Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Oszcillátor nem akar beindulni a valóságbanÜdv mindenkinek!A nem működő oszcillátor kapcsolási rajzával kapcsolatban lenne egy pár kérdésem. Rövid összefoglaló a projektről: egy 100KHz frekvenciát előállító oszcillátort szerettem volna építeni, amit a későbbiekben ESR mérőben használtam volna, de már hónapok óta húzódik ez a dolog, mert mint kiderült sem az AI, sem a google nem a barátom, mert egyik sem segített igazán(a google tele van hibás kapcsolási rajzokkal, az AI is a google-t használja szerintem). ![]() Legutóbb ezt a kapcsolást raktam össze egy internetes szimulátorban (lásd a lenti képet), és úgy nézett ki, hogy ez már jó lesz, a szimulátorban én, kezdőként úgy látom, hogy működik, de miután a breadboardon nem indult, egy használt NYÁK lapot alakítottam át a célnak megfelelőre, hogy az érintkezésekből ne legyen gond, ám itt sem történik semmi. A multiméterem nem jelez frekvenciát, pedig 20MHz tartományig mér 10Hz-től felfelé. Tápfeszültség rendben, a tranzisztor nyitva, forrasztás rendben, nincsen zárlat, vagy hasonló NYÁK hiba (végig van ónozna a vezetősáv). Totál rossz az egész áramkör, amit próbáltam összerakni? A szimulátorban miért működött és mi okozza, hogy semmilyen "életjelet" nem ad az áramkör? Nem 1%-os tűrésű alkatrészeket használok, mert olyanok pont ezekben az paraméterekben nincsenek, de a szimulátorban próbálgatva minimális alkatrész érték módosításokat, működött rendesen. Hol lehet a hiba, rossz az áramkör, a szimulátor, vagy csak éleszteni kell valahogy az áramkört? A segítséget előre is köszönöm!
A kapcsolás biztosan rossz, mert az emitter feszültség 0,23V-ra, a kollektorfeszültség pedig -3,4V-ra jönne ki, az pedig lehetetlen. Ebből következően a szimulátor sem működik jól, mert nem veszi figyelembe, hogy az egyenáramú munkapont teljesen rossz.
Ha ilyen oszcillátort szeretnél építeni, ezen az oldalon találsz számítási, megvalósítási példákat. Ugyanitt vannak másfajta oszcillátorok is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |