Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi a választ.
Esetleg a fénycsőgyújtón túl lenne egyszerűbb megoldás a villogtatásra? ( villogtató áramkör építése nélkül)
Hello!
Igen van, csak nem sok értelme van. Pld. egy bimetall-os szaggató. Mint az irányjelzők voltak. De ott az ikerfémet a terhelésen átfolyó áram melegíti, tehát terhelés függő a dolog. A fénycső gyújtóban is bimetall van, csak azt a gáztöltésű cső fűtötte. üdv! proli007
Ezt nagyon jól leírtad, úgy érzem teljesen értem!
Így fordítottam le magamnak: A kollektoráramot két dolog korlátozhatja (amelyik a kisebbet adja). 1. A bázisáram és a béta szorzata. 2. A kollektor ellenállás és a tápfesz. Ohm-törény szerint. Az utóbbi a kapcsoló üzem.
Sziasztok.
A cigánynak ötöse van a lottón. Vesz egy Mercit, majd mikor a Vlll. kerületben kocsikázik, kipukkan a kereke. Kiszáll, hogy kicserélje. Épp nekilát, mikor látja, hogy egy másik cigány egy téglával betöri a szélvédőt. - Há de Gázsi! Mit csinász? - Amíg te leszeded a kerekeket, én kiviszem a rádiót!
Az mellékelt rajzon látható 458 műveleti erősítőnek mi a pontos neve? Ő lenne az?
Nem látni semmit ezen a rajzon..
Sziasztok!
19db nagyfényerejű ledet szeretnék működtetni 3 AAA NiMh akkumulátorról. A ledek párhuzamosan vannak kötve, és az akkumulátorok darabja 1000mAh-ás. Ellenállás nincsen közöttük. Mennyi ideig világítanának? (Úgy számoltam, hogy igy olyan 20-25 mA-t kéne felvennie a lednek.
A LED nem izzó. Magától nem fogja az áramát korlátozni, külső eszközzel kell. Legalább egy előtét ellenállással, de inkább egy áramgenerátorral.
Bsselektronikán van egy Led előtétellenállás számító. Tápfeszem 3.6V, Leden eső feszültség ugyanennyi, ha bármilyen Leden átfolyó áram érteket írok be, az eredmény 0 ohm. Tegyek be 1 ohmot?
Ha ráteszed a "3,6 V -os" LED -et a 3,6 V -os akkumlátorra, akkor több eset lehetséges, ami pár mV -on múlik.
1. nem, vagy gyengén világít 2. elkezd nagy fénnyel világítani, kis időn bellül elhalálozik. 3. pont jól világít, de az akku merülésével rohamosan csökken a fényerő 3,6 V -rol nem lehet "3,6 V" -os LED -et üzemeltetni! Ha megnézed egy dióda karakterisztikáját, akkor láthatod, hogy a nyitófeszültség - áram karakterisztikája négyzetes jellegű, mondjuk 2 mV feszültség változáshoz 4 mA változás tartozik, akkor 4 mV változáshoz 16 mA. (az értékek csak a példa kedvéért) A számoló programmhoz elfelejtették odaírni, hogy csak akkor érvényes, ha a tápfeszültség sokkal nagyobb mint a dióda nyitófeszültsége. Az áramgenerátor garantálja, hogy a diódán mindíg a megfelelő fényerőhöz tartozó áram fog átfolyni. Természetesen ezt csak meghatározott tápfeszültség tartományban tudja megtenni. A LED -ek párhuzamos kapcsolása pedig bár szokásos, nem egy korrekt megoldás, mert a közös áramból mindegyik az aktuális munkapontjának megfelelő áramot fogja felvenni, amihez senki sem garantálja hogy azonos fényerő tartozik. Sokkal szerencsésebb a soros kapcsolás, mert így az átfolyó áram minden LED -en azonos. A fényerő még így is eltérhet, csak sokkal kisebb mértékben.
3,6V az fix ( a 3 AAA akku miatt ), a párhuzamos kapcsolás is adott, mert sorosan két ledet összekötve már a 3,6V kevés lenne nyitófeszültségnek. Ilyen feltételek mellett hogyan tudom biztosítani, hogy rendes fényerővel világítson mind a 19 db Led? Áramgenerátornak sajnos már nincsen hely. Led adatlap
Korrekt módon sehogy. Az azért feltűnhetett volna az adatlapon, hogy a nyitófeszültségek szórása 20 mA esetén érvényesek, és 40 mV -ot szórnak. Ebből is következik, hogy a 20 mA -hez kell ragaszkodnod. Ahogy látom, RGB LED -ek, tehát nyilván kapcsolgatni fogod őket, ami további árameloszlási problémákhoz vezetnek. mindenképpen szükséged lesz áramgenerátorra, ami lehet egyben feszültség emelő is. (bár még ilyet nem csináltam)
Egy horgászlámpa is áramgenerátorral megy? (sima 20 ledes fejlámpa)
Ezt így nem lehet kijelenteni. Általában ellenállások vannak betéve áramkorlátozóként.
Állítólag van olyan is, amelyik az elem/akkumulátor belső ellenállására számít, szerencsére ez ritka kivétel.
Hello. Van egy eredetileg ledes fényorgona kapcsolásom. A gyári kapcsolásba 2db tranzisztor van benne az első erősíti a jelet amit a műv.erősítő ad a másik a testet kapcsolgatja a ledre. A led állandó +-t kap. Namost én azt szeretném hogy arra a ledes kimenetre 70db fehér ledet( az össze párhuzamosan kötve és egy darab megfelelő ellenállás a ledek előtt) kötök. Fogja-e bírni a kimenet nem-e fog a feszültség vészesen leesni? Mind a két tranzisztor C945. Próbáltam hogy az a tranyó helyett ami testet kapcsolja betettem egy BD249-et a ledeket ugyan úgy villoggtatta de egy 20W-os izzót nem bírt. Pegid 12V(15A) a tápja.
A csatolt kapcsolássnak a mély része van megépítve természetesen a vezérléssel eggyütt. Namost én nem vagyok nagy elekrtós de szerintem a 12V rajta kéne legyen a kimenetetn. Az viszont még üresbe terhelés nélkül sincs...
Sziasztok!
Két kérdésem is lenne, az első, hogy a multiméter mérőkábelein nincs semekkora feszültség? Biztonságosan lehet vele bármilyen IC-t mérni? Továbbá méréssel lehet rövidzárlatot okozni? Nem arra gondolok, hogy a mérővezeték tüskéje véletlenül becsúszik valahova, hanem maga a mérés, lehet erre érzékeny valami? A másik kérdésem már feltettem az arra szánt topikban, de eléggé kihaltnak tűnik, szerencsét próbálok itt is (bár tudom, hogy nem illik). Szóval a képen szereplő Bővebben: Link vezeték nélküli csengőre szeretnék plusz antennákat rakni, feltéve ha: 1, megoldható 2, megéri, azaz hoz némi hatótáv növekedést. Antennának sima teleszkópos rádióantennát használnék. A távirányító egységen szépen látszik az antenna, ahhoz hozzá lehet toldani, vagy azt kiforrasztva egy vezetékkel csatlakoztassam az antennát? Esetleg a kettő megfér egymás mellett? A kültéri egységen nem látok antennát, talán a nyák egy része funkcionál antennaként, ha tudnátok segíteni hová lehetne rajta antennát rakni az nagyon jól jönne. Köszönöm!
Nézd. Ha nem tudlak, nem akarlak meggyőzni, ha neked egy gagyi horgászlámpa az etalon, és nem számítanak a konkrét műszaki érvek, akkor ehhez nincs mit hozzátennem.
Sziasztok
Csináltam egy egyszerű IC-s villogót. Bővebben: Link Viszont ha rákötöm az elemet, nem azt csinálja, amit kell, illetve csak ritkán. Van, hogy semmi sem világít, van hogy egy darab villog, van hogy 2 folyamatosan világít, stb stb. 3 darab 9V-os elemmel is próbáltam, amiből 1 új volt. Azért vettem újat, mivel rákötöttem a modellvasút trafójára, és azzal tette a dolgát, még kis feszültségen is (2-3V-nál, amikor nyitottak a diódák). Mi lehet a gond? Köszi
Szia
Köszi a választ, de sajnos nem lett jobb Többi kondival is próbáltam, a 16 és 8-as láb közé, ha erre gondoltál.
Sziasztok!
Egyszerű 5mm -es UV LEDek használatához kell-e áramgenerátort használni? (azért ide írtam mert nem találtam olyan témát ahol foglalkoznak vele)
Hello!
Egy 12V-os adapterrel lehetne akkumulátort tölteni? Motor akksi, amit elég lenne 6-900mA-el tölteni, pont mint amit az adapter tud.
Sziasztok! Hogyan működtethetek egy max 45 voltot fogyasztó erősítőt? Valahol van esetleg egy kapcsolási rajz ehez a tápegységhez? Mert majd egy autóba való erősítőt szeretnék megépíteni, de ott 12volt van. Hogyan érhetem el, hogy 45 voltot állítson elő?
Esetleg ha ezt megépíteném Bővebben: Link és fordítav kötném be, akkor 12voltból 50 voltot csinálna? Ha igen milyen alkatrészt kellene lecserélnem,hogy 40 volzot állítson elő?
Mérd meg az adapter feszültségét. A 12V-os akkut 14,4V-tal kell max tölteni.
De minden képp 13V körüli feszültség kell különben annyira kicsi lesz a fesz különbség hogy alig fog áram folyni.
Hello. Amit linkeltél az egy sima feszültség stabilizáló. Az visszaflé nem működik.
Ami neked kell az egy DC-DC konverter. Van ilyen topik nézz el arrafelé ott biztos tudnak segíteni.
Na ez jó kérdés. Olvastam motoros oldalon olyat hogyha motorba akkura rakok ledet akkor kell áramgenerátor. Nekem simán ellenállással van akkun és működik már rég óta.
Vásároltam egy univerzális távirányítót. Egész jól bevált, csak az STB (set-top-box)-t nem tudom vele irányítani. Sajnos a T-Home-tól kapott STB Cisco ISB6030-as modell, mert ezzel működik megfelelően az IPTV. De ehhez nem találtam sehol készülékkódot. Tud valaki segíteni ebben?
Egy DC-DC konverter kapcsolási rajzot tudsz nekem mellékelni?
Sziasztok,
év végi kiárusítást tartunk, így eladóvá vált rengeteg alkatrész. Ahogy pakoljuk ki a műhelyt, úgy teszem fel sorra az alkatrészeket. Ár megegyezés szerint. Akit érdekel, kérem privátba írjon. Szállítás: posta, futár, személyes átvétel A kondenzátorok általában: 4700µF 25-50V |
Bejelentkezés
Hirdetés |