Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1521 / 3962
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszi a választ.

Esetleg a fénycsőgyújtón túl lenne egyszerűbb megoldás a villogtatásra? ( villogtató áramkör építése nélkül)
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Hello!
Igen van, csak nem sok értelme van. Pld. egy bimetall-os szaggató. Mint az irányjelzők voltak. De ott az ikerfémet a terhelésen átfolyó áram melegíti, tehát terhelés függő a dolog. A fénycső gyújtóban is bimetall van, csak azt a gáztöltésű cső fűtötte.
üdv! proli007
(#) dimetrodon válasza proli007 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ezt nagyon jól leírtad, úgy érzem teljesen értem!

Így fordítottam le magamnak:
A kollektoráramot két dolog korlátozhatja (amelyik a kisebbet adja).
1. A bázisáram és a béta szorzata.
2. A kollektor ellenállás és a tápfesz. Ohm-törény szerint.
Az utóbbi a kapcsoló üzem.
(#) B.I hozzászólása Dec 18, 2011 1 /
 
Sziasztok.
A cigánynak ötöse van a lottón. Vesz egy Mercit, majd mikor a Vlll. kerületben kocsikázik, kipukkan a kereke. Kiszáll, hogy kicserélje. Épp nekilát, mikor látja, hogy egy másik cigány egy téglával betöri a szélvédőt.
- Há de Gázsi! Mit csinász?
- Amíg te leszeded a kerekeket, én kiviszem a rádiót!
(#) kadam hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Az mellékelt rajzon látható 458 műveleti erősítőnek mi a pontos neve? Ő lenne az?

vu meter2.gif
    
(#) roland0327 válasza kadam hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nem látni semmit ezen a rajzon..
(#) yoman917 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
19db nagyfényerejű ledet szeretnék működtetni 3 AAA NiMh akkumulátorról. A ledek párhuzamosan vannak kötve, és az akkumulátorok darabja 1000mAh-ás. Ellenállás nincsen közöttük. Mennyi ideig világítanának? (Úgy számoltam, hogy igy olyan 20-25 mA-t kéne felvennie a lednek.
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A LED nem izzó. Magától nem fogja az áramát korlátozni, külső eszközzel kell. Legalább egy előtét ellenállással, de inkább egy áramgenerátorral.
(#) yoman917 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Bsselektronikán van egy Led előtétellenállás számító. Tápfeszem 3.6V, Leden eső feszültség ugyanennyi, ha bármilyen Leden átfolyó áram érteket írok be, az eredmény 0 ohm. Tegyek be 1 ohmot?
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ha ráteszed a "3,6 V -os" LED -et a 3,6 V -os akkumlátorra, akkor több eset lehetséges, ami pár mV -on múlik.
1. nem, vagy gyengén világít
2. elkezd nagy fénnyel világítani, kis időn bellül elhalálozik.
3. pont jól világít, de az akku merülésével rohamosan csökken a fényerő
3,6 V -rol nem lehet "3,6 V" -os LED -et üzemeltetni!
Ha megnézed egy dióda karakterisztikáját, akkor láthatod, hogy a nyitófeszültség - áram karakterisztikája négyzetes jellegű, mondjuk 2 mV feszültség változáshoz 4 mA változás tartozik, akkor 4 mV változáshoz 16 mA. (az értékek csak a példa kedvéért) A számoló programmhoz elfelejtették odaírni, hogy csak akkor érvényes, ha a tápfeszültség sokkal nagyobb mint a dióda nyitófeszültsége.
Az áramgenerátor garantálja, hogy a diódán mindíg a megfelelő fényerőhöz tartozó áram fog átfolyni. Természetesen ezt csak meghatározott tápfeszültség tartományban tudja megtenni.
A LED -ek párhuzamos kapcsolása pedig bár szokásos, nem egy korrekt megoldás, mert a közös áramból mindegyik az aktuális munkapontjának megfelelő áramot fogja felvenni, amihez senki sem garantálja hogy azonos fényerő tartozik. Sokkal szerencsésebb a soros kapcsolás, mert így az átfolyó áram minden LED -en azonos. A fényerő még így is eltérhet, csak sokkal kisebb mértékben.
(#) yoman917 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
3,6V az fix ( a 3 AAA akku miatt ), a párhuzamos kapcsolás is adott, mert sorosan két ledet összekötve már a 3,6V kevés lenne nyitófeszültségnek. Ilyen feltételek mellett hogyan tudom biztosítani, hogy rendes fényerővel világítson mind a 19 db Led? Áramgenerátornak sajnos már nincsen hely. Led adatlap
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Korrekt módon sehogy. Az azért feltűnhetett volna az adatlapon, hogy a nyitófeszültségek szórása 20 mA esetén érvényesek, és 40 mV -ot szórnak. Ebből is következik, hogy a 20 mA -hez kell ragaszkodnod. Ahogy látom, RGB LED -ek, tehát nyilván kapcsolgatni fogod őket, ami további árameloszlási problémákhoz vezetnek. mindenképpen szükséged lesz áramgenerátorra, ami lehet egyben feszültség emelő is. (bár még ilyet nem csináltam)
(#) yoman917 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Egy horgászlámpa is áramgenerátorral megy? (sima 20 ledes fejlámpa)
(#) nedudgi válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ezt így nem lehet kijelenteni. Általában ellenállások vannak betéve áramkorlátozóként.
Állítólag van olyan is, amelyik az elem/akkumulátor belső ellenállására számít, szerencsére ez ritka kivétel.
(#) peter1995 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Hello. Van egy eredetileg ledes fényorgona kapcsolásom. A gyári kapcsolásba 2db tranzisztor van benne az első erősíti a jelet amit a műv.erősítő ad a másik a testet kapcsolgatja a ledre. A led állandó +-t kap. Namost én azt szeretném hogy arra a ledes kimenetre 70db fehér ledet( az össze párhuzamosan kötve és egy darab megfelelő ellenállás a ledek előtt) kötök. Fogja-e bírni a kimenet nem-e fog a feszültség vészesen leesni? Mind a két tranzisztor C945. Próbáltam hogy az a tranyó helyett ami testet kapcsolja betettem egy BD249-et a ledeket ugyan úgy villoggtatta de egy 20W-os izzót nem bírt. Pegid 12V(15A) a tápja.
A csatolt kapcsolássnak a mély része van megépítve természetesen a vezérléssel eggyütt.
Namost én nem vagyok nagy elekrtós de szerintem a 12V rajta kéne legyen a kimenetetn. Az viszont még üresbe terhelés nélkül sincs...

NORMLI~4.JPG
    
(#) Tarbur hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Két kérdésem is lenne, az első, hogy a multiméter mérőkábelein nincs semekkora feszültség? Biztonságosan lehet vele bármilyen IC-t mérni? Továbbá méréssel lehet rövidzárlatot okozni? Nem arra gondolok, hogy a mérővezeték tüskéje véletlenül becsúszik valahova, hanem maga a mérés, lehet erre érzékeny valami?
A másik kérdésem már feltettem az arra szánt topikban, de eléggé kihaltnak tűnik, szerencsét próbálok itt is (bár tudom, hogy nem illik).
Szóval a képen szereplő Bővebben: Link vezeték nélküli csengőre szeretnék plusz antennákat rakni, feltéve ha:
1, megoldható
2, megéri, azaz hoz némi hatótáv növekedést.
Antennának sima teleszkópos rádióantennát használnék. A távirányító egységen szépen látszik az antenna, ahhoz hozzá lehet toldani, vagy azt kiforrasztva egy vezetékkel csatlakoztassam az antennát? Esetleg a kettő megfér egymás mellett?
A kültéri egységen nem látok antennát, talán a nyák egy része funkcionál antennaként, ha tudnátok segíteni hová lehetne rajta antennát rakni az nagyon jól jönne.
Köszönöm!
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nézd. Ha nem tudlak, nem akarlak meggyőzni, ha neked egy gagyi horgászlámpa az etalon, és nem számítanak a konkrét műszaki érvek, akkor ehhez nincs mit hozzátennem.
(#) Rainbow15 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok
Csináltam egy egyszerű IC-s villogót. Bővebben: Link
Viszont ha rákötöm az elemet, nem azt csinálja, amit kell, illetve csak ritkán. Van, hogy semmi sem világít, van hogy egy darab villog, van hogy 2 folyamatosan világít, stb stb.

3 darab 9V-os elemmel is próbáltam, amiből 1 új volt. Azért vettem újat, mivel rákötöttem a modellvasút trafójára, és azzal tette a dolgát, még kis feszültségen is (2-3V-nál, amikor nyitottak a diódák). Mi lehet a gond?

Köszi
(#) Rainbow15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia
Köszi a választ, de sajnos nem lett jobb Többi kondival is próbáltam, a 16 és 8-as láb közé, ha erre gondoltál.
(#) Eticsiga hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Egyszerű 5mm -es UV LEDek használatához kell-e áramgenerátort használni? (azért ide írtam mert nem találtam olyan témát ahol foglalkoznak vele)
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Hello!
Egy 12V-os adapterrel lehetne akkumulátort tölteni? Motor akksi, amit elég lenne 6-900mA-el tölteni, pont mint amit az adapter tud.
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok! Hogyan működtethetek egy max 45 voltot fogyasztó erősítőt? Valahol van esetleg egy kapcsolási rajz ehez a tápegységhez? Mert majd egy autóba való erősítőt szeretnék megépíteni, de ott 12volt van. Hogyan érhetem el, hogy 45 voltot állítson elő?
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Esetleg ha ezt megépíteném Bővebben: Link és fordítav kötném be, akkor 12voltból 50 voltot csinálna? Ha igen milyen alkatrészt kellene lecserélnem,hogy 40 volzot állítson elő?
(#) peter1995 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Mérd meg az adapter feszültségét. A 12V-os akkut 14,4V-tal kell max tölteni.
De minden képp 13V körüli feszültség kell különben annyira kicsi lesz a fesz különbség hogy alig fog áram folyni.
(#) peter1995 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Hello. Amit linkeltél az egy sima feszültség stabilizáló. Az visszaflé nem működik.
Ami neked kell az egy DC-DC konverter. Van ilyen topik nézz el arrafelé ott biztos tudnak segíteni.
(#) peter1995 válasza Eticsiga hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Na ez jó kérdés. Olvastam motoros oldalon olyat hogyha motorba akkura rakok ledet akkor kell áramgenerátor. Nekem simán ellenállással van akkun és működik már rég óta.
(#) Csaba Nagy hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Vásároltam egy univerzális távirányítót. Egész jól bevált, csak az STB (set-top-box)-t nem tudom vele irányítani. Sajnos a T-Home-tól kapott STB Cisco ISB6030-as modell, mert ezzel működik megfelelően az IPTV. De ehhez nem találtam sehol készülékkódot. Tud valaki segíteni ebben?
(#) zsolti900 válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Egy DC-DC konverter kapcsolási rajzot tudsz nekem mellékelni?
(#) HA3GX hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok,

év végi kiárusítást tartunk, így eladóvá vált rengeteg alkatrész. Ahogy pakoljuk ki a műhelyt, úgy teszem fel sorra az alkatrészeket.

Ár megegyezés szerint.
Akit érdekel, kérem privátba írjon.
Szállítás: posta, futár, személyes átvétel
A kondenzátorok általában: 4700µF 25-50V
(#) Lamboo hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok
Kb hány ampert bír egy 1mm széles vezetősáv egy nyákon?
Következő: »»   1521 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem