Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1733 / 3972
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!
Ha az 1W is elég, akkor próbáld ki ezt, vagy az az LM386 SMD változatát.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Köszi. Ha jól látom mindkettő Mono(tehát kettőt kellene építeni belőle)?-akkor az úgy már sok helyet foglal-és ha jól látom ebbe is van elektrolit kondi ami megint csak nem kis helyet foglalna. Ja és azt nem írtam hogy kb 5-5,5V -ról menne mert Laptopba kell. Köszönöm és várom ha még van valami. Én folyamatosan keresem de eddig amelyiket találtam vagy az IC-t nem lehet itt kapni vagy több mint 5V ról menne.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Nem muszáj egy nyákon elhelyezi két erősítőt a sztereó megoldáshoz. Keress két alkalmas helyet a laptopban és ott helyezd el az erősítőket. De a laptopokban nincs 12V?
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Passz. Én a régi IC helyén amit mértem ott 5,4 V-ot mértem ha jól emlékszem.
(#) Robi98 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől függ hogy egy tranzisztor bázisára milyen ellenállást kell kötni? És például azt sem értem, hogy miért kell mondjuk egy BC182-es tranzisztornak4,5 volt mellet, egy olyan nagy bázisellenállást adni mint mondjuk 10K ohm.
Valaki megtudja nekem magyarázni érthetően?

Köszönöm.
(#) Erik93 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Helló!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy a tranzisztorok adatlapján melyik adat a nyitóáram?
(#) pjg válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Keress rá a neten "A tranzisztor működése" -re. Ne csak olvasd el, tanuld meg! Pl. ezt.
(#) Erik93 válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Az én tudomásom szerint a tranzisztor elé így számolod az ellenállást: (ha nem így van,javítsatok)
(tápfesz.-nyitófesz.) / nyitóáram = R
Ohm törvény
(#) reloop válasza Erik93 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Hali! Nyitóáram? Mire gondolsz? A tranzisztor legnagyobb kollektor áramát (Ic) szokás megadni, mint első számú árammal kapcsolatos jellemzőt.
(#) pjg válasza Erik93 hozzászólására (») Júl 19, 2012 / 1
 
Szerintem meg a kollektor áram osztva a bétával adja a bázisáramot. Ezután Ohm törvénye adja a tápfeszből az ellenállás értékét.
(#) reloop válasza Erik93 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
(#) polonkaig válasza pjg hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
A bétára pedig a tranzisztor adatlapján találsz minimális értéket. Álatalában 2x ráhagyással számolj, és akkor nincs gond. Pl.: Kollektor áram 1A minimális béta 20, akkor a maximális bázis áram 50mA, de ennél magasabbal érdemes tervezni.
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Helo
Egyszer már felraktam ide egy képet, de most úgy gondolom, hogy ez lesz a végleges... Szóval ha valaki rápillantana, azt megköszönném, igazából a fet-re vagyok kíváncsi, mert még nem nagyon használtam, és arra lennék kíváncsi hogy jól van-e berakva?? Ja és IRFD110- lesz benne, csak nem találtam meg az eagle-ben. A válaszokat előre is köszönöm.

kapcs.jpg
    
(#) meone válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Köszönöm.
Az új oldalon amit csináltak kicsit eldugták, de telefonos meg kérésére könnyen reagáltak, és most már képben vagyok, jelenleg ezt a részét pihentetem a dolognak, de még utána kell járnom egyszer.

Köszönöm a segítséget még egyszer.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Most építek egyet de ha véletlenül nem lesz jó,vagyis nem fér bele akkor megpróbálom ezt: Bővebben: Link itt gondolom az kell ami a 4-ik oldalon van fent balra vagyis a kép amit beraktam. Mivel a hangszabályozását nem innen fogom csinálni elhagyható a 10kohmos poti? Az a kondi ahol azt írja hogy bypass az milyen kondi és milyen értékű? Meg ha jól látom a leírásában ez megy min.4-5 V is nekem meg 5,5 V van. Köszi a válaszokat.
(#) proli007 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hello!
Nem folytam eddig bele mit is szeretnél készíteni, de nem igazán érthető, ha a csatlakozókra nem rajzolod oda, hova mennek, milyen feszültségek vannak ott..
- A JP3-JP2 párhuzamosan van kötve, gondolom itt jön be, és megy ki a 12V. A JP4-en meg van egy aksi.
- Ha van 12V táp, akkor bizti-dióda-ellenálláson töltődik az aksi. (Remek ez a sas, nem látni semmit) Ha meg kimarad a 12V, akkor az aksi táplál vissza D4-en keresztül.
- Az LM324 figyeli az aksi feszültségét. És mutatja, ha a nyomógomb nyomva van, vagy a Fet ki van nyitva. De itt kezdődik a bibi..
- Az LM358 egy komparátor. Ha az aksi feszültsége egy szint felett van, akkor bekapcsolja a Fet-et, és jelez az LM324.
- Csak hogy az LM358 tápfeszültsége is az aksi pozitíván, és a kapcsolt GND-n van. De ha az aksi feszültsége alacsony, akkor a Fet kikapcsol. Viszont így az LM358 összes lába felugrik a plusztápra (mert megszakad a GND), mire a Fet visszakapcsol. És már "krepeg" is az egész. Gondolom azt szeretted volna, ha nyomógombbal bekapcsolod, ha alacsony az aksi, akkor meg kikapcsolódik a feszültségjelző.
- De ahhoz, hogy valaminek a tápját figyeljük, valamihez tápfeszültség kell. Így viszont nem lehet a Fet-et kapcsolni. Csak akkor lesz jó, ha a komparátorral, pld. egy P-Fet-et kapcsolsz, és az kapcsolja az N-Fet-et. Mert ha az N-Fet kikapcsolja a GND-t, akkor akkor az LM358 kimenete magas szinten lesz, az viszont zárja a P-Fet-et és úgy is marad mind kettő. Ekkor persze a komparátor két bemenetét fel kell cserélni, mert a betett P-Fet fázist fordít.
- De azt is elárulom, hogy feleslegesen küzdesz a zéneres referencia előállítással. Hiszen ott van az IC2 stabi, minek kimenetén ott a fix 5V. Stabilabb is, mint a zéner.
- De mindent megteszel a terhelés csökkentésére, közben a Led6 mindig világítani fog, akár hálózati, akár akkumulátoros üzem van. Igaz, kb. 2,2mA csak.
- De a feszültségekkel is gondom van. A komparátorból visszaszámolva, az aksi 12V-os. Viszont feltölteni, kb. 13,6V-ig kell minimum. Mekkora lesz a töltőáram, a 150Ohm-on keresztül? Mert ha a bejövő táp 15V, akkor a dióda 0,4V feszültségét levonva, az 150ohm ellenállásra Ut-Ud-Uaksi=15V-0,4V-13,6V=1V jut. Így a töltőáram, 1V/150ohm=6,6mA.
Ha az aksi fel van töltve, és a kijelző jelez, akkor számításaim szerint kb. 76mA lesz a fogyasztása a kijelzőnek, szemben a 6,6mA töltőárammal. Vagy is a kijelző fogja kisütni az aksit, ha megnyomod a gombot. Függetlenül attól, hogy van töltés vagy sem.. (És akkor az USB-t nem is számoltuk, mert azt mindig az aksi táplálja.)
Nos mindössze ennyi problémát látok..
üdv! proli007
(#) silent15 hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy van 5 bontott EI trafóm, de kellenének az EI magok és a csévetesek. A vasmag le van lakkozva, és azt szeretném akkor kérdezni , hogy hogyan tudnám szétszedni:?

Köszi!
(#) speed008 hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Üdvözletem!
Mindig meg szerettem volna kérdezni, hogy, ha multival DC állásba AC-t mérek és fordítva mi történik, esetleg a multi szenved-e valami féle károsodást.
Általában figyelek rá, de mégis érdekel
(#) granpa válasza silent15 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia! Első próba: hideg vízbe teszed, forralod 15'-ig (csak gyöngyözzön), majd kesztyűvel megpróbálod széthúzni. Sikertelenség esetén kromofágba teszed, 2 nap múlva prúbahúzás; ha nem megy újabb 2 nap áztatás. A fellazult lakkot (műgyantát) lekotrod az újabb áztatás előtt. Némelyek szerint a nitrohígító(toluol) is jó. Nem feszegetni, mert nagggyyonn törékeny!! (főleg melegen) Hirtelen hűtéstől is szétreped!! Probátyi!
Ezen eljárások a ferrit magokra vonatkoznak, lemeztest esetén, lásd: trafós témák!
(#) granpa válasza speed008 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia! DC-ben nincs egyenirányítás, nyekk! AC-ben pontatlanság.
(#) pucuka válasza speed008 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Ha DC állásban AC -t mérsz, akkor többnyire nem mutat semmit, mert a szimmetrikus váltakozó áramnak az átlag értéke nulla. Ezért, mivel nem mutat semmit, egyre alacsonyabb méréshatárba tekered, és a váltakozó feszültség csúcsértékét már a mérőmű nem fogja tolerálni, és tönkremegy. AC állásban pedig hozzáméri a DC összetevőt.
(#) speed008 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Köszönöm a kimerítő választ.
Az értéket ne tekerem lejjebb, mert tudom általában mit fogok ott mérni.
Szóval ha véletlen rámérek nagyobb méréshatárba, elvileg nem lehet baja?
(#) pucuka válasza speed008 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Célszerű minden mérést a legnagyobb méréshatárban kezdeni. Még akkor is kifizetődő, ha elvileg tudod mit, és mennyit akarsz mérni. Ez ökölszabály a méréstechnikában, ha nem tartod be, visszaüthet.
Bármely mennyiség mérésénél célszerű előre tudni a nagyságrendeket, nem a műszer hivatott eldönteni, hogy DC, vagy AC. Ha a legnagyobb méréshatárral kezded a mérést, kisebb az esélye a tönkretételnek, de mint már említettem, AC mérésénél DC állásban nem mutat semmit, így könnyen érzékenyebb állásba tekered, és akkor tönkremegy. Ha nem vagy biztos, hogy milyen jelet mérsz, szkópot kellene használnod, vagy ennek hiányában logikai úton az áramkör ismeretében lehet eldönteni, hogy mit, mivel, hogyan.
(#) havranarpi hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Sziasztok!
az lenne a kérdésem ,hogy fűthetem-e az ECC 82 csövemet.
12V-al?
Ugyanis itt azt írja ,hogy 6.3V 300mA és 12.6V 150mA.
mehet neki a 12V?
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
4, 5 közé mehet a 12 V, a 9 lógva marad.
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Köszi.
(#) Duky hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Szervusztok, Segítségeteket kérném vettem ledes indexeket a motoromra és szeretném bekötni de ehhez kéne egy indexrelé is de szerintem 3500ft elég húzós érte ha pár száz forintból meg tudnám építeni ,olvastam egy olyan megoldást hogy 555 ezt lehet használni ledes indexhez??
Találtam róla egy kapcsolási rajzot is :

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/67/6773c01415ea0d57d1a8d...0b.jpg
(#) Duky válasza Duky hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
(#) proli007 válasza Duky hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hello!
Ez viccnek jó, de index relének nem. Inkább a Skory weblapján, az érdekességek között találsz index relét. Abban egy "cseppel" több az ésszerűség. De olvass is, ne csak nézz..
(Egy index relé működésének vannak kritériumai és rögzített bekötése is!)
üdv! proli007
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hogyan tudom letesztelni ,hogy fűthető-e?
Ha rámérek az 5-4-lábra 0 Ohm van.
Következő: »»   1733 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem