Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem kéne összekeverni a terjedést a háttérzajjal. Az két különböző dolog, bár mindkettőnek hatása van a vétel minőségére.
Az sem mindegy, hogy egy vevőnek van-e egyáltalán valamiféle antennája. Nem sok rádióvevőt láttam közkézen, aminek megfelelő vételt biztosító antennája lenne. Még az RH sáv végén 30 MHz (10 m) sem, ahol elég lenne akár egy 1,5 m körüli antenna. A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:41
Valóban félreértesz dolgokat. Én senkivel nem akarok vitatkozni, csak a tapasztalataimról írtam.
És nem hiszem, hogy a témaindító írás az általad felmutatott professzionális tudásra vágyott.
Én nem akartam semmit összekeverni, ennyit én is tudok. Az antennáról is szó volt már.
Remélem a témát felvető nem vadult el a sok "okos" embert olvasva... Astabil multivibrátorSziasztok, az alábbi kivágott Skori féle kép csak nekem mutat némi hasonlóságot egy astabil multivibrátorhoz?Vezérelt fűtésNemrég került hozzám egy bontott fűtő betét. Azon gondolkodtam érdemes lenne e egy helyi radiátort építeni belőle vizes feltöltéssel. Ezt a hőfokot 48V körüli feszültségen produkálta. Épített már közületek valaki vezérelt fűtés rendszert?
Igen. Ez egy induktív terhelésű astabil. A kondenzátor csak az indulást segíti. Valószínű egy feszültség átalakító része. Kiragadva a környezetéből semmire sem jó.
Nekem ellenütemű Blocking oscillator-nak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:19
A rajz működéséhez tudni kell, hogy a két tekercs a rajzon, az egy gate meghajtó transzformátor két primer tekercse. Azt is tudni kell, hogy schottky diódákkal működik, amelyeknek sokkal alacsonyabb a nyitófeszültsége mint a tranzisztorok B-E átmenetének.
Működés: - Amikor a felső tranzisztor nyitva van, akkor a D14-en át elvezeti az alsó tranyó bázisáramát, így az zárva marad. Eközben a kollektorköri tekercs árama folyamatosan növekszik - ahogy közelíti a telítést egyre meredekebben emelkedik az áram. - Amikor a kollektor áram eléri a bázisáram béta-szorosát, akkor a kollektorfesz elkezd kicsit emelkedni. Ekkor már nem tudja az alsó tranyó bázisáramát elvezetni a schottky-n kersztül ezért... - Kinyit az alsó tranzisztor, és D13-on keresztül elvezeti a felső tranyó bázisáramát, amitől az teljesen lezár. - Ezután a fent leírt folyamat megfelelője játszódik le az alsó oldalon - és az egész ciklikusan ismétlődik. A frekvenciát elsősorban a tekercsek induktivitása, és/vagy a vasmag telítődése, és a tápfeszültség, másodsorban a bázisellenállások fogják meghatározni. Később ki kellett egészítenem némi kapacitív rásegítéssel, és a bázisáram impulzus korlátozásával - mert alaphelyzetben "háklis volt" a beépített alkatrészekre. A működés csak kis mértékben hasonlít a blockingra, mert azt többnyire záróüzemű konverterként használják. Azon kívül a hullámforma ennél a kapcsolásnál szimmetrikus négyszögjel. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:37
Puskás trafóval és bipoláris tranzisztorral is tökéletesen működik.
Annó sokat használtuk például csengető feszültség előállítására.
A levegőt sokkal könnyebb felmelegíteni, mint a vizet. Ha az a helyi radiátor egy pindurka radiátor, még működhet is, csak értelme nem sok lesz. Kis radiátor, kis meleg.
Clatronik porszivóClatronik BS 1248 porszívóm van. Kicsúszott a gégecső ahol csatlakozik a porszívóhoz. Nem tudom visszatekerni. Köszönöm a segítséget.
Vicces ez a topik...
![]()
Kedves Zsóka, ugyan nekünk nem ilyen porszívónk van, de azt javasolnám, hogy oldja ki a gégecső tövét és balról jobbra tekerve próbálja visszatekerni bele a gégecső végét.
Miért is vicces? Ha kapásból tudod a választ miért nem segítettél?
Szegény hölgy nem tudhatja, hogy balmenetes a gégecső. A hozzászólás módosítva: Pé, 16:34
Köszönöm szépen a segítséget. Próbáltam de nem sikerült. Kisérletezem .
Örülök hogy felvidítottam a napod ,sokat használt !
Egyáltalán menetes az a csonk, vagy csupán pattintós esetleg szorítógyűrűs?
Lehet, hogy tévedtem, és fordítva kellene betekerni, vagy Lacika fórumtársnak van igaza...
Drukkolunk kedves Zsóka!
Egy fotó sokat segítene a megoldást illetően a csőről és a csonkról.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |