Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4011 / 4011
(#) pucuka válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 14:33 /

Nem kéne összekeverni a terjedést a háttérzajjal. Az két különböző dolog, bár mindkettőnek hatása van a vétel minőségére.
Az sem mindegy, hogy egy vevőnek van-e egyáltalán valamiféle antennája. Nem sok rádióvevőt láttam közkézen, aminek megfelelő vételt biztosító antennája lenne. Még az RH sáv végén 30 MHz (10 m) sem, ahol elég lenne akár egy 1,5 m körüli antenna.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:41
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Sze, 19:13 1 /

Valóban félreértesz dolgokat. Én senkivel nem akarok vitatkozni, csak a tapasztalataimról írtam.
És nem hiszem, hogy a témaindító írás az általad felmutatott professzionális tudásra vágyott.
(#) mek-elek válasza pucuka hozzászólására (») Sze, 19:17 1 /

Én nem akartam semmit összekeverni, ennyit én is tudok. Az antennáról is szó volt már.
Remélem a témát felvető nem vadult el a sok "okos" embert olvasva...
(#) Geri86 hozzászólása Csü, 13:20 /

Astabil multivibrátor

Sziasztok, az alábbi kivágott Skori féle kép csak nekem mutat némi hasonlóságot egy astabil multivibrátorhoz?
(#) jani1987 hozzászólása Csü, 15:01 /

Vezérelt fűtés

Nemrég került hozzám egy bontott fűtő betét. Azon gondolkodtam érdemes lenne e egy helyi radiátort építeni belőle vizes feltöltéssel. Ezt a hőfokot 48V körüli feszültségen produkálta. Épített már közületek valaki vezérelt fűtés rendszert?
(#) Epu2 válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:11 /

Igen. Ez egy induktív terhelésű astabil. A kondenzátor csak az indulást segíti. Valószínű egy feszültség átalakító része. Kiragadva a környezetéből semmire sem jó.
(#) gg630504 válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:14 /

Nekem ellenütemű Blocking oscillator-nak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:19
(#) Skori válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:34 / 1

A rajz működéséhez tudni kell, hogy a két tekercs a rajzon, az egy gate meghajtó transzformátor két primer tekercse. Azt is tudni kell, hogy schottky diódákkal működik, amelyeknek sokkal alacsonyabb a nyitófeszültsége mint a tranzisztorok B-E átmenetének.

Működés:
- Amikor a felső tranzisztor nyitva van, akkor a D14-en át elvezeti az alsó tranyó bázisáramát, így az zárva marad. Eközben a kollektorköri tekercs árama folyamatosan növekszik - ahogy közelíti a telítést egyre meredekebben emelkedik az áram.
- Amikor a kollektor áram eléri a bázisáram béta-szorosát, akkor a kollektorfesz elkezd kicsit emelkedni. Ekkor már nem tudja az alsó tranyó bázisáramát elvezetni a schottky-n kersztül ezért...
- Kinyit az alsó tranzisztor, és D13-on keresztül elvezeti a felső tranyó bázisáramát, amitől az teljesen lezár.
- Ezután a fent leírt folyamat megfelelője játszódik le az alsó oldalon - és az egész ciklikusan ismétlődik.

A frekvenciát elsősorban a tekercsek induktivitása, és/vagy a vasmag telítődése, és a tápfeszültség, másodsorban a bázisellenállások fogják meghatározni.
Később ki kellett egészítenem némi kapacitív rásegítéssel, és a bázisáram impulzus korlátozásával - mert alaphelyzetben "háklis volt" a beépített alkatrészekre.

A működés csak kis mértékben hasonlít a blockingra, mert azt többnyire záróüzemű konverterként használják. Azon kívül a hullámforma ennél a kapcsolásnál szimmetrikus négyszögjel.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:37
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Csü, 15:49 /

Puskás trafóval és bipoláris tranzisztorral is tökéletesen működik.
Annó sokat használtuk például csengető feszültség előállítására.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Csü, 19:01 /

A levegőt sokkal könnyebb felmelegíteni, mint a vizet. Ha az a helyi radiátor egy pindurka radiátor, még működhet is, csak értelme nem sok lesz. Kis radiátor, kis meleg.
(#) Geri86 válasza Skori hozzászólására (») Csü, 20:44 /

Köszönöm a részletes magyarázatot.
(#) Szabóné Zsóka hozzászólása Pé, 12:41 /

Clatronik porszivó

Clatronik BS 1248 porszívóm van. Kicsúszott a gégecső ahol csatlakozik a porszívóhoz. Nem tudom visszatekerni. Köszönöm a segítséget.
(#) KU202M válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Pé, 12:43 2 /

Vicces ez a topik...
(#) mek-elek válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Pé, 13:26 / 1

Kedves Zsóka, ugyan nekünk nem ilyen porszívónk van, de azt javasolnám, hogy oldja ki a gégecső tövét és balról jobbra tekerve próbálja visszatekerni bele a gégecső végét.
(#) Patópali válasza KU202M hozzászólására (») Pé, 16:33 1 / 2

Miért is vicces? Ha kapásból tudod a választ miért nem segítettél?
Szegény hölgy nem tudhatja, hogy balmenetes a gégecső.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:34
(#) Szabóné Zsóka válasza mek-elek hozzászólására (») 10:35 /

Köszönöm szépen a segítséget. Próbáltam de nem sikerült. Kisérletezem .
(#) Szabóné Zsóka válasza KU202M hozzászólására (») 10:37 /

Örülök hogy felvidítottam a napod ,sokat használt !
(#) Lacika válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») 10:57 /

Egyáltalán menetes az a csonk, vagy csupán pattintós esetleg szorítógyűrűs?
(#) mek-elek válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») 12:13 /

Lehet, hogy tévedtem, és fordítva kellene betekerni, vagy Lacika fórumtársnak van igaza...
Drukkolunk kedves Zsóka!
(#) Patópali válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») 16:58 /

Egy fotó sokat segítene a megoldást illetően a csőről és a csonkról.
Következő: »»   4011 / 4011
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem