Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Heloo mindenki! VU meter...
Kisérletezgetek, és lenne egy pár kérdésem: Az alsó vagy a felső képen helyes a poti elhelyezése? Esetleg kell-e sorosan egy ELKO a graetz elé? Vajon milyen esetekben gyakorolhat hatást a hangra? Ezt a műszert a hangszóró kimenetre kötném. Üdv: Mzolee
Sziasztok!
A mellékelt képen egy fesz. osztót láthattok. A kérdéseim a következők lennének: -Kell-e földelés(mint ahogy az a rajzon is van)? -Ha igen, akkor azt hova kössem? Valaki nagyvonalakban elmondaná nekem a földelés lényegét, és hogy azt mikor, és hol kell alkalmazni? A választ előrre is köszönöm! Jocoo
A tespotenciál egyértelmű meghatározása miatt kell a "földelés" a multisimmben. Az áramkör a valóságban enélkül is működik. A testpotenciálra kötött pontok feszültsége a vonatkoztatási alap:0V. A hálózati védőföld az más szerepet is betölt ezen felül (életvédelem) de erről a nálam jártasabbak segitségét kérd.
Köszönöm a gyors választ. kb erre voltam kiváncsi, a hálózati védőföldnek meg utánnanézek interneten(ha már ezen a téren "járok", akkor megnézem azt is)
Sziasztok.
Van egy nagy problémám.Földelt emitteres alaperősítőt szeretnék építeni.A kimeneti illetve bemeneti ellenállás számításhoz szükségem lenne a hibrid paraméterekre.Nem tudom, hogy hol találom meg ezeket a tranzisztor adatlapján.Megtudná nekem mondani valaki?Előre is köszönöm a segítséget.
Szia!
A VU meter hogyan működik? A feszültségingadozást, vagy az áramingadozást méri? Másik, egyenirányítást én így oldanám meg: (kép) uli
Hi
Építek egy kapcsolást amiben benne szerepel ez 2N3055(NPN) tranzisztor. Azt tom hogy a ház az a collector része a többi meg a pin 1= B,2=E. A kérdésem az lenne hogy honnan kell nézni a lábakat ? Tehát meilyk az 1 és a 2 lábba, van rajta valamilyen jelölés amit látnom kéne?
Hi
Már néztem innen tom hogy meilyk lább micsida, na de a sorendjük? Azt ugyanis nem látam. Én legalábis nem jöttem rá hogy mi alapján döntöm el hogy mék az 1 ill. a 2 lába. Egy BC182-nél eltudom dönteni hogy meilyk az egyes láb meg hogy mi micsoda. Egyértelműbb van elje stb, de ennél. Valami ötlet?
Ha jól megnézed, a lábak nem pont középen vannak. Ha úgy tartod, hogy az alja néz feléd, és a lábai balra esnek, akkor a felső az emitter, az alsó pedig a bázis (ezt látod az adatlap negyedik oldalán).
Heló!
Hogy hal meg egy kondenzátor? Ha túláramot kap akkor elfüstöl, szikrázik vagy nem csinál semmit? Remélem értitek mire gondolok. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.:Jocó!
Hát ha túláramot kap hosszabb idejig, vagy fordított polaritással kötöd be, akkor egyszerűen elfolyik belőle az elektrolit, vagy akár el is pukkanhat, ami a rosszabbik/veszélyesebbik eset.
Üdv
Sziasztok! NEm tudna valaki linkelni v. kuldeni egy basszusra villogo kivezerlesjelzo(ledekkel) IC-vel megvalosithato EGYSZERU kapcsolasi rajzát?Egy tranzisztoros változatat megcsináltam de a ledek mind kisultek s nem mentek hangra , de legalabb felvillantak Köszi elore is
Udv
Sziasztok!
Olvastam a pices elektromos dobókockáról,a kérdésem az volna hogy meg lehet-e építeni pic nélkül?Tehát van 6 led, megnyomok egy gombot,és 1 vagy több led felvillan.De mindig más számó led égjen.Megoldható?
a bc546 az ugyanaz mint a c546?..mert én ami tranyót találtam azon nem volt ott a b..max a végén volt még egy a vagy b betű
Álatalában igen, vannak gyártók akik előszeretettel lehadják a kezdőbetűt, pl (UTC) D313, vagy pont itt van előttem 20db BC327 -es amikre csak annyi van írva hogy C327.
Sziasztok! A mellékelt képen egy allítható ellenállás|(potenciometer vagy mi) kapcsolási rajza van? s ha jol látom akkor a negatívra kell kotni
Amennyiben a testpotenciál a negativ pólus akkor igen. Azomban az nem törvényszerű,hogy a negativ pólus legyen testen,csak általában ez a használatos. Egyébként jól tudod ez egy potenciométer.
Még vagy 10x kérdezd meg!
(adatlapját összehasonlítottad?)
Olyan tápegység amely alapjában véve magasabb frekvencián üzemeltet egy (nem hagyományos) trafót-ezáltal kisebb méretek érhetők el. (nem 50Hz, ált. 20kHz vagy magasabb frekin fut) Persze még van 1-2 dolog, de nagyon hosszú lenne leírni. Szerintem ha rákeresel és olvasgatsz, hamar kikristályosodik 1-2 fontosabb dolog.
Hello.
Egyetemre járok és most második félévben van egy Elektromosságtan c. tárgyunk amivel már most az elején gondjaim vannak mert nem nincs valami sok tapasztalatom ebbe a témában(középiskolai fizika órák nem sokat értek, kb. 1 hónapot ha foglalkoztunk ezzel a témakörrel). Elolvastam az itt található kezdő cikkeket(ami jó csak az a gond h az áramköri elemeket mutatja be,amivel persze jó ha tisztában van az ember, de gyakorlati feladatokra nem nagyon tudom használni) valamint elolvastam rokonom Elektrotechnika tankönyvét de azért nem az igazi mintha valaki el is magyarázná példákon keresztül. Első lépésben most csak az egyszerű áramkörökkel,passzív/aktív villamos hálózatokkal szeretnénk tisztába lenni. Itt ez első előadás anyaga:elektro1 elektro2 Ami nekem őszintén megmondva kínai. Több gondom is lenne: - Nekem valamikor már az is gondot jelent h egy áramkörbe mi mivel van sorosan ill. párhuzamosan összekötve. pl. rajz A rajzon lennének a kérdéseim. Tudok adni valami jó módszert amivel egyértelműen meglehet határozni a viszonyokat?(aztán később jöhet majd a csillag-delta átalakítás , de először ennek kéne 100%-san mennie). -Ez elméleti kérdés inkább,az áram hogyan folyik az áramkörben?Az okés h fémekben az áram iránya ellentétes az elektronok mozgási irányával, de gyakorlatba h nézz ez ki? Itt van az oldalon egy kezdő kapcsolás: kapcs Az rendben van,h :"Ha az SW1 kapcsoló alsó állásban van, akkor láthatjuk, hogy a laposelemet rákapcsolja a kondenzátorra. Így a kondenzátor elkezd töltődni." De mi van azzal az ággal(a kondi negatív kivezetése,a lapos elem negatív pólusa összevan kötve az ellenállásal) ahol az ellenálás és a led van? Oda miért nem folyik az áram,miért nem világít a LED hisz van egy ág amin az áram eljuthat a LED-ig, vagy az áramosztás miatt? Hogy az ellenállás miatt arra nem folyik az áram mert van olyan "okos" az áram h nem választja a "nehezebb" utat? Ez is rendben van h:"Ahogy a kapcsolót felső állásba kapcsoljuk, akkor az előzőleg feltöltött kondenzátor kisül, és az általa eltárolt feszültség bekapcsolja a LED-et. " De ilyenkor mivan a lapos elem áramával? Az merre folyik és a töltések hol egyenlítődnek ki? -Végül lenne egy feladat. Norton és Thevenin átalakítások. Valami ötlet h hogy lehetne elkezdeni mert nekem nem sok ötletem van.Nekem első órán ez magas feladat Ha tudnátok segíteni ezekbe a kérdésekbe sokat segítenétek! Kösz előre is!
Szia!
Gondolom az E-dice-ot nézted. Úgy nem tudod megépíteni, hogy kihagyod a pic-et, mert az vezérli az egészet. Mikrovezérlő nélkül sokkal bonyolultabb lenne egy ilyen eszköz megépítése. Esetleg számláló áramkörrel, demux-al, 7szegmenses kijelzővel és NE555-el létre lehet hozni vmi hasonlót (szerintem!!!), csak tervezés kérdése. Végülis ledekkel is meg lehet oldani. Ha érdekel ez a fajta megoldás, tudok benne segíteni. Idézet: „Tudok adni valami jó módszert amivel egyértelműen meglehet határozni a viszonyokat?” Igen, a csomópontokat betűkkel kell ellátni! Két, különböző jelzésű csomópont között ha több alkatrész által is el lehet jutni egyik pontból a másikba, akkor párhuzamos kapcsolásról beszélhetünk. Ha viszont közvetlenül egyik pontból nem lehet eljutni a másikig, csak néhány alkatrészen keresztül (szép sorjában), akkor viszont soros kapcsolásról beszélhetünk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |