szerepel a rajzon, mindkettőre az van írva 458. A lábak megszámozása és az alapján, hogy a kettő közül csak az egyik kap tápfeszt arra következtetek, hogy egy tokban vannak. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a holmi azonos-e az előbbi hozzászólásomban belinkelttel
(#) yoman917 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok
Fentebb már leírtam a problémámat, 3 AAA méretű akkuról akarok táplálni 20 db nagyfényerejű ledet. (Kvázi zseblámpának). Javasolták az áramgenerátoros megoldást, de eddig egyik sem vált be, nagyon halványan világított az összes. (1 db Led esetén lehet hatásos, de a 20 db-nál nemigazán). Tudna valaki egy hatásosabbat, ami egyszerű?
Kipróbáltak: Bss elektronikán Led áramgenerátor, Skori weblapján Led áramgenerátor, és az LM317-es áramgenerálását is kipróbáltam, de sajnos mindegyiknél halvány volt. Valakinek van valami ötlete?
(#) Melphi hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok megtudná mondani valaki, hogy mit jelentenek ezek a plusz számok a tranzisztor típusainak végén pl: bc337-16,25,40?
Köszönöm.
(#) dimetrodon hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Lazán kapcsolódó kérdés: 2 AA akkuról (2,4 V) tudok-e egyszerű áramkörrel úgy nagyobb feszültséget csinálni, hogy az csak rövid időre álljon föl. Valami olyasmit gondoltam, hogy kondit töltök (de ugye akkor nem lesz sose a tápfesz fölött stb.)

A dolog annyiban tűnik másnak, és így talán egyszerübben kivetelzhetőbbnek, hogy nem kell folyamatosan a nagyobb fesz. (pl. nagyobb nyitó fesz.ű LEDet villogtatni lenne ez jó)

Mindez lehetőleg kis veszteséggel. Persze.
(#) Hp41C válasza Melphi hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Az adatlapja, ami az automatikus linkről is megnyitható.. Ez a tranzisztor 3 féle csoportba sorolható a hFE értéke szerint: adatlap On Characteristics...
(#) Melphi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Hu nekem a Qvad 405be kellene, szerinted melyiket vegyem meg?
Köszi
(#) Lamboo válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia
Kevés neki a feszültség...
Olvasd át ezt és építs valami hasonlót, hogy nagyobb feszültséged legyen, azzal már működni fog az áramgenerátoros megoldás is.
(#) Lamboo válasza dimetrodon hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
(#) nthg hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Előre is elnézést a guruktól.
Kérdésem a következő lenne: Van egy ilyen kamerám : Nippon Line Scan Camera Y1024CHH .

Sehol nem találok hozzá leírást vagy valamilyen bekötési segédletet. Ki szeretném próbálni de sajnos annyira nem értek hozzá, hogy nem tudom hol álljak neki. Hogyan tudok ennek tápot adni? Látom ,hogy +15;+5;-15 Volt kell neki de ezt hol és hogyan tudom neki megadni. Van rajt egy 15 tűs csati (ugyan olyan mint a game port) , az mire jó? Elnézést a laikus kérdések miatt. Üdv : nthg
(#) yoman917 válasza Lamboo hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Az a gondom, hogy mivel már félkész a zseblámpa (dobozba rakva), ezért nem maradt nagyon helyem, smd-ben tudnám megoldani a legegyszerűbben. 3,6V-ról 5V-ra elég lenne felhúzni, és ha igen akkor tudsz nekem valami egyszerű megoldást rá? Ne 555-t nézegettem, de csak 12-24V-os kapcsolások vannak.
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 19, 2011 / 1
 
Hello!
Öntsünk már egy kis tiszta vizet a pohárba..
- Alapból illetlenség Led-eket párhuzamosan kötni. Mert a Led-nél az áram állandóságát kellene biztosítani, ami a nyitófeszültségük szórása miatt nem oszlik el egyenletesen.
- De ha már még is megtesszük, ne vigyük túlzásba. Vagy is ne 20db-ot kössünk párhuzamosan. Mert ott a főágban hússzor nagyobb áram folyik, mint amit egy-egy Led elbír, és ha az áramelosztás nem megfelelő, a kisebb nyitófeszültségűek jelentős túláramot kaphatnak. Következmény, hogy a leggyöngébb láncszem módszerével, idővel szép sorban "kiégnek". Vagy a fényerejük lecsökken, fogyaszt, csak épp nem világít..

- Alapvetően bárminemű áramkorlátozás azért szükséges, hogy a Led-áramot tartani tudjuk, még akkor is, ha a tápfeszültség változik, valamint véletlenül se lépjük túl a maximális áramot.
- Párhuzamosan kapcsolt Led-eknél az áramgenerátornak túl sok értelme nincs. Hiszen az a főáramkörben fogja az áram értékét állandó értéken tartani, De ettől az áramelosztási gond még nem oldódott meg. Korrekt megoldás akkor lenne, ha minden Led-ágban külön áramgenerátor lenne, de az meg alkatrész temető..
- Ha párhuzamosan vannak kötve a Led-ek, akkor a feszültséget érdemes stabilan tartani (vagy is feszültség stabilizátorra van szükség), és a Led áramkorlátozását, egy-egy ellenállással megoldani. Ekkor a Led-áram helyes értékét, csak a Led nyitófeszültség szórása, és a hőmérséklet változás fogja befolyásolni.
- Ha egyszerűen stabilizálás nélkül, soros ellenállással korlátozzuk az áramot, akkor ki kell számolgatnunk a táp maximális feszültségváltozásához tartozó Led-áram változást és az ellenállás értékét úgy kell meghatározni, hogy maximális tápfesz mellett, sem legyen nagyobb az áram a Led-re megadott maximum értékénél. Ekkor viszont azzal kel számolni, hogy csökkenő tápfesz mellett, csökkenni fog a fényerő.
- Ellenállásos korlátozásnál a legkedvezőbb helyzet, ha a tápfeszültség sokkal magasabb, mint a Led-ek nyitófeszültsége. (Soros kapcsolásnál a Led-ek nyitófeszültségének összege.) Ekkor az ellenállásra jutó feszültség magas, és a tápfeszültség változás hatása kicsi lesz a Led-áram változás. Viszont ekkor a hatásfok lesz alacsony, hiszen az áram kisebbik része fog a Led-en világítani, a nagyobb része az ellenálláson fűtődik el.

Tekintve, hogy nálad a feszültség tartalék a diódák nyitófeszültsége és a tápfesz között kicsi, talán a legegyszerűbb és gazdaságosabb megoldás, ha egyszerű ellenállással korlátozod az áramot, de úgy, hogy egy-egy ágban legfeljebb 2db Led-et kötsz párhuzamosan. Azt a leírtak szerint méretezed. Ekkor kb. 10db 10ohm-os ellenállásra lesz szükséged. De azzal számolni kell, hogy az aksiknak lehet a 200mA áram kissé sok lesz.
üdv! proli007
(#) bosch1980 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Bocs és Köszönöm!

Bosch
(#) dimetrodon válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Apropó, egy NiMH aksinál mi az áram, amelyet tartósan (órákon át, nyilván kimerülésnél nem tovább tud gond nélkül?

Rémlik valami 0,1C azaz pl. 2500 mAh esetén 250 mA. Meg rémlik 0,3C is, de melyik a gyakorlatban igaz a tapasztalatok szerint, átlagos (nem alacsony önkisülésű, kiskereskedelemben átlagos áron kapható) cellákkal?
(#) proli007 válasza dimetrodon hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Hello!
Ha van ilyen, akkor ezt csak a cella adatlapjáról fogod megtudni. A névleges kapacitást általában a 20óra alatti kisütőáram esetén adják meg, ami 0,05C értéket jelent..(Gondolom itt a legkedvezőbb a mért kapacitás, vagy ez örökség..)
Most nézem, mág el is írtam, mert 20mA Led-áram esetén a 20 Led már 400mA, nem is 200..
üdv! proli007
Következő: »»   1522 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem