Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1856 / 3994
(#) reloop válasza tom75 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Erről pont a lényeg maradt le. Miféle "negatívot" kapcsol, mikor a "TRAF" a betáp?
(#) tom75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

váltót kap, akkor egyen árammal fűtsön a páka?
(#) reloop válasza tom75 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Az egyenáram épp úgy felmelegíti. A páka-trafóra köss egy Graetz-hidat, annak pozitív és negatív kivezetéseire az áramkörödet. D1 feleslegessé válik.
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hello!
Nem válik feleslegessé, sőt. A pákát nem kell szűrni, csak a tápot. A D2, na az viszont felesleges. De egy triac-ot is be lehet rakni a Fet helyére, és maradhat a váltó..
Mit küzdünk itt már lapok óta, a hiányos infók miatt..
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Szia! D1 marad valóban.
Infó hiányában is remekül vezetted le a megoldást. Gratulálok!
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hello!
Köszi, de nem örülök neki. Tom úgy tesz, mintha nekünk a kulcslyukon keresztül kellene kitakarítani a szobát..
üdv! proli007
(#) nthg hozzászólása Nov 27, 2012 /

Hali
Előre is elnézést kérek a furcsa kérdéseim miatt , de a nagy eszemmel belevágtam egy olyan dologba ami meghaladja a tudásomat és a lehetőségeimet. Nem szeretnék fórum szabályt szegni ,és ha ezen kérdések nem idevalóak akkor tájékoztassatok,hogy ezeket hol tegyem fel.
(Lenne még vagy 100)
1.- Van nekem kb.: 40.000 féle elektronikai termékem, gondoltam rendszerezem, de hát az internetről összecsipegetni az infót elég macerás. Ezért segítőkész elektronikai gurukat keresek.
2.- CMOS IC jelölésekkel nem boldogulok , (pl: ki a gyártó, ezt hogy jelölik) ha valaki tudna ebben segíteni nem lennék hálátlan.
3.- Szívesen vennék mindenféle infót alkatrészekkel kapcsolatban, akár a saját e-mail címemre is.

Hogy konkrétumokat is írjak: Van itt : PelsoComp egy pár dolog amit sikerült az elmúlt hetekben feltöltenem, sajnos lassan haladok (számítástechnikával foglalkozom,elektronikát 20 éve nem csinálom) . Természetesen egy ilyen feladatban segítő,informáló embertől nem várhatom el, hogy a saját idejét rám pazarolja és ha már eddig elolvasta irományom akkor természetesen felajánlom a bartel lehetőségét.
Gondoltam itt olyasmire, hogy infó,segítség,stb = alkatrész. Szerintem van egy két dolgom ami érdeklődésre méltó. Bárkit bármi érdekel annak utánanézek, 1 éve rakodok de még van amit nem láttam.
Még egyszer elnézést és előre is köszönöm.
Üdv : nthg
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) PER hozzászólása Nov 27, 2012 /

Megépítettem a gépfegyveres hangú okosságot, de nem éri el a kívánt hanghatást.
Szeretnék komolyabb hangerőt elérni.
Jelenleg piezós hangszóró van betéve.
Ez a rendszer maximum mekkora teljesítményű hangszórót lenne képes meghajtani?
Hogyan növelhetném a rendszer teherbírását?
(#) proli007 válasza nthg hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello!
1. Pedig sok mindent nem tehetsz. Esetleg szerzel régebbi gyűjtőkatalógust (Dislec Ret..) De ma már nem adnak ki könyv formában. (Talán CD-n sem.)
2. Nem túl sokat jelent a dolog, de a gyártó logójáról tudod azonosítani. Pld itt.
3. Ez nem értelmezhető, mert általános kérdés. Helyetted nem fog 40e alkatrészt kikeresni senki, maximum ha elakadsz egy-egy db-ot a kollégák az "Ez milyen alkatrész?" c. topikban.
üdv! proli007
(#) exorcist válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Idézet:
„egyszer be raktam a kapcs.rajzot mos itt van megint”

Na ez nem igaz, mert csak egy részletet raktál fel belőle,amiből nem derült ki a lényeg, hogy váltakozó áramot akarsz kapcsolni egy FET-tel. Ha így kezdted volna, akkor már pénteken magkaptad volna a megoldást és forraszthatnál vígan. Most viszont napvilágra került a titkos kapcsolásod amit feltaláltál, nincs többé jogdíj, bárki utánépítheti, árusíthatja és meggazdagodhat belőle
(#) exorcist válasza PER hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

A kapcsolás kb. 500mW-ig képes lehet hangszórót hajtani, ezt a benne található tranzisztorok korlátozzák. A piezo nagyon max. esetben kb. 80-100mW-ot ehet. Ha nagyobb hangerő kell, akkor piezo kidob, kishangszóró betesz (8 Ohm. 0,4W). Ha az is kevés akkor tranyó csere nagyobbra (pl. BC337 viszont ehhez újra kell számolni az ellenállások értékeit), hangszóró is nagyobbra.
(#) PER válasza exorcist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Értem, köszönöm Keresek elsősorban egy ilyen hangszórót és meghallgatom, h mit produkál.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Nov 27, 2012 /

Sziasztok!

Ezt itt hogy kell értelmezni? Melyik lábat hova???
(#) PER válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Mi a kérdés? A rajz alapján
(#) pjg válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Oda van rajzolva. Amelyik nincs bekötve azt sehova.
(#) exorcist válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szerintem csináld így: kikeresed a CD4017 adatlapjából a lábkiosztást (1.oldal, alul, jobb szélén), a lábak számai megegyeznek a kapcsolási rajzban a piros vonalakon csücsülő zöld számokkal (1-16). Az IC-n jelölve van az 1-es láb egy kis kör alakú mélyedéssel, (vagy az IC bal oldala egy félkör alakú bevágással, akkor az alsó láb az 1-es). Sikerült?
(#) djtyber hozzászólása Nov 27, 2012 /

Hello.A kérdésem:Van egy RÁdiós Ébresztőórám,(Digitális)s Mindig siet .Beálittom az időt.. másnapra már 1 vagy kétpercet is siet.Mi lehet a baj?Köszi.
(#) exorcist válasza djtyber hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello! Valószínűleg az a baj, hogy gagyi, pontaltan, kínai RTC van benne, (ha egyáltalán van), merül az elem stb. A hozzászólásod meg egy nyelvtani rejtvény...
(#) djtyber válasza exorcist hozzászólására (») Nov 27, 2012 1 /

Hello,KIKI.mi a baj? szerintem jól irtam .ÉN nemvagyok mérnök.(220V-ról megy csak).. Köszi azért.
(#) exorcist válasza djtyber hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Ha 230V-ról jár, akkor a lemerült elemet természetesen kizárhatjuk, viszont ez az információ hiányzott az első hozzászólásodból. Sajnos ezek az olcsó, kínai, rádiós ébresztőórák, már csak ilyenek. Ha pontosat szeretnél, akkor rádió vezérelt órát ajánlok. Vagy ezt minden hétfőn 5 perccel visszább állítod, akkor egy hétig +/- 5 percen belül marad talán. Nagy baj nincs, csak jobban kellene figyelni a helyesírásra, ahogy köbzoli is írta, és ahogy ezt a fórum szabályzata is megköveteli. Csak néhány példa: mondatot nagybetűvel kezdünk, mondaton belül viszont csak a tulajdonneveket, rövidítéseket írjuk nagy kezdőbetűvel. A mondat végén van egy pont, és nem kettő, és utána a szóköz, és nem fordítva.
(#) etm hozzászólása Nov 27, 2012 /

Hello! Kérdésem az lenne,hogy egy FET adatlapján azt irja,hogy pl.Id=20 amper.Ezek szerint 20 ampert át kellene hogy vezessen a DRAIN.Akkor miért van az ,hogy pár száz miliampernál már melegszik?

Nem tudom szabad-e itt ilyent kérdezni ,bocsi ha nem,de sikertelenül kerestem a neten áramkör szimulátort honnan lehet letölteni,tudna-e valaki segíteni?
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szia!
Az a kapcsolástól is függ, hogy mennyi hőt disszipál egy tranzisztor. A vezérlőfeszültségtől, a D-S feszültségtől is függ a melegedés. Milyen kapcsolásod van?
(#) exorcist válasza etm hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Ha nem kell bonyolult, akkor itt egy online, ingyenes szimulátor. Kis várakozás után új ablakban nyílik meg egy Java-s alkalmazás. A FET-es kapcsolást oszd meg, úgy már meg lehet mondani, mi a langyosodás oka.
(#) etm válasza exorcist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Köszi a választ! Most a kapcsolást le kellene rajzolni.Majd lerajzolom,de addig leírom,hogy csak egyszerű kapcsolás.12 voltról kapcsol be a fet IRF 530 egy 36 voltos 5 wattos izzót,ami 0.2 ampert húz (mértem).Pótméterrel növelem a G feszt,és figyeltem,hogy mikor kezd vezetni a fet.Próbálom megismerni,és áramkört építeni,persze egyszerűt.0.2 amper egyenáramnál langyos volt a fet,de működött.A szimulátort nem nyissa meg.Lehet hogy mert nincs JAVA programom?Azt hol tudom leszedni?

Tettem fel képet de nem látom sehol,pedig a csík végigment
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

A FET-et nem érdemes potméterrel vezérelni, vagy ha mégis, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy melegszik, mert ekkor még viszonylag nagy lesz a D-S ellenállása, ami bizony fűtőtestként fog szerepelni. Ha teljesen ki van nyitva (min. 10V a G-S között, max.15V), akkor már nem kellene jelentősen melegednie.
(#) exorcist válasza etm hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hogy van-e a gépeden Java, az pl. itt tudod ellenőrizni, lehet majd megkérdezi a böngésződ, hogy futtatod-e az alkalmazást, arra igennel kell válaszolni. Ha nem zöld pipa lesz a végeredmény, akkor letöltés innen. Ha van fennt Java, akkor azért nem indul el a szimulátor, mert a böngésződ rákérdez, hogy futtatni akarod-e, akkor ott is az igenre bökj.
Ha langyos a FET, attól még nem kell megijedni, ha forró akkor már kicsit lehet gondolkodni, hogy mi lehet az oka.
(#) LGS94 hozzászólása Nov 27, 2012 /

Üdv! Van egy trafóm nem tudom miből származik haveromtól van! Méregettem egyik oldalon 20ohm ellenállást mértem másik oldalon szinte nem mérhető ellenállás. Ahol 20ohm-ot mértem azt vettem primernek sorba kötöttem vele egy 35W-os izzót és ha áramot adok neki halványan világít az izzó és szekundernél 10V feszt mérek, rákötöttem egy H4-es izzót és ez is csak kicsit világít itt 2,2A mértem és persze így a primerben jobban világít az izzó.

Kivehetem az izzót a primer körből vagy valami probléma van a trafóval?
(#) djtyber válasza exorcist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Oké értem,köszi.
Következő: »»   1856 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem