Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem az a kérdés, hogy hányszor, hanem az, hogy mit szoktál forrasztani. Egy ilyen páka vezetékek forrasztására elmegy, kényesebb dolgokra már veszélyes lehet.
Valami ilyesmi legyen a megcélzott típus - szerintem.
Mikroelektronikába nem való a 220V-os páka.
Nah,Ok. Kiszámoltam:
Számított ellenállás:11.25 Ohm Szabvány ellenállás:12 Ohm Ellenállás min. teljesítmény:307.2 mW Ha vennék 8 darab 12 Ohm - es ellenállást és úgy kötném sorba a ledekkel hogy: +5v - ellenállás - LED - ellenállás - LED - ellenállás - stb. stb. - -5V - Jó lenne így? - Nem lenne baja ha napi 6 órát működne?
Szokott vezeték is lenni, és kényesebb dolgok is, változó. Pl. forrasztottam 2 napja mobiltelefon szalagkábelére új hangszórót, nem volt könnyű, de megcsináltam vele. Valóban valami hasonló lenne a cél, de tökéletesen megfelelne nekem egy olyan is, amit linkeltem.
Ami most van nekem, annak ezek az adatai: Lidokov Boskovice TRP 2-73 220V Teljesítmény: 75 VA És mindössze 1 Kg-ot nyom, és most nézem a garanciapapírt, 1978. januári a pecsét rajta. Még fiatal. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Nedudgi kollégával ezen a véleményen vagyunk. Minden LED kapjon külön ellenállást! (LED-enként 91 ohm )
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Feltételezem, hogy nem az eredeti hegy van benne!
Fenntartom, hogy a minimális igényed az általam linkelt ZD99 páka legyen.
Hello!
Így nem jó, mert sorba kötnéd, és nem világítana. +5V-ellenálás-Led-GND és ezekből lesz 8 párhuzamos ág. De kérdéses, hogy az USB ellátja-e 160mA-al. Amúgy nem tudom hogy számoltad az ellenállást. (5V-3,2V)/20mA=9ohm vagy is 8db 10ohm kell hozzá. (Használd a Válasz gombot a fejlécből.) üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Vagy ez: Bővebben: Link és hozzá ez: Bővebben: Link.
Még megvannak a "gyári hegyek", csak kettőt használtam el eddig belőle, mert a fater régen csinált hozzá vörös réz hegyeket.
Valaki tesztelt különböző ledeket, hogy melyikből érdemes világítást csinálni? Ez a normál 8 led szerintem nagyon kevés fényt fog adni. Én CREE 5050 es ledekből készült szalagon gondolkodtam. Próbáltatok már olyat?
Sziasztok!
Középleágazós transzformátorról tudnátok egy leírást adni, hogy-hogy működik? Pl: 2x110v-nál mi között lesz 240v? Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Attól, hogy a szekunder oldalon van két tekercs. Ezeknek van egy közös potja. A közös ponthoz képest mész pl. 110V feszültséget mind két oldalon míg a két oldalon meg 220V. Ez persze váltakozó feszültség. De google hamar segít rajtad.
Ha a Maxwell egyenletekkel nem vagy tisztában akkor ne akarj leírást előbb azokat tanuld meg. Addig meg fogadd el, hogy van egy közös pont. Közös ponthoz képest 110V ennélkül meg 220V. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Ja igen az a PIC!
Köszönöm szépen a kapcsrajzot.
Sziasztok!
Volna egy problémám. Adott egy készülék, aminek a reset lábát időnként GND-re kell tenni hogy újrainduljon. Viszont a GND, az maga a készülék váza, és mivel elektronikusan zajos környezetben van elhelyezve, így a GND-n is megjelenik a zaj. Ez máshol nem jelent problémát, csak ennél az egy kivezetésnél. Hogy lehetne ezt a lábat levédeni ESD ellen a lehető legbiztonságosabban? Eddig ezt találtam a legbiztonságosabbnak. Bővebben: Link Nem tudom hogy ez megoldaná-e a problémát, esetleg sorosan is érdemes volna beiktatni valami védelmet az I/O elé? Köszönöm! Üdv.
Egy színváltós (RGB) led elé mekkora ellenállás kell,ha:
5 voltról 3 voltról vagy 1,5 voltról működtetném? Erre gondoltam: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
5 Voltos.. 3 volton 1,5 volton nem működik..
És hogy kell kiejteni az Ohm szót?
Köszi!!!
Sziasztok!
Bár már nem vagyok kezdő, de kérdésem lehet annak számít. Adott egy többleágazásos EI vasmagos (kb. 150W-os) trafó. Az normális, ha a primer körrel sorba kötve egy ampermérőt, 76mA-t mérek üresjáratban?
Lehet; kicsit karcsú a méretezése (túl van gerjesztve), de talán nincs mögötte hiba.
Arra gondoltam, hogy ha hosszabb kerékpár utat tervezek, akkor imádok olyankor is zenét hallgatni. Viszont kizárt, hogy a telefon akksi kibírná. Van a dinamóra olyan kapcsolás, hogy töltőként üzemeljen út közben?
Sziasztok!
Lehet, hogy rossz helyre írok ezért elnézést kérek érte! Kérdésem az lenne, hogy van egy Suzuki Sv 650s típusú motorkerékpárom és szeretnék rá ledes indexet. Akitől venném az indexet Ő csak azt említette hogy egy új relé kell hozzá. Mivel nem vagyok otthon a dologban és szeretnék egy normálisan működő indexet ezért hozzáértő embereket kérdeznék meg a dologgal kapcsolatosan. Elég hozzá az a relé ami direkt erre a célra szolgál vagy kellene még hozzá valami? Pl láttam az indexel sorba kötött ellenállásokat is. Annyi infóval tudok szolgálni, hogy a motor feszültségét mértük sima multival ott stabil 12,3 V a feszültség, komolyabb műszerrel mérve voltak benne úgynevezett tűk is amik jóval magasabb értéket mutattak mint 12 V, de csak egy egy pillanatra. Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy az alábbi kapcsolásban amit mellékeltem a kommenthez, mi alapján lehet kiszámolni a munkapont ellenállásokat (R1,R2,Rc,Re), illetve mi alapján kell megválasztani a munkapontot?
Köszi a választ!Még azt szeretném kérdezni , hogy ezzel egyenáramot is lehet erősíteni?
Ez inkább csak feszültség erősítő. Amúgy meg a kondik is útban vannak.
Akkor egyenfeszültséget lehet vele erősíteni , és a kondik miért vannak útban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |